» »

Plesen v stanovanju

Plesen v stanovanju

«
1
2

Avenger ::

V nekaj kotih v stanovanju v prvem nadstropju se je pojavila plesen, stavba je zgrajena po 2010, izolacija dobra, talno gretje, okna pa seveda dihtajo popolno 100%. V temle vmesnem obdobju spuščanja temperatur, ko se še ni začela kurilna sezona, se ni pazilo in je bila relativna vlaga (ocenjeno) nad 70%, (na trenutke verjetno tudi več, predvsem zjutraj zaradi spanja vseh v stanovanju) pri pri okoli 22°C, tako da so bile šipe že konkretno orošene. Vprašanje je, ali je lahko dejansko kaj narobe z gradnjo - sem pogledal s termo kamero in vsaj nekateri izmed kotov ne odstopajo bistveno na dol - ali je problem v tem, da se ne prezračuje dovolj, ali bo potrebno redno uporabljat razvlažilec? Ali le nekaj časa, da pobere vlago iz sten in se potem stanje nekako normalizira?

Za sanacijo sem si zamislil, da bi najprej pomazal stene s 30% peroksidom, ko se posuši pa z jupol citro, povsod kjer je bila plesen plus kake pol metra - ali se v tem primeru barva celotno steno? In potem kaj, še celoten strop???

Nekako sem povsem prepričan, da te težave ne bi bilo, če bi bilo ogrevanje na radiatorje...
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
  • spremenil: Avenger ()

TESKAn ::

Najprej pošpricaj gor kaj da pobije plesen, potem postrgaj skupaj z barvo dol, da ne bo nikjer več, potem pa pokitaj čez in prebarvaj. Lahko citro, jaz sem si kupil dodatek proti plesni, ena tekočina pa jo primešaš barvi, sam sem je nekaj dodal tudi v kit.
Pa preglej še druge kote, sploh za kakim pohištvom se hudič rad zaredi.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

ginekk ::

Premal zračenja 100%. Sem imel talno v kombinaciji s prisilnim prezračevanjem in ni bilo nikjer ničesar.

Prav tako imam radiatorsko brez prezračevanja in tam se pojavijo kaplje na okenskih steklih od znotraj vsak dan, odkar je temperatura nižja in so stekla dovolj hladna. Če teh kapelj oz. nabrane vode ne brišem, potem nastane plesen takoj v vogalih teh stekel. Če bi pustil še nekaj časa bi se verjetno vse splesnilo.

floyd1 ::

Imate sušilca ali sušite perilo na stojalu?
Midva sva leta in leta sušila perilo v stanovanju na stojalu, pa je bilo OK (z nekaj zračenja seveda), potem ko so prišli otroci pa je bilo tega enostavno preveč in se je začela plesen.
Za začetek poskusi tudi premakniti omare od zunanjih sten k notranjim, predvsem "zunanji" vogali so kritični.

matobeli ::

Vse je kritično, kuhanje, sušenje, dihanje...

Razvlaževalec da pred zimo ven vso vlago potegneš, potem sanacija prizadetih delov, nato redno zračenje in razvlaževalec v prostoru kjer se sušijo cunje (recimo čez noč, da ne moti).

Pa seveda, dopoldne ko nobnega ni pustiš vsa notranja vrata v stanovanju odprta.

fikus_ ::

Pošpricaš s Clox (vzemi v razpršilki)
https://www.merkur.si/odstranjevalec-pl...

Potem pa zračenje do konca zime in nato končna sanacija. Če še ni veliko plesni, se po tretmaju s Clox ne bo videlo plesni.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

ZveeZ ::

Jaz bi rekel, da je najvecja napaka bila premalo zracenja.
Mi smo tudi imeli zelo visoko vlago v stanovanju cca 2 tedna. Noter smo vzdrzevali 22°c, zunaj pa megla pri 15°c+ (ponoci) in 20°c cez dan. RV zunaj konstantno med 85% in 95%, vetra nic.
Tako nam niti zracenje ni pomagalo in je bila vlaga v stanovanju vedno visja. Max je bil malo cez 80%. Shitty jesen.

Reagiral sem tako, da sem obvezno imel kipnjena okna cez noc, zracil veckrat dnevno, da je porbalo vsak kaksen odstotek dol. Pol pa je ze prisla burja in je vse ok. Smo spet na cca 50% RV.
Imamo pa vse zunanje stene "proste" oz ni pohistva v blizini zato, da se vlaga tam ne more zadrzevat.

Za naslednjo sezono pa racunam nabaviti razvlazilnik.

edi123 ::

100% premalo zracenja

Nabavi si lokalno prazracevanje.

fujtajksel ::

Najbrž premalo zračenja, glede na vlago ki jo imate. Ne vem pa če je zihr da bi samo vgradnja lokalnega prezračevanja/rekuperacije pomagala v prehodnih obdobjih ko je zunaj vlažno ampak ne mrzlo. Če sušiš perilo ipd je vlage zelo veliko, "sodobna" gradnja pa je tipično zatesnjena in vlaga sama od sebe ne more ven.
Ena relativno enostavna reč ki malo pomaga so še "termo" izolacijske barve, ki naj bi za kakšno stopinjo dvignile temperaturo na površini stene, najbrž lahko daš notri tudi fungicid.

edi123 ::

Ja seveda lokalno prezračevanje ne bo rešilo sedanje težave. Prvo naj sanira kot so že zgoraj omenili, potem pa se vgradi lokalno prezračevanje in ne bo več vlage.

Drugače pa verjetno imajo okna možnost "prezračevanja" se pravi tisto vmesno stanje med kipom in zaprtimi okni. To ti je začasna rešitev in potem tudi vidiš ali pride not preveč mrzlega zraka ali ne.

Zračenje tudi včasih ni dovolj, zgoraj ZveeZ lep opiše kaj je narobe.

Sploh pa, celo noč luftat dnevno sobo in jo hladit ker se notri cunje sušijo, to ni najbolj smiselno, rekuperacija je fina ker zamenja podihan zrak s svežim, ampak proti pravemu razvlaževalcu je pa precej švoh kar se tiče odstranjevanja vlage.

Pol pa še skriti bonus: Razvlaževalec tudi greje in ker je v osnovi majhna toplotna črpalka to niti ni tako neučinkovit način "ogrevanja".

Je pa razvlaževalec preglasen za spat pri prižganem v sobi in ne odpravi "podihanega" zraka, medtem ko naj bi bilo zračenje na nizki stopnji dovolj tiho za ponoči v spalnici. Majhen razvlaževalec dobro posuši majhno sobo, vredu je za sušenje perila v majhni sobi, ni pa dovolj za celo stanovanje, pokuri precej elektrike.

Zgodovina sprememb…

Bellzmet ::

Razne lokalne prezračevalne zadeve, ki jih pri nas radi oglašujejo, NISO primerne za ponoči zraven spanja. So preglasne.

Magic1 ::

Luftat bo treba in to tako, da bo konstantno vlaga pod 60%. V prehodnih obdobjih, ko je zunaj 15°C, je to nemogoče brez razvlaževalca, samo takrat se tudi kondenziralo ne bo. Pri teh temeraturah ne bi smel bit problem držat vlage dost nizko ob primernem zračenju. Postavi si merilec nekam na vidno in ga spremljaj ter urgiraj. Verjetno boš rabil nekaj časa intenzivneje zračit, da posušiš flat.
Magic

chucki ::

Razvlazevalec pije 250w ko dela na polno in to ni visoki strosek glede na plesen in zdravje... vec kot 20eur te ne pride na mesec pa ce skos dela. Poleti mi nabere po par litrov vode na dan. Mene ze 55% vlage moti in imam lepo na 50% nastavljenga. Sedaj ko se kuri ga pa ne rabim vec, ker je ze tako presuh zrak.
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

FrRoSt ::

Nezračenje in primerna vlaga je idealno za razvoj plesni!! ;)

Tole naše šolstvo očitno že konkretno ŠEPA!! :))

Vsak dan prezračiš stanovanje, odpreš okno ali dva na stežaj za 5 do 10 minut, morda na kip, ko sije sonce, za uro ali dve... Skratka prezračiš stanivanje, ko ti ustreza. Morda najbolje dopoldan ali zjutraj, preden greste od doma.
Če pa tega ne znate ali zmorete, si pa nabavite zahzevne rekuperacijske/prezračevalne sisteme!! :)):)):))
Najbolje kar na glasovne ukaze!? :))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Webmojster ::

Stare bajte s slabo izolacijo pa tu zmagajo ;)

Če imajo stara okna, potem ni problemov. Nova okna in brez izolacije je pa gojišče. Sploh če nekdo še da kakšne omare na zunanje stene.
Magic

Glugy ::

mogoče ne bi bilo slabo da vsak dan meriš vlago

jocoj ::

Hčerka ima v enosobnem stanovanju prižgano klimo 24/7 na 23 stopinj in tudi suši perilo na stojalu. Vlaga ne gre čez 50%. Zrači se 3x na dan za nekaj minut. Preden smo nabavili klimo, je bilo ogromno kondenza na steklih. Razvlažilec ne pride v poštev, ker je preglasen za tako majhen prostor.
Trade Republic - bonus povabilo - https://ref.trade.re/3qxk3pzb

Ganon ::

Kot so povedali, ne zračiš dovolj oz. nič. Okna niso stara in ne piha skozi špranje, vse tesni in vlaga ne pobegne. Rezultat imaš.

steev ::

To ja, kako vam rata v teh dneh imeti rel. vlažnost 70 ali 80%? Mislim pri zunanji temperaturi 5 ali manj pa se ja ni problem znebit vlage v stanovanju. Da prilezeš do takih vrednosti, moraš imeti zaprto več dni in se poleg kopati in sušiti perilo in kuhati. Pa sej to ti slab rata. Pravite, da še ne kurite v tem "prehodnem" obdobju? In potem ne odpirate oken, da ja ne bo padla temperatura.

Najprej zakurite, poleg pa redno zračite.

Mi imamo bolj obratno težavo, da mamo presuh zrak notri. 30-40%, s tem da 40 zelo težko. Se moraš prav podtrudit, da ne zračiš preveč.
:|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: steev ()

steev je izjavil:

To ja, kako vam rata v teh dneh imeti rel. vlažnost 70 ali 80%? Mislim pri zunanji temperaturi 5 ali manj pa se ja ni problem znebit vlage v stanovanju. Da prilezeš do takih vrednosti, moraš imeti zaprto več dni in se poleg kopati in sušiti perilo in kuhati. Pa sej to ti slab rata. Pravite, da še ne kurite v tem "prehodnem" obdobju? In potem ne odpirate oken, da ja ne bo padla temperatura.

Mi imamo bolj obratno težavo, da mamo presuh zrak notri. 30-40%, s tem da 40 zelo težko. Se moraš prav podtrudit, da ne zračiš preveč.

V teh dnevih ne. Pred parimi tedni, ko so bile zunanje temp okoli 20°c, pa je bilo kar nadlezno.

kolodvor ::

Jaz se lotim plesni takole: Vzamem Stelex in odvijem dol pršilko. Le-ta se prilega na plastenko Varikine. Z varikino v deset minutnih razmakih škropim plesen, dokler je več ni. Treba si je dati nekaj čez nos, da se ne vdihava aerosola, na primer staro majico. Varikina, ko se posuši, ne pusti strupenih fungicidov. Če pade kapljica na oblačilo, se pozna na veke vekov. Se pravi, uporabim stara oblačila in pred škropljenjem izpraznim okolico plesnivega zidu.

Da se prepreči ponovna plesen, si nabavi par higrometrov in zrači, ko vlaga preseže 55-60%. Zrači se najbolje skozi podstrešje, če ga imaš. Topel zrak sili navzgor in v nekaj minutah se izmenja večina zraka. Pri taki hitrosti tudi ne ohladiš zidov.

mythic ::

Tudi jaz rabim razvlazilec. Tisti ki ga imate, na kaj naj pazim ko ga kupujem?

1. zadeva, da je kompresorski, pol so pa nianse. Če bo kje pisalo je fajn da je kompresor made in japan, če se ne motim dela Mitsubishi, so pa verjetno tudi drugi.

Fino je pogledat da filter zraka ni neka zajebana zadeva ampak nekaj kar lahko daš v pomivalca, da imaš dovolj veliko posodo, in če rabiš tudi fiksno odvajanje vode v odtok, zdej a je digitalni ali analogni niti nima veze, drugač so pa bolj ali manj to preverjene in enostavne naprave.
Dobiš tudi take ki so lepše in dobiš take ki so bolj cenene.

Če rabiš povezljivost v kakšnega izmed pametnih domov potem gledaš tudi to, ampak mogoče ni nič narobe če so nekatere zadeve bolj butaste.

Hudobec82 ::

Na hitro poguglal. Pri 70% vlagi voda kondenzira pri 15.C. Stene maš hladne. Verjetno za to, ker si še lih začel kurit in cela bajta še ni ogreta. Ko boš normlano kuril bo ok.

Drugač pa,...2x na dan vse preluftat in bo ok.

Sparkxl ::

steev je izjavil:

Vse je odvisno od načina gradnje. Budget gradnja...aka stiropor in pvc okna so enako, kot da preko hiše daš pvc vrečko. Pozimi prideš brez najmanjšega problema na 70% in več vlage.
Dobra rešitev je klimatska naprava, ki ima funkcijo razvlaževanja. Ker tisti namenski razvlaževalvi so glasni za znoret. To je samo za gradbišča in kleti primerno

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Sparkxl ()

energetik ::

Sparkxl je izjavil:

Vse je odvisno od načina gradnje. Budget gradnja...aka stiropor in pvc okna so enako, kot da preko hiše daš pvc vrečko. Pozimi prideš brez najmanjšega problema na 70% in več vlage.
Dobra rešitev je klimatska naprava, ki ima funkcijo razvlaževanja. Ker tisti namenski razvlaževalvi so glasni za znoret. To je samo za gradbišča in kleti primerno

Ni res. Vsaka sodobna okna dihtajo, tudi če so lesena. Vsaka stena zadržuje dosti vlage v notranjosti, da je lahko problem. Sodobna diht hiša pač rabi zračenje. Ali prisilno ali naravno z odpiranjem oken.
Jaz imam modularc + 15cm stiropor, pa nobenega problema z vlago.
vires in numeris

Te so kar smešne izjave, kako nova lesena okna "dihajo". Ali je že kdo pihal v les? Dihala bodo čez par desetletij, ko se bodo zvila. Ti rabiš vsaj enkrat na dan menjat komplet zrak v stanovanju, nobena snov ne prepušča toliko zraka. Zračenje ali rekuperator je nujno potrebno. V tujini imajo nekje obvezne zračne linije na novih oknih. Samo to ubije energetsko učinkovitost.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Avenger ::

Sparkxl je izjavil:

Klimatska naprava razvlažuje enako kot prenosni razvlažilci, vendar s pomembno razliko, prenosni razvlažilec ima hladilna rebra, kjer vlaga kondenzira, na drugi strani pa odvaja toploto, neto je malo plusa toplote. Klimatska naprava, da lahko razvlažuje, mora imeti v notranji enoti hladilna rebra ohlajena pod temperaturo rosišča, toploto pa odvaja na zunanjo enoto, torej, prostor hladi. Če hočeš razvlažit s klimo, moraš torej nastavit na minimalno temperaturo, prostor se bo nato zelo shladil (in razvlažil) nato moraš pa na klimi dat funkcijo gretja (ali pa našponat radiatorje).
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Sparkxl je izjavil:

... Dobra rešitev je klimatska naprava, ki ima funkcijo razvlaževanja. Ker tisti namenski razvlaževalvi so glasni za znoret. To je samo za gradbišča in kleti primerno

Klima je za razvlaževanje energetsko potratna. Bi bila tudi ok, če bi dal zunanjo enoto noter - to pa je podobno kakor je namenski razvlaževalec narejen.
Zidarski so res ful glasni, ampak so res narejeni za gradbišča. Hišni kompresorski so tišji, nekateri primerljivi s hladilno skrinjo plus ventilator, ni za znoret ampak večina ljudi najbrž težko spi zraven, pa ne da se jih dat "na manj". Moraš gledat decibele in ne kupovat od čungalunga firm ki na deklaracijo napišejo krneki.
Za domače kleti so posebni (ne kompresorski), ki so učinkovitejši pri nizkih temperaturah.

Magic1 je izjavil:

Te so kar smešne izjave, kako nova lesena okna "dihajo". Ali je že kdo pihal v les? Dihala bodo čez par desetletij, ko se bodo zvila. Ti rabiš vsaj enkrat na dan menjat komplet zrak v stanovanju, nobena snov ne prepušča toliko zraka. Zračenje ali rekuperator je nujno potrebno. V tujini imajo nekje obvezne zračne linije na novih oknih. Samo to ubije energetsko učinkovitost.
Saj to pravim. Jaz dejansko imam lesena, 78mm profil, 3-slojne šipe, 2 dihtunge. Od njih dobesedno teče kondenz, po lesu, ko se v kopalnici tuširamo.

Ampak to ni problem, ker tam stalno laufa razvlažilec in je po pol ure notri spet 50% vlage in vse suho. Drugje po bajti zračimo. Ornk, tako da piha čez celo bajto.

fujtajksel je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

... Dobra rešitev je klimatska naprava, ki ima funkcijo razvlaževanja. Ker tisti namenski razvlaževalvi so glasni za znoret. To je samo za gradbišča in kleti primerno

Klima je za razvlaževanje energetsko potratna. Bi bila tudi ok, če bi dal zunanjo enoto noter - to pa je podobno kakor je namenski razvlaževalec narejen.
Zidarski so res ful glasni, ampak so res narejeni za gradbišča. Hišni kompresorski so tišji, nekateri primerljivi s hladilno skrinjo plus ventilator, ni za znoret ampak večina ljudi najbrž težko spi zraven, pa ne da se jih dat "na manj". Moraš gledat decibele in ne kupovat od čungalunga firm ki na deklaracijo napišejo krneki.
Za domače kleti so posebni (ne kompresorski), ki so učinkovitejši pri nizkih temperaturah.
Klima razvlažuje samo, ko hladi!
Če greje, ne razvlažuje. Nič.
Razvlaževalec je namenska naprava, ki dobro deluje v svoj namen, hkrati tudi greje. Jaz se praktično celo jesen grejem samo na 1 razvlažilec v pritličju. Ko zunaj zrak postane končno bolj suh (npr. zadnje par tednov), prešaltam na razvlaževanje z zračenjem.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Samo je treba pazit. Tudi če imaš razvlaževalec, moraš še vedno občasno zluftat. Sej če kuhaš, načeloma kuhinjska napa poskrbi za to (seveda če ni krožna).
Magic

bm1973 ::

energetik je izjavil:

Saj to pravim. Jaz dejansko imam lesena, 78mm profil, 3-slojne šipe, 2 dihtunge. Od njih dobesedno teče kondenz, po lesu, ko se v kopalnici tuširamo.

Dober ventilator, moj je vezan kar na luč, priprta okna in odprta vrata v kopalnico med tuširanjem. Pa zdaj imamo odprta vrata po celem nadstropju. Tudi pomaga, da se ustvari vsaj malo pretoka zraka...

Pa en senzor, da malo vlago gledaš.

Meni je to pomagalo, sam še prebelit moram, kjer je plesen...

Magic1 je izjavil:

Samo je treba pazit. Tudi če imaš razvlaževalec, moraš še vedno občasno zluftat. Sej če kuhaš, načeloma kuhinjska napa poskrbi za to (seveda če ni krožna).

Ja, zračit zaradi kakovosti zraka, zaradi same vlage mi ne bi bilo treba, razvlažilec v pralnici spodaj in kopalnici zgoraj lahko poskrbita, da je vlaga po celi bajti OK.
Napo seveda vedno uporabljamo pri kuhanju, odvod ven.
vires in numeris

fujtajksel je izjavil:

ni za znoret ampak večina ljudi najbrž težko spi zraven

Težko bi spal, se sliši. A da laufaš podnevi v spalnici, ponoči v dnevni pa nihče ne pomisli? Prostor in stene imajo določeno sposobnost vsrkat vlago, sam ne smeš met vse stalno zafilan.

Če maš manjšo spalnico rabiš itak dotok svežega zraka, kar pomeni tudi izenačevanje vlage in če greš spat v suh prostor se tudi čez noč kar magično ne nabere toliko vlage.

Bo seveda vlaga zrasla v spalnici čez noč, samo potem ima 16h časa, da se čez dan vlaga porazdeli po celem stanovanju. Povprečje bo konkretno v optimumu. En razvlaževalec v kopalnici bi moral zadostovati za normalno stanovanje. Seveda pustiš vrata od kopalnice ponoči in ko si v službi odprta.
Zdaj se lahko bolj menite, kje se dobi čim tišji razvlaževalec.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Sej ko je vlaga pod kontrolo se jo enostavno da vzdrževat z zračenjem, tko da, razvlaževalec je obvezen samo v prostoru kjer se sušijo obleke, v ostalih prostorih bi moralo zadoščat zračenje, drugače je nekaj narobe.

matobeli je izjavil:

Sej ko je vlaga pod kontrolo se jo enostavno da vzdrževat z zračenjem, tko da, razvlaževalec je obvezen samo v prostoru kjer se sušijo obleke, v ostalih prostorih bi moralo zadoščat zračenje, drugače je nekaj narobe.

V prehodnih obdobjih, ko je zunaj dlje casa visoka vlaga pri temperaturah okoli 20°c, zracenje ne pomaga.

krho ::

22,6C, 65% vlage, talno gretje, zluftano zjutraj za 10min, 3 slojna zasteklitev, modularc + 13,5cm stiroporja na 2,5cm podlage. Plesen povsod kjer so zavese še predvsem nad roleto, ker so "nove" škatle za rolete nižje za cca 7cm od tistih, ki so bile originalno. Ter te škatle gledajo tudi ven iz stene za slabe 3cm, tako, da zgoraj zrak ne more zaokrožiti.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

starfotr ::

Zračenje se mora izvajat vse dni v letu, večkrat na dan. Če tega ni, potem so problemi.

Toplotne mostove je treba sanirat, drugače so stalen vir težav.

tony1 ::

matobeli je izjavil:

1. zadeva, da je kompresorski, pol so pa nianse. Če bo kje pisalo je fajn da je kompresor made in japan, če se ne motim dela Mitsubishi, so pa verjetno tudi drugi.

Tak, da stane okrog 200 EUR bo vsak dober, dobiš na Mimovrste. Je pa dejstvo, da so glasni, in med delovanjem ne moreš biti v istem prostoru.

Najbolje je kupiti en digitalni merilnik vlage (higrometer), za 20 EUR bo že super, imajo jih vse spletne štacune, da boš lahko spremljal stanje.

Običajno je dovolj že samo problematični prostor zjutraj preluftati za 5-10 minut, če te potem 8 ur ni doma, se stanje ne bo vmes poslabšalo. Idealno je za boj s plesnijo imeti vlago med 50-55% procentov relativne vlage.

Problematiko hladnih sten pa najbolje rešiš tako, da ti ogrevanje bajte dela ves čas, v vseh prostorih. Torej ne zapiraj gretja v prostorih, ki jih ne rabiš (če se to na talnem sploh da početi?) in ne ugašaj gretja za 8 ur, ko si čez dan zdoma.

Nastalo plesen je treba čimprej odstraniti, ker je to živa stvar, ki producira spore plesni (s katerimi se razmnožuje) in te nato letajo po zraku in lahko sprožajo alergije. Za delo s plesnijo bo dovolj vsaka FFP maska.

Če je reč v začetni fazi bo dovolj že izpiranje z vodo, ali kakšnim blažjim sredstvom proti plesni, enega ima tudi Jub, nato pa pobeliš z Jupol Citrom. Beljenje sicer ni nujno, je bolj estetskega namena. (Varikina ali clox sta totalno pretiravanje in sta pravzaprav mnogo bolje nevarna zdravju kot plesen, tako da ju uporabljaj samo z masko, pazi, da ti ne kapneta v oko in pri odprtem oknu; dan ali dva nato ne uporabljaj tistega prostora.)

Še to: zaresna rešitev pa je samo ena: vgradnja centralnega prezračevanja, kar je b.p. mogoče tudi na že zgrajeni bajti (sosed je lani pozidal bajto in se za prezračevanje odločil šele, ko se je že vselil, pa ni bilo posebnega problema). Poleg tega, da 100% ne boš več imel plesni ti tudi odpade prezračevanje bajte (ni težav s svetnim prahom in mrčesom) in luftanje poleti (klimo še vedno absolutno rabiš).

Naj ti pa zrihtajo tak sistem upravljanja, da boš lahko enostavo nastavljal hitrost ventilatorja (ponoči daš na manj, da te ne bi motilo med spanjem) in naj dajo zraven tudi gumb za izklop napajanja celega sistema (praviloma se teh reči ne ugaša, ampak če je to treba, je presneto neumno metati ven varovalko samo zato, ker monter na tako željo ni imel pameti pomisliti)...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

krho je izjavil:

22,6C, 65% vlage, talno gretje, zluftano zjutraj za 10min, 3 slojna zasteklitev, modularc + 13,5cm stiroporja na 2,5cm podlage. Plesen povsod kjer so zavese še predvsem nad roleto, ker so "nove" škatle za rolete nižje za cca 7cm od tistih, ki so bile originalno. Ter te škatle gledajo tudi ven iz stene za slabe 3cm, tako, da zgoraj zrak ne more zaokrožiti.
Premalo zračiš. Mi imamo skoraj enako, 22,0°, vendar vlaga okoli 50%. Zračimo vsaj zjutraj in ko pridem s šihta, vse na stežaj odprto 10min, da piha čez bajto. V pralnici in kopalnici razvlažilec. Plesni nikjer.
vires in numeris

Lonsarg ::

Zračenje je seveda dobro imet za udobje, AMPAK pravilna grajena hiša MORA zdržat tudi 70% vlažnost brez da pride do kondenza na šipah/stenah in posledično plesni. To mora izolacija zagotovit da je temperatura stekla/sten dovolj visoka da ne pride do kondenza kljub 70% vlažnosti (govorimo za vlažno jesen, za zimo nima kaj biti vlažnost nad 50%), tak da je glavni fail v izolaciji.

Seveda se to težko naknadno rešuje z izolacijo tak da bi predlagal prezračevanje IN razvlažilec, če ti res pride do 70%. Idealno in najbolj profi bi blo imet centralni sistem ki je hkrati razvlaževanje in prezračevanje, ampak spet tak centralni sistem naknadno delat ni lahko... Lokalne rešitve bodo cenejše, ampak manj profi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

tony1 ::

Se strinjam, če bi bilo narejeno brez toplotnega mostu, težav ne bi smelo biti... Je gradnja montažna?

Lokalne prezračevalce toplo odsvetujem, glasni so in zelo polovičarska rešitev. Skoraj bolj človeško je zjutraj malo zračiti z odpiranjem oken.

krho ::

energetik je izjavil:

krho je izjavil:

Premalo zračiš. Mi imamo skoraj enako, 22,0°, vendar vlaga okoli 50%. Zračimo vsaj zjutraj in ko pridem s šihta, vse na stežaj odprto 10min, da piha čez bajto. V pralnici in kopalnici razvlažilec. Plesni nikjer.

Zluftano 10min na prepih 18C, 51% po kuhanju kosila. 1h zatem 22,4C, 65%. Tko, da lufta se ziher ne premalo.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krho ()

Če je 1h zatem spet 65%, imaš samo 2 varianti:
- še vedno je veliko vlage v zidovih in opremi
- ste od nekje dovedli novo vlago (sušenje perila, tuširanje?).

Za oboje je rešitev še več zračenja. Ali pa razvlažilec. Ali vgradnja prezračevanja, če se vam to stalno dogaja.
vires in numeris

IL_DIAVOLO ::

Zavese dol vrzi in/ali zaflikaj tisti zep nad roletami.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

strom_15 ::

Zračenje ne pomaga. Stanovanje se suši z radiatorji. Tudi ko so poplave zaprejo prostor in vklopijo sušilce (ki delujejo kot radiator (večji fen)). Jaz vem, da imam pozimi vedno suhe roke, ker v bloku radiator kar dobro dela in suši zrak. Zračim pa za cca. 5-10 min 3x dnevno (se ne ohladi stanovanje ampak le zamenja zrak). Pa nimam nobene vlage. Ljudje začnite odpirati radiatorje v kurilni sezoni. Saj radiator deluje kot fen. Nenazadnje če imaš vlažno krpo in jo daš na radiator vidiš kako hitro se posuši enako je s steno.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plesen na stenah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17349077 (27552) Matejjjjj
»

Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)

3211664 (10384) fosil
»

Kateri razvlažilec zraka? (strani: 1 2 3 )

13978398 (61658) matijadmin
»

Sušenje perila v kleti

4911968 (7859) Jakka
»

Vlaga v stanovanju

4818604 (17124) Pyr0Beast

Več podobnih tem