» »

Firefox bo prodajal vaše podatke

Firefox bo prodajal vaše podatke

GoodGuy ::

FYI
https://x.com/BrendanEich/status/189523...
Fajn pogledat tudi tale video -

"When you upload or input information through Firefox, you hereby grant us a nonexclusive, royalty-free, worldwide license to use that information to help you navigate, experience, and interact with online content as you indicate with your use of Firefox."
  • spremenilo: GoodGuy ()

Miki N ::

Lisička je postala prava prasička. :8)

Ales ::

GoodGuy je izjavil:

"When you upload or input information through Firefox, you hereby grant us a nonexclusive, royalty-free, worldwide license to use that information to help you navigate, experience, and interact with online content as you indicate with your use of Firefox."

Stare informacije imaš, vmes so to že spremenili (link na njihovo razlago).

Tekst se bo glasil:

"You give Mozilla the rights necessary to operate Firefox. This includes processing your data as we describe in the Firefox Privacy Notice. It also includes a nonexclusive, royalty-free, worldwide license for the purpose of doing as you request with the content you input in Firefox. This does not give Mozilla any ownership in that content."

Poleg tega so umaknili referenco na "Acceptable Use Policy".

Zdi se mi, da so vseeno obdržali tiste spremembe, ki so jih dejansko hoteli. Njihova razlaga oz. opravičevanje sprememb se mi zdi dokaj bedno.

Informacije bodo oz. jih že prodajajo.

In vse kaže na to, da nameravajo nadaljevati z integracijo "AI" v Firefox, tudi kar se tiče zajemanja podatkov.

mtosev ::

Jaz bom kr lepo ostal na firefoxu. Najboljši browser. :))
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Saj to dejansko je...

Ker pa je na žalost Mozilla v osnovi postala enaka kot druge povampirjene multinacionalke, jim je potrebno podrobneje gledati pod prste. Čisto možno, da bo kmalu bolje preiti na kak soft fork, kot je npr. Librewolf (oz. je že zdaj bolje).

Upam tudi, da bo kmalu (v nekaj letih) uporaben še en konkurenčen prost brskalnik, Ladybird. Prva preizkusna različica je napovedana za 2026, mesečna poročila o napredku so tu. Sem zmerno optimističen glede tega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ales ()

Sem testno na Brave da vidim kako se obnese

Brave je bolj na temni strani interneta, kar se etičnosti početja v ozadju tiče. Dobesedno kradli so denar uporabnikom in ujeli so jih pri tem.

Ales je izjavil:

Brave je bolj na temni strani interneta, kar se etičnosti početja v ozadju tiče. Dobesedno kradli so denar uporabnikom in ujeli so jih pri tem.

Kako ti lahko browser ukrade denar?

Mogoče kj povezano s tistim njihovim sistemom ko si "plačan" če gledaš oglase?

Sprejemali so donacije v imenu avtorjev vsebin in jih niso izplačevali temveč so denar obdržali zase. To je le ena od podobno neetičnih stvari, ki so jih počeli.

Druga recimo je, da so v povezave na spletnih straneh vrinjali svoje affiliate linke, brez vednosti avtorjev strani ali uporabnikov brskalnika. Pač v brskalniku so enostavno prikazali lažno povezavo, namesto prave.

Jaz bi se temu brskalniku na dolgo in na široko izognil, ker avtorjem ne gre zaupati...

En drug problem je še z vsemi brskalniki, ki bazirajo na Chromiumu - ukinili so podporo za vtičnike po protokolu Manifest V2.

Z junijem 2025 je dokončno konec za V2. To posledično pomeni, da je oz. bo blokiranje reklam v teh brskalnikih znatno oteženo. uBlock Origin recimo ne bo več delal (tudi blokiranje, kot ga ima zdaj Brave, ne bo več možno), na uBlock Originovi strani je napisanega nekaj več o tem.

Če tega ne bi bilo, bi poleg Firefoxa (oz. njegovih forkov) priporočil še kak Ungoogled Chromium ali pogojno Vivaldi, tako pa...

twom ::

V kolikšni meri pi-hole nadomesti uBlock?

Daniel ::

Ublock lite

twom je izjavil:

V kolikšni meri pi-hole nadomesti uBlock?

Uporabljaj skupaj, najboljša kombinacija, ki jo lahko imaš.

Sprejemali so donacije v imenu avtorjev vsebin in jih niso izplačevali temveč so denar obdržali zase. To je le ena od podobno neetičnih stvari, ki so jih počeli.

Druga recimo je, da so v povezave na spletnih straneh vrinjali svoje affiliate linke, brez vednosti avtorjev strani ali uporabnikov brskalnika. Pač v brskalniku so enostavno prikazali lažno povezavo, namesto prave.

Jaz bi se temu brskalniku na dolgo in na široko izognil, ker avtorjem ne gre zaupati...

Brave bo do junija, pol pa kakšen Waterfox