Forum » Zvok in slika » Soundbar JBL 2.1 deep bass
Soundbar JBL 2.1 deep bass

solatjek ::
Živijo. Nabavil sem Soundbar JBL 2.1 deep bass in se pri gledanju kakšnih oddaj, kjer je v ozadju rahla glasba, npr. kakšni kvizi, neprestano sliši bobnenje te glasbe in je moteče, kljub temu , da je woofer nastavljen na low.
Kako bi zmanjšal efekt basa, če nabavim kakšen drug zvočnik enakih karakteristik (6,5", 4 ohm, 100W, le da je frekvenčni razpon v osnovi večji), ali s tem kaj pridobim, bom dobil zraven manj močnega basa še kaj višji razpon nizkih frekvenc, ali elektronika to tako omeji, da ne bo nobenega efekta?
Sam se ne ukvarjam kaj veliko z zvokom, zato o tem nimam pojma. Za začetek sem v tubo na zadnji strani dal nekaj pene in je precej bolje, a vseeno ne dovolj.
Kako bi zmanjšal efekt basa, če nabavim kakšen drug zvočnik enakih karakteristik (6,5", 4 ohm, 100W, le da je frekvenčni razpon v osnovi večji), ali s tem kaj pridobim, bom dobil zraven manj močnega basa še kaj višji razpon nizkih frekvenc, ali elektronika to tako omeji, da ne bo nobenega efekta?
Sam se ne ukvarjam kaj veliko z zvokom, zato o tem nimam pojma. Za začetek sem v tubo na zadnji strani dal nekaj pene in je precej bolje, a vseeno ne dovolj.

Hvala, bom poskusil. To pomeni, da moram soundbar priklopiti preko HDMI na TV? Sedaj gre EON BOX preko HDMI v soundbar in nato iz soundbara preko HDMI v TV. Danes sem komaj ugotovil, da obstaja HDMI eARC...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: solatjek ()

Scorpy84 ::
To je problem soundbara, nizkotonec pokriva se izpade frekvenc, ki ji majhni zvocniki ne morejo pokriti. Ce imas na voljo rezanje frekvenc, kar dvomim, bi lahko resil tezavo. Ali pa naredi vecje ohisje za nizkotonec, samo s tem izgubis glasnost in pridobis nizje tone, ampak tega bobnenja ne bo vec. V to slednje dvomim da se bos spuscal.

To je problem soundbara, nizkotonec pokriva se izpade frekvenc, ki ji majhni zvocniki ne morejo pokriti. Ce imas na voljo rezanje frekvenc, kar dvomim, bi lahko resil tezavo. Ali pa naredi vecje ohisje za nizkotonec, samo s tem izgubis glasnost in pridobis nizje tone, ampak tega bobnenja ne bo vec. V to slednje dvomim da se bos spuscal.
Torej bo verjetno najbolj optimalna možnost, da zadevo vrnem in nabavim nekaj drugega. Cilj mi je, da je pač zvok boljši od tega, kar ima vgrajen TV. Sedaj sem imel ene računalniške zvočnike 2.1 od Logitecha, ki so odslužili, pa še kabli so mi šli na živce.
Kaj bi torej bilo optimalno nabaviti tam do 250€ namesto obstoječega soundbara pa da ne bo težav s prenizkimi basi?

bemfa ::
Equalizer nastavi, običajno maš prednastavljene za voice/sport (pogovorne oddaje) in movie. Poglej če ma soundbar kak gumb 'mode' na daljincu, sicer pa v TV nastavitvah poišči.

Equalizer nastavi, običajno maš prednastavljene za voice/sport (pogovorne oddaje) in movie. Poglej če ma soundbar kak gumb 'mode' na daljincu, sicer pa v TV nastavitvah poišči.
Bom vsekakor še na TV pogledal, preden vrnem zadevo. Hvala za uporabne info. Gumba pa nima, le bas je lahko low, mid ali high, tudi na low je premočan.

T743 ::
Na tv-ju po moje nimaš kaj brkljati, saj gre zvok iz EON box-a na soundbar(kar je tudi prav), torej moraš na EON box-u poiskati nastavitve za zvok, katere se pač da nastaviti.
Za 250 Eur kakšnega hudega zvoka sicer niti ne pričakuj, bi pa moglo biti bolje kot TV zvočniki.
Za 250 Eur kakšnega hudega zvoka sicer niti ne pričakuj, bi pa moglo biti bolje kot TV zvočniki.

bemfa ::
To se trenutno splača, zvok vrhunski, je pa malo starejši model, zato akcija: https://www.bigbang.si/samsung-hw-q990b...

Seveda lahko ampak bolje je da gre zvok iz eona direkt na soundbar, da slučajno še tv ne procesira in omejuje zvočnega signala, ker to sigurno bolje opravi soundbar sam, isto, kot če bi uporabljal receiver, vso periferijo vežeš najprej na receiver od tam pa greš do tv-ja samo z enim hdmi kablom.

Tv ne deluje tako, procesiral bo zvok za svoje zvocnike. Ce ne naredis nastavitve bo signal naprej poslal v pcm, tudi ce dobi v ne vem kaksnemu formatu ampak to ne bo procesiran zvok, samo stereo. Treba posebej nastaviti, da signal izvorno posreduje naprej. In boljse je, da se poveze prek tvja, ker bo zvok sinhroniziran s sliko. Tv nekaj ms izgubi zaradi procesiranja, to uposteva ko deluje kot posrednik. Za cenejse tvje ne vem, drazji to pocnejo.

"Bo signal poslal naprej v PCM"
No ravno to sem hotel omeniti, izvorni signal bo spremenil, oziroma lahko ga tudi ne spusti skozi, 5.1. ali več oz. ATMOS ampak to pri 2.1. soundbaru niti ni pomembno.
Vsekakor je boljše, da je EON povezan direktno, da gre zvok po najkrajši poti do zvočnikov od tam do TV-ja pa potuje samo slika...
No ravno to sem hotel omeniti, izvorni signal bo spremenil, oziroma lahko ga tudi ne spusti skozi, 5.1. ali več oz. ATMOS ampak to pri 2.1. soundbaru niti ni pomembno.
Vsekakor je boljše, da je EON povezan direktno, da gre zvok po najkrajši poti do zvočnikov od tam do TV-ja pa potuje samo slika...

Ja potem odpade sinhronizacija, zvok bo prej prisel kot pa slika. Pri streljanju zna biti motece.

Niti to ne drži, vsaj avtor teme tega problema ni omenil pa ima sedaj tako povezano...obstaja sicer majhna možnost ampak realno povsem enaka, kot pri varianti, da gre zvok najprej na tv od tam pa na soundbar.
Tako kot je sedaj povezano z brkljanjem po nastavitvah zvoka na tv-ju ne bo rešil nič, ker zvok procesira sounbar, dobi pa signal direktno iz EON boxa, torej je edina rešitev v nastavitvah na EON-boxu.
Tale sounbar se sedaj v bistvu obnaša povsem enako kot bi se receiver, kar v poenostavljeni obliki tudi je, ima (sicer)preprost DAC ter ojačevalec, ter omogoča še dodatne priklope.
V vsakem primeru pa TV-ja nočeš uporabljati kot "hub", ker je TV primarno izdelan samo kot zaslon, vse druge funkcije pa so precej okrnjene od android-a naprej.
Tako kot je sedaj povezano z brkljanjem po nastavitvah zvoka na tv-ju ne bo rešil nič, ker zvok procesira sounbar, dobi pa signal direktno iz EON boxa, torej je edina rešitev v nastavitvah na EON-boxu.
Tale sounbar se sedaj v bistvu obnaša povsem enako kot bi se receiver, kar v poenostavljeni obliki tudi je, ima (sicer)preprost DAC ter ojačevalec, ter omogoča še dodatne priklope.
V vsakem primeru pa TV-ja nočeš uporabljati kot "hub", ker je TV primarno izdelan samo kot zaslon, vse druge funkcije pa so precej okrnjene od android-a naprej.

Poskusil sem še drugo možnost, torej priklop soundbara preko eARC HDMI v TV. Pridobil nisem nič, tudi nastavljati dodatno ne morem ničesar. Glede sinhronizacije z zvokom in sliko ima TV možnost, da nastavljam zamik v + ali -, da se zadeva ujame, to ni težava.
Po vseh poskusih sem zadevo zapakiral in gre nazaj, bas je enostavno preglobok in preveč moteč, razen pri filmih, nastaviti ne moreš nikjer nič.
Bom poiskal alternativo, ki ima več možnosti pri nastavitvah in manj izrazit bas. Kakšna ideja?
Po vseh poskusih sem zadevo zapakiral in gre nazaj, bas je enostavno preglobok in preveč moteč, razen pri filmih, nastaviti ne moreš nikjer nič.
Bom poiskal alternativo, ki ima več možnosti pri nastavitvah in manj izrazit bas. Kakšna ideja?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: solatjek ()

Vzames, kar ti vec dovoli nadzora nad zvokom, predvsem nad nizkotoncem. Npr. da ga lahko izklopis. Kateri soundbar to pocne, pa bo treba raziskati. Sam bi priporocal reciver + zvocniki.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | HiSense televizijeOddelek: Zvok in slika | 16546 (741) | polde66 |
» | Soundbar za okoli 1500 EUROddelek: Zvok in slika | 3656 (1033) | sasoe |
» | SoundBar (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Zvok in slika | 55431 (11852) | Gogo |
» | Kako povezati tv in soundbar,prosim pomočOddelek: Zvok in slika | 6821 (2276) | Škorc |
» | Kateri Soundbar - je vredno nakupa? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Kaj kupiti | 59990 (26360) | naruto2 |