» »

Mnogo ljudi ne bi znalo pobrisati osebnih podatkov z elektronskih naprav

1
2
»

Gagatronix ::

StarMafijec je izjavil:

socialec je izjavil:

Raje odviješ vijačke in ven vzeto 'ploščo' skuriš, do sedaj je še šlo :D

Macola je prevelik napor.

Imam sedaj priliko, da vprašam, kar me že nekaj časa tare. Imam doma nekaj starih diskov, ki bi jih rad nepovratno uničil.
Kje dobiti izvijače za te vijačke? Ti niso ne križni in ne tisti klasični (najbolj pogosti).

Jaz sicer razen MFM diska iz mojega starega 5160 lepo vse stare diske spravim v omaro, ce me bo pa kdaj prijelo, da bi jih stran zabrisal, se pa to tako naredi, da prevrtas pokrov in zalijes s slano vodo.

tetriandoch ::

feryz je izjavil:

Ljudje, ki ne razumejo sarkazma, ironije ali podjebavanja, verjetno tudi vsega ostalega ne.

Drugače so take teme navaden bikov drek. Samo na tem ali takih forumih, so ljudje, ki dejansko mislijo, da nekdo pregleduje milijarde zavrženih podatkovnih nosilcev in na njih iščejo... kdo ve kaj. Nekaj. V stilu strašansko pomembnih podatkov, ki jih navadni Janezi niso uspeli pobrisati.
Ker so za brisanje preglupi, so pa sposobni razviti ultra hude izume. Ali karkoli drugega, zelo pomembnega za človeštvo.

Načeloma drži. So pa tudi taki, ki kaj razvijejo ali so strokovnjaki, pa ne pobrišejo.

tikitoki ::

Nikonja je izjavil:

Sej obstaja malo morje orodij za "globoko" čiščenje diska (večinoma to pomeni da se cel disk prepiše večkrat z random podatki) če ja namen prodaja naprej, če prodaja ni namen. potem pa dobro staro kladivo ali vrtalnik!!!
Res je da velika večina ne ve tega ampak spet velika večina pozna ziher enega stručkota kateri lahko svetuje ali pa zna uporabljat Google. Če je nekdo dejansko tolk neumen da misli da je format C edino kaj mora naredit, potem pa fuck it, evolucija je nujna za razvoj vrste!

Zgolj enkrat napolnis disk s solato od filnov, igricami, Al cemerkoli nepomembnim.
Ne vemo, kdo je spodoben prebrati prepisane podatke.

Hudobec82 ::

Ravno te dni sm delal recovery iz enih starih in iz vseh vetrov nabranih SD/CF kartic. Iskal sem neke fotke, ki sm jih po pomoti brisal iz diska. Kartice so uglavnem prisle v bajto z raznimi rablenimi fotici iz bolhe.

No,...res ne tega počet ljudje. Fuck ne! Diski in kartice se ne dajejo naprej. Ni vredno. Res. Prevrtat in v smeti. Samo to.

Wtf. Podatke se primerno pobrise Oz. Prepise. Nobene potrebe po unicevanju uporabno opreme.

jecok ::

Hudobec82 je izjavil:

Ravno te dni sm delal recovery iz enih starih in iz vseh vetrov nabranih SD/CF kartic. Iskal sem neke fotke, ki sm jih po pomoti brisal iz diska. Kartice so uglavnem prisle v bajto z raznimi rablenimi fotici iz bolhe.

No,...res ne tega počet ljudje. Fuck ne! Diski in kartice se ne dajejo naprej. Ni vredno. Res. Prevrtat in v smeti. Samo to.

Da te ne bo roka bolela od vrtanja, mikrovalovka je hitrejša. :)) Pa še iphone lahko hkrati v njej napolniš...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jecok ()

Gagatronix ::

tikitoki je izjavil:

Wtf. Podatke se primerno pobrise Oz. Prepise. Nobene potrebe po unicevanju uporabno opreme.

Ja, ker samo debil bo kupoval rabljene diske, ki imajo vsaj par tisoc bad sectorjev. Sorry, ko se bom jaz starih diskov znebil, bodo prevrtani in zaliti s slano vodo.

Zgodovina sprememb…

Gagatronix je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Ja, ker samo debil bo kupoval rabljene diske, ki imajo vsaj par tisoc bad sectorjev. Sorry, ko se bom jaz starih diskov znebil, bodo prevrtani in zaliti s slano vodo.

Ni potrebno srota prodajati. Ne vemo kaj majo delujoci diski s tem

paradajzos ::

1. Cene diskov so smešne, koliko res bo kdo pridobil s prodajo?
2. Tehnologija se razvija, kar ni čitljivo danes, lahko postane čitljivo jutri.

A je vredno? Po mojem mnenju zagotovo ne.
Levakarski fake forum.
Moderatorske manipulacije.
Serijsko.

nejc_nejc ::

jast sem bolj na hard:

tale vaš softwere, brezveze
uničiti do konca in je.

sb22 ::

Jaz sem enkrat sprobal z dban. Se mi zdi da je na linux platformi . Narediš zagonski boot usb, potem z enim ukazom povoziš podatke. Traja kar dolgo, verjetno odvisno od velikosti diska ali kartice. Edino pazit je treba da je v računalniku prisoten samo ta disk, se mi zdi da izbriše vse diske ki so takrat priklopljeni v računalniku. Pomeni samo usb ključ z dban in samo ta disk ki ga mislite brisati. Iz firbca sem potem tudi probal z par recovery programi pregledat diske. No ti recovery programi niso našli nič, tako da pomojem deluje.

MrStein ::

Ti recovery programi so bolj tak.
Je pa res, da več od njih ne bo v večini primerov niti CIA rešila.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Lonsarg ::

Softwersko ne boš nazaj dobil že če je enkrat prepisano. Specializirana hardwerska oprema pa bi v teoriji lahko znala morda tudi prejšne stanje bitov prebrat. Ampak to so že hardcore zadeve, vprašanje koliko se na ta način kaj sploh da dol dobit, pač teoretične šanse so, zato za paranoike velja da prepišeš večkrat :)

c23po ::

Za "stealth" branje magnetnih medijev sem slišal. Ne verjamem pa, da to deluje na SSD.
Računalniki nimajo spominov.

c23po je izjavil:

Res je. Smo že povedali: /P=100.

Trije prepisi so dovolj tudi za CIA-o.
Motiti se je človeško.

Nikonja je izjavil:

Sej obstaja malo morje orodij za "globoko" čiščenje diska (večinoma to pomeni da se cel disk prepiše večkrat z random podatki) če ja namen prodaja naprej, če prodaja ni namen. potem pa dobro staro kladivo ali vrtalnik!!!
Res je da velika večina ne ve tega ampak spet velika večina pozna ziher enega stručkota kateri lahko svetuje ali pa zna uporabljat Google. Če je nekdo dejansko tolk neumen da misli da je format C edino kaj mora naredit, potem pa fuck it, evolucija je nujna za razvoj vrste!

Ah, stručkoti...

Prvič, večkratni prepis je overkill. Če te lovi CIA, ti bodo pregledali disk preden ga izbrišeš. Se pa strinjam, da je 2-3 prepisa z (psevdo) random podatki na meji praktičnega in paranoičnega.

Drugič, format C naredi točno to. Prepiše podatke. Lahko tudi večkrat.
Edino če je več particij, kot D in E, potem seveda ni dovolj.

Problem pa je, da nekatere podatke ne izbriše nobena omenjena metoda. Gre za razne spare sektorje, omejitev uporabne velikosti diska in podobno.

Secure erase bi znal biti tu bolj zanesljiv.

Torej če obstaja resna nevarnost, da bi kdo iskal podatke (konkurenca, sovražna država), potem diskov ne prodat.

(velja za diske, ampak za SSD ni veliko razlike)
Motiti se je človeško.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mnogo ljudi ne bi znalo pobrisati osebnih podatkov z elektronskih naprav (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
654542 (29) MrStein
»

Policija slikala osebno izkaznico (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8518034 (14302) solatko
»

Kako je Uber izplačal 100.000 dolarjev odkupnine

Oddelek: Novice / Ostale najave
76376 (5338) mulc007
»

Pravica do pozabe pri Googlu v praksi

Oddelek: Novice / Zasebnost
119340 (7619) zmaugy
»

Ženske moderne dobe so lažnivke (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
808665 (5526) Blinder

Več podobnih tem