» »

Zgaga

Zgaga

1
2
»

kuglvinkl ::

tony1 je izjavil:

Vaja še iz bralnega razumevanja... :8) Sklepam, da je bila problem debeljša cev skozi usta?

Debelejša cev skozi usta. Bo zdej ok?
Your focus determines your reallity

Kleemen ::

Novo poročilo.. :D Problem sem javil zdravnici, ki mi je takoj zrihtala pod zelo hitro napotnico za dihalni test za bakterijo heliobacter in na test sem prišel že takoj v enem dnevu ga opravil in sedaj čakam izvid. Če nimam bakterije predvidevam, da me bo poslala še na gastro, da mi vse pregledajo. Je pa kot po naključju bila danes na rtv slo oddaja o tej bakteriji in večina ljudi sploh ne ve da jo ima, okužen pa je vsak četrti slovenec. Zanimiva oddaja, če koga zanima.

https://365.rtvslo.si/arhiv/tv-klinika-...

Kayzon je izjavil:

Si pomislil da morda ne prebabljas laktoze ali glutena? Sam znam imeti probleme ce ne pazim s prehrano.

Tudi možno ja, bom bil tudi na to pozoren. Hvala.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Kleemen ()

rozman ::

Jaz imam probleme z zgago od 14 leta. Zjebal sem si želodec zaradi neodkrite intolerance na laktozo. Sem pa tok občutljiv, da mu tudi izdelki brez laktoze škodijo, par dni nazaj sem pojedel pol rezine sira brez laktoze pa je že bilo veselo na WC. Tak da zdaj sem že precej časa čisto brez mleka in vseh mlečnih izdelkiv. Zdaj mam občutljiv želodec, sem se pa naučil hendlati hrano.

Najslabše je, če nekaj dni zaporedoma uživam katerokoli od naslednjih sestavin:
- čokolada,
- marmelada, ki je večinoma cuker (na primer tiste s 50% sladkorja so do neke mere ok),
- prekajeno meso
- pasulj
- pohano
- orehova potica
- tuna s paradižnikovo omako
- zenf

Generalno kar je preveč sladko in več dni zaporedoma, je obupno, tak da velikonočni in božični prazniki so težava :))

Potem pa kakršnakoli telovadba, kjer si obrnjen na glavo, ali pa stiskaš prepono (trebušnjaki, počepi).

Meni pomaga pri takih težavah soda bikarbona in kis, ruparut mi je ko tik tak, ter bolj zdrav način življenja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: rozman ()

tony1 ::

kuglvinkl je izjavil:

tony1 je izjavil:

Vaja še iz bralnega razumevanja... :8) Sklepam, da je bila problem debeljša cev skozi usta?

Debelejša cev skozi usta. Bo zdej ok?

Hvala. Upam, da razumeš, da gre za a-b dilemo in je bila potrebna ekzaktnost. Napačna izbira ne bi bila kinda right ampak only wrong.

Kleemen ::

Na bakterijo sem negativen, zgaga pa se je trenutno tudi malo umirila, kot vedno pridejo obdobja, ko je močnejša ali blažja. Sem pa dobil na recept tablete Emozul je predlagala zdravnica da naredim eno kuro 8 tednov vsak dan po eno in če po tem času ne bo boljše grem še na gastro.

mojsterleo ::

Bi bilo skoraj boljše, če bi ti zdravnica napisala Nillar. Nillar so tablete in jih lahko razpoloviš, Emozul pa je slabši, ker so kapsule. Gastroskopija je dost enostaven pregled in si hitro na vrsti, zato res priporočam, da to čimprej opraviš.

darkolord ::

mojsterleo je izjavil:

Nillar so tablete in jih lahko razpoloviš
Ne!!!!!

Če jo daš na pol, jo uničiš - so gastrorezistentne (filmsko obložene) in se morajo raztopiti nižje v prebavnem traktu in ne v želodcu. Če jo razpoloviš, se raztopi v želodcu in nima bistvenega efekta.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

polozweii ::

rozman je izjavil:

Meni pomaga pri takih težavah soda bikarbona in kis, rupurt mi je ko tik tak, ter bolj zdrav način življenja.

1. Kako ti lahko kis pomaga pri zgagi??
2. Kis je baza, soda bikarbona alkalno. Skupaj se nevtralizira.

Meni nobeni tableti niso bistveno pomagali. Ko se ponoči kislina zarad slabe zapiralke razlije v požiralnik se včasih zbudim celo z omrtvičenim koncem jezika. Če temu sploh lahko rečemo spanje. Če hočem podnevi zadremat sem na koncu še bolj zdelan od kisline. Če bi se filal s sodo bikarbono bi mogoče pomagalo ampak vpliva na drugo. Rupurut vsebuje aluminij.

mojsterleo ::

darkolord je izjavil:

mojsterleo je izjavil:

Nillar so tablete in jih lahko razpoloviš
Ne!!!!!

Če jo daš na pol, jo uničiš - so gastrorezistentne (filmsko obložene) in se morajo raztopiti nižje v prebavnem traktu in ne v želodcu. Če jo razpoloviš, se raztopi v želodcu in nima bistvenega efekta.

V navodilih piše, da jih lahko. Vsaj jaz sem tako delal ko sem imel te probleme. Mi je dr. napisal 40mg čeprav sem rabil 20, pa je rekel da jih lahko prepolovim.
Tukaj je link do navodila:
https://lek-si.cms.sandoz.com/sites/def...

IL_DIAVOLO ::

Kleemen je izjavil:

Na bakterijo sem negativen, zgaga pa se je trenutno tudi malo umirila, kot vedno pridejo obdobja, ko je močnejša ali blažja. Sem pa dobil na recept tablete Emozul je predlagala zdravnica da naredim eno kuro 8 tednov vsak dan po eno in če po tem času ne bo boljše grem še na gastro.

Ti se kar naroči ze danes, ker caka se cca 4 mesece.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

GrimReaper3 ::

GrimReaper3 je izjavil:

Če ne mislim na to in če ne tipam, je bolečina sicer za kvečjem 2/10. Če pritisnem ene 10cm pod žličko pa za 5/10. To je v primeru da ne prihaja do stresa, to je pa samo če nimam službe. Drugače se poslabša tudi do 7/10.
Sčasoma se je navadiš. Ampak mora biti res zakon, če je za 0/10, upam da še kdaj doživim to.

ChatGPT mi je pravilno odgovoril pod točko 5. Saj zdaj počasi sploh ne boš več rabil zdravnika, ker ne verjamem da bi kateri sploh prišel do te 5. točke, bi se večina ustavila pri 4. točki:
Možni vzroki dolgotrajne bolečine pod žličko:
5. Psihosomatski vzroki

Že dolgotrajna napetost, tesnoba, notranji stres lahko dobesedno “zaleže” pod žličko.

Ta predel je znan po tem, da se tam izražajo čustvene obremenitve.

Pomoje bi moral biti še 20 let brez službe, da bi šla bolečina na 1/10.

Zgodovina sprememb…

ššš ::

rozman je izjavil:

Jaz imam probleme z zgago od 14 leta. Zjebal sem si želodec zaradi neodkrite intolerance na laktozo. Sem pa tok občutljiv, da mu tudi izdelki brez laktoze škodijo, par dni nazaj sem pojedel pol rezine sira brez laktoze pa je že bilo veselo na WC. Tak da zdaj sem že precej časa čisto brez mleka in vseh mlečnih izdelkiv. Zdaj mam občutljiv želodec, sem se pa naučil hendlati hrano.

Najslabše je, če nekaj dni zaporedoma uživam katerokoli od naslednjih sestavin:
- čokolada,
- marmelada, ki je večinoma cuker (na primer tiste s 50% sladkorja so do neke mere ok),
- prekajeno meso
- pasulj
- pohano
- orehova potica
- tuna s paradižnikovo omako
- zenf

Generalno kar je preveč sladko in več dni zaporedoma, je obupno, tak da velikonočni in božični prazniki so težava :))

Potem pa kakršnakoli telovadba, kjer si obrnjen na glavo, ali pa stiskaš prepono (trebušnjaki, počepi).

Meni pomaga pri takih težavah soda bikarbona in kis, ruparut mi je ko tik tak, ter bolj zdrav način življenja.

Zanimivo. Tut jest mam laktozno intoleranco in probleme. Mel bakterijo, bil večkrat na gastro, papal Nolpazo in antibiotike,... Ampak to je blo 20let nazaj, ko sem še kadil. Ko sem nehal, je blo 90% bolš. Potem sta pa šla še alko in prenažiranje,... Dohtar mi je takat reku, lej, če se ti nažreš pohančkov in potice, jst nimam tablete, da ti jo dam.

Ugotavlam pa neki drucga. Reflux pr men dons je redek, ampak če je, je zarad zaprtosti. Kar ma smisel. Odtok ne požira. :) Kar spet privede do stare, obrablene rešitve: potrebno je več gibanja. (pospeši prebavo, nisi v ležečem položaju,..etc...)

slatnik ::

Meni pomaga 4 tablete Betaine HCL pred kosilom, velika vecina ima zgago zaradi premalo zelodcne kisline. Teh tablet ne jemat ce mas rano na zelodcu, drugace ni stranskih efektov.

Enim pomaga ze 2 jusni zlici jabolcnega kisa pred obrokom, jaz sem raje na Betaine HCL ker nocem kisa po zobeh.

Zgaga je posledica premalo kisline v zelodcu ker takrat ventil na vrhu zelodca ne zapre in kislina hodi gor. Pa nikotin tudi oslabi funkcijo tega ventila, tako da je kajenje lahko vzrok.

ššš je izjavil:

Ugotavlam pa neki drucga. Reflux pr men dons je redek, ampak če je, je zarad zaprtosti. Kar ma smisel. Odtok ne požira. :) Kar spet privede do stare, obrablene rešitve: potrebno je več gibanja. (pospeši prebavo, nisi v ležečem položaju,..etc...)

Zaprtost je isto lahko posledica premalo kisline v zelodcu. Par let nazaj sem bil na enem seminarju kjer se je predavateljici prav mesalo da folk jemlje odvajala, 3g magnezija... ko bi jim Betaine HCL resil vse probleme, pa so trmasti ker nocejo imeti zakislega telesa ker je to "slabo" ;((

Zgodovina sprememb…

• spremenil: slatnik ()
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gastroskopija sadacija doplačilo

Oddelek: Loža
483052 (1463) DejchSLO
»

Prehranski dodatki (strani: 1 2 3 )

13923169 (2436) itonlineai
»

S katero hrano proti kislosti v želodcu (strani: 1 2 )

6361598 (43966) Dajarra
»

Hude bolečine v trebuhu [Was: Potrebujem Pomoč !]

3011715 (10430) mihec87
»

Gerb, oziroma hiatalna kila pozna kdo to?

513604 (13308) ;-)

Več podobnih tem