» »

Voda za uporabo v parni pecici

Voda za uporabo v parni pecici

miha1135899 ::

Pozdravljeni,

Imam novo pecico BPSA6138B, ki ima cca 1,5l tank za vodo za parno funkcijo

Po navodilih naj bi izmeril trdoto vode, ki se bo uporabljala in vnesel parameter v pecico. Glede na trdoto in uporabo funkcije zavisi, kako pogosto bo pecica opozarjala na zagon programa za ciscenje vodnega kamna

Program deluje tako, da stopis prilozen kislinski prah v cel tank in potem to krozi (ali pa sproti hlapi?). Na koncu programa zahteva se poln tank sveze vode za izpiranje.

Da bi se izognil temu prahu, me zanima, a je mozno za pecenje uporabljat kaksno drugo vodo? Imam mehko vodo iz NaCl ionskega izmenjevalca s 600uS/cm prevodnosti in se boljse vode (reverzna osmoza, WFI).

A bi bilo kaj od tega uporabno in “jedilno”?
  • poskusilo klonirati: miha1135899 ()

matobeli ::

600uS/cm ni mehka voda, niti ni to edini pokazatelj mehke/trde vode.

Oceni na oko:
Če se ti na pipah nabirajo zmerne količine vodnega kamna ki jih ni težko odstranit si bolj nekje v rangu 300, če se ti od vodnega kamna bašejo perlatorji in si že menjal grelce na napravah si pa bolj 600.

Če velik uporabljaš vrš not demineralizirano vodo pa mir.

krho ::

Ne vem no. Mi vsak teden v soboto in nedeljo pečemo kruh, v povprečju 1x na mesec tudi kaj drugega s pomočjo pare. Trdota vode je bila srednja. Pa je pečica javila da potrebuje čiščenje po približno 20 mesecih in je v bistvu že cel mesec sedajle težila, da naj nalijem notri kislino.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

pegasus ::

A destilirana voda je že iz mode al kako? ;)

link_up ::

cakaj kaj? kaksnemu prahu bi se ti izognil? :) Pa nalij notri alkoholni kis pa bo ... jaz tako pucam vse svoje "vodne" aparate ze leta ... se noben ni odletel zaradi kaksnega prezrtja...se sploh ne opazi, spuca pa v nulo.
In and Out

fikus_ ::

Tezko kje še dobis destilirano vodo, ponavadi je deionizirana voda.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

tomaz- ::

prvi zadetek na gugulu:
https://www.spar.si/online/destilirana-...

a ni to to?

Precej dvomim, da je to v resnici destilirana voda (destilacija), ampak deionizirana voda. Razlika je v postopku in CENI, destilacija je dražja.

Destilacija
https://hr.wikipedia.org/wiki/Destilaci...

Deionizacija
Electrodeionization @ Wikipedia

Za končnega uporabnika je ponavadi vseeno (voda za likalnik,....).

starfotr ::

Čeprav piše destilirana voda, je zelo verjetno v resnici samo demineralizirana voda (demi voda). Kar je več kot dovolj dobro za gospodinjstvo.

Pazit je tudi treba, da ni še kake arome noter.

delavec44 ::

Kaj pa voda iz klime ali TČ?

cekr ::

Ne kompliciraj. Nalij vodo iz pipe.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Eduardo ::

Mi dosti pecemo, voda srednje trda, tri leta delovanja, nobenega ciscenja, pecica se dela. Glede na kolicine vode mi je cudno, da bi bil kak problem.

delavec44 je izjavil:

Misliš kondenz? Ta je "destilirana" voda s ponavadi precej umazanije, prahu,...

Nikonja ::

Eduardo je izjavil:

Mi dosti pecemo, voda srednje trda, tri leta delovanja, nobenega ciscenja, pecica se dela. Glede na kolicine vode mi je cudno, da bi bil kak problem.

To je isto kot kolega ki je povedal da že 5 let ni bil pri zdravniku - to kar dela ne pomeni da dela ok, ampak da samo ne veš kaj je narobe. Zaradi kamna so lahko mariskateri problemi in več ko čakaš bo problem samo večji (dražji). In verjemi to ni zarota proizvajalcev, ker njima je dejansko v interesu da ti ne pucaš kamen iz pečice ker ti probleme zaradi tega ne bodo popravili v okviru garancije (to se šteje kot malomarnost) ampak fajn zaračunali ali celo prodali novo pečico.
OT - ja opcija je destilirana voda ampak ta ni poceni in če velik pečeš/kuhaš s paro se bo ta strošak kar nabral - po meni je še vedno cenejše koristit normalno vodo in potem vsak tolk časa kupit kiselino in spucat pečico.

Nekateri imamo vodo praktično brez vodnega kamna. Sem lani menjaval eno cinkano cev, ki je bila v zemlji okrog 50 let, pa je bilo kamna za vzorec, je pa na vijačenih spojih vse prerjavelo.
Se pa nabirajo rjave usedline, menda od železa.

telexdell ::

Imam likalnik na paro, parno pečico in avtomat za kavo. V vse tri aparate nalivam vodo iz vodovoda, katere priteže izpod Karavank, torej je polna apnenca. Likalnik na paro brez kakršnega koli čisščenja deluje že 10+let. Parna pečica bi naj javila, kdaj je potrebno izvesti čiščenje (posebna tableta) a v 4+ letih tega še nisem doživel. Avtomat za kavo pa mi teži na tam 3 mesece. Dam v posodo posebno tableto, pritisnem gumb, enkrat vmes dolijem čisto vodo in zopet pritisnem gumb... znova mir za tam 3 mesece. Tako je že 5+let.
Lahko se uživa v zlikanih srajcah, na pari pečenem kruhu in dišeči kavi ali pa se komlicira tam, kjer to ni potrebno. Odločitev je na vsakem in le na njem.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Nikonja je izjavil:

To je isto kot kolega ki je povedal da že 5 let ni bil pri zdravniku - to kar dela ne pomeni da dela ok, ampak da samo ne veš kaj je narobe. Zaradi kamna so lahko mariskateri problemi in več ko čakaš bo problem samo večji (dražji). In verjemi to ni zarota proizvajalcev, ker njima je dejansko v interesu da ti ne pucaš kamen iz pečice ker ti probleme zaradi tega ne bodo popravili v okviru garancije (to se šteje kot malomarnost) ampak fajn zaračunali ali celo prodali novo pečico.
OT - ja opcija je destilirana voda ampak ta ni poceni in če velik pečeš/kuhaš s paro se bo ta strošak kar nabral - po meni je še vedno cenejše koristit normalno vodo in potem vsak tolk časa kupit kiselino in spucat pečico.

No ja, to pa ti je primerjava, da te lahko nategne vsak prodajalec.

Da objasnim moje razmišljanje. Naša pečica ima rezervar, pumpo (po zvoku sodeč in kar najdem vibracijska) in pa evaporator v pečici. Poraba je menda ca. 1dl na peko, kar je morda 10l letno, če res dosti pečeš. Podobno pumpo ima espresso mašina doma, v pisarni... in to količino prepumpa na mesečni ravni in pravtako nikjer ne pazim. In ti dr. mašina mi poš predipsal neko kemijo na redni bazi, ker prepumpam liter tekočine?

Potem pa kje pa piše, da je tvoja metoda OK? Da ni tako, da namesto, da greš k zdravniku grek k homeopatu? Kako pa veš, da kis ne bo delal škode? Poznaš vse materiale? Kako ne uporabljaš striktno kar je predpisano? Kaj ko ti zdravnik k kateremu redno hodiš predpiše antibiotik se ti nabašeš s česnom? Če že hočes primerjavo vredno tvojega pomisleka?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eduardo ()

"Naša pečica ima rezervar, pumpo (po zvoku sodeč in kar najdem vibracijska)..."

Verjetno membranska črpalka.

Če sem prav našel je Solenoid Pump, torej vibracijska.

Eduardo je izjavil:

Če sem prav našel je Solenoid Pump, torej vibracijska.

Solenoid je nekakšen "linearni motor" ki poganja membrano črpalke, zato tako brenči.

Razlaga membranske črpalke na strani 6
https://gz-ormoz.si/media/GasilskaZveza...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Večina pump v parnih pečicah in avtomatih za kavo je vibracijskih, voda gre neposredno "skozi" pumpo, zgledajo tako nekako:

V pumpi (v vibrirajočem delu - kotvi) sta samo dve kroglici, ki delujeta kot nepovratnio ventil, med vibriranjem - tresenjem kotve potiska vodo v eno smer. Nobene membrane ni...

V firmi, kjer delam, proizvajamo parni podsistem za parno pečico Gaggenau. Ta je drugačna, deluje na gravitacijo, brez črpalke. Ima samo solenoidni ventil, ki odpre vodo, ko je se parni ciklus zažene...

Naj vam aparati lepo paro delajo ;)

Jože

delavec44 ::

fikus_ je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Prah v vodi? Ne vem, meni se zdi čista. Jo imam za likanje vedno.

Barbarpapa2 je izjavil:

V pumpi (v vibrirajočem delu - kotvi) sta samo dve kroglici, ki delujeta kot nepovratnio ventil, med vibriranjem - tresenjem kotve potiska vodo v eno smer. Nobene membrane ni...

V firmi, kjer delam, proizvajamo parni podsistem za parno pečico Gaggenau. Ta je drugačna, deluje na gravitacijo, brez črpalke. Ima samo solenoidni ventil, ki odpre vodo, ko je se parni ciklus zažene...

Naj vam aparati lepo paro delajo ;)

Jože

Eeee to sem predvideval. Pa ti povej iz prve roke koliko vode iz pipe, kjer je voda nad njo lahko b.p. prečrpa brez čiščenja? Jaz bi si mislil, da b.p. nekaj sto litrov, če ne drastično več? Kjer računaj, da se ne pregreva, ker se vkljči tu in tam za nekaj sekund ali max minuta, ko izprazniš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eduardo ()

Kaže da sem "falil". Membranske črpalke poznam iz strojegradnje.
Človek se vsak dan kaj novega nauči.

delavec44 je izjavil:

fikus_ je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Prah v vodi? Ne vem, meni se zdi čista. Jo imam za likanje vedno.

Ko zrak kroži, vedno nese nekaj delcev prahu zraven. Za likanje kot kaže ni težav.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Eduardo je izjavil:

Eeee to sem predvideval. Pa ti povej iz prve roke koliko vode iz pipe, kjer je voda nad njo lahko b.p. prečrpa brez čiščenja? Jaz bi si mislil, da b.p. nekaj sto litrov, če ne drastično več? Kjer računaj, da se ne pregreva, ker se vkljči tu in tam za nekaj sekund ali max minuta, ko izprazniš.

Te bom moral razočarati, to ni del naše ekspertize. Po podatkih, ki jih imam, je to hudo odvisno od trdote vode (raztopljenih mineralov v vodi) in pa rabe same pečice. Težava teh sistemov je v tem, da imajo vodo v ceveh in črpalki (zaželeno je, da je ta "mokra" - polna vode, da lažje "potegne") tudi, ko uporabljaš "suhe" programe na pečici. Mineralne snovi se izločajo predvsem takrat, ko voda miruje, še posebej, če se pri tem segreva (zato je bojler pri vodovodu tako problematičen glede vodnega kamna, cevi praktično nikoli). In voda v ceveh se segreva pri vsaki uporabi pečice. S časoma se naredi vse več oblog vodnega kamna, težave pa se začnejo takrat, ko se le-ta začne luščiti in koščki gredo z vodnim tokom tudi skozi črpalko. Če se zagozdijo na mestih krogelnih ventilov (kroglice so vsega kakšnih 4 do 6mm v premeru, temu primerno veliki so tudi njihovi sedeži), črpalka ne opravlja več svoje funkcije (čeprav se sliši, da dela) in zadeva je fuč... Zato je dobro preventivno "entkalkati" take sisteme po navodilih proizvajalca, da se prepreči prekomerna debelina oblog in njihovo luščenje. Če ne veste, s čem odstraniti mineralne obloge, je povsem dobra vodna raztopina kisa za vlaganje ali (če vas moti vonj po kisu) pa raztopina citronske kisline - citronke...

Smo pa testirali, kako dolgo deluje kavni avtomat brez "entkalkanja". Smo "žrtvovali" dva, enega polnokrvnega (mletje kave itd...) že več, kot deset let nazaj. Je prebavil ~1200 velikih kav (smo vedeli, kako ga "prebrikati", da se ni sam predhodno ustavil). Dugega, na ESO pad-e (blazinice) pa kaki dve leti nazaj - ta je prebavil ~900 kav, preden ni spravil več kave iz sebe. V prvem primeru je dejansko prišlo do blokiranja črpalke, v drugem primeru pa je bila cev od pumpe do kuhalne komore tako tanka, da jo je vodni kamen povsem zamašil...

Jože

krho ::

Najprej naj prebere navodila, ker pri moji Electrolux izrecno piše, da mora noter voda iz pipe oz ustekleničena, če je trdota več kot 4 oz 150.
> Uporabljajte le mrzlo vodo iz pipe. Ne uporabljajte prefiltrirane (demi-neralizirane) ali destilirane vode. Ne uporabljajte drugih tekočin. V predal za vodo ne nalivajte vnetljivih ali alkoholnih tekočin.
Unemu tam zgoraj ki ne zna računat litrov... Moja parna porabi cca 2dcl za vzahajanje in peko kruha, vsak vikend 2 rundi, se pravi gre 21,6l vode na leto v paro samo za peko kruha.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krho ()

telexdell ::

Barbarpapa2 je izjavil:

Pozdrav.

Eduardo je izjavil:

Te bom moral razočarati, to ni del naše ekspertize. Po podatkih, ki jih imam, je to hudo odvisno od trdote vode (raztopljenih mineralov v vodi) in pa rabe same pečice. Težava teh sistemov je v tem, da imajo vodo v ceveh in črpalki (zaželeno je, da je ta "mokra" - polna vode, da lažje "potegne") tudi, ko uporabljaš "suhe" programe na pečici. Mineralne snovi se izločajo predvsem takrat, ko voda miruje, še posebej, če se pri tem segreva (zato je bojler pri vodovodu tako problematičen glede vodnega kamna, cevi praktično nikoli). In voda v ceveh se segreva pri vsaki uporabi pečice. S časoma se naredi vse več oblog vodnega kamna, težave pa se začnejo takrat, ko se le-ta začne luščiti in koščki gredo z vodnim tokom tudi skozi črpalko. Če se zagozdijo na mestih krogelnih ventilov (kroglice so vsega kakšnih 4 do 6mm v premeru, temu primerno veliki so tudi njihovi sedeži), črpalka ne opravlja več svoje funkcije (čeprav se sliši, da dela) in zadeva je fuč... Zato je dobro preventivno "entkalkati" take sisteme po navodilih proizvajalca, da se prepreči prekomerna debelina oblog in njihovo luščenje. Če ne veste, s čem odstraniti mineralne obloge, je povsem dobra vodna raztopina kisa za vlaganje ali (če vas moti vonj po kisu) pa raztopina citronske kisline - citronke...

Smo pa testirali, kako dolgo deluje kavni avtomat brez "entkalkanja". Smo "žrtvovali" dva, enega polnokrvnega (mletje kave itd...) že več, kot deset let nazaj. Je prebavil ~1200 velikih kav (smo vedeli, kako ga "prebrikati", da se ni sam predhodno ustavil). Dugega, na ESO pad-e (blazinice) pa kaki dve leti nazaj - ta je prebavil ~900 kav, preden ni spravil več kave iz sebe. V prvem primeru je dejansko prišlo do blokiranja črpalke, v drugem primeru pa je bila cev od pumpe do kuhalne komore tako tanka, da jo je vodni kamen povsem zamašil...

Jože

Če bi zadeva z ogrevanjem in pečico še nekako pila vodo kljub vedenju, da je v nekem volumno vode končna količina apnenca in je vseeno ali je na toplem 1 dan ali 1 leto- ko se izloči ves apnenec ga pač ni več v vodi, je pa preslikava tega problema na aparat za kavo čisto nakladanje. Tam pač ne stoji voda dolgo v ceveh, pa segreva se zgolj na šobi in ne po celem aparatu. Če je 1 kava povprečnega volumna npr. 0,5 dl je 900 kav tam 45 l vode. To je v parni pačici za tam 10 let. Če pa poleg prištejemo vodo za izpiranje sistema pred zagonom in izklopom smo pa že takodaleč, da sama pečica oz njeni grelci verjetno ne bo več zdržala.

Pa v navodilih vseh aparatov piše, da je kis najstrošje prepovedan, če ne želimo okvariti aparata.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

nejc_nejc ::

tomaz- je izjavil:

prvi zadetek na gugulu:
https://www.spar.si/online/destilirana-...

a ni to to?

Ne vem glih, za v hrano, tole tehnično vodo ..

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri vlažilec zraka? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
11853693 (725) krefi
»

pralni stroj

Oddelek: Loža
151283 (574) polozweii
»

Filtri za vodo (strani: 1 2 3 )

11726399 (14876) denabiker
»

Vlažilec zraka

3811443 (8610) flyby
»

nenormalno visok račun za elektriko (strani: 1 2 )

9938090 (34969) Maestral

Več podobnih tem