Forum » Loža » Podaljšanje vozniškega dovoljenja
Podaljšanje vozniškega dovoljenja
Mali voz ::
Zanima me, kako poteka podaljšanje vozniškega dovoljenja. Koliko časa traja, da ti izdajo novo kartico? Ali ti za vmesni čas dajo kakšno potrdilo, da se lahko voziš, ali si v prekršku, če ti staro dovoljenje poteče prej kot dobiš novega?
Hvala.
Hvala.
tetriandoch ::
Ob podaljšanju dobiš potrdilo. Kartico dobiš v roku enega tedna. V prekršku si, če te dobi policaj s pretečenim vozniškim. Na upravni enoti te ne bo noben kaznoval. Pa zdravniško moraš imet, če ti je poteklo in obisk fotografa, če si se slikal več kot leto nazaj.
Se pravi, če te ustavi policaj in mu pokažeš potrdilo, ne bo problema. Kako pa preverjajo koliko je stara slika?
GregiB ::
Mam srečo, da sem vozniško kartico ta zadnje dobil preden sem začelo nosit špegle... velja do (mojega) 80-ga leta!
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
nejc_nejc ::
pingme ::
Ja, jaz sem menjal poleti 2022, ker so grozili, da bo konec leta gužva in da papirne vozniške res ne bodo več veljavne, ker to velja za celotno EU, pa so spet podaljšali, tako kot že večkrat prej.
Vseeno mi vozniška velja do 80 leta, torej mi do takrat ni potrebno delati zdravstvenega pregleda, moram pa vsakih 10 let menjati kartico (in sliko).
Lahko bi še papir za prometno zamenjali s plastiko (tisto printanje gor je itak bv, poleg tega vsako leto plačam cestnino online in dobim vsakič novo prometno po pošti) oz. že končno uredili, da imaš osebno, vozniško, prometno ... vse v elektronski denarnici.
Imaš, imaš, poglej na zadnjo stran. Dokument res velja le 10 let, ampak ne rabiš delati zdravstvenega, samo na upravno prideš z novo sliko.
Vseeno mi vozniška velja do 80 leta, torej mi do takrat ni potrebno delati zdravstvenega pregleda, moram pa vsakih 10 let menjati kartico (in sliko).
Lahko bi še papir za prometno zamenjali s plastiko (tisto printanje gor je itak bv, poleg tega vsako leto plačam cestnino online in dobim vsakič novo prometno po pošti) oz. že končno uredili, da imaš osebno, vozniško, prometno ... vse v elektronski denarnici.
Vozniške na kartici nimaš do 80tga leta. Dokumenti s sliko veljajo 10let.
Imaš, imaš, poglej na zadnjo stran. Dokument res velja le 10 let, ampak ne rabiš delati zdravstvenega, samo na upravno prideš z novo sliko.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()
Se pravi, če te ustavi policaj in mu pokažeš potrdilo, ne bo problema. Kako pa preverjajo koliko je stara slika?
Potrdilo ti služi za vožnjo. Nič ne preverjajo, ker jim ni treba. Fotograf ti sliko elektronsko naloži v sistem javne uprave. Tam ostane eno leto in potem se pobriše. Na rabiš fizične slike. Sliko lahko uporabiš za različne dokumente v roku enega leta.
tetriandoch je izjavil:
Fotograf ti sliko elektronsko naloži v sistem javne uprave. Tam ostane eno leto in potem se pobriše. Na rabiš fizične slike. Sliko lahko uporabiš za različne dokumente v roku enega leta.
Je to opcijsko ali obvezno? Na e-upravi nič ne piše o elektronski sliki.
Je kdo urejal osebni dokument v letu 2024 in so mu zavrnili fizično sliko?
Opcijsko je:
Vlogi je potrebno priložiti eno fotografijo velikosti 3,5 x 4,5 cm, ki mora kazati vašo pravo podobo. Fotografirani morate biti od spredaj, z odkritim čelom, brez klobuka, čepice ali rute. Podoba obraza od temena do brade mora zajemati 70 % celotne fotografije. Na fotografiji mora biti tudi ustrezno ozadje, osvetlitev in resolucija.
Vlogi lahko predložite tudi potrdilo e-fotografa z referenčno številko fotografije, ki se hrani v posebnem odložišču v digitalni obliki.
Vlogi je potrebno priložiti eno fotografijo velikosti 3,5 x 4,5 cm, ki mora kazati vašo pravo podobo. Fotografirani morate biti od spredaj, z odkritim čelom, brez klobuka, čepice ali rute. Podoba obraza od temena do brade mora zajemati 70 % celotne fotografije. Na fotografiji mora biti tudi ustrezno ozadje, osvetlitev in resolucija.
Vlogi lahko predložite tudi potrdilo e-fotografa z referenčno številko fotografije, ki se hrani v posebnem odložišču v digitalni obliki.
AndrejS ::
Še dobro da imam roza vozniško ki mi velja do 80 leta starosti in se ne rabim s to novo kartiso "še" ubadat !
GregiB ::
Mam srečo, da sem vozniško kartico ta zadnje dobil preden sem začelo nosit špegle... velja do (mojega) 80-ga leta!
Kartica velja samo 10 let, tako da jo boš moral potem podaljšati.
Mea Culpa... nisem orng pogledal... To potem pomeni, da rabim le na upravno enoto jet po novo... zdravniškega pač ne rabim, al kako?
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
fikus_ ::
Še dobro da imam roza vozniško ki mi velja do 80 leta starosti in se ne rabim s to novo kartiso "še" ubadat !
Te roza veljajo do 2033 (ker je tako zapovedala EU), potem boš primoran v menjavo za kartico.
Naši so hoteli biti bolj papeški od papeža in že prej prisiliti voznike v menjavo.
Mea Culpa... nisem orng pogledal... To potem pomeni, da rabim le na upravno enoto jet po novo... zdravniškega pač ne rabim, al kako?
Če nisi imel omejitve, je potem to to, seveda s primerno fotografijo sebe.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
CiClon ::
Mene bolj zanima, zakaj rabimo vozniško v fizični obliki. Kaj je korist tega? Razen tega, da ko te policaj ustavi mu daš vozniško v fizični obliki, da gre on z njim preverit v svoj jebeni sistem podatke. Res vrhunska pogruntavščina. Še boljša je tista, če je nimaš in gre on preverit v svoj fakin sistem podatke, tebi pa še kazen napiše, ker nimaš kartice. Pa kdo je tu nor?
Sej to, da imamo obvezni dokument - osebno, ni tak neumno oz. ima seveda prednosti. Čeprav recimo v ZDA osebnih dokumentov nimajo (obveznih) in stvari vseeno funkcionirajo. Še volitve haha ampak zakaj je treba to vozniško vlačit s sabo?
Sej to, da imamo obvezni dokument - osebno, ni tak neumno oz. ima seveda prednosti. Čeprav recimo v ZDA osebnih dokumentov nimajo (obveznih) in stvari vseeno funkcionirajo. Še volitve haha ampak zakaj je treba to vozniško vlačit s sabo?
mojsterleo ::
Meni je zanimivo to, da imajo eni kr trajno vozniško, drugi pa moramo na 5, 10 let hoditi na glupe zdravniške preglede, ki so postali svinjsko dragi (75 eur pa tudi več). Za to da te da referentka čez očesni aparat, in prisotni zdravnik mal solato po kartonu pogleda kar vse skupaj traja 15 minut. Pri tem se počutim kot da sem kriminalec ki skuša izigrati sistem. Najboljši biznis ever za medicince dela.
Mislim, da bi morali vsi vsaj na 10 let na zdravniške preglede, bi znatno izboljšali prometno varnost. Koliko folka se fura na pol slepih s trajno vozniško. Al pa psihičev. Al pa neprespancev. Spremljate črno kroniko?
Aja zakaj rabiš kartico res nevem. Verjetno zato ker je gor napisanih nekaj osnovnih podatkov in je gor foto, kar za večino policajskih in redarskih postopkov zadostuje. Kot tudi pri zavarovalnici. In v tujini (eu). Pri nas velja pa še kot osebni dokument. Pač pijavke mora nekdo pocuzat tistih 20 eur za kartico.
Mislim, da bi morali vsi vsaj na 10 let na zdravniške preglede, bi znatno izboljšali prometno varnost. Koliko folka se fura na pol slepih s trajno vozniško. Al pa psihičev. Al pa neprespancev. Spremljate črno kroniko?
Aja zakaj rabiš kartico res nevem. Verjetno zato ker je gor napisanih nekaj osnovnih podatkov in je gor foto, kar za večino policajskih in redarskih postopkov zadostuje. Kot tudi pri zavarovalnici. In v tujini (eu). Pri nas velja pa še kot osebni dokument. Pač pijavke mora nekdo pocuzat tistih 20 eur za kartico.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mojsterleo ()
Hudobec82 ::
Cnhja,... Sm vidu kva je problem. Pustmo roza dokumente. Tisto je svoja zgodba. Govorimo o novih dokumentih - karticah. Na zadni strani sta dva stolpca. Pr men sta oba +10 let od izdaje dokumenta. Gledam pri kolegu, ma pa levi stolpec +10 let od izdaje dokumenta, desni pa +80 let od datuma rojstva. V čemu je fora? Poleg tega na uradni strani piše: če ni zaznamkov v vozniški (beri dodatnih kod oz. omejitev), za podaljšanje vozniške zdravniško potrdilo ni potrebno. Ampak jest ga bom moral it delat, ker men vozniška velja samo 10let!
Aja,...dodatnih kod, zaznamkov in očal seveda nimam.
Kdo ve zakaj se gre?
Aja,...dodatnih kod, zaznamkov in očal seveda nimam.
Kdo ve zakaj se gre?
delavec44 ::
Če ti ne veš kaj so ti pred 10 leti napisali na zdravniški, kako bi mi? Zakaj takrat nisi bil pozoren?
In ne vpis omejitev ni pogoj za manjšo veljavnost. Stupid AI pravi:
Zdravniški razlogi:
Težave z vidom:
Slabšanje vida (npr. kratkovidnost, daljnovidnost, siva mrena).
Pojav očesnih bolezni (npr. glavkom), ki lahko vplivajo na periferni vid ali sposobnost zaznavanja svetlobe.
Sluh:
Poslabšanje sluha, kar je posebej pomembno za voznike tovornih vozil in avtobusov.
Nevrološke motnje:
Epileptični napadi, migrene, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza ali druge motnje, ki lahko vplivajo na sposobnost vožnje.
Kardiovaskularne bolezni:
Tveganje za nenadne srčne zastoje ali kapi, kar bi lahko povzročilo izgubo nadzora med vožnjo.
Psihiatrične bolezni:
Depresija, bipolarna motnja ali druge duševne bolezni, ki vplivajo na koncentracijo, presojo ali čustveno stabilnost.
Kognitivne motnje:
Zmanjšanje kognitivnih sposobnosti zaradi starosti ali bolezni (npr. demenca, Alzheimerjeva bolezen).
Motorika in gibljivost:
Težave z refleksi, močjo mišic ali mobilnostjo, ki so potrebni za upravljanje vozila.
Diabetes:
Nadzor nad sladkorno boleznijo je ključen, saj lahko hipoglikemija povzroči nenadno izgubo zavesti.
Zasvojenosti:
Uporaba alkohola, drog ali drugih substanc, ki zmanjšujejo vozniške sposobnosti.
Operacije ali poškodbe:
Vpliv kirurških posegov ali poškodb (npr. poškodbe glave, amputacije) na sposobnost vožnje.
In ne vpis omejitev ni pogoj za manjšo veljavnost. Stupid AI pravi:
Zdravniški razlogi:
Težave z vidom:
Slabšanje vida (npr. kratkovidnost, daljnovidnost, siva mrena).
Pojav očesnih bolezni (npr. glavkom), ki lahko vplivajo na periferni vid ali sposobnost zaznavanja svetlobe.
Sluh:
Poslabšanje sluha, kar je posebej pomembno za voznike tovornih vozil in avtobusov.
Nevrološke motnje:
Epileptični napadi, migrene, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza ali druge motnje, ki lahko vplivajo na sposobnost vožnje.
Kardiovaskularne bolezni:
Tveganje za nenadne srčne zastoje ali kapi, kar bi lahko povzročilo izgubo nadzora med vožnjo.
Psihiatrične bolezni:
Depresija, bipolarna motnja ali druge duševne bolezni, ki vplivajo na koncentracijo, presojo ali čustveno stabilnost.
Kognitivne motnje:
Zmanjšanje kognitivnih sposobnosti zaradi starosti ali bolezni (npr. demenca, Alzheimerjeva bolezen).
Motorika in gibljivost:
Težave z refleksi, močjo mišic ali mobilnostjo, ki so potrebni za upravljanje vozila.
Diabetes:
Nadzor nad sladkorno boleznijo je ključen, saj lahko hipoglikemija povzroči nenadno izgubo zavesti.
Zasvojenosti:
Uporaba alkohola, drog ali drugih substanc, ki zmanjšujejo vozniške sposobnosti.
Operacije ali poškodbe:
Vpliv kirurških posegov ali poškodb (npr. poškodbe glave, amputacije) na sposobnost vožnje.
Telbanc ::
To pa oceni teta za šalterjem.
Jaz sem jim enkat uturu 15 let staro sliko. Res pa je, da sem bil tist dan brezhibno spedenan.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
Zdravniški je pass/failed + kode z omejtivami k so napisane na vozniški. Ostalo nima nobene zveze z ničemer. Kje boš to najdu list papirja z izvidi izpred 30...40...50let? Še manj pa dohtar. Še manj pa to briga tete na upravni. Kot rečeno, zdravstvenih težav nisem mel nobenih. Vozniška mi velja 10let. Sicer tako kot večini,.... Vprašanje je, zakaj enim do 80tga leta?
Telbanc ::
Če si naredu izpit do 2013 ti velja do 80, če potem do 70 leta. Pol maš jebo na 5 let uni čez 80 pa vsak let.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
bemfa ::
To je še ena od anomalij v naši zakonodaji. Če slučajno pozabiš podaljšat, ti lahko policija zapleni avto, v primeru prometne nesreče pa zavarovalnica zavrne povračilo škode. V primerjavi s tem je DARS-ovih 150eur kazni za 'O' namesto '0' milina.
"Pred nekaj leti uvedeno, da za osebe, ki imajo dioptrijo do + ali -2 in nimajo drugih težav z vidom in seveda tudi ne drugih zdravstvenih težav, ponovne ocene zmožnosti za vožnjo zaradi vida niso več potrebne. Tem osebam se izda zdravniško spričevalo brez omejitve veljavnosti, zato pri njih zdravstveni pregledi za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja v prihodnje niso potrebni.
Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/za-po... - www.zurnal24.si
Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/za-po... - www.zurnal24.si
Anney ::
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Anney ()
delavec44 ::
To je še ena od anomalij v naši zakonodaji. Če slučajno pozabiš podaljšat, ti lahko policija zapleni avto, v primeru prometne nesreče pa zavarovalnica zavrne povračilo škode. V primerjavi s tem je DARS-ovih 150eur kazni za 'O' namesto '0' milina.
Samo če ti poteče veljavnost kategorije in moraš ponovno opravljati zdravniški pregled. To je potem isto kot če nimaš izpita. Zakaj bi na to pozabil? Na e-upravi si nastavi opomnik.
Če ti samo kartica poteče, pa nič od tega ne drži. Če je policaj smotan, je menda 40€ kazni.
Samo če ti poteče veljavnost kategorije in moraš ponovno opravljati zdravniški pregled. To je potem isto kot če nimaš izpita. Zakaj bi na to pozabil? Na e-upravi si nastavi opomnik.
Če ti samo kartica poteče, pa nič od tega ne drži. Če je policaj smotan, je menda 40€ kazni.
Nobene zamplembe ni. Je pa kazen 500 evrov za vse, ki jim poteče zdravniško spričevalo. Torej invalidi, ljudje z očali oz lečami itd. Pač malo morajo zalužit. Omejitev z očali ni več nujna pa jo še vedno pišejo. Po poteku zdravniške si pa baje smtrno nevaren za družbo. Če pa dobiš dioptrijo starostno pa si ok tudi, če ne greš k okulistu po očala. Kontrole itak ni nobene razen ob vozniškem pregledu, kar je pri očalih samo sebi namen. Če ne hodiš sam k okulistu si lahko 10 let tudi napol slep. Imaš pa papir, da si dober. Če je pa nimaš papirja in si sicer ok si pa smrtno nevaren.
bm1973 ::
Mene bolj zanima, zakaj rabimo vozniško v fizični obliki. Kaj je korist tega? Razen tega, da ko te policaj ustavi mu daš vozniško v fizični obliki, da gre on z njim preverit v svoj jebeni sistem podatke. Res vrhunska pogruntavščina. Še boljša je tista, če je nimaš in gre on preverit v svoj fakin sistem podatke, tebi pa še kazen napiše, ker nimaš kartice. Pa kdo je tu nor?
Vozniška je tudi osebni dokument, ni pa potovalni. Manjka gor napisano državljanstvo.
Ampak dobiti kazen, ker nimaš dokumenta, to je v današnjih časih malo mimo.
Glugy ::
A ni tko da če te policaj ustav pa da če sumi da ne vidš dobr lahko to preveri in te ne glede na zdravniško brezhibnost lahko vsaj pošlje na zdravniškega?
Torej da če imaš dioptrijo pa se štancaš na to da imaš do 80ga leta vozniško si v prekršku? v praksi te verjetno ne bodo dobil v teoriji pa mislim da si v prekršku. mislim da si odgovoren če pride do sprememb kar se tiče tvojega zdravja.
Torej da če imaš dioptrijo pa se štancaš na to da imaš do 80ga leta vozniško si v prekršku? v praksi te verjetno ne bodo dobil v teoriji pa mislim da si v prekršku. mislim da si odgovoren če pride do sprememb kar se tiče tvojega zdravja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Glugy ()
mojsterleo ::
Jaz sem leta 2013 naredil vozniški. Takrat sem imel oziroma še imam dioptrijo -1.25 in -1.50, ki se ni nič spremenila. Takrat me je zdravnik na medicini dela vprašal če uporabljam leče oz. če bom z njimi vozil. Na vprašalniku sem odgovoril da ne. Potem mi je rekel da bom moral čez 10 let spet na pregled za oči. No in fast forward na 2022, grem na medicino dela in mi gospa ponovno da pregled čez 5 let z razlogom ker imam povečano telesno težo in s tem so povečana neka zdravstvena tveganja. Očala sploh niso bila omenjena. WTF??? Naslednjič ko bom šel na pregled bom prav iskal najcenejšega ponudnika. Če me mislijo nategovat po teh pregledih vsakih 5 let hvala lepa! Kolk folka ima prekomerno težo pa fura trajne izpite. Najprej naj dajo ves folk s trajnimi izpiti na preglede....
V praksi je tako, da prisilen zdravniški pregled redko kdo dobi (baje letno v sloveniji manj kot 500 oseb). Omejitev vožnje lahko sicer dobiš če ješ kakšne antipsihotike ali pa imaš spalno apnejo, ne vem pa če se ti to vpiše v vozniško. To bo najbrž vedel kdo ki ima s tem več izkušenj.
V praksi je tako, da prisilen zdravniški pregled redko kdo dobi (baje letno v sloveniji manj kot 500 oseb). Omejitev vožnje lahko sicer dobiš če ješ kakšne antipsihotike ali pa imaš spalno apnejo, ne vem pa če se ti to vpiše v vozniško. To bo najbrž vedel kdo ki ima s tem več izkušenj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mojsterleo ()
Master_Yoda ::
mojsterleo je izjavil:
Meni je zanimivo to, da imajo eni kr trajno vozniško, drugi pa moramo na 5, 10 let hoditi na glupe zdravniške preglede, ki so postali svinjsko dragi (75 eur pa tudi več). Za to da te da referentka čez očesni aparat, in prisotni zdravnik mal solato po kartonu pogleda kar vse skupaj traja 15 minut. Pri tem se počutim kot da sem kriminalec ki skuša izigrati sistem. Najboljši biznis ever za medicince dela.
Sem letos podaljseval in sem sel prej na zdravniskega zaradi ocal. So mi rekli da ne rabim ko mi ta nova potece vec na zdravniskega zaradi ocal hoditi, ker so neki zakon ali kaj spremenili. Nisem pa sel gledati kaj tocno tam pise in ce so kaksni pogoji (Dioptrija pa se mi ni spremenila ze vec kot 10 let).
Dovie'andi se tovya sagain.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | podaljšanje vozniškega dovoljenjaOddelek: Na cesti | 6500 (1861) | estons |
» | Podaljšanje poteklega vozniškega dovoljenjaOddelek: Na cesti | 2974 (1665) | Twixz |
» | Vozniska izkaznical za tiste, ki imajo ocala (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 16625 (4994) | m0LN4r |
» | Podaljšanje vozniškega dovoljenjaOddelek: Na cesti | 12463 (2748) | MarkZC8261 |
» | Podaljšanje vozniškega izpitaOddelek: Loža | 20103 (7983) | krneki2 |