» »

Mac ali Windows

Mac ali Windows

Filip13 ::

Mene zanima kateri prenosni računalnik bi bil primeren za 11 letnega otroka, ki ga potrebuje za šolo, amatersko montažo videov ter občasno igranje iger (Minecraft, Subnautica Below Zero). Ker sem nekje prebral, da Mac-i niso najboljši v prikazovanju iger. In kaj glede cene; ali je res, da MacBooki zdržijo dlje časa kot pa Windowsi? Kaj pa baterija. Upam, da ste strokovnjaki!

DamijanD ::

Verjetno bodo Windowsi bolj splošni, če se bo igralo tudi igrice.

mtosev ::

Še en glas za Windows.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Beernarrd ::

Tisto kar imajo njegovi sošolci, da igrajo igrice
    Tisto kar gre dobro skupaj z mobitelom in domačim omrežjem (iphone - mac | android - win)
    Tisto s čimer dela šola (kakšen program ki se ga bodo učili - win only)
    Tisto kar ima dobro integrirano AI pri izdelavi videov.

PS: a bodo pri 11 letih sploh dovolili notebooke v šoli? Če bodo kakšne skupinske naloge, bo edino onedrive / google drive in arnes v igri, z icloudom si sošolci ne bodo kaj dosti pomagali.

Amapk kateri pa dlje zdrži?

mtosev ::

Verjetno MacBook zaradi arm procesorja.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Jarno ::

Filip13 je izjavil:

Amapk kateri pa dlje zdrži?

Namizni PC "zdrži" še najdlje, če sedaj kupiš recimo na AM5 platformi in če izključimo morebitne okvare strojne narave.
Tudi servis je cenejši in bolj preprost.

Prenosni računalniki so že v osnovi hendikepirani, če se lepo ravna z napravo, zna statistično gledano dlje zdržati applov produkt.
#65W!

Ampak kateri se vam zdi da je boljši, MacBook ali Windows, ta otrok ima iphona.

Linko ::

100000x windows

MikeRotch ::

Sem Apple fanboy. Imam macbooka, iphona, apple watch, iPada, apple delnice... Moja tamala ima za šolo Macbooka.

Naredi si uslugo in kupi otroku Windows mašino, glede na to, da namerava igrati igre.

Gaming na Macih enostavno sucks.

Ko praviš zdrži:
- misliš, kaj je bolj robustno
- ali kaj dela dalj časa brez polnjenja?

no comment ::

Vseeno kaj misli, ker je odgovor enak.

ginekk ::

Uporabljam oboje, MacBook je zelo dober HW ja, tudi MacOS je super.
So pa Windowsi bolj priročni, sploh za igranje, tako da priporočam Windowse.

Kaj pa če izključimo igranje? Koliko pa realno zdrži baterija?

DamijanD je izjavil:

Ko praviš zdrži:
- misliš, kaj je bolj robustno
- ali kaj dela dalj časa brez polnjenja?

Oboje

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Filip13 ()

jonystar ::

Windows, ker je to tisto kar imajo v šoli in pri 11 letih ni nobenega razloga, da se otrok "lovi" na dveh različnih sistemih

Filip13 je izjavil:

Oboje

Vsi Macbooki z M procesorji zdržijo cel dan normalnega dela pri normalni svetlosti ekrana.

Na windows strani je razpon ogromen, ampak v povprečju bo na Macu baterija držala bistveno dlje, sploh v rangu do 1000€.

sbawe64 ::

Za montažo videov je desktop vedno boljša izbira,
za šolo? bo potrebno dodatno pojasnilo, jaz v os/sš svojega računalnika za šolo nisem potreboval, zato me res zanima, kaj se je vmes spremenilo.
V oš ga niti v šoli nismo uporabljali, v sš pri enem predmetu, so bili računalniki v eni učilnici.Zaradi tega ni nihče kupoval rač. za sebe doma.

Glede iger, prva dela bp (java app), druga preko mac 'rosetta 2' pretvornika (status: Playable).

https://www.applegamingwiki.com/wiki/Su...

Ne vem tudi zakaj se prepirate zaradi trajanja baterije, saj ne vidim nobenega terenskega dela.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

OutOfTheBox ::

Filip13 je izjavil:

Kar se tiče baterije, jo ni konkurence pri M makih, kolikor moči dobiš za 18 ur drkanja po računalniku. Baterija je res vrhunska.

Vseen maca ne bi kupoval za mulca, zarad miljon drugih razlogov.

Aramis ::

Cena pa je tudi vrhunska:D
Za igre se vzame windows.

Cena pa je tudi vrhunska:D

Drži. Če pa rabiš samo avtonomijo za čim daljše pisanje zapiskov, brskanje po netu, lahko še vedno vzameš novega Air M1 za 900€ in ga boš mel za naslednjih 10 let (bo pa OS outdejtan v naslednjih nekaj letih).

Na Computeruniverse dobiš Macbook Air M1 za 750€, refurbished varjanto pa pod 700. Tudi na Amazonu se najde kak dober deal.

Če se ne mudi, se splača spremljati kdaj so kake akcije. Jaz sem na CU pred novim letom kupil Macbook Air M2 s 16gb rama za 921€ + poštnina (755€ + DDV).

Kayzon ::

mac racunalnik za 11 letnega froca,svasta.

Zakaj ne?

Vsi se strinjamo, da za igre maci niso. Ampak, če igre niso prioriteta je pa macbook IMHO super izbira.

MikeRotch je izjavil:

Če se ne mudi, se splača spremljati kdaj so kake akcije. Jaz sem na CU pred novim letom kupil Macbook Air M2 s 16gb rama za 921€ + poštnina (755€ + DDV).

To so jih zastonj talali, wtf.

Roader_ ::

Kupiš to na kar se spoznaš pa kar otrok preferira. Za gaming bi vseeno dal plus windows-u, za OS, baterijo in obstojnost pa definitivno zmaga Mac. Sem prešraufal dost 10+ let starih Macov, ki še vedno delajo, pa tud stran zmetal velik 2leti starih windows notebookov :D

HrščPščvnk ::

Vzemi Windows z ARM CPU (na ARM platformi). Avtonomija baterije v rangu Apple. Na voljo maš več softwera. Deluje tudi x64 softwer. Baterija zdrži nekaj let. Ko ti ne zadostuje pa jo odšraufaš in zamenjaš z novo.
Hrošč Puščavnik, ogrožena živalska vrsta iz Tivolija.

Glugy ::

Jz osebno bi priporočal Windows. Predvsem zato ker se mi zdi da če začneš z Windowsom se tud Mac-a lažje privadiš, če pa začneš z Mac-om se pa težje navadiš pozneje Windowsa. Pa mislim da je zdej ko se možgani razvijajo boljš da otrok naleti na probleme pa da se jih uči reševat. Pri Windowsu bo več tega.

Roader_ je izjavil:

Sem prešraufal dost 10+ let starih Macov, ki še vedno delajo, pa tud stran zmetal velik 2leti starih windows notebookov :D

Verjetno ne v enakem cenovnem rangu? Mislim fora je, da lahko dobiš "zelo poceni" windows prenosnik, medtem ko poceni maca ni. Ko pa enkrat daš spodoben denar za windows prenosnik, je pa tudi robustnost/zanesljivost na nivoju...

bemfa ::

Upoštevaj, da bo win prenosnik tudi bolj meh za igre (pregrevanje, ...). Če denar ni ovira, potem Maca za šolo, PS5 za igre. To je po zadnji modi današnje mladine.

Kayzon ::

bemfa je izjavil:

Upoštevaj, da bo win prenosnik tudi bolj meh za igre (pregrevanje, ...). Če denar ni ovira, potem Maca za šolo, PS5 za igre. To je po zadnji modi današnje mladine.

Ampak ps5 nima iger?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple predstavil čip M3 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
11911627 (6142) Moe_Lester
»

Programske novosti iz Appla: macOS 13, iOS 16, iPadOS 16 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5510634 (6471) PINki
»

Applova pomladna predstavitev: čip M1 v vsako stvar (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
7923817 (18397) Step2en Wolf
»

Kateri macbook ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
9718762 (15591)          
»

Macbook za programiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7413545 (7619) Saul Goodman

Več podobnih tem