» »

Zgaga

Zgaga

«
1
2

Kleemen ::

Ali ima še kdo dnevne probleme z zgago in kako jo blaži? Obstaja kakšna bolj naravna pot in ne samo zdravila in tablete?

kuglvinkl ::

na gastroskopijo pejt, da ti (potrdijo ali pa ne gastritis.
Your focus determines your reallity

IL_DIAVOLO ::

Tisti ki ima zgago, ima tudi tezave z refluksom.

Pomagajo mali obroki, ne jest tik pred spanjem, dvignjeno vzglavje, z jedilnika pa čimbolj skenslat alkohol, gazirane pijace, kavo in zacinjene zadeve.

Jaz tezav skoraj da nimam vec, razen ko krsim zgoraj nastete zadeve.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Zgodovina sprememb…

Poldy ::

Dobrodošel v štiridesetih :) Kar pravi Il Diavolo.
Če si mlajši, ubogaj kuglvinkla.

Zimonem ::

Hidracija, pa pozornost pri prehrani. Za začetek.
Pri prehrani boš moral sam ugotovit kaj ti razburja želodec. Lahko so tudi živci.

tikitoki ::

Kleemen je izjavil:

Ali ima še kdo dnevne probleme z zgago in kako jo blaži? Obstaja kakšna bolj naravna pot in ne samo zdravila in tablete?

Alginat.

Pa magnezijeve in kalcijeve soli. Npr. Hidrogenkarbonat,...

IL_DIAVOLO je izjavil:

Tisti ki ima zgago, ima tudi tezave z refluksom.

Pomagajo mali obroki, ne jest tik pred spanjem, dvignjeno vzglavje, z jedilnika pa čimbolj skenslat alkohol, gazirane pijace, kavo in zacinjene zadeve.

Jaz tezav skoraj da nimam vec, razen ko krsim zgoraj nastete zadeve.

3 ure pred spanjem garant pomaga.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

Mlajši od 40 zgago imam pa že cca. 2 leti dokaj redno in je kar neprijetno. Se bom posvetoval z zdravnico predvidevam, da me bo poslala na gastro, glede na dolgo trajanje. Nevem pa če je problem samo v prehrani, kdaj me peče zgaga tudi samo po kozarcu vode ali npr. sadju. Res pa da je že od prej malo razdraženo, mogoče od kakšne druge hrane.

Alginat? Tole?
https://www.lekarnar.com/izdelki/waya-s...

Ganon ::

Poldy je izjavil:

Dobrodošel v štiridesetih :) Kar pravi Il Diavolo.
Če si mlajši, ubogaj kuglvinkla.

Kakšno zvezo ima nezdravo življenje s starostjo?

Poldy ::

Kakšno zvezo ima nezdravo življenje s starostjo?

Nezdravo lahko precej dobro živiš ko si mlad, brez nekih posledic. Ko se postaraš, pride za tabo.

starfotr ::

Precejšnjo.

Ob nezdravem življenju boš kar precej slabo živel v starosti ali pa sploh ne boš.

WhiteAngel ::

Sem imel kronično vnetje požiralnika. Po gastroskopiji sem šel na Nolpazo 20mg vsako jutro in nimam več težav.

Quickbeam ::

WhiteAngel je izjavil:

Sem imel kronično vnetje požiralnika. Po gastroskopiji sem šel na Nolpazo 20mg vsako jutro in nimam več težav.

Za koliko časa?

Greghorian ::

Kot so že rekli pojdi na gastroskopijo da odkrijejo vzrok, ki je lahko bakterijski (najlažje pozdraviti) lahko je pa tudi mehanska poškodba hernija želodca, kar povzroča da se požiralnik ne zapira-> si dvigoval v fitnesu težka bremena? Uglavnem do zdravnika in gastro, ker nezdravljena zadeva lahko vodi v raka poziralnika in želodca

marS ::

Čajna žlička sode bikarbone v kozarcu vode in bo minilo.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

strikeout ::

proti zgagi priporočam:
- telesna aktivnost (intenzivno vsaj 15min dnevno)
- ne se nažirat (predvsem ne nezdravo hrano)

darkolord ::

Quickbeam je izjavil:

WhiteAngel je izjavil:

Za koliko časa?
Pri meni enako, Nolpazo pa jemljem dnevno že več let, imam občutek, da bo terapija trajna.

Pri meni so stanje najbolj poslabšale vse gazirane pijače. Radenska, sladke pijače, nesladke pijače, pivo, ... Kakšen kozarček penine (močno kislo + gazirano) pa še vedno prodre tudi čez Nolpazo.

Tiste splošne nasvete sem poskušal, ampak vsak samo doda še nekaj zraven in če vse upoštevaš, potem ne smeš ne jesti ne piti nič razen vode. Pa še vedno ne reši problema.

kingsix ::

Quick fix je žlička sode bikarbone ali gorčice (ja gorčice)...
nolpaza koliko vem ni dobra trajna rešitev...

Ampak quick fix je samo kratkotrajen, ne pomaga za kronične težave. Pa tudi če nekako cel dan sfuraš s quick fixi, ponoči ne moreš. Kaj takšnega pomaga, ampak je spet samo obliž na rano, "krvavenja" pa ne ustavi.

Kronično vnet požiralnik definitivno tudi ni dobra "rešitev".

Bosko31 ::

Kot so ti predhodniki napisali, pojdi na gastroskopijo, da ti preverijo, kaksno imas stanje z poziralnikom in zelodcem. Kar pogumno na ta poseg, naj te ne bo strah, saj ti je najbrz na prvem mestu zdravje. Zanimivo, da te zdravnica se ni napotila na ta pregled, glede na to, da ze imas dve leti tezave. To bi morala storiti ze po maksimalno dveh tednih. Tablete oziroma tako imenovani zaviralci protonske crpalke, kot je nolpaza in podobno zmanjsujejo ph zelodcne kisline in lahko tvoje stanje se samo poslabsajo. Tvoj zelodec potrebuje dovolj mocno kislino, da razgradi vso hrano in ce je kislina presibka, se ti bo ta hrana vracala nazaj. O tem si malo preberi na internetu. Tako da, prvo pregled potem pa dalje, ne pa da jemljete tablete v nedogled... Pa veliko srece ti zelim. LP

Webmojster ::

Dvomim, da boš spremenil navade prehranjevanja, zato hitro do dohtara in na gastroskopijo.

Bodo vidli situacijo - nato pa verjetno tablete kot so emozul ali nolpaza enkrat dnevno in je to to.

Eduardo ::

Bolj si v letih manj si tudi pripravljen trpeti. Jaz imam probleme že od mladosti. Kaj škodi v mojem primeru
- Alkohol, posebej vino pivo.
- Mastne goste omake, golaži...
- Paradižnik
- Ultimojunk food v stilu čipsa. Recimo MC donalds burgerji zame še niso problem.

Kaj pomaga:
- Soda bikarbona baje ni ravno dobra ideja četudi kratkotrajno pomaga
- Rupurut
- So tudi druge tablete.

Kaj pomaga v smislu preventive
- Dosti tekočine, preferirano voda
Nič alkohola se pozna v roku nekaj dni, morda tedna. Če ne nerediš kot prvo tega imaš še kakšen drug problem.

Blinder ::

Pri meni je prišlo obdobje zgage, trajalo par let in samo tudi odšlo
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Hvala vsem za takšen odziv, očitno je to kar velika problematika pri večini ljudi. Se strinjam najprej javim zdravnici in potem grem na gastro, potem pa vidimo naprej. Zdravnica me še ni poslala, ker niti še ne ve za to, ni bilo tako hudo na začetku pa vsi so govorili, da je to normalno in sem samo blažil z Donatom, ki kratkoročno tudi malo pomaga. Se pa strinjam da je verjetno res glavni problem v prehrani, čeprav potem bi moral skenslat 3/4 hrane, kar pa ni lih rešitev. Tudi meni najbolj povzročajo sokovi, paradižnik, cvrtje, sadje.. Predvsem sokove in določeno sadje (limon npr.) sem odstranil iz seznama in upam, da se bo izboljšalo. Ostalo pa samo omejil, saj drugače niti ne vem kaj naj jem. :D

fikus_ ::

Pomaga fermetirana hrana npr. navaden jogurt brez sadja, kislo zelje, repa, ....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

tikitoki ::

Kleemen je izjavil:

Mlajši od 40 zgago imam pa že cca. 2 leti dokaj redno in je kar neprijetno. Se bom posvetoval z zdravnico predvidevam, da me bo poslala na gastro, glede na dolgo trajanje. Nevem pa če je problem samo v prehrani, kdaj me peče zgaga tudi samo po kozarcu vode ali npr. sadju. Res pa da je že od prej malo razdraženo, mogoče od kakšne druge hrane.

Alginat? Tole?
https://www.lekarnar.com/izdelki/waya-s...

Ja. Osebno nisem probal, sam po raziskavah nej bi bilo učinkovito, in kar je najbolj pomembno brez stranskih učinkov kakšnih zaviralcev protonske črpalke, ki sice pomagajo pri lajšanju simptomov.

Sem kupil na amazonu alginat, sam se nisem prišel do uporabe.

Najbolje da opraviš gastroskopijo.

Priporočam, da preveriš življenjski stil. Predvsem dieto. Crtas sladkarije in junk food, ne ješ 2 do 3 ure pred spanjem, ugotoviš, če katera hrana poslabša stanje in jo crtas, po gastro boš dobil seznam živil, ki si najpogosteje težava, sam ni nujno, da velja zate. Telesna aktivnost, primerna telesna teža,...
Primerno ležisce, vprašaj gastroenterologa.

Če so tezAve dlje trajajoče je smiselna tudi 24h phmetrija.

Jaz sem uporabljal tale alginat, ki sem ga že zgoraj omenil: reflustat

Deluje do neke mere (daleč od 100%), ampak je spet lajšanje simptomov. Zaviralci protonske črpalke delujejo na enem nivoju nižje in občutno bolje.

ah9559 ::

Jaz sem imel celo življenje težave z zgago in pred 3 leti (kot naročeno po 40-tem r.d.) so se te težave spremenile v vsakodnevno bolečino... Vmes se je moje telo odzvalo še z hudo dolgotrajno drisko, tako da sem shujšal za 15kg(+5kg od prej), tako da sem imel že težave zjutraj priti do WC-ja.

Vsega skupaj sem potem rabilrabil 1 leto, da se je vse umirilo... Ampak potem pa 1 evropsko prvenstvo in zatem še takoj ena poroka, kjer sem se prekršil z alkoholom in se je skoraj vse začelo znova.

Vmes sem pa seveda dal skozi gastroskopijo, ultrazvok želodca in ostalih okoliških organov, ter kolonoskopijo.

Tak da sem zdaj črtal ves alkohol, surov česen, surovo čebulo, surovo papriko, pekočo hrano, čips, sladkarije, omejil uživanje pijače z mehurčki in moram rečt, da sem sedaj skoraj 99% ok.

Trenutna diagnoza je občutljiv želodec, zjutraj 30min pred prvim obrokom 20g Emozul-a!

Če še nimaš bolečin, čimprej ugotovi kaj ti ne paše in se tega 99% drži! Drugače boš pa itak moral na GERB dieto. Saniranje tega sranja pa traja zelo dolgo in kot je v mojem primeru boš moral črtat določeno hrani in jedilnika.

zadetek ::

Tudi mene muči zgaga, najprej ti da zdravnik pihalni test da preverijo ali gre za bakterijo, nato naprej, gastroskopija ali ultrazvok. Sem jemljem Emozul kot prejsnji komentator in deluje. Vsi ostali praški v lekarni so začasna rešitev da vzames, ne pa preventivno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zadetek ()

tetriandoch ::

Drugače ima več ljudi v višji starosti pomanjkanje kisline kot pa višek. Tako, da morajo jemati kislino. Če pa imaš refluks je lahko prehoden ali pa ne. Tablete in juriš. Pa prehrana. Na recept seveda, ne razni rupuruti itd. Nikjer ne piše, da imaš holicobacter, ker v večini primerov ne povzroča refluksa. Zato sedaj načrtujejo nacionalni program testiranja. Jaz sem na emozulu. Ko sem fasal še bakterijo ni prijelo nič. Pokazal jo je test na blato. Po seriji antibiotikov in emozula, se je stanje izboljšalo. Če z par mesecev sem bil na dihalnem in ni pokazalo nič. Pa se je spet poslabšalo. Ko greš na test moraš prenehati jemat tablete. No potem je bilo spet malo bolje. Potem sem šel še na gastro, kjer ti itak vzamejo tkivo za bakterijo in pregled tkiv. Po novem letu se je nekako spet umirilo. Torej hrana je zelo važna. Če se pa fino poslabša je lahko okužba z bakterijo. Mam pa težave že od 25 leta težave. Je pa tudi razlika v občutku med refluksom in navadno zgago. Pri bakteriji ponavadi boli oz je čuden občutek v zgornjem delu trebuha. Ni pa nujno.

Zanimivo, hvala za informacije. Jaz sem pisal zdravnici, tako da čakam odgovor. Pazim pa danes na hrano in nisem še jedel nič takega, kar povzroča zgago in je cel dan isto s tem da me ne peče, ampak mi vseeno občasno "meče" iz želodca tekočino ni pa tako neprijetno, kot ko je slaba prehrana, ko dobesedno peče. Tako da razmišljam vseeno probat z rupurutom za začetek, dokler mi zdravnica ne postavi diagnoze in se ukrepa naprej.

Kayzon ::

Si pomislil da morda ne prebabljas laktoze ali glutena? Sam znam imeti probleme ce ne pazim s prehrano.

IL_DIAVOLO ::

Verjetno ti ne dela misica zapiralka(med zelodcem in požiralnikom) in ti uhaja kislina iz zelodca v poziralnik. To je meni prvo ugotovil, nato se je sicer se ugotovilo bakterijo.

Moji simptomi so sicer bili bolj intenzivni.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

stevemcq_ ::

Sem imam tudi že kar nekaj časa težave z želodcem, probal tudi od Emozula do Nolpaze in Ultopa. Zadnja leta mi še najbolj pomagajo kapljice Iberogast in pa predvsem uravnotežena dieta(izogibanje mastni, ocvrti in sladki hrani). Priporočam sigurno kapljice. Lp

GrimReaper3 ::

Za zgago pa jaz pri 40-ih sploh še ne vem kako izgleda, ampak si približno predstavljam kar sem bral.
Sem pa nekaj bral o tem, ker imam že od 2012 boleč želodec, če pritisnem s prsti pod žličko.
Sem že opravil gastroskopijo enkrat okoli 2018 in niso nič našli.

Če ne mislim na to in če ne tipam, je bolečina sicer za kvečjem 2/10. Če pritisnem ene 10cm pod žličko pa za 5/10. To je v primeru da ne prihaja do stresa, to je pa samo če nimam službe. Drugače se poslabša tudi do 7/10.
Sčasoma se je navadiš. Ampak mora biti res zakon, če je za 0/10, upam da še kdaj doživim to.

Zdaj za presaditev ledvice imam za opraviti samo še gastroenterologa, bom temu spotoma omenil.

Zgodovina sprememb…

joez7 ::

So zgoraj lepo razpredli.
Eno je blažit posledice, drugo pa vzroke.
Večkrat je kriva okužba, lahko se zdravi z antibiotiki (helio), in se lahko ponovi,
druga pot pa je dieta z probiotiki, kura traja vsaj 3m. Če gre vse po sreči, se vzpostavi pravilno razmerje. Nekateri uporabljajo kombinacijo obojega. + dieta.
Vglavnem driske so ponavadi znak vnetja v črevesju, na dolgi rok pa trpijo tudi jetra.
Odvisno kje je vnetje črevesja - se pojavlja tudi zgaga, še posebej, pri vnetju želodca, dnanajsternika in zgornjega dela tankega - se pojavljajo kolike - zapore.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

tetriandoch ::

Do zaprtja črevesja pride lahko tudi zaradi bakterije. Tako da pri zaprtju se najprej poskusi s probiotiki. Če ni bolje pa kolonoskopija, da se vidi kako in kaj.

Aja, še to, če kdo gre na gastroskopijo, priporočam, da najde izvajalca s tankim nazalnim gastroskopom, ker s klasičnim debelim skozi usta je res grozno, četudi traja le nekaj minut.

joez7 ::

Kolonoskopija, ti nažalost pregleda samo debelo črevo. Večina problemov pa se pojavi višje - debelo pa samo trpi posledice. Za pregled tankega črevesje (po mojem vedenju) je kontrastno slikanje z CT ali MR. V glavnem se išče zadebelitev, in ostale spremembe na tankem črevesju.
Hudir je, da črevesje v osnovi ne boli, bolečina se pojavlja vse drugje (KČB, kronova, cealikija...) znaki so pa zlo različni.
Vglavnem, pri zgagi je treba tudi pazit na prehranske dodatke, včasih so vir problemov.
Pač treba poslušat telo...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

HomeEdition ::

Ole, meni so se v lanskem letu začeli pojavljati podobni simptomi, najprej zgaga, potem pa rahla slabost po določeni hrani.
Šel sem na test za https://www.lekarnar.com/clanki/okuzba-...
v začetku leta sem imel eradikacijsko terapijo in stanje se počasi izboljšuje.
Bakterija in uspešnost terapije je bila dokazana z Urea testom ki je hiter in enostaven.

darkolord je izjavil:

Aja, še to, če kdo gre na gastroskopijo, priporočam, da najde izvajalca s tankim nazalnim gastroskopom, ker s klasičnim debelim skozi usta je res grozno, četudi traja le nekaj minut.

Ja sem zdravncvo in sestro ze mocno prijel, da nej potegnejo ven, sam pol sem potrpel do konca. Neki hujšega, k nisem seml dobit anestetika.

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

Ni grozno, je odlična vaja v krotenju refleksov.

Priporočam pa gastroskopijo in kolonoskopijo skupaj v istem dnevu, se tako več naučiš o svojih prebavilih.

feryz ::

starfotr je izjavil:

Precejšnjo.

Ob nezdravem življenju boš kar precej slabo živel v starosti ali pa sploh ne boš.
Spet posplošujete.
Kar je za nekoga nezdravo, za drugega ni.
Jaz "nezdravo" funkcioniram že od malega, preko 5 desetletij. In še naprej.

Mogoče bom pa v starosti slabo živel. Kdaj točno se ta prične? Pri 100 letih?

tony1 ::

kuglvinkl je izjavil:

darkolord je izjavil:

Ja sem zdravncvo in sestro ze mocno prijel, da nej potegnejo ven, sam pol sem potrpel do konca. Neki hujšega, k nisem seml dobit anestetika.

Kateri je bil potem ta problematičen? Nazalni ali oralni?

bm1973 ::

pegasus je izjavil:

Ni grozno, je odlična vaja v krotenju refleksov.

Mislim, da je izničenje gag reflexa bolj važno za ženske ;).

tony1 je izjavil:

kuglvinkl je izjavil:

darkolord je izjavil:

Kateri je bil potem ta problematičen? Nazalni ali oralni?

Dušilo me je, s tem da me je nagajalo bruhat.

tony1 ::

Vaja še iz bralnega razumevanja... :8) Sklepam, da je bila problem debeljša cev skozi usta?

bm1973 je izjavil:

Mislim, da je izničenje gag reflexa bolj važno za ženske ;).
Mislil sem bolj v stilu Dune, a si človek ali žival ...

Twixz ::

Da dodam še jaz svojih par centov.

Dobil diagnozo GERB pri 18. letih, jebal me je reflux, zgaga ne toliko ampak tudi. Fast forward 7 let naprej, fašem preplet (ileus) črevesja. Med drugim, ko so 3 tedne ugotavljali to diagnozo so mi naredili gastroskopijo ki je pokazala da je ubistvu vse v redu z mojim želodcem. Ampak je bilo po operaciji precej slabše z refluxom.

Torej je bil vzrok hrana. Hm? Zdaj pa, kaj bi povzročalo to? Probal sem vse dat stran, hrano po hrano, na koncu nisem mogel več nič jest ker sem vse eliminiral pa me je še zmer jebal.

Potem pa en večer, grem v biljardnico in pride kolega, ki se res dolgo nisva videla in beseda da besedo in reče da mi čaj škoduje. Da je njegovega brata isto. In ja, res je bil čaj, ne hrana. Spil sem ga na hektolitre. Zdaj ga pijem samo še ko sem bolan. :)

Kater čaj si pil? Kak kisel?

Twixz ::

Čaje sem pil od sadnega, zelenega, metinga, ledeni, vse mi je potem ko sem probal pognalo reflux.. :)
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gastroskopija sadacija doplačilo

Oddelek: Loža
483058 (1469) DejchSLO
»

Prehranski dodatki (strani: 1 2 3 )

13923175 (2442) itonlineai
»

S katero hrano proti kislosti v želodcu (strani: 1 2 )

6361603 (43971) Dajarra
»

Hude bolečine v trebuhu [Was: Potrebujem Pomoč !]

3011715 (10430) mihec87
»

Gerb, oziroma hiatalna kila pozna kdo to?

513604 (13308) ;-)

Več podobnih tem