Forum » Loža » Prodaja robe na črno preko spleta
Prodaja robe na črno preko spleta

Robi99 ::
Prodajal sem majice z različnimi motivi in napisi na facebooku. Ker nisem vedel, ali bo posel uspešen, sem se odločil 'testirati' preden bi odprl s.p. Zavedam se, da sem storil prekršek in zadeve prodal na črno. Nekaj transakcij je bilo opravljenih preko mojega osebnega računa (govorimo o 2.000e v roku zadnjih dveh let). Od FURS-a sem dobil, da se moram opredeliti do teh transakcij, ker obstaja sum opravljanja dejavnosti, za katero nimam registracije. Priznal sem, da je šlo za transakcije komercialne naravi. No, sedaj pa čakam odločbo. A je kdo imel že takšno izkušnjo? Kot sem razumel, bom plačal za to globo od 1.000 do 10.000e. Ker še nikoli nisem bil v prekršku, so mi že na FURS-u povedali, da je globa običajno proti prvemu znesku in če plačaš takoj, daš samo polovičko.
Kaj pa je s temi 2.000e? A mi jih bodo vzeli? A lahko FURS določi, da je prodanih izdelkov bilo veliko več od tega in oceni, da sem v dveh letih prodal mogoče za 20.000e robe (čeprav nisem)... 😵💫😵💫😔😔
Kaj pa je s temi 2.000e? A mi jih bodo vzeli? A lahko FURS določi, da je prodanih izdelkov bilo veliko več od tega in oceni, da sem v dveh letih prodal mogoče za 20.000e robe (čeprav nisem)... 😵💫😵💫😔😔
- predlagal izbris: Ganon ()

celje ::
si prepričan, da nisi prodajal rabljenih majic? za katere je bil nekoč plačan davek?
zanimivo pa je, da so se spravili na tebe. drobiž. bi rekel, da te je nekdo prijavil.
zanimivo pa je, da so se spravili na tebe. drobiž. bi rekel, da te je nekdo prijavil.

tetriandoch ::
Ja lahko je prijava. Lahko pa sami najdejo. Sosed je doma vzgojil neke hraste in še neka druge rastline, tako za hobi. In potem je to hotu prodati. No pa je dobil obisk. Potem je bilo pa še ekstra, ker še enih teh dreves sploh ne sme prodajati zaradi nekih bolezni oziroma nekaj takega. Teta je dobila pa veterinarsko. Doma kure zase. Tako, da napadajo iz vseh strani.

Kripto mesi ::
Prodajal sem majice z različnimi motivi in napisi na facebooku. Ker nisem vedel, ali bo posel uspešen, sem se odločil 'testirati' preden bi odprl s.p. Zavedam se, da sem storil prekršek in zadeve prodal na črno. Nekaj transakcij je bilo opravljenih preko mojega osebnega računa (govorimo o 2.000e v roku zadnjih dveh let). Od FURS-a sem dobil, da se moram opredeliti do teh transakcij, ker obstaja sum opravljanja dejavnosti, za katero nimam registracije. Priznal sem, da je šlo za transakcije komercialne naravi. No, sedaj pa čakam odločbo. A je kdo imel že takšno izkušnjo? Kot sem razumel, bom plačal za to globo od 1.000 do 10.000e. Ker še nikoli nisem bil v prekršku, so mi že na FURS-u povedali, da je globa običajno proti prvemu znesku in če plačaš takoj, daš samo polovičko.
Dve leti si trg "testiral" kao. Čisto lepo, da te obdavčijo, pa še kakšno kazen spišejo za delo na črno.

tomlin ::
Počakaj odločbo – če boš dobil minimalno kazen, plačaj polovičko in s tem bo zadeva zaključena.
FURS lahko od tebe zahteva plačilo davkov in prispevkov na teh 2.000 €.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman
M. Friedman

Meizu ::
Če si bil vmes zaposlen si imel možnost za dobesedni drobiž odprt popoldanski S.P. kar bi ti vso to situacijo trenutno močno olajšalo oziroma seveda do nje sploh ne bi prišlo.
Nekaj te bodo ziher vsekali, poceni ne bo. Vsekakor bolje plačat davke vnaprej. Če se vmes vmeša še kakšna izvršba ali kaj podobnega te čakajo še manipulativni stroški banke.
Nekaj te bodo ziher vsekali, poceni ne bo. Vsekakor bolje plačat davke vnaprej. Če se vmes vmeša še kakšna izvršba ali kaj podobnega te čakajo še manipulativni stroški banke.

P.S.: Upoštevali bodo tudi verjetno dodatne zamudne obresti na dobo neplačevanja davka po dohodninski osnovi tistega zneska.

bm1973 ::
Drugače pa naredi samoprijavo, pa bo...
Sam da bi ti FURS težil z 2k nakazil v 2 letih, malo morgen. Spet en trola...

PINki ::
Verjetno si se že zajebal, ker si odgovoril to kar si. Ponavadi se pokliče na telefon in vpraša za nasvet, opišeš situacijo in po mojih izkušnjah nimajo interesa pisati kazni in svetujejo kako rešit zadevo v tvojo korist, če si res mala ribica.

No, 2k v 2 letih ni niti za prispevke, čeprav za popoldanca...
Njegovi stroški za popoldanca bi bili cca 2090eur. Glede na to, da testira idejo bi prej kot v dveh letih ugotovil če se mu splača te majice delat v takšnih nakladah kot jih je (z drugimi besedami: ne splača se).
Tako pa seveda izpade da se je 2 leti okoriščal na račun države in probal rešit zadeve "izpod radarja". To danes mulci radi delajo, tudi vejpe dilajo in veselo oglašujejo po raznih Instagramih, kupujejo v nemčiji za 7eur prodajo pa za 15. Seveda nobene registrirane dejavnosti.
Drugače pa naredi samoprijavo, pa bo...
Se strinjam, ampak če je zadeva že v postopku so ta postopek kot državni organ pač dolžni izvest, jebiga.
Se pa strinjam da streljajo po napačnih ribah.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meizu ()

srus ::
Bogi Robi99, OP. Očitno je del dogovora z FURS, da odpre uporabniški račun na slo-tech, še isti dan objavi svojo zgodbo, prizna krivdo, se pokesa, vstane v pozor in se samokritizira pred občestvom slo-tech. Samo še pojoča travica manjka.
Če vse to naredi pred polnočjo, se mu neplačani davki in kazni brišejo, kot famiglii Janković.
Če vse to naredi pred polnočjo, se mu neplačani davki in kazni brišejo, kot famiglii Janković.

zobnik ::
Nisi edini take so zadnja leta kar polovil, FB je bil tega s*anja polno in čudežno so nehal prodajat in oglaševat eni ki sploh nimajo dejavnosti.
Tud s telefoni je bilo podobno, prodaja rabljenih na črno....so jih zgleda kar polovil.
Tud če kupiš avto za 5000 evrov in ga uspeš prodat naprej za 6000 evrov te FURS pošlje domov dopis.
Mi imamo kmetijo, nimamo dopolnilne dejavnosti, ampak lahko prodajamo osnovo, ker nam tako zakon dopušča. Jajca, mleko, meso.....ne smemo pa klobase, hrenovke.
Sorry, ampak take zadeve bi lahko vedli v naprej.
Sam pa mislim da si tele kazni dal za pravne osebe in ne fizične. Napiš jim da si prodajal rabljene majice, ki si jih kupil od drugih.
Tud s telefoni je bilo podobno, prodaja rabljenih na črno....so jih zgleda kar polovil.
Tud če kupiš avto za 5000 evrov in ga uspeš prodat naprej za 6000 evrov te FURS pošlje domov dopis.
Mi imamo kmetijo, nimamo dopolnilne dejavnosti, ampak lahko prodajamo osnovo, ker nam tako zakon dopušča. Jajca, mleko, meso.....ne smemo pa klobase, hrenovke.
Sorry, ampak take zadeve bi lahko vedli v naprej.
Sam pa mislim da si tele kazni dal za pravne osebe in ne fizične. Napiš jim da si prodajal rabljene majice, ki si jih kupil od drugih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zobnik ()

Če imaš resen namen nadaljevati s prodajo in želiš legalno poslovati, se splača
Preštudirati različne možnosti.
-Samostojni podjetnik (s.p.)
Prednosti:
-Enostavna registracija (brezplačno na eVEM).
- Če si zaposlen drugje, lahko odpreš popoldanski s.p. (manj prispevkov - cca 85 € na mesec).
- Možnost uveljavljanja normiranih stroškov (davčno ugodno, če ni veliko dejanskih stroškov).
Slabosti:
-Obvezno plačevanje prispevkov (polni s.p. = cca 480 € na mesec).
-Osebna odgovornost za dolgove.
Delo prek POGODB (avtorska ali podjemna)
-Če bi majice oblikoval in prodajal prek nekoga drugega (npr. spletne trgovine, ki že delujejo), bi lahko delal prek avtorske ali podjemne pogodbe.
-Pomanjkljivost: večji davčni odvodi (skoraj 25-40 %).
Osebno dopolnilno delo (ODD)
-Primernejše za izdelovanje unikatnih majic(morda prikažeš, da je potisk unikaten kot neke vrste domača obrt), ni primerno za večjo prodajo klasičnih majic.
-Obvezno se mora prijaviti na AJPES in kupiti vrednotnice.
Za nasvete in informacije se obrni na kak manjši računovodski servis.
Tudi praktične izkušnje drugih podjetnikov, je koristno preveriti Facebook skupine kot:
-"Podjetništvo in računovodstvo v Sloveniji"
-"Svet podjetništva"
Preštudirati različne možnosti.
-Samostojni podjetnik (s.p.)
Prednosti:
-Enostavna registracija (brezplačno na eVEM).
- Če si zaposlen drugje, lahko odpreš popoldanski s.p. (manj prispevkov - cca 85 € na mesec).
- Možnost uveljavljanja normiranih stroškov (davčno ugodno, če ni veliko dejanskih stroškov).
Slabosti:
-Obvezno plačevanje prispevkov (polni s.p. = cca 480 € na mesec).
-Osebna odgovornost za dolgove.
Delo prek POGODB (avtorska ali podjemna)
-Če bi majice oblikoval in prodajal prek nekoga drugega (npr. spletne trgovine, ki že delujejo), bi lahko delal prek avtorske ali podjemne pogodbe.
-Pomanjkljivost: večji davčni odvodi (skoraj 25-40 %).
Osebno dopolnilno delo (ODD)
-Primernejše za izdelovanje unikatnih majic(morda prikažeš, da je potisk unikaten kot neke vrste domača obrt), ni primerno za večjo prodajo klasičnih majic.
-Obvezno se mora prijaviti na AJPES in kupiti vrednotnice.
Za nasvete in informacije se obrni na kak manjši računovodski servis.
Tudi praktične izkušnje drugih podjetnikov, je koristno preveriti Facebook skupine kot:
-"Podjetništvo in računovodstvo v Sloveniji"
-"Svet podjetništva"
M. Friedman
M. Friedman

Hvala vam za odgovore. Je res, da sem svoj uporabniški račun naredil danes, ampak sem pa zadnja dva tedna preživel ogromno časa na forumu in našel veliko informacij (zadnje kar sem bral je bilo okrog OF deklet in kako jim grozi odvzem premoženja). Žal, nisem nikjer zasledil, da je nekdo napisal, kaj se je zgodilo, ko so mu ugotovili, da je dejansko prodajal na črno.
(Upam, da to razumete...)
Se bom oglasil, ko dobim odločbo. Mogoče bo nekomu koristilo...
Vprašal sem nekaj računovodskih servisov in so mi svetovali, naj odprem s.p. (to so mi tudi rekli na FURS-u). Še vedno bom v prekršku, bodo pa napisali, da sem to storil, "preden predajo naprej".
A bi bilo pametno, da se oglasim v kakšni odvetniški pisarni?
(Upam, da to razumete...)
Se bom oglasil, ko dobim odločbo. Mogoče bo nekomu koristilo...
Vprašal sem nekaj računovodskih servisov in so mi svetovali, naj odprem s.p. (to so mi tudi rekli na FURS-u). Še vedno bom v prekršku, bodo pa napisali, da sem to storil, "preden predajo naprej".

si prepričan, da nisi prodajal rabljenih majic? za katere je bil nekoč plačan davek?
Ni šlo za rabljene stvari, ampak za nove, moje izdelke. Na TRR sem prejel 2.000e in zahtevajo od mene, da pojasnim od kod mi ta denar. Vsem, ki so mi nakazali denar, so poslali vprašalnik in od strank zahtevali, da pojasnijo, kako so prejeli blago in ali so dobili za to račun.
Tako da se ravno ne morem zlagati ali izvleči iz tega, pa tudi nočem. Sem povedal po resnici. Zdi se mi ok, da plačam davek na to, ampak me bolj skrbi, da mi vzamejo 2.000e (ali pa še več), ker je to "ilegalno pridobljen denar"

A si padel na glavo :)
Advokat te zna oskubit še za tisto kar ti bo ostalo od 2000e

M. Friedman
M. Friedman

A si padel na glavo :)
Advokat te zna oskubit še za tisto kar ti bo ostalo od 2000e![]()
Saj vidiš, da sem popolnoma izgubljen. Nisem si nikoli predstavljal, da se mi bo to zgodilo za tak majhen znesek. Mislil sem, da je to itak brez veze, ker od tega nikoli ni bilo nekega denarja. Če bi bil, bi že zdavnaj odprl s.p. Tudi eden računovodja mi je povedal, da sploh nima smisla odpreti s.p. za tako majhne zneske.
Na FURS-u so mi povedali, da ne bom dobil samo globe, ampak da mi bodo prepovedali dejavnost, če je ne prijavim (prodaja na spletu). 😵💫🤷♂️
Ne vem... malo sem obupan in utrujen od vsega tega. Na tem forumu sem videl do sedaj največ koristnih informacij, zato sem se odločil obrniti na anonimne osebe na virtualnem svetu.

bemfa ::
Ne se sekirat, globa bo 1000, plačaš 500 polovičko pa nehaš prodajat na črno in zadeva rešena.

_Denny_ ::
Vsem, ki so mi nakazali denar, so poslali vprašalnik in od strank zahtevali, da pojasnijo, kako so prejeli blago in ali so dobili za to račun
Rofl to dejansko počnejo?
Torej na FB Marketplacu prek trr nakazila kupim neko stvar za 4.99€, 2 leti kasneje oni nekaj sumijo in to jim kar da pravico za poizvedovanje o mojih osebnih podatkih (brez buzeriranja banke verjetno ne vejo kam poslati modro pismo) ter potem še "zahtevajo pojasnilo" od enega nepomembnega nakupa, ki sem ga verjetno že po 7 dneh pozabil. Verjetno so še kupci dobili kake grožnje z globami za primer, če ne sodelujejo oz. se ne spomnijo.
Ni čudno, da je država tam kjer je...
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Ales ::

_Denny_ ::
Do zdaj še nisem videl "modrega pisma" z zahtevami brez nekega časovnega roka in žnj členi s kaj se bo oz. se bi lahko zgodilo.
Sicer se mi zdi hudo smešno, da bi zapravljali za nekaj 10 ur časa in resursov zaposlenih za preverjanje/izpraševanje 100+ strank zaradi suma dela na črno s povprečnim zaslužkom 83€/mesečno. Glede na zadnjo osebno izkušnjo se ne čudim kaj preveč...
Sicer se mi zdi hudo smešno, da bi zapravljali za nekaj 10 ur časa in resursov zaposlenih za preverjanje/izpraševanje 100+ strank zaradi suma dela na črno s povprečnim zaslužkom 83€/mesečno. Glede na zadnjo osebno izkušnjo se ne čudim kaj preveč...
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32

Vsem, ki so mi nakazali denar, so poslali vprašalnik in od strank zahtevali, da pojasnijo, kako so prejeli blago in ali so dobili za to račun
Rofl to dejansko počnejo?
Torej na FB Marketplacu prek trr nakazila kupim neko stvar za 4.99€, 2 leti kasneje oni nekaj sumijo in to jim kar da pravico za poizvedovanje o mojih osebnih podatkih (brez buzeriranja banke verjetno ne vejo kam poslati modro pismo) ter potem še "zahtevajo pojasnilo" od enega nepomembnega nakupa, ki sem ga verjetno že po 7 dneh pozabil. Verjetno so še kupci dobili kake grožnje z globami za primer, če ne sodelujejo oz. se ne spomnijo.
Ni čudno, da je država tam kjer je...
Da. Vsi smo dobili, da moramo v 5-ih dneh predložiti podatke o transakciji, če ne dobimo globo 650e po členu 95. ZFU

val46 ::
Dej, slikaj ti ta pisma iz FURSa pa objavi tu gor, ker meni se to zdi skoraj neverjetno in dokler ne vidim na lastne oči, ne verjamem.

Bezukhoff ::

Legon ::

bm1973 ::
Ni dokaza, da je bil sprožen...
Naj objavi papirje...
Za 2k v 2 letih ga bodo lovili, ne ga srat. Sploh na radar ne pride...
Naj objavi papirje...
Za 2k v 2 letih ga bodo lovili, ne ga srat. Sploh na radar ne pride...

tikitoki ::
Kolega je fasal kazen zaradi prodaje na crno. Ce se ti splaca reskirati, izvoli.
On je naredil cca. 7k prometa v dveh letih.
On je naredil cca. 7k prometa v dveh letih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()

pero50 ::
Koga misliš, da furs lažje ujame. Takega, ki proda za 2 jurja robe na črno, ali Snežiča? In pa ni rečeno, da je kdo s podobno dejavnostjo videl da se nekaj prodaja, šel gledat kdo to prodaja in ker je bilo na črno, da je oddal prijavo.

Vice ::
Koga misliš, da furs lažje ujame. Takega, ki proda za 2 jurja robe na črno, ali Snežiča? In pa ni rečeno, da je kdo s podobno dejavnostjo videl da se nekaj prodaja, šel gledat kdo to prodaja in ker je bilo na črno, da je oddal prijavo.
Snežiča, pri tistih za 2k je isto kot iskanje igle v kupu sena

fikus_ ::
Robija je verjetno nekdo prijavil FURSu, poleg tega je denar prejemal na TRR, pozvali so ga, da naj pojasni izvor denarja.
En FURSovec je to resno vzel, poleg tega ve, da gre za malo ribico, ki nima dobrega odvetnika, tako da bo imel lahko delo.
Pač cesarju, kar je cesarjevega, sicer palica.
En FURSovec je to resno vzel, poleg tega ve, da gre za malo ribico, ki nima dobrega odvetnika, tako da bo imel lahko delo.
Pač cesarju, kar je cesarjevega, sicer palica.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

darkolord ::
Male ribice imajo prste v marmeladi, velike ribe prek slamnatih podjetij kupijo tovarno marmelade

Telbanc ::
No, dva jurja so mu dokazali. Na FB. Verjejtno je prodajal še tko. Na keš. Nikol se ne prodaja sam poenem kanalu...In je cifra lah večja. Pač plačaš 500 evrov se zahvališ bogu da še kaj ne najdejo in odpreš s.p.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()

heretik ::
Na FB sem zasledil upokojeno osebo, ki stalno objavlja oglase za rabljene predmete (šaro) in je tudi dobil obvestilo iz FURSa. Po njegovem pričanju nima nobenih sledi na TRR temveč FURS zahteva "prijavo dejavnosti" že samo na podlagi objavljenih oglasov. Meni se zdi zgodba za lase privlečena, ampak ne vidim razloga, zakaj bi si to izmislil.

Telbanc ::
Je določena vsota. Do katere te ne gnjavijo. Ko vidijo, da je zadeva pač masovna pol se začne akcija. Tko da ga gnjavijo sigurno. Težko bojo kaj nardili, ker gre za robo, za katero je že bil plačan davek.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()

Na FB sem zasledil upokojeno osebo, ki stalno objavlja oglase za rabljene predmete (šaro) in je tudi dobil obvestilo iz FURSa. Po njegovem pričanju nima nobenih sledi na TRR temveč FURS zahteva "prijavo dejavnosti" že samo na podlagi objavljenih oglasov. Meni se zdi zgodba za lase privlečena, ampak ne vidim razloga, zakaj bi si to izmislil.
Hitro vse oglase odstranit iz bolhe, ebaya, FB....
Hitro vse oglase odstranit iz bolhe, ebaya, avto.net, FB....
Hitro vse oglase odstranit iz bolhe, ebaya, avto.net FB....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vice ()

Ales ::
Je določena vsota. Do katere te ne gnjavijo. Ko vidijo, da je zadeva pač masovna pol se začne akcija. Tko da ga gnjavijo sigurno. Težko bojo kaj nardili, ker gre za robo, za katero je že bil plačan davek.
Pri zadnji prodaji nič ne kaže, da bi bil plačan davek. Niti prispevki prodajalca itd..
Inšpektorji definitivno lovijo po oglasih in po tržnicah in podobnem, ne si mislit, da ne. Ja, gre za majhne vsote, a se verjetno nabere. Oz. recimo drugače, če tega ne bi lovili, bi folk to množično počel in potem ne bi šlo za majhne vsote, sploh kumulativno.
Sicer pa če na splošno govorimo, se mi Slovenija zdi glede podjetništva malo preveč "zategnjena". Po drugi strani pa je težko najti pravo mero vsega, regulacije in prostih rok, tako da nočem biti preveč kritičen do zakonodaje...

celje ::
rabljene stvari ne smeš prodajati brez da bi plačal davek (katerega si plačal ob nakupu te stvari)?

ginekk ::
Jah, če jih kupuješ in preprodajaš naprej za namen dobička je to dejavnost, dasiravno so rabljene.
Zdaj lahko, da se je nekdo odločil pospravit in prodat vso "šaro", ki jo je nahrčkal v 30 letih. Kako FURS loči med tema dvema, pa je spet vprašanje.
Zdaj lahko, da se je nekdo odločil pospravit in prodat vso "šaro", ki jo je nahrčkal v 30 letih. Kako FURS loči med tema dvema, pa je spet vprašanje.

Seveda lahko, ampak FURS še vedno lahko vpraša ali gre dejansko za rabljene stvari in je bil DDV plačan ter predvsem ali je to tvoja dejavnost, ki bi jo moral imet ustrezno registrirano. Kot fizična oseba lahko občasno prodajaš svoje rabljene stvari pri čemer ne ustvarjaš dobička.
Primarno se preverja dve stvari. Ustvarjanje dobička in način/razlog pridobitve blaga, ki se prodaja.
Jah, če jih kupuješ in preprodajaš naprej za namen dobička je to dejavnost, dasiravno so rabljene.
Primarno se preverja dve stvari. Ustvarjanje dobička in način/razlog pridobitve blaga, ki se prodaja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()

Seveda lahko, ampak FURS še vedno lahko vpraša ali gre dejansko za rabljene stvari in je bil DDV plačan ter predvsem ali je to tvoja dejavnost, ki bi jo moral imet ustrezno registrirano. Kot fizična oseba lahko občasno prodajaš svoje rabljene stvari pri čemer ne ustvarjaš dobička.
Primarno se preverja tri stvari. Obseg prodaje, ustvarjanje dobička in način pridobitve blaga, ki se prodaja.
Zakonsko ni določena vrednost in količina blaga, ki ga lahko prodaš prek spletnih portalov.
Primarno se preverjajo dve stvari:
- Če se prodaja s ciljem ustvarjanja dobička (cena izdelka višja od nabavne)
- Prodaja izdelka, ki je v lasti manj kot 6 mesecev
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vice ()