» »

Apple se je pritožil na zahtevo EU o odprtju ekosistema iOS

1 2
3
»

codeMonkey ::

Furbo je izjavil:

gb39 je izjavil:

Niti ni poanta v tem, da se peilagodi nam. Poanta je v tem, da se prilagodi razvijalcem aplikqcij s tem, da dovoli njihovo nalaganje tudi zunaj app stora. Pa še par drugih bonbončkov.

Že dolgo nisem imel konzole, a se na tiste z največjimi tržnimi deleži lahko nalaga appe izven stora?

Zakaj vlacis konzole v to temo, ce jih EU Digital Markets act ne zajema? Kaksno povezavo ima to zdaj s temo tukaj?

The DMA covers eight different sectors, which it refers to as Core Platforms Services (CPS). Due to the presence of gatekeepers who, to a certain degree, affect the market contestability, the CPS are considered problematic by the European Commission:
online search engines (e.g. Google Search);
online intermediation services (e.g. Google Play Store, Apple's App Store);
social networks (e.g. Facebook);
video sharing platforms (e.g. YouTube);
communication platforms (e.g. WhatsApp, Gmail);
advertising services (e.g. Google Ads);
operating systems (e.g. Android, iOS);
cloud services (e.g. Amazon Web Services).

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Digital...

Pametni telefon je pac tretiran drugace.

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

Kaj je razlika med app storom za iPhone in tistim za playstation?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

Furbo je izjavil:

gb39 je izjavil:

Niti ni poanta v tem, da se peilagodi nam. Poanta je v tem, da se prilagodi razvijalcem aplikqcij s tem, da dovoli njihovo nalaganje tudi zunaj app stora. Pa še par drugih bonbončkov.

Že dolgo nisem imel konzole, a se na tiste z največjimi tržnimi deleži lahko nalaga appe izven stora?

To je sicer off-topic, ampak Xbox se ze premika v to smer.

Bellator ::

Odlično, ampak potrebujemo prisilo vsaj še za playstation in nintendo. Nima smisla smetiti planeta s 101 napravo, če so tiste, ki jih že imamo, dovolj zmogljive in so lahko večnamenske. (Že to nam pove, da z ekologijo ne mislijo resno, ampak gre najprej za davščine, zato se raje ukvarjajo z zamaški, kot z odpadno ali nepotrebno elektroniko)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellator ()

Furbo ::

codeMonkey je izjavil:

Zakaj vlacis konzole v to temo, ce jih EU Digital Markets act ne zajema? Kaksno povezavo ima to zdaj s temo tukaj?

Zato, ker se mi zdi, da so EU birotati alergični na Apple in me zanima, zakaj posegajo samo vanj, druge pa puščajo ob strani.

Ne moreš pisati zakonodajo samo za eno firmo od miljonov firm.

Šele ko to idejo preneseš še na kako drugo podjetje (BMW, Nintendo..) nekateri šele dojamete, za kako pretiran poseg gre.

Kaj bomo še dobili, naj dobi 'naša' Cockta pravico do uporabe CocaColine globalne prodajne mreže in polnilnic?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Lonsarg ::

Saj niso na firmo pisali zakone, ampak na kategorije plus metriko. Za gatekeeperje so pravila tako glede prihodka in števila (metrika), kot tudi glede klasifikacije (operacijski sistem, komunikacijski,...). Konzola recimo ne pade v klasifikacijo operacijskega sistema in dokler se ne odločijo tudi za kategorijo igralnih konzol uvest pravilo za getkeeping pač ne bodo, lahko pa da enkrat bodo.

US je tista ki se gre "per company picking" z protimonopolnimi tožbami kjer je sedaj Apple popušil. EU DMA je precej boljša zadeva, ker standardizira preko zakona pravila za gatekeeperje. Brez potrebe da se močne firme 1 po 1 toži na podlagi komplicirane in nestabilne protimonopolne zakonodaje (ki govori nasploh o vseh igralcih z veliko močjo, ne le monopolistih, da se ne bo kdo v semantiko vtaknil).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Lonsarg je izjavil:

Saj niso na firmo pisali zakone, ampak na kategorije plus metriko. Za gatekeeperje so pravila tako glede prihodka in števila (metrika), kot tudi glede klasifikacije (operacijski sistem, komunikacijski,...). Konzola recimo ne pade v klasifikacijo operacijskega sistema in dokler se ne odločijo tudi za kategorijo igralnih konzol uvest pravilo za getkeeping pač ne bodo, lahko pa da enkrat bodo.

Saj ravno v tem je problem. Potrebna je zakonodaja, ki ne bo dovoljevala omejevanja s strani proizvajalca. To, da dovolijo takšne zadeve, a samo dokler nisi dovolj velik (trn v peti), je neumnost.

Zgodovina sprememb…

Zadeva niti slučajno ni črnobela v širšem smislu. 100% prepovedi omejevanja se ne moreš it, je tehnično neizvedljivo, je velika sivina. Omejitev na velike igralce pa je ravno zato ker lahko te stane miljone če si forcan vse narediti kompatibilnost in tega ne moreš obesti na male firme, lahko pa na velike.

Se pa strinjam sicer da bi tudi konzole rabile neko regulacijo glede ekskluziv in še česa. Niti slučajno se pa ne strinjam da bi navijal za ukinite ragulacije za mobilne naprave samo zato ker je ni za konzole lol. Če greš na ta način razmišljat potem prideš do absurda zakaj bi v zapor dal morilca če pa itak elita krade miljone pa ne gre v zapor.

Zgodovina sprememb…

Seveda lahko "obesiš" na "male firme". Če delaš konzolo, ki poganja igre, potem le ta lahko tudi predvaja video vsebine. Nobeno od teh podjetij, ki jih omenjamo, ni mala firma.

Meni se zdi precej huje, da na Switch ne morem namestiti na primer Netflix aplikacije, kot pa na iphone programa, ki ga ni Appstoru, pri slednjem je sideloading omogočen AFAIK.

Če je applovih 30% preveč, zakaj bi razvijalci plačevali toliko ali več Nintendu, Sonyju in MS?

Zgodovina sprememb…

Lahko sprejmemo zakon da morajo konzole postati general-purpuse sistemi in jih posledično hkrati tudi reguliramo kot general purpuse gatekeeperji pod DMA. Sam Playstation bo potem 1000EUR+ namesto 500EUR ali pa ti bodo prodali paket 500EUR v zameno za 2 letno naročnino kjer boš določeno število iger dobil ali pa nekaj takega. Se bodo že prilagodili. In ja morda bi morali to narediti, morda bi morali kako vmesno rešitev, kaj jaz vem. Nekak se mi zdi da bodo počasi konzole itak bolj ali manj umrle, ker gre gaming v smeri "storitev na katerikoli napravi", namesto fizičnih konzol.

Vem pa da je to čisto ločena debata in je zelo hinavsko z morebitno slabo regulacijo konzol namigovati da preveč regularamo mobilne naprave. To mi zveni kot prikrito Apple navijaštvo zavito v "kaj pa konzole" izgovor.

Zgodovina sprememb…

A ni lažje sprejeti neke splošne zakonodaje, da proizvajalci ne smejo omejevati dostopa do naprave? Playstation naj prodajajo za poljubno ceno.

Meni se zdi obratno, da navijate predvsem apple hejterji. Jaz bi rad predvsem to, da na moji napravi lahko poganjam tisto, česar je strojno sposobna.

Lonsarg je izjavil:

Če greš na ta način razmišljat potem prideš do absurda zakaj bi v zapor dal morilca če pa itak elita krade miljone pa ne gre v zapor.

To je podobno temu, kar predlagaš ti. Jaz predlagam splošno zakonodajo, kjer morata oba odgovarjati. Pa ne gre za morilca in krajo, ampak na primer za krajo velikega in krajo manj velikega.

Zgodovina sprememb…

In kako boš spisal "ne smeš omejevati fizične naprave" zakonodajo? Boš šel na nivo da je treba dovolit OS replacat in torej forcal ves hardware da je odprta platforma? Boš naredil ali/ali opcijo in rekel ali odprti hardware ali general purpuse OS brez omejitev, da so non general purpuse opracijski + zaprti hardware prepovedani? Good luck ko boš to zahteval za čip za vojaški tank ali v display za dvigalo ali kake druge industrijske obrate ali karkoli takega kjer je to čisto brezpredmetno in/ali neupravičeno in/ali neupravičjivo drago.

Na koncu boš v takem zakonu MORAL specificirat kdaj to velja in kdaj ne, da boš ločil čip od vojaškega tanka in mobilne telefone in igralne konzole. Na koncu boš prišel do rešitve podobne DMA, sam malo drugačne, malo bolj široke, torej niti slučajno ne enostavnejše.

In ja osebno podpiram da naredimo DMA bolj širok. Tudi za konzole podpiram, ne vem pa če podpiram da bi eno malo firmo z par zaposlenimi obremenjeval z vzdrževanjem APIjev za kompabitilnostjo z konkurenco, ker bodo take male firme samo pobegnile ven iz EU če smo edini ki to sprejmemo -> zato sem mnenje da je omejitev na velikost pravilna. Na ta način naložiš potencialno ekstra delo samo firmam ki se kopajo v denarju, ne pa firmi ki se še odloča v kateri regiji na svetu bo sploh štartala z novo zadevo.

Da ne omenjam da je DMA šel dalje in ni omejil samo naprav, ampak tudi storitve (npr. Facebook Messenger). Nobena simpl zakonodaja ne more tega pokrit, problem v osnovi ni simpl. Je pa bolje da je vsaj nek zakon, namesto tožarjenja po US sodiščih.

Zgodovina sprememb…

Ales ::

Lonsarg je izjavil:

In kako boš spisal "ne smeš omejevati fizične naprave" zakonodajo? Boš šel na nivo da je treba OS replacat in torej forcal ves hardware da je odprta platforma? ...

Zakaj ne?

Ravno to je logičen korak, ki praktično ne zahteva dodatnega dela s strani proizvajalcev, kvečjemu spremembo pri sedanjih delovnih praksah. Količina dela pa bo enaka.

Ne rečem, da ni potrebno še kaj drugega, ampak ravno to je low hanging fruit...

Seveda pa bi pričakoval močan upor lobijev proti tej ideji, ker bi proizvajalce prisilila, da zrušijo marsikateri zid okoli svojih vrtičkov...

In boš to (karkoli že) zahteval tudi za display za dvigalo in čip za tank ali ne? Odgovor je ne in smo pri rešitvi podobni DMA, ki to ureja s kategorijami. Tak da ne, ne more obstajat nek generalni zakon ki to uredi, moraš per kategorijo handlat.

Skratka obstaja za začetek čisto ok zakon v katerega se lahko še dodaja kategorije, lahko začnemo z konzolami, lahko najdemo še kaj, osnovo imamo.

Jaz bi recimo tudi to osnovo od DMA ki jo imamo izboljšal na način da bi dovolil operating system gatekeeperjem da obdržijo omejitev na eno samo tržnico, pod pogojem da razen security omejitev niti ene same druge omejitve ne sme biti. (nekaj takega je sedaj zahtevalo US sodišče od Apple mimogrede). Se mi zdi dosti lepša rešitev to kot pa alternativne tržnice od EU DMA.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg je izjavil:

In boš to (karkoli že) zahteval tudi za display za dvigalo in čip za tank ali ne?

Kako to misliš? Česa je display (za dvigalo ali pa kakšen drug) sploh še zmožen, razen prikazovanja?

Zgodovina sprememb…

Absurden primer dajem samo za filing da bo jasno da ne mores reci enostavno v zakonu "vse" ampak je kategorizazija naprav in storitev v smislu DMA edina pot.

Pa tudi pravila so razlicna ce gre za prodajalno (amazon.de) sporocanje (messenger) ali "generalni operacijski sistem" (regulacija je trenutno na nivojj operscijskega. lahko bi bila na nivoju app store).

Absurden primer si dal, strinjam se. Naslednjič daj primer, ki ga sposoben zagovarjaš.
Kaj za vraga je "generalni ooperacijski sistem" in zakaj moraš pisati vedno večje absurde :))

regulacija je trenutno na nivojj operscijskega

Torej ni razloga, da ne bil reguliran tudi Nintendov in Sonyjev operacijski sistem.

Preden se lotiš nadaljnjega filozofiranja, prosim, uporabi kakšno vejico več, ter se nauči pravilne rabe predloga s in z. Vsaj slednje bi morali znati vsi, ki so končali osnovno šolo.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Seveda ni razloga. Dokler gre ko za odprto platformo je potrebno omogočiti druge ponudnike brez odiranja. Če gre pa za zaprto rešitev mora biti pa to jasno predočeno. Ne da Apple nategne upokojence in tehnično nepismene za 30 %pri transakcijah.

Vse je treba hudo kaznovat , če ne ustrezajo zakonodaji pa pognat iz Evrope.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Bellator je izjavil:

Torej ni razloga, da ne bil reguliran tudi Nintendov in Sonyjev operacijski sistem.
In nikjer nisem trdil da ne bi smele biti, še več spodbujam da so. Le ne delam si utvar da lahko kar copy pastamo vse kar so sprejeli za gatekeeperje operacijskih sistemov na konzole ampak je treba zakon primerno prilagodit. Regulacija konzol ki ne bi nič omenjala ekskluziv je naprimer neumnost, ko so pa ravno ekskluzive glavni problem.

Ti si tisti ki si govoril da je DMA prekompleksan zakon in da rabimo enega enostavnega za vse. Če govorimo zgolj o dodajanju konzol v sklop gatekeeperjev je to čisto drug scope, potem to ni tvojih "vse", tpoem apč govorimo le o konzolah.

Kje sem trdil, da je zakon prekompleksen? Če kaj, potem lahko iz mojih besedil sklepaš, da je zakon premalo "kompleksen" oziroma zelo ozko usmerjen. In ne, konzole, ki so v bistvu računalniki, niso čisto drug "scope"

Ne da Apple nategne upokojence in tehnično nepismene za 30 %pri transakcijah.

Vir?

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

Bellator je izjavil:

Vir?

Trol.

PS: Država me pri vsakem nakupu nategne za 22%...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Troll te je naredil. Seveda lačuješ davke. Ker jih Apple ne. Zgodbo o Irskem sendviču poznaš. Applovo zaračunavanje mikrotrnsakcij pa tudi. Prokleto firmi brez moralnega kodeksa je treba zabrisati iz EU. Pa nabiti hudo kazen. Itak ves njihov ekosistem ni uporaben za kaj drugega kot oglaševanje.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Bellator ()

OutOfTheBox ::

Prokleto firmi brez moralnega kodeksa je treba zabrisati iz EU. Pa nabiti hudo kazen. Itak ves njihov ekosistem ni uporaben za kaj drugega kot oglaševanje.

Povej mi da uporabljaš kitajske izdelke, brez da mi poveš da uporabljaš kitajske izdelke.

Zimonem je izjavil:

Troll te je naredil. Seveda lačuješ davke. Ker jih Apple ne. Zgodbo o Irskem sendviču poznaš. Applovo zaračunavanje mikrotrnsakcij pa tudi. Prokleto firmi brez moralnega kodeksa je treba zabrisati iz EU. Pa nabiti hudo kazen. Itak ves njihov ekosistem ni uporaben za kaj drugega kot oglaševanje.

Kaj ima irski sendvič (z nizozemskim nadevom) s tvojo prejšnjo izjavo, lol? Še vedno čakam na vir, da apple "nateguje upokojence in tehnično nepismene za 30 %pri transakcijah".

Zgodovina sprememb…

Zimonem je izjavil:

Isto kot počnejo Google, Facebook, Microsoft.. in vsi ostali ta veliki pač. Če ne prek Irske, pa na podobne načine.

Počakaj da naš kitajček ugotovi da v Eurospinu plača "provizijo" ko kupi liziko.

Furbo je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Isto kot počnejo Google, Facebook, Microsoft.. in vsi ostali ta veliki pač. Če ne prek Irske, pa na podobne načine.

A potem je to OK?

Mr.B ::

OutOfTheBox je izjavil:

Svoboda

Kako se pa ti pri uporabi iPhona čutiš omejen? Katere aplikacije ti manjkajo ki jih ni na App Storu?

Da mi alarm zvoni z drugo glasnostjo kot klic.
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

OutOfTheBox je izjavil:

Počakaj da naš kitajček ugotovi da v Eurospinu plača "provizijo" ko kupi liziko.

Diznijevc jaz na Debianu nisem nikoli plačal za repozitorij niti centa. Niti ko sem kupil softoffice niso pobirali provizije. Pa so ravno tako vsi kateri so delali distribucijo plačevali davke.

OutOfTheBox je izjavil:

Ni mi treba v evrospin. App store je pa na kupljeni napravi mandatoren. Za hrano grem prav lahko do sosedov in si namešam.svoj krožnik.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Ales je izjavil:

A potem je to OK?

Briga me v bistvu, plačuje se čezdalje več davkov, dobimo pa nič več.. kvečjemu manj.
Brez skrbi, da bi tudi ti davčno optimiziral, če bi imel veliko dobička.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Furbo ()

Zimonem je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

Diznijevc jaz na Debianu nisem nikoli plačal za repozitorij niti centa. Niti ko sem kupil softoffice niso pobirali provizije. Pa so ravno tako vsi kateri so delali distribucijo plačevali davke.

Govoriš o tisti izredno popularni platformi, ki ima na voljo toliko programja in iger, da je na tej točki te robe že toliko, da jo je nemogoče preštet? Aja ne, verjetno govoriš o tisti ki se fura na usmiljenju nekaj zagretih devov, ki so že pred penzijo in ko bodo ti šli v večna lovišča, boš zadevo lohk še sam pisal naprej.

Toliko o programju.. kateri open source šiptar ti pa kruh naredi brez provizije?

Skratka, primerjava je debilna predvsem zato ker ni "one size fits all" zadeve, in točno iz istega razloga ne morete dojeti da nekateri pač preferiramo zaprt sistem oz. pač tak kot je. Tako kot mi je popolnoma vseeno da ti uporabljaš kar pač uporabljaš in sem vesel zate, da si dobil to kar si iskal.

Je pa furat neka hard one size fits all prepričanja kot jih nekateri tukaj furate, idiotsko, ker vsaka zadeva pride s plusi in minusi (ki so mimogrede subjektivni in tega pač ne morete dojet).

Zgodovina sprememb…

Stariiiii to res furaššš en taaaak progresiven vajb. Pa ravno te platforma ti omogoča ves backend na katerem prodajaš svoje webpage zakamuflirane v aplikacije. Na applu se ne počne nič resnega. Je platforma za oglaševalce. Če želiš te pa lahko tudi užalim , ko si že začel.

gb39 ::

Furbo je izjavil:

gb39 je izjavil:

Jabolka in hruške. Zakaj nekdo, ki uporabja androida, ne bi smel uporabljati apple watch?

gb39 je izjavil:

Jabolka in hruške. Zakaj nekdo, ki uporabja androida, ne bi smel uporabljati apple watch?

Ker se je proizvajalec tako odločil.

Zakaj bi moral Apple razvijati programsko opremo še za tisoč in en model droidov? Hočeš apple watch? Kupi iphone.

Saj je kup klonov, pa ziher imajo še tisto odprtost, kustomizacijo, nižjo ceno in vse tisto, kar pač droidi imajo in zaradi česar se nam apple strankam posmehujete.

Torej podpiraš monopol? Potem naj nazaj dovolijo googlu avtomatsko izbrat google iskalbik na google chrome brskalinu, pa na telefonih, naj dovolijo microsoftu, da otežuje zamenjavo privzetega brskalnika,... ali bo tu zgodba drugačna, ker ni apple?

In ne, nočem poceni kitajslega klona, ki dela ravno prve tri tedne, potem je pa samo e-waste

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gb39 ()

bm1973 ::

Kako boš konkuriral temu?

https://www.microsoft.com/en-us/microso...

Za malo firmo, kjer se tajnica nauči osnovno administracijo, čez glavo dovolj...

Za težje zadeve najameš zunanjega...

In pozabiš. Žal EU s svojimi direktivami ne bo nikoli dosegla take integracije in cene...

gb39 je izjavil:

Torej podpiraš monopol? Potem naj nazaj dovolijo googlu avtomatsko izbrat google iskalbik na google chrome brskalinu, pa na telefonih, naj dovolijo microsoftu, da otežuje zamenjavo privzetega brskalnika,... ali bo tu zgodba drugačna, ker ni apple?

In ne, nočem poceni kitajslega klona, ki dela ravno prve tri tedne, potem je pa samo e-waste

Ti pa podpiraš komunistične direktive firmam, ne moreš firmo kar prisiliti, naj podpira še kup drugih telefonov 'da bo pošteno'.

Drugače je, če se podjetje prav trudi, da nekaj ne dela na sicer odprtem operacijskem sistemu.

Furbo je izjavil:

gb39 je izjavil:

Ti pa podpiraš komunistične direktive firmam, ne moreš firmo kar prisiliti, naj podpira še kup drugih telefonov 'da bo pošteno'.

Monopoliste lahko prisiliš točno v to in to so kapitalistični prijemi proti njim, ne komunistični. Monopolisti v zrelem kapitalizmu niso zaželeni.

Pa preveliko dramo se dela iz tega, v veliko primerih bi šlo zgolj za objavo dokumentacije in dostopa do API-jev - to so prav tisti, ki jih že uporabljajo njihove naprave.

Drugače je, če se podjetje prav trudi, da nekaj ne dela na sicer odprtem operacijskem sistemu.

Take stvari tudi delajo, brez skrbi...

Mr.B ::

Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

BigWhale ::

Furbo je izjavil:

Ja lahko jo prisilis in v nekaterih primerih je edino prav, da jo prisilis. In to se je v svetu zgodilo ze VELIKOKRAT in vedno je bila posledica BOLJŠA izkusnja za uporabnike, za firmo pa samo malo manj profita.

Ti pa ne ves tocno kaj je komunizem in potem to besedo tlacis v random stavke, da bi, ne vem kaj, izpadel bolj kul, ker je moderno, da se ljudi zmerja s komunisti?

Furbo je izjavil:

gb39 je izjavil:

Pa ravno te naprave so namenoma tako narejene, da podpirajo samo izbrane naprave. Folk tega ne ve in potem je jok. Zakaj je tako? Ker se je nekdo tako odločil.
1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU želi, da Apple odpre AirDrop, AirPlay tudi za Android (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
596594 (3915) GupeM
»

EU Applu izrekla 1,8-milijardno globo

Oddelek: Novice / Tožbe
103908 (2795) Jarno
»

Kritike Applovega načina odprtja ekosistema iOS, EU bo budno spremljala dogajanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
9320087 (16029) nekdoo
»

Apple vztraja, da s prepovedjo oglaševanja drugih načinov plačila ni nič narobe

Oddelek: Novice / Tožbe
367209 (3705) krneki
»

Fora iphona (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9512894 (11231) GenZNPC

Več podobnih tem