Forum » Loža » Noben ne piše referenčnih številk
Noben ne piše referenčnih številk
Utk ::
V čem pa pišeš račune? Tudi če v wordu se z malo potruda da zgenerirat qr kodo in jo poknit gor.
Če imaš v excelu še bolje.
Če v čem zaresnem bi pa to itak že moral imet.
imaš kakšna navodila kako to naredit v excelu?
Tako generiraš QR:
https://www.howtoexcel.org/generate-qr-...
Tu pod navodila za programerje imaš pa navodila kaj moraš vtaknit v QR:
https://www.zbs-giz.si/placilni-promet/
Na koncu poskusiš s svojim telefonom in je rešeno.
socialec ::
Sicer obstajajo workaroundi s telefonovim čitalcem qr kode in potem iz 'celotnega besedila' - lahko ga shraniš, jasno - preseneš sklic (postopno lahko vse podatke, N26 sicer podpira UPN) - odvisno od fleksibilnosti plačnikov, ne izdajateljev :D
Osebno se mi zdi malo zoprno pretipkovati, ker ni validacije v Message, pa tudi ne veš, če software na prejemnikovi strani ignorira preglednostne presledke, pomišljaje in to.
Osebno se mi zdi malo zoprno pretipkovati, ker ni validacije v Message, pa tudi ne veš, če software na prejemnikovi strani ignorira preglednostne presledke, pomišljaje in to.
DamijanD ::
Zanimive izkušnje. Meni osebno se zdijo sklici najboljša stvar na svetu in nekako mi ni jasno zakaj jih vsi ne uporabljajo (ena razlaga, ki sem jo dobil: pri nas je Balkan, morajo biti stvari bolj urejene, da se sploh kaj plača :-) )
Drugače kolikor imam izkušenj - resne/velike firme, ki dobijo nakazilo in ne vejo za kaj je to nakazilo tudi vračajo to nakazilo nazaj.
Drugače pa obstajajo kot že zgoraj omenjeno programi za generiranje računov skupaj z UPN QR kodo, to bi verjetno najbolj pomagalo. Nekateri tudi omogočajo uvoz bančnih izpiskov (torej sepa xml fajlov s transakcijami), ki potem označijo (glede na sklic ali mogoče druga pravila) kateri računi so že bili plačani.
Drugače kolikor imam izkušenj - resne/velike firme, ki dobijo nakazilo in ne vejo za kaj je to nakazilo tudi vračajo to nakazilo nazaj.
Drugače pa obstajajo kot že zgoraj omenjeno programi za generiranje računov skupaj z UPN QR kodo, to bi verjetno najbolj pomagalo. Nekateri tudi omogočajo uvoz bančnih izpiskov (torej sepa xml fajlov s transakcijami), ki potem označijo (glede na sklic ali mogoče druga pravila) kateri računi so že bili plačani.
c3p0 ::
Še boljši so tisti, ki ne vpišejo niti pravilnega zneska, par centov več ali manj. Ali pa kljub temu, da je končni znesek odebeljeno napisan, plačajo neto znesek.
Ravno dodajam to QR kodo v PDF pa bomo videli, če bo kaj boljše. Poslovni bankanet še nima mobilnega appa, tako da vse poslovne stranke, ki so na tej zastareli banki, si s QR kodo ne morejo nič začet.
Ravno dodajam to QR kodo v PDF pa bomo videli, če bo kaj boljše. Poslovni bankanet še nima mobilnega appa, tako da vse poslovne stranke, ki so na tej zastareli banki, si s QR kodo ne morejo nič začet.
Samael ::
Edit: Nameraval sem v footer računa s pisavo 40 odebeljeno zapisati opozorilo, da se plačilo računa brez vnešene referenčne številke smatra kot neporavnano.
A je pravno gledano to sploh možno narest?
Čisto iz radovednosti, kako si pa to predstavljaš?
Bi si dal še več dela, plačano nakazal nazaj in zahteval ponovno plačilo? Ali pa bi sredstva celo zadržal in samo težil nazaj, da ni plačano?
Verjetno nisi mislil to čisto resno, a?
Samael != Samuel
Huh, ste pa eni res pozni s qr kodami, ko se denar pobira, je potrebno narediti to čimbolj zanesljivo - modela poznam, ki je to zintegriral že kar nekaj let nazaj - če so zneski zoprni, pa ni kriv :D
DePalmo ::
Bi rekel da me preseneča da ljudje ne uporabljajo referenc, ampak kakršni so eni, je veliko da sploh plačajo. Meni so reference super in jih vedno vpišem, tudi ročno če ne gre drugače. In vedno sem se spraševal kako imajo to rešeno v tujini ker če jaz plačam položnico za nekoga drugega, boš pri nas to prepoznal po referenci, v tujini pa kaj?
Me je pa pred leti presenetila UP PEF (Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem). Punca je tam študirala in je imela en račun za plačat. Sem ji ga jaz, seveda tudi vnesel referenco, tako kot se naj bi to delalo. Ko je hotela zaključiti študij, so ji rekli da ima neplačano položnico in ravno tisto katero sem jaz plačal. Po kratkem telefonskem pogovoru sva izvedela da oni referenc sploh ne uporabljajo (čeprav so na položnici) in da niso vedeli kam bi knjižili moje plačilo. Vrnili ga pa niso, pa je vmes minilo par mesecev!
Me je pa pred leti presenetila UP PEF (Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem). Punca je tam študirala in je imela en račun za plačat. Sem ji ga jaz, seveda tudi vnesel referenco, tako kot se naj bi to delalo. Ko je hotela zaključiti študij, so ji rekli da ima neplačano položnico in ravno tisto katero sem jaz plačal. Po kratkem telefonskem pogovoru sva izvedela da oni referenc sploh ne uporabljajo (čeprav so na položnici) in da niso vedeli kam bi knjižili moje plačilo. Vrnili ga pa niso, pa je vmes minilo par mesecev!
Furbo ::
Zato ker folk plačuje s telefonom, tam pa je referenca opcijski podatek oz. moraš kliknit "več podatkov", da se sploh pokažejo polja za referenco. Po pravici povedano, pa se nobenemu ne da več s tem ukvarjat, vključno z mano. Če ni QR, ne bom ročno klofal reference, pika.
Katero debilno banko imaš pa to, da v mobilni banki skriva polje za referenco?
Še dobro, da se komu da ukvarjati s tabo, če se tebi ne da z vnosom parih številk...
Ja samo ima verjetno kar prav, presneto nadležno je, ko nekdo ne priloži qr kode. Precej večja verjetnost, da bo nekdo odložil tisto ročno vnašanje podatkov na 'ma ne da se mi tipkat zdele, bom pol'.
Banka (oziroma ena od njih) je pa Intesa.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
jan_g ::
Kako se pa v tujini znajdejo kjer teh referenčnih številk ni?
V tujini imajo ravno tako kakšne številke. Lahko povem za primer Danske, kjer sem živel več let. Na računih in položnicah je bila t.i. plačilna koda (primer tukaj), ki si jo vnesel za plačilo v spletno banko. Če si nakazoval brez te številke (v vmesniku spletne banke imaš različne tipe plačil), pa je nekje na računu pisalo, da uporabi številko računa v polju za namen. Sicer se mi je zelo, zelo redko zgodilo, da sem moral kaj plačati tako na roke.
Mimogrede in malo izven teme, a kot zanimivost. Pri njih so zelo razširjeni trajniki, malokdo plačuje položnice s telefonom kot pri nas. Ne zato, ker se ne bi dalo (imajo ravno tako QR kode), a te za trajnik zelo motivirajo, ker ti sicer za vsako izdano položnico zaračunajo strošek priprave, ki je tam nekje 10 do 15 evrov.
tony1 ::
Zanimive izkušnje. Meni osebno se zdijo sklici najboljša stvar na svetu in nekako mi ni jasno zakaj jih vsi ne uporabljajo (ena razlaga, ki sem jo dobil: pri nas je Balkan, morajo biti stvari bolj urejene, da se sploh kaj plača :-) )
Postali smo (po eni strani) družba, ki je tako zgarana, da nima časa v miru prdniti in (po drugi) družba individualizma, antikolektivizma in narcizma. Jaz, jaz, jaz, jaz.
mertseger ::
Plačilo preko flika je najboljša stvar ki se je zgodila na področju plačevanja računov po možnosti plačila s paypalom.
Sej tudi qr koda ni garancija za nič. Če te ima nekdo shranjenega v predlogah in tam ni vpisal namena, ti nič ne pomaga. V skrajni sili jim pošlješ mail, da račun s tem sklicem ni plačan, in ti naj pošljejo potrdilo o plačilu, da ga najdeš. Povzročiš še njim dodatno delo, če ga imaš že itak tudi ti. Naslednjič bojo dali sklic, ali pa vsaj koristen namen.
Steinkauz ::
A ni tko, da v tujini sploh nimajo referenc in je to neka naša pogruntavščina?
Sej imaš namen oziroma besedilo in daš tja številko računa pa je to to.
Sej imaš namen oziroma besedilo in daš tja številko računa pa je to to.
no comment ::
Če dobiš plačilo, brez sklica, pa imaš več računov, ki ajo ta znesek, zapreš najstarejšega.
V tujini imajo navado vedno zapirat najstarejši račun, pa čeprav samo delno. Pač zapirajo terjatve po FIFO metodi.
Tole je super ideja, bom poskusil implementirat v svoj sistem knjiženja. Hvala!
Tako se zapirajo terjatve (ki jih drugače ne moreš razporediti na točen dokument) _znotraj_ partnerja, ne pa med vsemi partnerji!
Drugače se pa pri neorganiziranih partnerjih pri zapiranju terjatev pač nasloniš na vsak podatek, ki ga dobiš na bančnem izpisku (sklic, namen, naziv, del sklica, znesek, nalogodajalčev TRR oz. banka... Npr., Jože, ki se mu ne ljubi tipkat sklicev v spletno banko, bo večinoma nakazoval iz istega TRRja.
jabe ::
Če nihče ne piše reference, kaj potem šele okence za namen plačila?
No, zdaj smo pa tle...
Popularen revolut (in tudi N26) ne pozna sklicev, samo namene. Sklici so bili fini za prejemnike, ker so programi sami iskali in parckali. Ce je bil sklic narobe, je bilo treba rocno gledat, kdo je placal. In zato se je tezilo s sklici. Koliko programov danes ima to urejeno za parckanje namena iz placila s sklicem iz poloznice? Kar pomeni, da ni prav nobene potrebe se zafrkavati s sklici v namenu neobank, ker bodo itak mogli na peš in rabijo samo en info uporaben, da vedo, kdo je placnik. Ime, priimek ali st racuna ali stevilka uporabnika ali konec koncev sklic, ce se komu da prepisovati (pa se to bo vecja tezava za prejemnika, ce se zmoti v številki, kot ce se zatipka enkrat v imenu).
FURS ima na pol nekaj implementirano. Recimo, ce uporabim sklic davcna-99996, potem bo vse vrgel na akontacijo dohodnine, kjer je potem preplacilo vsote starsevsko varstvo + prispevki za zaposlovanje. Na teh dveh postavkah je pa minus. Pa ne bi smelo biti tako, in prav napisem sklic v namen, ki pa je zal namen in ne sklic.
Če napišeš sklic v namen, pri N26, mora to veljat enako kot če bi napisal v "pravi" sklic. Če ne, imajo pač narobe narejeno.
Jaz tudi iz N26 nakazujem FURS-u in vse štima.
Jaz tudi iz N26 nakazujem FURS-u in vse štima.
N26 pozna sklice in UPN QR (tretja stran, opcijsko, preverjeno), Revolut pa pretipkaš/prilepiš v Namen/Subject ali kaj že.
Davčnega e-računa pa niti nočeš zares, raje greš preko edavkov, izbereš zapadlo in plačaš preko wspay, če gre za dovolj malenkostnosti za saveback (v smislu malenkost višje negativne provizije, ker zgornje meje so hitro prebite).
Mi, skromni socialci, poznamo :D
Davčnega e-računa pa niti nočeš zares, raje greš preko edavkov, izbereš zapadlo in plačaš preko wspay, če gre za dovolj malenkostnosti za saveback (v smislu malenkost višje negativne provizije, ker zgornje meje so hitro prebite).
Mi, skromni socialci, poznamo :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
jabe ::
Ja, n26, sem zadnjic gledala (ne uporabljam ze en cas, vcasih ni bilo) res nekaj bere nase QR kode. Nisem preverila, kako izpolni, samo znesek preverim.
Fursu nakazujem zdaj to s 3 poloznicami. Sklic je vedno isti, tak, da se mi ni treba s tem ubadat.
Ostali, ne vem... Karkoli pocnem, je očitno dovolj dobro, opomina se nisem dobila, ker ne bi znali povezati mojega placila s pravo poloznico
Fursu nakazujem zdaj to s 3 poloznicami. Sklic je vedno isti, tak, da se mi ni treba s tem ubadat.
Ostali, ne vem... Karkoli pocnem, je očitno dovolj dobro, opomina se nisem dobila, ker ne bi znali povezati mojega placila s pravo poloznico
Ne gre za opomin...
Gre za convenience in mogoče celo malenkost nižji znesek...
Če vse to ne predstavlja prednosti, ni nobenih težav, če se jih ne koristi.
Gre za convenience in mogoče celo malenkost nižji znesek...
Če vse to ne predstavlja prednosti, ni nobenih težav, če se jih ne koristi.
delavec44 ::
No, zdaj smo pa tle...
Popularen revolut (in tudi N26) ne pozna sklicev, samo namene. Sklici so bili fini za prejemnike, ker so programi sami iskali in parckali. Ce je bil sklic narobe, je bilo treba rocno gledat, kdo je placal. In zato se je tezilo s sklici. Koliko programov danes ima to urejeno za parckanje namena iz placila s sklicem iz poloznice? Kar pomeni, da ni prav nobene potrebe se zafrkavati s sklici v namenu neobank, ker bodo itak mogli na peš in rabijo samo en info uporaben, da vedo, kdo je placnik. Ime, priimek ali st racuna ali stevilka uporabnika ali konec koncev sklic, ce se komu da prepisovati (pa se to bo vecja tezava za prejemnika, ce se zmoti v številki, kot ce se zatipka enkrat v imenu).
Zakaj taka težnja po uparjanju po imenu plačnika? To ni enolični identifikator. Lahko imajo 10 Janezov Novakov v bazi strank.
Lahko pa tudi plačam položnice od žene/mame/sina itd.
Vsekakor je pravilna rešitev gledanje za sklic v polju za namen in to avtomatiziraš. Kjer morajo pa ročno, je pa to še vedno 100% določljiv podatek. Zatipkaš se ne, ker ga skopiraš. Zakaj bi bilo pa namesto ene številke (sklic) lažje vpisovati druge številke (št. računa, št. uporabnika) pa ne vem.
Raje se vprašajte zakaj ima večina podjetij vsak mesec drugačen sklic, če na koncu itak zapirajo najstarejšo odprto terjatev in bi lahko bil sklic vedno enak.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Ja za preglednost plačanosti vsakega od računov, če bi hoteli kumulativno samo po partnerkah (!), bi bilo partneričin (!!) podkonto in kontrolke. Včasih se komu ne ljubi nakazovati do nekih zneskov vsakokrat in bulk butneš tja, pokličeš, da naj ne težijo vsakič, ker ni potrpljenja/časa/provizije, in naj sproti odštevajo - potem pa naj pošljejo, ko bo spet kaj.
Zgodovina sprememb…
Meni so razlagali, da predvsem zaradi pravnih posledic. Če ti stranka teži, da je plačala račun za december, ti si mu pa zaprl odprt november in poslal opomin ter izvršbo za december. Samo po tej logiki tudi ne bi smeli samovoljno zapirati najstarejših terjatev.
V sklicu je navadno številka izstavljenega računa, ki ga plačuješ, s (standardizirano) kontrolo vred. Zapadlega ali ponovljenega verjetno smiselno rešijo v zaledju, lahko bi tudi avtomatika. Nam se zgodi, da vrnejo, ker se pač pozabi, s katerega računa je šlo kdaj kaj, ampak to mogoče enkrat na 6-12 mesecev.
Osprey ::
Očitno sem edini, ki kot fizična oseba vedno dosledno vnašam referenčne številke in številke računov, ki jih plačujem. Sem mislil, da to počnejo vsi. A je narod res tako len?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Osprey ()
Prepomben za take malenkosti, kot je omogočiti normalno delo sočloveku (poslovnemu partnerju?).
Ko ga jebe, sam sebi sem prišparal 4 sekunde dela, juhej!
Ko ga jebe, sam sebi sem prišparal 4 sekunde dela, juhej!
no comment ::
Raje se vprašajte zakaj ima večina podjetij vsak mesec drugačen sklic, če na koncu itak zapirajo najstarejšo odprto terjatev in bi lahko bil sklic vedno enak.
Ker to tisti, ki vedo kaj počnejo, ne počnejo.
Očitno sem edini, ki kot fizična oseba vedno dosledno vnašam referenčne številke in številke računov, ki jih plačujem. Sem mislil, da to počnejo vsi. A je narod res tako len?
Ne, niti približno nisi edini.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: no comment ()
Atos ::
recmajkemi ::
Če dobiš plačilo, brez sklica, pa imaš več računov, ki ajo ta znesek, zapreš najstarejšega.
V tujini imajo navado vedno zapirat najstarejši račun, pa čeprav samo delno. Pač zapirajo terjatve po FIFO metodi.
Jaz sem eden teh, ki občasno ne piše referenc saj včasih plačam več računov istemu prejemniku, pač seštejem dolgovani znesek in nakažem, kaj si bom delal dodatne stroške in zgubljal čas s plačilom večih računov samo zaradi sklica. Včasih sem še pisal te sklice v namen sedaj se ne trudim več s tem. Moja računovodkinja pizdi, njihove računovodkinje pizdijo,... no na koncu je vse pokrito, če je kdaj kaka nejasnost pokličejo ampak hitro zaključimo z njihovim; "Aha."
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377
Nisi ti kriv, kriva je (ultra) permisivna vzgoja, pa Gaber s tistimi knjižicami v osnovnih šolah, pa Thatcherjeva s svojim mottom, da družba ne obstaja... Toliko v vednost, da boš vedel, komu biti hvaležen, ko te bo enkrat počakala šiba za tvojo, prepomembno, rit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Atos ::
recmajkemi je izjavil:
kaj si bom delal dodatne stroške in zgubljal čas s plačilom večih računov samo zaradi sklica
Seveda... Rajši jih delaš drugim. Oprosti, ampak to je praktično definicija neuvidevnosti. Sej logično, tvoj čas je pač pomembnejši od tistih, ki se bodo namesto tebe morali s tem ukvarjati...
Ne zagovarjam nikogar ampak mogoče gre za varčevanje na provizijah, se res lahko nabere kakšna malenkost, sploh, če te pizdi, kako te lupijo - ne sicer edinega, žal.
Ena od rešitev je N26, ki preverjeno bere slovenske upn qr kode, Revolut in ostali so glede tega žal zadaj. Je pa skupno, da ne plačaš slovenske provizije (koliko je zdaj, ene 0,40EUR na upn?) in tudi vpogledno obrestujejo veliko višje kot slovenske banke, če nabava nikakršnih finančnih instrumentov ni opcija.
Ena od rešitev je N26, ki preverjeno bere slovenske upn qr kode, Revolut in ostali so glede tega žal zadaj. Je pa skupno, da ne plačaš slovenske provizije (koliko je zdaj, ene 0,40EUR na upn?) in tudi vpogledno obrestujejo veliko višje kot slovenske banke, če nabava nikakršnih finančnih instrumentov ni opcija.
Zgodovina sprememb…
otago ::
recmajkemi je izjavil:
Jaz sem eden teh, ki občasno ne piše referenc saj včasih plačam več računov istemu prejemniku, pač seštejem dolgovani znesek in nakažem, kaj si bom delal dodatne stroške in zgubljal čas s plačilom večih računov samo zaradi sklica. Včasih sem še pisal te sklice v namen sedaj se ne trudim več s tem. Moja računovodkinja pizdi, njihove računovodkinje pizdijo,... no na koncu je vse pokrito, če je kdaj kaka nejasnost pokličejo ampak hitro zaključimo z njihovim; "Aha."
Kjer delam smo imeli tako poštenega in podjetnega s.p.. Seštel je vse kar je imel in nakazal v enem znesku (npr. 300 eur, zmeraj je bila kombinatorika SS=a*T1+b*T2, a,b=število postavk; T1,T2=fiksni zneski). Nakar se je ugotovilo, da je precej časa (morda 2 leti) plačeval manj, saj je v tisti znesek vključil zneske (a+n)T1+ (b+m)T2 vseh drugih, podvojenih plačil. Tako, da je vsak mesec prihranil na stroških posameznih nakazil in hkrati prihranil kumulativno znesek 50-300eur/mesec.
recmajkemi ::
Z veseljem vpišem vse reference takoj, ko bo nalog omogočal vpis več referenc. V taki "high-tech" družbi, ko smo pa ne omogočajo vpisa večih referenc v en nalog? #nigaplis A ker ameri preko swifta/sepe šnofajo za nami? Pa jim mormo lepo dostavit za vsak evrčk? Saj bomo sprejei digitalni evro pa bomo itak omejeni koliko česa lahko sploh plačamo.
Ja šparam na provizijah, priznam. Ko sem ugotovil, da računovodjem tudi vsi sklici na roko napisani v prostor z namenom ne pomagajo, sem tudi nad temi obupal.
Tiste starejše računovodkinje delajo po fifo in je vse ok, kak mlada je čist zmedena,da ni sklica in ne ve kaj zdej z denarjem.
Ja šparam na provizijah, priznam. Ko sem ugotovil, da računovodjem tudi vsi sklici na roko napisani v prostor z namenom ne pomagajo, sem tudi nad temi obupal.
Tiste starejše računovodkinje delajo po fifo in je vse ok, kak mlada je čist zmedena,da ni sklica in ne ve kaj zdej z denarjem.
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | NKBM sepa nakazilo v tujino... kje je referenca?Oddelek: Loža | 10041 (510) | clancy |
» | mBills v praksi (strani: 1 2 3 4 … 10 11 12 13 )Oddelek: Loža | 131884 (9286) | ideep |
» | Najugodnejša predplačniška MasterCard (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 115747 (43668) | Andro457 |
» | NLB klik (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 20816 (15368) | fosil |