» »

Kazen zaradi napačne vinjete

Kazen zaradi napačne vinjete

bedanc6 ::

Pozdravljeni,
25.4 sem kupil tedensko vinjeto za obdobje 26.4-2.5.2025.
26.4.2025 sem odšel na dopust do dunaja, nakar sem danes dobil kazen 300€, ko sem se pozanimal na DARSU so mi dejali, da sem kupil vinjeto za motor in ne za avto.
Zanima me:
-ali bom dobil kazen tudi, ko sem se peljal nazaj iz dunaja 2.5.2025, saj nisem vedel da imam napačno vinjeto
-ali je tukaj kakšna možnost pritožbe?
Se je že kdo znašel v isti situaciji?
LP

Cveto ::

Vinjete nisi imel. Tukaj ni dvoma. Imel si jo za motor, tvoj problem je če je nisi izkoristil.

Kazen za pot nazaj boš dobil, če so te ujeli, torej da te je nekje posnel kombi ali prenosna kamera (tista "kanta za smeti", ki kdaj stoji na izvozih). Po mojih izkušnjah te vseeno ne ujamejo tako hitro. Meni se je recimo zgodilo, da sem enostavno pozabil na potek vinjete in se cca 10 dni kar vozil, vsak dan vsaj na relaciji Vrhnika - Brnik in vmes še vsaj dvakrat do Kopra. V tem času so me posneli enkrat, dobil sem kazen in jo takoj plačal (ter kupil vinjeto).

Glede na prevožene km mi je sicer čudno, da bi me posneli samo enkrat, tako da je možno, da so me večkrat, a so "iz usmiljenja" poslali kazen samo enkrat. Slišal sem sicer že za primere, ko so ljudje dobili več tisoč eur kazni, a potem je bilo kup slabe publicitete za Dars in dopuščam da počakajo, da kaze pride, uporabnik lahko kupi vinjeto in je to to. Če bi se seveda vozil še naprej, bi poslali še kako.

Posneli so me sicer na obvoznici, iz kombija. Menda sicer obstajajo tudi kamere na nekih palicah na avtocesti, a če bi bilo to res po celi mreži, bi dobil jaz gotovo 5 tisoč eur kazni.

S kaznimi je sicer tako: v eni vožnji je mislim da maksimum 2500€ (če te posname več kamer zapored), ali pa je morda to maksimum na en dan. Ker sem se tako vozil 10 dni, si lahko mislite do kam bi to šlo, če bi res tako gledali.

Po mojem mnenju sicer gledajo predvsem s kombiji in oni kantami za smeti, ostalo je več ali manj izključeno oziroma niti ni bilo nameščeno.

Težavo imajo menda tudi s kadrom, saj nimajo dovolj ljudi, da bi obdelali vse to.

Pa še to: DARS v nobenem primeru noče povedati, koliko kazni je še "v obdelavi". Ko sem dobil prvo kazen in se zavedal, koliko časa sem se vozil tako, me je seveda stisnilo in sem klical na DARS, a niso hoteli povedati nič, niti če bi prišel fizično tja. Edini način je da se počaka 21 dni, po katerih morajo foto material zavreči (po GDPR).

MOžnost pritožbe? Obstaja, a s tem izgubiš možnost do polovičke (ker sedaj lahko plačaš pol, torej 150€, plus ceno tedenske vinjete, ki to jo zaračunajo za nazaj). In dobil ne boš, ker upoštevajo načeloma samo primere, kjer je prišlo do napake pri vnosu registracije.

joez7 ::

Napaka je bla na tvoji strani. https://www.petrol.si/na-poti/za-vozilo...
Glede na cenike si v to šel zavestno. Ak prođe neka. Plačaš polovičko in basta.
Za povratno vožnjo boš pa v vicah 30dni.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Hvala za info :)

tony1 ::

Prvi pogoj z morebiten odpis kazni je, da takoj po zaznavi napake kupiš pravo vinjeto... Nato pa napišeš lep, prijazen in pretirano ponižen dopis s prošnjo za odpis kazni zaradi pomote. Pojma nimam, če ti bodo verjeli.

bemfa ::

Nice try

blink ::

Cveto je izjavil:

Vinjete nisi imel. Tukaj ni dvoma. Imel si jo za motor, tvoj problem je če je nisi izkoristil.

Kazen za pot nazaj boš dobil, če so te ujeli, torej da te je nekje posnel kombi ali prenosna kamera (tista "kanta za smeti", ki kdaj stoji na izvozih). Po mojih izkušnjah te vseeno ne ujamejo tako hitro. Meni se je recimo zgodilo, da sem enostavno pozabil na potek vinjete in se cca 10 dni kar vozil, vsak dan vsaj na relaciji Vrhnika - Brnik in vmes še vsaj dvakrat do Kopra. V tem času so me posneli enkrat, dobil sem kazen in jo takoj plačal (ter kupil vinjeto).

Glede na prevožene km mi je sicer čudno, da bi me posneli samo enkrat, tako da je možno, da so me večkrat, a so "iz usmiljenja" poslali kazen samo enkrat. Slišal sem sicer že za primere, ko so ljudje dobili več tisoč eur kazni, a potem je bilo kup slabe publicitete za Dars in dopuščam da počakajo, da kaze pride, uporabnik lahko kupi vinjeto in je to to. Če bi se seveda vozil še naprej, bi poslali še kako.

Posneli so me sicer na obvoznici, iz kombija. Menda sicer obstajajo tudi kamere na nekih palicah na avtocesti, a če bi bilo to res po celi mreži, bi dobil jaz gotovo 5 tisoč eur kazni.

S kaznimi je sicer tako: v eni vožnji je mislim da maksimum 2500€ (če te posname več kamer zapored), ali pa je morda to maksimum na en dan. Ker sem se tako vozil 10 dni, si lahko mislite do kam bi to šlo, če bi res tako gledali.

Po mojem mnenju sicer gledajo predvsem s kombiji in oni kantami za smeti, ostalo je več ali manj izključeno oziroma niti ni bilo nameščeno.

Težavo imajo menda tudi s kadrom, saj nimajo dovolj ljudi, da bi obdelali vse to.

Pa še to: DARS v nobenem primeru noče povedati, koliko kazni je še "v obdelavi". Ko sem dobil prvo kazen in se zavedal, koliko časa sem se vozil tako, me je seveda stisnilo in sem klical na DARS, a niso hoteli povedati nič, niti če bi prišel fizično tja. Edini način je da se počaka 21 dni, po katerih morajo foto material zavreči (po GDPR).

MOžnost pritožbe? Obstaja, a s tem izgubiš možnost do polovičke (ker sedaj lahko plačaš pol, torej 150€, plus ceno tedenske vinjete, ki to jo zaračunajo za nazaj). In dobil ne boš, ker upoštevajo načeloma samo primere, kjer je prišlo do napake pri vnosu registracije.

A nimajo na avtocestnih portalih avtomatskih bralnikov tablic in kamere? Zakaj morajo imeti kante na izvozih in snemati iz kombijev?

delavec44 ::

Uradno, zaradi tujcev, da takoj izterjajo kazni. Kante so pa ker AC menda ni dovolj pokrita.

blink ::

95% krsiteljev je tujcev

Racunalnik ::

A so te ujeli v zivo ali kako?

starfotr ::

blink je izjavil:

Cveto je izjavil:

A nimajo na avtocestnih portalih avtomatskih bralnikov tablic in kamere? Zakaj morajo imeti kante na izvozih in snemati iz kombijev?

Tisto je verjetno še vedno samo za kamione. V bistvu, če bi sistem deloval, bi samo počakali tujce na vseh mejnih prehodih in jih kaznovali. Tako se pa vozijo gor in dol in lovijo vse mogoče. Domačim bi pa itak z avtomatiko poslali kazen na dom.

Počakat tujca na meji samo pomeni, da je izterjava mnogo lažja, kot pa če pošiljajo karkoli v tujino. Je dražje, ni tako uspešno in traja.

energetik ::

To, da za isto napako dobiš lahko X-krat kazen, še preden veš da je sploh karkoli narobe, je po mojem zelo slaba praksa in inkasantstvo.
Primerno in pravično bi bilo, da ko te prvič zaznajo, dobiš 1x kazen in 1 nakup prave vinjete, in se počaka do takrat, da dobiš vročeno obvestilo.
Ne gre tu za npr. večkratno kršenje omejitve hitrosti, ko to zavestno počneš ob vsakem znaku. Dejansko gre lahko samo za dejanski nakup in zajeb pri vpisu 1 znaka tablice. Zadevo si kupil in se v dobri veri vozil.

Itak bi po mojem moralo biti to izvedeno v e-upravi, kjer imaš navedena svoja vozila in bi tam kliknil brez možnosti za napako.
vires in numeris

kamiKaZaA ::

energetik je izjavil:

Primerno in pravično bi bilo, da ko te prvič zaznajo, dobiš 1x kazen in 1 nakup prave vinjete, in se počaka do takrat, da dobiš vročeno obvestilo.

Tako tudi je. Kolega se je letos peljal po avtocesti brez vinjete in je dobil kazen 300€ (polovička 150€) + 16€ za vinjeto (1 teden). Torej je plačal 166€. Tako, da mi je prav smešno kak eni bluzijo (trolajo) v tej temi.

V praksi torej, če se voziš celo leto brez vinjete po avtocesti in če te čisto vedno dobijo boš dobil eno kazen na teden, ker ob kazni še vedno plačaš 1 tedensko vinjeto ravno zato, da ne bi v enem tednu skasiral 10, 20 ali 30+ kazni. Kazen pa dobiš v roku tedna dni (oz. par dni pozneje ko te dobijo).

Zdaj pa veselo trolanje trolom v tej temi naprej.

Tody ::

To kar je napisal Kamikaza je pravilno. Vsaj slovencev ne ustavljajo ampak te samo slika in preveri registrsko. Jaz sem zajebal registrsko in sem napisal dopis in poslal da sem se zmotil in da nisem to naredil namerno, ter kupil novo vinjeto. Letno.

So mi zaračunal 30 eur sodnih stroškov to je bilo pa to. Ni pa to avtomatizma, jaz sem se 1 mesec vozil po ac... More teta ali stric stat na mostu in te slikat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tody ()

Sem sedaj preveril na strani od DARS-a in lepo piše, da ob kazni še plačaš e-vinjeto. Torej, če se 1 teden voziš brez vinjete boš dobil samo 1 kazen. Troli pa naj še naprej trolajo:

Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne e-vinjete pomeni kršitev Zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 EUR.

Stranki, cestninskemu zavezancu, ki je cestninsko cesto uporabljal brez veljavne e-vinjete, se sočasno z izvedenim prekrškovnim postopkom izda e-vinjeto z datumom začetka veljavnosti na dan, ko je bil prekršek storjen, veljavna pa postane šele po njenem plačilu. Izda se tista vrsta e-vinjete ali več e-vinjet, ki so veljavne za čas vseh ugotovljenih prekrškov. Če je za čas ugotovljenih prekrškov mogoče izdati več različnih vrst e-vinjet, se izda tiste e-vinjete, ki so za stranko cenovno najugodnejše. Hkrati se stranki izstavi račun za plačilo tako izdanih e-vinjet, ter izda odredbo o prepovedi uporabe cestninske ceste, ki velja do plačila vseh izdanih računov.

https://evinjeta.dars.si/nadzor

Pametnemu dovolj. Če se torej voziš celo leto brez vinjete lahko dobiš največ 52 oz. 53 kazni oz. koliko tednov ima tisto leto. Ne moreš pa dobiti 50 kazni v enem tednu kot to pišejo troli.

bedanc6 je izjavil:

Pozdravljeni,
Zanima me:
-ali bom dobil kazen tudi, ko sem se peljal nazaj iz dunaja 2.5.2025, saj nisem vedel da imam napačno vinjeto

Ne. Ker je časovni okvir znotraj 1 tedna in si ob kazni tudi prejel, da moreš plačati 16€ za 1 tedensko vinjeto in 2.5. pade znotraj okvirja tega 1 tedna. Kaj bi se zgodilo, če bi se vračal čez 2 tedna? Po prebranem na strani od DARS-a bi prejel kazen 300€ (polovička 150€) + 16€ za 1 tedensko vinjeto + 16€ za še eno 1 tedensko vinjeto in bi tako moral plačati 182€ v roku 8 dneh ali 332€, če bi plačal kasneje. Imajo torej varovalo, da dokler ti ne izdajo kazni plačaš vedno kazen + 1 tedensko vinjeto oz. največ 3x po 1 teden, če ti pošljejo kazen recimo 25. dan.

Sedaj pa se vprašanje tebi:

Si dobil od DARS za plačat 300€ (150€ polovička) ali 300€ (150€ polovička) + 16€ za vinjeto (1 teden)?

Ganon ::

Zakaj sistem ne deluje tako, da zazna registrsko tablico, preveri veljavnost vinjete in to sporoči obmejni kontroli? Ko avto zapelje na mejo, bi tam že imeli opozorilo, da je voznik v prekršku. Plačaj in lahko greš.

mertseger ::

Ganon je izjavil:

Zakaj sistem ne deluje tako, da zazna registrsko tablico, preveri veljavnost vinjete in to sporoči obmejni kontroli? Ko avto zapelje na mejo, bi tam že imeli opozorilo, da je voznik v prekršku. Plačaj in lahko greš.

Mogoče zato ker na meji ni nikogar več.

bm1973 ::

Na Hrvaški je, mislim, da je Šengen ukinjen...

Lansko leto poleti mi je mahal policaj iz svoje kabine, ker sem se kar mimo peljal...

Pa tudi novembra, ko sem šel iz Zagreba, je bila kontrola... Za noter...

Slovenska država res ne mara Slovencev...

kixs ::

Imajo vsake toliko casa kaksne pozerje na meji. Ampak 99% casa ni nobene kontrole vec.

predi ::

Racunalnik je izjavil:

Če bi ga v živo, bi moral na licu mesta kupiti pravo vinjeto in zdaj ne bi bil v dilemi.

Racunalnik je izjavil:

Ne preko "kamere"

kamiKaZaA je izjavil:

bedanc6 je izjavil:

Pozdravljeni,
Zanima me:

Ne. Ker je časovni okvir znotraj 1 tedna in si ob kazni tudi prejel, da moreš plačati 16€ za 1 tedensko vinjeto in 2.5. pade znotraj okvirja tega 1 tedna. Kaj bi se zgodilo, če bi se vračal čez 2 tedna? Po prebranem na strani od DARS-a bi prejel kazen 300€ (polovička 150€) + 16€ za 1 tedensko vinjeto + 16€ za še eno 1 tedensko vinjeto in bi tako moral plačati 182€ v roku 8 dneh ali 332€, če bi plačal kasneje. Imajo torej varovalo, da dokler ti ne izdajo kazni plačaš vedno kazen + 1 tedensko vinjeto oz. največ 3x po 1 teden, če ti pošljejo kazen recimo 25. dan.

Sedaj pa se vprašanje tebi:

Si dobil od DARS za plačat 300€ (150€ polovička) ali 300€ (150€ polovička) + 16€ za vinjeto (1 teden)?

Da, točno tako. So mi dejali na DARSU, da nemorejo nič, da se da kaj narediti samo če vpišem napačno registrsko, kar se mi zdi nesmiselno. Saj v obeh primerih nakupa napačne vinjete in vtipkanja napačne registrske številke gre za nenamerno človeško napako.

Furbo ::

Mah ta DARS.. kot da so v srednjem veku.

Lahko bi imeli kamero na vsakem odseku in zraven zaslon, ki bi te opozoril, da voziš brez ustrezne vinjete.

Ne mi reči, da to s sodobno tehnologijo ni izvedljivo.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

energetik ::

Furbo je izjavil:

Mah ta DARS.. kot da so v srednjem veku.

Lahko bi imeli kamero na vsakem odseku in zraven zaslon, ki bi te opozoril, da voziš brez ustrezne vinjete.

Ne mi reči, da to s sodobno tehnologijo ni izvedljivo.
Še lažje bi ti isti trenutek stisnili SMS in/ali mejl. Sistem že obstaja, imamo e-upravo, ki te samodejno opozarja npr. o poteku prometne. Ni raketna znanost tega sistem povezati s čitalcem tablic na AC...
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

telexdell ::

kamiKaZaA je izjavil:

Stranki, cestninskemu zavezancu, ki je cestninsko cesto uporabljal brez veljavne e-vinjete, se sočasno z izvedenim prekrškovnim postopkom izda e-vinjeto z datumom začetka veljavnosti na dan, ko je bil prekršek storjen, veljavna pa postane šele po njenem plačilu. Izda se tista vrsta e-vinjete ali več e-vinjet, ki so veljavne za čas vseh ugotovljenih prekrškov. Če je za čas ugotovljenih prekrškov mogoče izdati več različnih vrst e-vinjet, se izda tiste e-vinjete, ki so za stranko cenovno najugodnejše. Hkrati se stranki izstavi račun za plačilo tako izdanih e-vinjet, ter izda odredbo o prepovedi uporabe cestninske ceste, ki velja do plačila vseh izdanih računov.

Jaz to ne razumem, da je interval en teden ampak je interval med prvim zaznanim prekrškom in zadnjim zaznanim prekrškom. Če je prekršek le en potem je ta interval 1. teden. Če pa je prekrškov več pa je lahko tudi mesec ali leto. Ker je cena mesečne vinjete enak ceni dveh tedenskih pol ti za prekrške v intervalu do 14 dni izdajo dve tedenski vinjeti v intervalu med 14 in 30/31 dni pa le eno mesečno. Ker pa ti kazen običajno spišejo znotraj 14 dni se pač doplačujejo le tedenske vinjete.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Jure14 ::

bedanc6 je izjavil:

So mi dejali na DARSU, da nemorejo nič, da se da kaj narediti samo če vpišem napačno registrsko, kar se mi zdi nesmiselno. Saj v obeh primerih nakupa napačne vinjete in vtipkanja napačne registrske številke gre za nenamerno človeško napako.

Eno je, da 2x klikneš na sliko motorja, namesto na sliko avta.
Drugo pa, da vpišeš LJ-10KIL namesto LJIOK1L.

Jure14 je izjavil:

bedanc6 je izjavil:

So mi dejali na DARSU, da nemorejo nič, da se da kaj narediti samo če vpišem napačno registrsko, kar se mi zdi nesmiselno. Saj v obeh primerih nakupa napačne vinjete in vtipkanja napačne registrske številke gre za nenamerno človeško napako.

Eno je, da 2x klikneš na sliko motorja, namesto na sliko avta.
Drugo pa, da vpišeš LJ-10KIL namesto LJIOK1L.

1x klik tedenska vinjeta, pozna ura, 1 uro pred odhodom, 100 stvari v glavi :(

starfotr ::

kamiKaZaA je izjavil:

Sem sedaj preveril na strani od DARS-a in lepo piše, da ob kazni še plačaš e-vinjeto. Torej, če se 1 teden voziš brez vinjete boš dobil samo 1 kazen. Troli pa naj še naprej trolajo:

Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne e-vinjete pomeni kršitev Zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 EUR.

Pametnemu dovolj. Če se torej voziš celo leto brez vinjete lahko dobiš največ 52 oz. 53 kazni oz. koliko tednov ima tisto leto. Ne moreš pa dobiti 50 kazni v enem tednu kot to pišejo troli.

Ne moreš dobiti 53 kazni, ker je maksimum 4000 eur na leto, kolikor ti lahko zaračunajo kazni zaradi vožnje brez veljavne elektronske vinjete.

bemfa ::

Vsakič ko zapelješ na AC brez veljavne vinjete, si v prekršku in za vsak prekršek lahko dobiš kazen. Ko te obravnavajo, pogledajo vse tvoje prekrške do trenutka obravnave in jih združijo v stek, max. znesek steka je 4000 (2000 polovička). Letno ni omejeno, teoretično je možno vsak dan dobit stek 4000 eur.
Ob izdanem plačilnem nalogu, ti pokasirajo še cestnino za nazaj, izbere se za uporabnika najbolj ugodna rešitev, ki pokrije vse čase obravnavanih prekrškov. To pa ne spremeni dejstva, da si storil več prekrškov, saj v času ko si zapeljal na AC, še vedno nisi imel veljavne vinjete. V sistemu se točno vidi, kdaj je bila vinjeta kreirana in plačana. Tak da to da ti zakasirajo tedensko vinjeto ne pomeni imunitete za cel teden.

predi ::

Lahko kar @bedanc6 pove, če bo moral poleg globe (300€/150€) kupiti tudi pravo vinjeto za nazaj. Po mojih dosedanjih izkušnjah je to mit, vsaj kar se tiče avtomatiziranih portalov.

delavec44 ::

kamiKaZaA je izjavil:

Čudno da nisi odebelil najbolj pomembnega dela, veljavna postane z njenim plačilom. Kdaj jo plačaš?

feryz ::

Od primera do primera odvisno.
Jaz sem imel na kombiju napačno. Ob vožnji mimo kamere, zabeležijo napačno vinjeto in takoj klofnejo kazen in hkrati še tedensko vinjeto. Da si pokrit, dokler pošta ne pride in ugotoviš, da imaš napačno.

Je pa še en haklc. Če si prekršek naredil 1.1. ob 12-ih in ti takrat izstavijo tedensko vinjeto, naj bi veljala 1.1. od 12-ih dalje.
Ampak dejansko ne velja od takrat, temveč šele od takrat, ko je plačana.
Torej ko dobiš pošto in plačaš. V bistvu je namen tega, da imaš vinjeto za nazaj, torej za takrat, ko si naredil prekršek, za naprej pa to velja malo ali nič, spet odvisno od tega, kdaj pošta pride. V tem času lahko še parkrat prevoziš kamero in čeprav imaš veljavno tedensko vinjeto, nimaš veljavne tedenske vinjete, ker jo še nisi plačal.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kazen za (ne)uporabo vinjete (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11524094 (946) AtaStanko
»

Vinjeta - kazen? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
10015388 (6364) mirator
»

Elektronske vinjete- napacna reg. (strani: 1 2 3 4 5 )

21534209 (12436) Tidule
»

Tehnične težave eVinjet (strani: 1 2 3 )

11121678 (15581) Groot

Več podobnih tem