» »

Zakaj ni več 8.5 GB dvd-jev naprodaj??

Zakaj ni več 8.5 GB dvd-jev naprodaj??

kika55 ::

Ali meni kaj ni jasno ali kaj? Zakaj spletne trgovine večinoma ne prodajajo več praznih 8.5 GB DVD-jev, ampak samo še 4.7??

A je to kak poseben razlog za to, ker logično ni niti malo, ker večina bolj rabi 8.5 kot samo 4.7, saj nismo leta 2004?

mtosev ::

Na Amazon.de imaš sigurno.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Govorim o naših trgovinah.

No, zdaj sem celo našel na BigBangu, en in edini 8.5 GB: od Verbatima 10 kosov za 23 evrov: https://www.bigbang.si/dvd-r-dl-8x-8-5g...

A je to dobra cena, ker moji trenutni prazni 8,5 GB DVD-ji so stari že vsaj 5 let in ne vem, koliko sem takrat plačal.

pegasus ::

USB 64gb dobiš za 6eur, ravno tako v bigbangu. Zakaj bi se z DVDji zafrkaval?

Zato, ker so veliko bolj praktični in nanje lahko tudi jasno pišeš in potem takoj veš, kaj je gor. Ne pa te butasti, nepraktični in počasnejši USB ključi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kika55 ()

pegasus ::

Razumem ... tako nekako kot majo vinilne plošče ful boljši zvok kot CDji ;)

Časi se pač spreminjajo ... in z njimi tehnika. Imaš na izbiro, da se ji prilagodiš ali pa postajaš sčasoma vedno večji čudak. Govorim iz lastnih izkušenj :D

Bi res rad slišal eno ali celo več (če obstajajo) objektivnih prednosti USB pred DVD-ji. Količina podatkov ne velja.

bluefish ::

Hitrost, priročnost, združljivost z več napravami,...

hojnikb ::

Tebe je pa res čas povozu... Ne piše se več leto 2008, k smo pekl backupe na DVDje... Posledično noben ne uporablja več optičnih medijov in jih noben ne drzi več na zalogi.

In ja, kjučki so tako hitrejši, kot praktični, kot zdruzljivi. Edina stvar k jih jebe, je samo retencija podatkov. Ampak tudi pri budget DVDjih ni kaj prida boljš.

Za backup se danes itk uporablja trde diske, ker so edini, ki zdrzijo. Nwm zakaj bi danes uporabljaj dvdje za karkoli druga kot mogoče kakšn playstation2 za "backupe" ali kakšno drugo vintage napravo, k zna delat samo z dvdji...
#brezpodpisa

Jaz npr uporabljam optične medije, ker kupujem filme na Blu-rayih. :D

Pithlit ::

kika55 je izjavil:

Bi res rad slišal eno ali celo več (če obstajajo) objektivnih prednosti USB pred DVD-ji. Količina podatkov ne velja.

Js pojma nimam kje bi jih sploh lahko prebrala. V knjižnici verjetno. USB pa lahko v telefon vtaknem.

mtosev je izjavil:

Uuuuu točno, verjetno jih plejc bere.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

Glugy ::

kika55 je izjavil:

Govorim o naših trgovinah.

No, zdaj sem celo našel na BigBangu, en in edini 8.5 GB: od Verbatima 10 kosov za 23 evrov: https://www.bigbang.si/dvd-r-dl-8x-8-5g...

A je to dobra cena, ker moji trenutni prazni 8,5 GB DVD-ji so stari že vsaj 5 let in ne vem, koliko sem takrat plačal.

Hmm očitno noben noče povedat če je dobra cena. jz pa tud ne vem ker že sto let nisem tega kupoval/uporabljal. glede nostalgije razumem če želiš imet stvari na dvdjih glede praktičnosti pa se je brezevze pogovarjat ker ni ravno praktično. Verjetno si imel zelo slabe izkušnje z zanič USB ključki ( ker jih je kar nekaj slabe kvalitete ).

Mogoče ti kdo zna svetovat kater USB ključek je recimo dobre kvalitete povedat pa mogoče kdo drug za DVD da ohranjaš mal nostalgije pa maš oboje pa je mir.

tetriandoch ::

Ja bo treba pogledat na amazon.de kakšna je tam cena. Pa se vidi, če je dobra ali ne.

Pithlit je izjavil:

kika55 je izjavil:

Js pojma nimam kje bi jih sploh lahko prebrala. V knjižnici verjetno. USB pa lahko v telefon vtaknem.

mtosev je izjavil:

Uuuuu točno, verjetno jih plejc bere.

Prenosni predvajalnik dobiš v spletnih trgovinah s tehniko brez problema. Pa tudi pc-jih so še s tem v divjini, vsaj po pritoževanju ob ukinitvi podpore za Windows 10.

Zgodovina sprememb…

Ales ::

Mogoče pa uporablja DVD-je za trajnejše shranjevanje, ker za to USB ključi (ali SSD diski) definitivno niso.

Preden tako vehementno priporočate ali odsvetujete neko tehnologijo podatkovnih medijev, je treba vsaj vedeti namen uporabe...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ales ()

Meni moj prvi usb ključek 128mb iz leta 2004 še vedno deluje. :D

Ni point samo v tem. Če bi podatke na tak USB ključ zapisal 2004 in poskušal prvič naslednjič prebrati v 2024, je zelo verjetno, da ne bi nič več uspel prebrati, četudi bi USB ključ sicer delal.

USB ključi in SSD-ji niso za dolgotrajno shranjevanje podatkov v mirovanju.

toro69 ::

Ales je izjavil:

Ni point samo v tem. Če bi podatke na tak USB ključ zapisal 2004 in poskušal prvič naslednjič prebrati v 2024, je zelo verjetno, da ne bi nič več uspel prebrati, četudi bi USB ključ sicer delal.

Enako je s CD in DVD, meni jih po 5 letih 20% ni več prebralo.

Furbo ::

A lahko kdo še obvesti naše zdravstvo, da so DVDji preteklost?

Sorodnik je imel zahtevno operacijo in dvoje izvide (RTG posnetki, MRI) je dobil na DVD zapečene.

Na srečo sem bil tečen in presnel vsebino na PC, preden sem jih predal v UKC, kjer so jih seveda izgubili.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

toro69 je izjavil:

Ales je izjavil:

Enako je s CD in DVD, meni jih po 5 letih 20% ni več prebralo.

Heh, ta tema me je spomnila, da imam nekje še 18-20 let stare CD-R in DVD-R medije. Moram enkrat poskusit, kaj je z njimi. So kar dobro shranjeni (slučajno, ne nalašč, ker ni nič važnega gor) in me prav zanima, kak bo izplen...

rado7rado ::

hojnikb ::

Ales je izjavil:

Mogoče pa uporablja DVD-je za trajnejše shranjevanje, ker za to USB ključi (ali SSD diski) definitivno niso.

Preden tako vehementno priporočate ali odsvetujete neko tehnologijo podatkovnih medijev, je treba vsaj vedeti namen uporabe...

LOL optični mediji defenitivno niso za trajno shranjevanje... Sploh novodobne zadeve, k so vprasljive zanesljivosti.

Če hočes trajno hrambo podatkov za doma, je trdi disk (tisti mehanski) se vedno defacto najbolsa zadeva. Če imas pa res preveč dnarja, pa kaksn LTO pogon na kasete.

optični mediji, poleg tega da so skrajno nepriročni, kar se tiče bralnikov (kater prenosnik/pc ima se sploh bralec danes?) so tudi skrajno zoprni za managment podatkov. Kaksnih par tera podatkov je silno bedno organizirat čez par ducat dvdjov...
#brezpodpisa

Han ::

bemfa ::

8.5 so običajno 3-4x dražji od 4.7. Drugače pa 5 komadov za 3,74€: https://www.birocenter.com/dvd/dvdr-dl-...

_Denny_ ::

Ales je izjavil:

Ravno ta 128MB ključ bi po takem času z veliko verjetnostjo lahko prebral medtem, ko pri novem QLC flash ključku lahko že pozabiš po enem letu ali max dveh :))

Nekje še mi leži poln 256MB MP3 player iz 2005...bom ga poskusil najti in vidimo kako je z retencijo podatkov.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Netrunner ::

kika55 je izjavil:

Ali meni kaj ni jasno ali kaj? Zakaj spletne trgovine večinoma ne prodajajo več praznih 8.5 GB DVD-jev, ampak samo še 4.7??

Ker povpraševanja po 8.5GB ni več toliko kot je bilo včasih in se ne splača več prodajati. Večina ki uporablja DVD-je očitno uporablja 4.7GB

kika55 je izjavil:

A je to kak poseben razlog za to, ker logično ni niti malo, ker večina bolj rabi 8.5 kot samo 4.7, saj nismo leta 2004?

Razlog je sprememba tehnologije. Hočeš ali nočeš, DVD-ji so stvar preteklosti. Povozili so jih USB-ključi, oblačne storitve, streaming platforme ipd...

Če že želiš ostati na fizičnih nosilcih potem je verjetno blueray boljša izbira, čeprav nevem kako dolgo bo še to aktualno. Odvisno kakšne so tvoje potrebe glede hrambe podatkov.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Zgodovina sprememb…

kow ::

A ni ceneje kupiti Bluray pekac? (ce hoces opticni nosilec)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Windows 11 se ob bootu z DVD Dual Layer (8,5GB) NOČE ZAGNATI Windows Explorer pa ga 1

Oddelek: Operacijski sistemi
312441 (2092) WinXP
»

Disk za življenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7810363 (7551) Jst
»

Nova anketa: je DVD/Blu ray enota (že) odveč? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostalo
10028233 (25705) kuglvinkl
»

Nova vrsta laserja za prostornejše zgoščenke (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6614118 (13108) CyberPunk
»

Zaton optičnih medijev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
558474 (6735) ABX

Več podobnih tem