» »

Kaj se dogaja z vremenom - temperature

Kaj se dogaja z vremenom - temperature

Scorpy84 ::

Ceprav je letos tale december, kar topel bolj ali manj povsod, me bega tole. Ze cel mesec spremljam temperature in kolesarim v hribe, da se clovek ne ve vec kako oblect. Npr. ljubljana (gledam tudi ostala mesta) je recimo danes -3 okolica -6. Grem na katarino, gor je 6 stopinj, pa je ura 9 zjutraj, podobno je na krvavcu. Res da je gor sonce, ljubljana vecimoma meglena. Ampak v celju je sonce, pa je pod lediscem.
Ze cel mesec je v hribih dosti visja temperatura, kot pa v dolini, vcasih tudi za 10 stopinj. V preteklih letih to ni bil problem, visje si sel, hladneje je bilo. Letos pa namesto, da se bolj obleces, se ravno slacis, da se ne pregejes.

Ceprav je letos tale december, kar topel bolj ali manj povsod, me bega tole. Ze cel mesec spremljam temperature in kolesarim v hribe, da se clovek ne ve vec kako oblect. Npr. ljubljana (gledam tudi ostala mesta) je recimo danes -3 okolica -6. Grem na katarino, gor je 6 stopinj, pa je ura 9 zjutraj, podobno je na krvavcu. Res da je gor sonce, ljubljana vecimoma meglena. Ampak v celju je sonce, pa je pod lediscem.
Ze cel mesec je v hribih dosti visja temperatura, kot pa v dolini, vcasih tudi za 10 stopinj razlike. V preteklih letih to ni bil problem, visje si sel, hladneje je bilo. Letos pa namesto, da se bolj obleces, se ravno slacis, da se ne pregejes.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Scorpy84 ()

pegasus ::

Temperaturna inverzija, pogost in normalen pojav v vseh kotlinah. Hladnejši zrak je gostejši in teče dol.

Ne zdi se mi normalno, da to traja cel mesec in da skoraj vsi hribi, kjer pac ima arso postavljeno, da se isto dogaja. V preteklih letih ni bilo tako intenzivno.

pegasus ::

Bilo bilo, še bolj. Od kod misliš da je Ljubljana dobila sloves o megli?

Ni bilo, veliko sem v hribih, novembra je bila ljubljana vec pod meglo kot pa sedaj, pa je v okolici po hribih bilo okoli nicle, medtem v lj okil 10 stopinj. Tudi se vidi da sem prekolesaril skoraj 600km in 11 tisoc visincev samo v decembru. V preteklih letih sem prisel komaj na polovico teh stevilk. Pa imam se par dni pred seboj, da prekolesarim...

dronyx ::

Pri nas na robu Ljubljanskega barja smo v nekakšnem zmrzovalniku, očitno tudi zato, ker je kar nekaj snega. Ponoči se temperatura spusti na -10, čez dan pride komaj kakšno stopinjo nad ničlo, pa še to samo za kakšno uro, potem pa spet pod zmrzovanje. Kar resna zima. Pred nekaj dnevu sem na blogu pisal, da imamo v nižinah minus en letni čas, samo sem takoj dobil demanti. Čim je sneg, so takoj temperature bistveno nižje, kot bi bile sicer, ker se zemlja ne segreje. Najhladnejši kraj zadnje dni se mi zdi pa je Logatec. Tam gre ponoči do -14.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

kow ::

V Logatcu se mi je se poleti zdelo hladno. Mikroklima. Zaenkrat res mrzlega jutra v Ljubljani letos se nisem dozivel. Zame je mrzlo jutro (v LJ) blizu -10.

V resnici sploh ne pomnim kdaj je bila v LJ nazadnje mrzla zima.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Jaz se spomnim kakšnih 10 let ali še več nazaj, ko je bilo zjutraj -15. To je pa next level mrzlo. Takrat se spomnim, da me je skoraj peklo, ko sem šel do trgovine. Vse pod -10 kar konkretno občutiš mraz. Se nič ne čudim, da večina populacije na planetu živi v toplejših krajih. Človek ni več prilagojen za tak mraz.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

DamijanD ::

pri nas je še sneg, v zadnjih 3 jutrih je bilo -9 in 2x -8 - zanimivo pa da arso za naš kraj vztrajno napoveduje jutranje temperature okrog -2 :D

IL_DIAVOLO ::

Seveda je na soncu toplo...cez dan si lahko bil v kratki majici zunaj, isti trenutek ko sonce zaide, se lahko zacnes oblacit.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Groot ::

kow je izjavil:

V Logatcu se mi je se poleti zdelo hladno. Mikroklima. Zaenkrat res mrzlega jutra v Ljubljani letos se nisem dozivel. Zame je mrzlo jutro (v LJ) blizu -10.

Potem pa pozno hodiš ven. V zadnjih 3 tednih je bilo ob 7 zjutraj v Ljubljani vsaj trikrat nekje -7 oz. -8. Tudi sicer je v zadnjih 14 dneh kar redno minus zjutraj.

Lansko zimo pa je bil tudi teden ko je bilo vsako jutro vsaj okrog -10.

Ponavadi je enkrat na zimo nekoliko hujši mraz, ko pride sem polarni zrak in so jasni dnevi. Takrat gre ponoči tudi pod -10. V kombinaciji s snegom pa zna biti v takem primeru še vedno zelo mrzlo.

ssitcm ::

Groot ::

ssitcm je izjavil:

Groot, to seveda ni res:
https://meteo.arso.gov.si/met/sl/climat...

Ha? Daj vsaj prave podatke poglej. Govoril sem o jutranji temperaturi, ki je praviloma najnižja v dnevu, ne pa o povprečni. Če preklopiš na prave podatke, se jasno vidi zadnje dni najnižja temperatura okrog -5. Ja ne nosim s seboj termometra, da točno vem ali je -5 ali pa -7, oprosti če želiš biti tako pikolovski. Sem pa za razliko od nekaterih tule vsak dan ob 7 zunaj in vem da je vseeno mraz.

Edit: evo še graf sam ti točno pove da je povprečna najnižja temperatura v zadnjih 30 dneh -0,4°C.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Groot ()

mojsterleo ::

Temu letos sploh komaj rečemo zima. Temperature dnevno do 8 stopinj, ponoči pa komaj malo pod ničlo? Saj kot ste rekli, težko je izbrati prava oblačila.

Ganon ::

Obup. Danes sem med pohodom imel na sebi kratko majico in vetrovko. Kasneje sem slekel še slednjo. So to sploh še zime? Najprej peklenska poletja, potem pa še to sranje. In cikel se ponovi. Dovolj imam.

zima se je začela šele par dni nazaj...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

The Player ::

Scorpy84 je izjavil:

Res da je gor sonce, ljubljana vecimoma meglena.

Kje ti vidiš meglo v LJ?
Že cel december imamo več ali manj sonce v LJ, še posebej zadnja 2 tedna.

Vsak dan je, samo da ni gosta kot ponavadi. S hribov se lepo vidi, da je se prisotna.

feryz ::

Kako se obleči?
Pri minus 6 in rahlem vetru, takole.

Navsezadnje gre samo za dveurni pohod.
Jaz sem bil sicer raje zgoraj s kratkimi, kot spodaj. Spodaj moti sneg, ko se udiraš skoraj do kolen.

denabiker ::

Včeraj sem bil v gozdu na nadmorski od 800 do 900, zelo prijetno, v kratkih rokavih, temperature tam med 7 in 8, se nadelal in nadihal super zraka. Po končanem delu prispel v dolino, ahhh neprijetno zaradi vlage, hladneje, zrak slab, da ni za dihat. Grrrr te doline, kar graužajo se mi

kow ::

Groot je izjavil:

kow je izjavil:

Potem pa pozno hodiš ven. V zadnjih 3 tednih je bilo ob 7 zjutraj v Ljubljani vsaj trikrat nekje -7 oz. -8. Tudi sicer je v zadnjih 14 dneh kar redno minus zjutraj.
Lansko zimo pa je bil tudi teden ko je bilo vsako jutro vsaj okrog -10.

Se zbujam zgodaj in grem v sluzbo. Ocitno je tudi odvisno kje v ljubljani. Ker jaz ne pomnim -7, vsaj med tednom ne. Poleg tega so to mrzla (rahlo pretiravamo) jutra, ne pa mrzli dnevi. Cez dan je bilo potem soncno in je slo konkretno cez 0 stopinj.
Vceraj je bilo recimo -4 stopinje, cez dan pa je slo do 7 stopinj.

Januarsko dnevno povprecje v ljubljani je cirka 1 stopinja. Povprecen dnevni minimum -1.7 stopinje, povprecen dnevni maksimum pa 4.1 stopinje. Po trenutni napovedi bo zacetek januarja bolj topel kot hladen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

bm1973 ::

Scorpy84 je izjavil:

Ne zdi se mi normalno, da to traja cel mesec in da skoraj vsi hribi, kjer pac ima arso postavljeno, da se isto dogaja. V preteklih letih ni bilo tako intenzivno.

To traja dokler kaka burja ne prepiha vsega...

Slovenske doline niso prevetrene, zato mrzel zrak pač ostaja dol...

Pojav ni nič novega, sam kaj ko efekt zlate ribice vedno bolj seka ven pri folku...

Scorpy84 je izjavil:

Vsak dan je, samo da ni gosta kot ponavadi. S hribov se lepo vidi, da je se prisotna.

Zadnje 14 dni je jasno.

Je pa res, da se z višine dostikrat vidi megla, s tal se pač ne.

Meteorološki pojav pač, zoprn za letalce...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Horas ::

letošnji december topel??? lanski je pa res bil!! ponoči so tokrat temperature pod ničlo, v velenju-šoštanju -5°, čez dan 5-6°. kaj bi še radi? čisto zimsko vreme, s soncem hvala bogu. če sonca ne bi blo, blo šele temačno in sivo in depresivno.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Gagatronix ::

dronyx je izjavil:

Jaz se spomnim kakšnih 10 let ali še več nazaj, ko je bilo zjutraj -15. To je pa next level mrzlo. Takrat se spomnim, da me je skoraj peklo, ko sem šel do trgovine. Vse pod -10 kar konkretno občutiš mraz. Se nič ne čudim, da večina populacije na planetu živi v toplejših krajih. Človek ni več prilagojen za tak mraz.

Nekje 20 let nazaj, je bilo eno decembersko jutro v LJ -27. Drugace pa je obcutek mraza odvisen od kolicine vlage v zraku. Vec kot je vlage, bolj ti bo rezalo do kosti. Na severu Finske sem se komot s kolesom vozil pri -35, ker je bilo vlage v zraku neprimerno manj, samo kozo si moral pokrit pa je bilo OK.

feryz ::

2005 je bilo mrzlo, ja. Zadnje tako leto. Tudi čez dan je držalo minus 10 do minus 15. Kak teden skupaj.

Se spomnim v JLA Škofja Loka. Ponoči mrzlo -20 samo smo na straži še vedno zaspali v tisti hiški. Potem te je zbudila zamenjava straže. Danes ne vem če bi se upal zaspat na takem mrazu. Se po moje več ne zbudim. :)

tetriandoch ::

Ja prebija jim. Je pretoplo. So kot moj stari, ki bi sleku še tisto kar ma na sebi. Kar v redu temperature. Not great, not terrible.

feryz je izjavil:

2005 je bilo mrzlo, ja. Zadnje tako leto. Tudi čez dan je držalo minus 10 do minus 15. Kak teden skupaj.

Tudi par let nazaj je bil en januar mrzel jasen in tudi vetroven.

Horas je izjavil:

letošnji december topel??? lanski je pa res bil!! ponoči so tokrat temperature pod ničlo, v velenju-šoštanju -5°, čez dan 5-6°. kaj bi še radi? čisto zimsko vreme, s soncem hvala bogu. če sonca ne bi blo, blo šele temačno in sivo in depresivno.

Lani je bila cela zima bolj topla. Oblačno pa po 10 stopinj.

Zgodovina sprememb…

Horas ::

tetriandoch je izjavil:

Ja prebija jim. Je pretoplo. So kot moj stari, ki bi sleku še tisto kar ma na sebi. Kar v redu temperature. Not great, not terrible.

feryz je izjavil:

Tudi par let nazaj je bil en januar mrzel jasen in tudi vetroven.

Horas je izjavil:

Lani je bila cela zima bolj topla. Oblačno pa po 10 stopinj.

ja saj sm napsiu. lanska zima je cela bla topla... komunalne položnce za ogrevanje pa visoke. letošnje pa nižje. pa ti razumi...
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

feryz je izjavil:

Kako se obleči?
Pri minus 6 in rahlem vetru, takole.

Navsezadnje gre samo za dveurni pohod.
Jaz sem bil sicer raje zgoraj s kratkimi, kot spodaj. Spodaj moti sneg, ko se udiraš skoraj do kolen.

Če pa slučajno pride do kakšne poškodbe da obstaneš, si pa v qrcu...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kurilna sezona 2023 (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
37236907 (4004) Magic1
»

*** sneži 2016-2017 *** (strani: 1 2 3 4 )

18136808 (19653) krneki0001
»

Koliko stopinj imate trenutno?... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

44464229 (44178) Riff
»

Zima, ki ni zima (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13218994 (15139) Riff

Več podobnih tem