» »

Osnovna varnostna kamera za dom

Osnovna varnostna kamera za dom

i33a ::

Pozdravljeni,
zaradi povečanega števila ropov v okolici bi na hišo rad namestil neko osnovno wifi kamero.

Malo sem gledal tole. Imate morda kaksne izkušnje?
Sem tudi odprt za priporočila. WiFi je na voljo in prav tako jo lahko enostavno povežem na elektriko. Bi se pa rad izognil nekim drazjim sistemom in naročninam.

Lep pozdrav in najlepša hvala za odgovore.

trololololo ::

dobro nameren nasvet. ne seri s tem. stegni se za reolink kamere.

starfotr ::

Wifi kamer ne glej. Ne glede na proizvajalca.

Aramis ::

Jaz imam to in je ok. že 3 ali 4 leta.
Seveda, več EUREUREUR več muzike

https://www.amazon.de/Argus-Eco-Surveil...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Aramis ()

i33a ::

Kaj pa je glavna prednost teh Reolink kamer?
In zakaj naj ne bi gledal wifi kamer?

AJETO2020 ::

P/P...
oz imaš poceni in drage. odvisno od financ.
Jaz imam na parceli 3 wifi in delujejo kot treba.

floyd1 ::

i33a je izjavil:

Prednosti reolinka so v super app-u, solidni izdelavi in dobri ceni.
Wifi (pa tudi gsm) se da zelo učinkovito motiti (poglej "wifi jammers"), ampak te kamere ti itak snemajo tudi na kartice. Pa če razmišljaš o eni kameri verjetno ne pričakuješ obiska profesionalcev ;).

Še to. Pri reolinku glej le "A" modele, oz. tiste, ki detektirajo avte, osebe. Ostale so glede kasnejšega pregledovanja posnetkov skoraj neuporabne. Razen, če jo imaš v hiši/stanovanju.

__Devil__ ::

Katere znamke /modele kamer pa imate tisti, ki imate wifi kamere? Jaz imam solarni kamero z wifijem, za začetek je dovolj, da posname, če zazna gibanje. Je pa stala okrog 40EUR. Bi pa imel še eno podobno, upravlja se preko ICSE aplikacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: __Devil__ ()

blackbfm ::

Wifi kamer ne glej. Ne glede na proizvajalca.

ne pretiravej.. wifi je čisto okej rešitev za spremljanje kaj se dogaja okoli hiše, za živali, psa, ..

wifi povezavo se da prekinit.. če imaš kile zlata doma in profesionalce ki te želijo oropat, potem zna bit to problem

blink ::

floyd1 je izjavil:

i33a je izjavil:

Prednosti reolinka so v super app-u, solidni izdelavi in dobri ceni.
Wifi (pa tudi gsm) se da zelo učinkovito motiti (poglej "wifi jammers"), ampak te kamere ti itak snemajo tudi na kartice. Pa če razmišljaš o eni kameri verjetno ne pričakuješ obiska profesionalcev ;).

Kaksno minimalno kapaciteto SD kartice pa je dobro imeti ce je kamera 4K? A to zacne snemati ko zazna gibanje in shrani posnetke za zadnjih nekaj dni na kartico?

Pri teh cenah danes (niso tako hudo drage) po mojem čim več. Jaz imam 3 reolinke na wifi, pa namenske 128 GB kartice povsod not. Če veliko snema je pametno vzet kvalitetnejšo namensko kartico za kamere (tu je precej večja "obraba"), je pa spet vprašanje, če ni to bolj marketinški trik, da je lahko malo dražja.
Kamera snema ves čas, shranjevat pa začne, ko zazna gibanje. Nastaviš lahko, da začne "snemati" video že malo pred zaznanim gibanjem.
Shranjuje, dokler ima prostor na kartici, potem pa prepisuje najstarejše posnetke (nastavitve).
Koliko gre na kartico je najbolj odvisno od ločljivosti in kompresije, ki jo kamera uporablja. Pa od nastavitev seveda. Pri naših kamerah je na karticah vedno vsaj za kakih 5 dni nazaj posnetkov.
Še opozorilo -v praksi ti lahko kamero (in posnetke) zunaj zaserje npr. pajek, ki splete okrog mrežo (IR mu paše, ker je ponoči okrog te svetlobe precej letečih žužkov), vanjo se polovijo žuželke, veter vse skupaj ziba in kamera snema non-stop, Fokus je adijo, ponoči se potem vse blešči, ko se prižge IR, ker so ti objekti ful preblizu itd. Če se ti to pogosto dogaja je treba še IR osvetlitev kupiti posebej in jo dati malo dalje od kamere, na kameri pa jo ugasnit.
Pa če hočeš koliko-toliko uporaben sistem video varovanja bi moral imeti vsaj 2 kameri, da se pokrivata (obe snemata tudi druga drugo, da ti jo ne more kdo neposnet sklatit dol). Meni je sicer bolj pomembno, da se jih (ponoči) vidi. Profiči k nam ne bodo hodli, mogoče pa odžene kakega džankija.

mat xxl ::

Postavil sem vsaj 10 takih sistemov, ne kupuj igrač z Temuja bodo kratkega veka in vprašljiva podpora. Sam svetujem Reolink nabor imaš veliko tega, sam imam vse na wifi, pa deluje, če pa pride nekdo z morilcem je pa takoj iz uma alarm.....

Vsak pa ve za sebe tole z linka, pa če se boš sam igral sicer boš za montažo plačal ene 3 x toliko ko bo zmontirano pa upam da imaš top živce za reševanje nepreverjenih rešitev in veliko veliko časa. Ker sam nimam top živcev ne časa pac kupim Reolink, dražji a dela celo podpora je 24 ur.

mr_chai ::

floyd1 je izjavil:

Nastaviš lahko, da začne "snemati" video že malo pred zaznanim gibanjem.

Kako pa kamera ve, da se bo nekaj začelo premikati še predno se to začne premikati ? :|

Glugy ::

Verjetno se konstantno presnemava kratkotrajni spomin potem pa če se senzor sproži premakne del tega spomina na dolgoročni spomin in obenem dodaja vso dogajanje ob premikih.

feryz ::

Kaj pa rabite te kamere?
Razen da naredite objekt bolj zanimiv za lopove, ker mislijo, da imate kaj varovati.

johnnyyy ::

Koliko pa so takšni varnostni sistemi v praksi dobri? Je kaj manj vlomov zaradi tega, ker nekdo vidi kamere ali je lažje potem najti akterje. Ker če tako pomislim, da gre nekdo s "pajserjem nad vrata" mi ob zlomljenih vratih posnetek kaj veliko ne koristi...

bm1973 ::

Tako ali tako se posnetek kamere ne vzame kot dokaz na sodišču, če ni vse pokrito s papirji, tako da je malo pointless...

Razen, če boš vlomilca prepoznal, ga poiskal in prebutal...

Ravno v moji okolici smo imel primer, ko je folk posnel pa ljudi, ki so preverjali če so avti odklenjeni, plus folk je prepoznal osebo, pa policija ni naredila NIČ!!!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Legon ::

Zakaj lazes? Od kje ti ideja da videoposnetki niso uporabni na sodiscu?

johnnyyy je izjavil:

Koliko pa so takšni varnostni sistemi v praksi dobri? Je kaj manj vlomov zaradi tega, ker nekdo vidi kamere ali je lažje potem najti akterje. Ker če tako pomislim, da gre nekdo s "pajserjem nad vrata" mi ob zlomljenih vratih posnetek kaj veliko ne koristi...

V praksi je njihova prva prednost to, da si manj zanimiv od soseda, ki jih nima. Sploh ce govorimo o priloznostnih tatvinah.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

starfotr ::

Baje s kamerami varujete svoje premoženje. In to je verjetno vredno nekaj 10 ali pa celo nekaj 100 k. In tu opletate z wifi kamerami za 20 eur. Smeh.

V vsakem primeru se je pa dobro držat smernic, tudi če gre za varovanje osebnega premoženja: https://www.ip-rs.si/publikacije/priro%...

blackbfm ::

Baje s kamerami varujete svoje premoženje. In to je verjetno vredno nekaj 10 ali pa celo nekaj 100 k. In tu opletate z wifi kamerami za 20 eur.

prebol, niso vse kamere postavljene za "varovanje" premoženja

V vsakem primeru se je pa dobro držat smernic, tudi če gre za varovanje osebnega premoženja: https://www.ip-rs.si/publikacije/priro%...

Tako ali tako se posnetek kamere ne vzame kot dokaz na sodišču, če ni vse pokrito s papirji, tako da je malo pointless...

za snemanje lastnega dvorišča (kot fizična oseba) ne rabiš nobenega papirja

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: blackbfm ()

johnnyyy ::

Legon je izjavil:

V praksi je njihova prva prednost to, da si manj zanimiv od soseda, ki jih nima. Sploh ce govorimo o priloznostnih tatvinah.

Hja, pač malce me zanima kako je to učinkovito. Recimo pri nas v rodni grudi je pri sosedih pred leti vlomil nek "ex domačin". Ker je bilo v krajšem območju precej tatvin, so ga nekako uspeli izslediti, čeprav sosed ni imel kamer. A poanta je bila, da je model naredil več škode, kot pa odnesel stvari. Potem so ga na sodišču obsodili, a ukradene opreme niso našli, vzet pa mu tudi nič niso mogli saj je bil brez premoženja.

Zato me zanima, ali se ljudje ustrašijo teh kamer, ker če dobiš pacienta, kot je bil pri sosedih - ti ne pomaga ne kamera, ne posnetki. Potem je bolje, da imaš malce boljši sistem z alarmom, ki se prižge če se nekdo preveč približa hiši.

Legon ::

Če dobiš pacienta (ali pa profesionalca) ga praviloma ne bo ustavil noben alarm ali kamera. Tudi nikjer ne piše, da ne smeš kamere kombinirat z alarmom. Ravno obratno slednje je vsekakor priporočljivo oziroma lahko moderne kamere z zaznavanje oseb to v veliki meri izvajajo samostojno.

Načeloma ti dobro postavljen sistem omogoča, da se na dogodek hitreje odzoveš in morebiti lahko storilca policija (ali varnostna služba, le si to lahko privoščiš) prestreže še med dejanjem.

Načeloma pa kamere imajo zastrušojoč efekt, sploh pri priložnostnih taotvih. Zakaj bi se šel nastavljat pred kamere, če je pa okrog dovolj drugih hiš kjer tega ni?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

bm1973 ::

Dovolj je, da si namontiraš fake kamero. Za nekatere...

Najbolj pa pomaga, da doma nimaš nič vrednega...

estons ::

Sem šel pogledat smernice IP in če skrajšamo:

... zasebnega videonadzora na stanovanjskih objektih, v avtomobilih in drugih prevoznih sredstvih, ter na osebi posameznika. V teh primerih je snemanje izvzeto iz ureditve po ZVOP-2 pod pogoji iz drugega odstavka 3. člena ZVOP-2, torej, če jih posamezniki izvajajo med potekom popolnoma osebne ali domače dejavnosti. Ta izjema ne velja, če gre za snemanje javno dostopnih površin ali javno objavo oziroma drugo posredovanje teh posnetkov izven zasebnega kroga posameznikov.

Kamere pa nikakor ne smejo biti usmerjene na del dvorišča, kjer se gibljejo
tudi drugi oziroma po katerem ima služnost za prevoz tudi sosed, ali na javne površine.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: estons ()