» »

Skrb za kožo

Skrb za kožo

Boomerang ::

Imam obdobja, ko imam kožo na obrazu normalno in imam obdobja, ko je koža pordela (skoraj rdeča območja) in se kasneje začne luščiti. Na drugih delih telesa (roke, noge, telo) imam kožo nasplošno v redu. Stroka (zdravnik) pravi, da na kakovost kože vpliva marsikaj (od prehrane do samega počutja) in to ne opredeljuje kot bolezensko stanje. Nasvet, ki sem ga že nekajkrat dobil je, naj živim čim bolj zdravo.

Torej, moje vprašanje je čisto teoretično: Katere stvari (slabe razvade) kvarijo kakovost kože in katere pozitivno delujejo na njen videz?
Če za primer vzamem hrano: kakšna mastna hrana (maščobe) verjetno slabša kvaliteto kože, medtem ko zelenjava naj ne bi imela negativnih vplivov.

pegasus ::

Po svinjski masti od svinj iz industrijske pridelave dobim mozolje. Take velike, rdeče, nagravžne. Po svinjski masti iz svinj iz domače reje pa ne.

Kar pa se kože tiče: pusti jo na miru, ukini vse kozmetike, žajfe in vodice, pa bo ok.

˙janezvalva ::

jaz se mažem s paradižniki. deluje.

mojsterleo ::

Meni se koža pogosto vname poleti, ko je vroče in vlažno, pa potem na drugi strani klimatizirani prostori in avto. Običajno je to nekje na hrbtu ali pa kar cel hrbet. Koža postane suha in rdeča in se kasneje odlušči. V glavnem je zame rešitev menjavanje majic večkrat dnevno in poskrbeti, da je koža na hrbtu karseda suha. Zdravnik mi je napisal tudi Aerius tablete - sem jih jemal za čas problema. ne vem če so sicer kaj pomagale.

Hypathia ::

Boomerang je izjavil:

Imam obdobja, ko imam kožo na obrazu normalno in imam obdobja, ko je koža pordela (skoraj rdeča območja) in se kasneje začne luščiti. Na drugih delih telesa (roke, noge, telo) imam kožo nasplošno v redu. Stroka (zdravnik) pravi, da na kakovost kože vpliva marsikaj (od prehrane do samega počutja) in to ne opredeljuje kot bolezensko stanje. Nasvet, ki sem ga že nekajkrat dobil je, naj živim čim bolj zdravo.

Torej, moje vprašanje je čisto teoretično: Katere stvari (slabe razvade) kvarijo kakovost kože in katere pozitivno delujejo na njen videz?
Če za primer vzamem hrano: kakšna mastna hrana (maščobe) verjetno slabša kvaliteto kože, medtem ko zelenjava naj ne bi imela negativnih vplivov.

Poleg uravnotežene prehrane, rekreacije na svežem zraku, dovolj spanca in obvladovanja stresa je za kožo pomembna tudi ustrezna nega, najpomembnejša sta dva koraka, čiščenje in vlaženje. Zjutraj in zvečer si obraz umiješ z blagim čistilnim sredstvom in nato še na rahlo vlažno kožo naneseš kremo, čez dan idealno z zaščitnim faktorjem 50+, čez noč brez. Uporabljaš kozmetiko, ki ne vsebuje parfumov, ki dodatno dražijo kožo, dobre in ne predrage znamke so Cerave, La Roche Posay, Eucerin....
Glede rdečice bi se bilo najbolje obrniti na dermatologa, da postavi diagnozo, sicer se pa takrat mažeš s kakšno pomirjevalno kremo, recimo tole

Scorpy84 ::

Enake probleme ze 20 let, povsod drugje ok, samo po obrazu ne. Dermatologi niso nic resili
Pomagala mi je samo morska voda, kreme od domacih, do lekarniskih vse zivo probal, nic ni pomagalo. Zadnjih 5 let pomaga, da si obraz ne umivam pogosto, ne dajem mila na obraz, kot tudi sampona ne. Ko sem doma pac ne umivam obraza sploh, samo okrog ust, kjer nimam tezav. Tezave sem imel skoraj v celem letu, samo poleti ne, kar predpisujem morski vodi. Skratka sedaj 95% casa nimam tezav, sem pa tja okrog nosu se kdaj lusci to je pa to, sem pa imel hude tezave, rdecica, ki je ji sledilo hudo luscenje in nasploh se je luscilo do krvi. Umivam pa s filtrirano vodo, ker sumim na kemikalije in nasploh je treba paziti da se koza ne susi. En cas se je zacelo tudi na roke, ko sem izvedel vse te ukrepe, imam sedaj lepo kozo tudi na rokah.

kixs ::

Nekje sem bral, da pomaga jabolcni kis. Seveda razredcen z vodo in cim bolj bio. Umijes obraz z njim. Potem pa z vodo speres, da nimas vonja.

Sicer pa pazi na prehrano.

Evo takole zgleda koža po obrazu:

Včasih so območja še bolj živo rdeče barve... nerodna situacija, če gre za kak poseben dogodek ali pa če imam kak pomemben sestanek.

Sam mislim, da ima tukaj največji vpliv hrana. Bi pa težko določil, katera stanje kritično poslabša (ker posledice niso vidne takoj oz. čez nekaj ur) in katera je nevtralna oz. deluje pozitivno.
Sigurno pa na videz kože vpliva še 100 drugih stvari. Malo že zavidam tistim, ki imajo ves čas zdravo kožo...

Mercier ::

Kaj pa kontaktne alergije? Poleg kozmetike in hrane? To si razvozlal kje si? Mraz, sonce, voda, razne kovine ali drugi matertiali? Mislim, lahko globoke debate o kozmetiki, če je problem še rahla kontaktna alergija. Sploh, če je rahlo močnejša.

spenstar ::

Za obraz, La Roche Effaclar Duo+ ali na recept Tretinoin.
SPENSTAR--builder

Okapi ::

A sem pomotoma padel na med.over.net:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Scorpio1 ::

Tisti, ki zgoraj komentirate rdečo kožo, ki se kasneje lušči. Pri meni sproži enako težavo mleko in mlečni izdelki. Kazein je mlečna beljakovina, ki naj bi bila zelo alergena.

pegasus ::

Hypathia je izjavil:

najpomembnejša sta dva koraka, čiščenje in vlaženje. Zjutraj in zvečer si obraz umiješ z blagim čistilnim sredstvom in nato še na rahlo vlažno kožo naneseš kremo, čez dan idealno z zaščitnim faktorjem 50+, čez noč brez. Uporabljaš kozmetiko, ki ne vsebuje parfumov, ki dodatno dražijo kožo,
In potem pri tridesetih izgledaš kot da si že v penziji. Res, kozmetična industrija vas je čisto zasužnjila ... Koža zna že 200+ miljonov let skrbeti sama zase, zakaj zdaj mislite, da ji morate pomagati s kupom nekih chemtrailov?
Največ dosežete, če kožo pustite pri miru. Ustvariti mora svoj zaščiti maščobni sloj in v njem doseči simbiozo z mikroorganizmi na njej in to je to. Vsako žajfanje vse to odplakne in omogoči manj prijateljskim mikroorganizmom, da se prerinejo skozi kožo v telo. Posledice so potem $random...

bizgech ::

Scorpio1 je izjavil:

Tisti, ki zgoraj komentirate rdečo kožo, ki se kasneje lušči. Pri meni sproži enako težavo mleko in mlečni izdelki. Kazein je mlečna beljakovina, ki naj bi bila zelo alergena.

Sam sem večkrat slišal koga reči "Mleko je za teleta", ampak nikoli nisem zares razumel, kaj naj bi to pomenilo.
Ko pa pridejo na mizo pudingi ali kakšne slaščice (ogromno jih vsebuje vsaj nekaj mleka) pa nihče tako ne razmišlja.

m0LN4r ::

Boomerang je izjavil:

Evo takole zgleda koža po obrazu:

Včasih so območja še bolj živo rdeče barve... nerodna situacija, če gre za kak poseben dogodek ali pa če imam kak pomemben sestanek.

Sam mislim, da ima tukaj največji vpliv hrana. Bi pa težko določil, katera stanje kritično poslabša (ker posledice niso vidne takoj oz. čez nekaj ur) in katera je nevtralna oz. deluje pozitivno.
Sigurno pa na videz kože vpliva še 100 drugih stvari. Malo že zavidam tistim, ki imajo ves čas zdravo kožo...

Imas to mogoce po tusiranju ali pa ko gres v kaksne toplice? Jaz imam ocitno neko obcutljivost na klor, poleti pri tusiranju je recimo hujse kot pozimi, ko pa grem v toplice pa tak al tak, takoj. Pred 10-15 leti nisem imel tega.
En kolega pa je reagiral tako na neko sestavino v milih/samponih, ko je to skenslal, problema tudi ni blo.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

spenstar ::

Daj preveri se sladkor v krvi, rdecica in srbenje se zgodi tudi, ko se ti na hitro povisa krvni sladkor. Zmanjsaj sladke pijace, ce jih prevec pijes oziroma alkohol.
SPENSTAR--builder

Da ne citiram vsakega posebej, življenjski slog pri meni:
- način dela: pisarniško delo - kar pomeni 8+ ur sedenja na stolu
- stres: bi rekel da minimalno in še to zelo redko (sem bil že v bolj stresnih službah)
- telesna aktivnost: vsaj 4x na teden 1-urni sprehod
- pijem večinoma vodo (vsaj 1L dnevno), kava: zelo redko, občasno kapučino; alkohol: nekaj dcL tedensko
- hrana (vsejedec): zajtrk: kakšen namaz ali kosmiči z mlekom; kosilo: raznoliko; večerja: kakšne solate, ribe
- sadje: vsak dan kakšno banano, mandarino, pomarančo ali kaj podobnega
- prigrizki: občasno kaj slanega (čips, palčke) ali sladkega (napolitanke, piškoti)
- spanje: cca 7 ur, včasih manj (ampak potem nadoknadim na poti v službo - bus)
- šamponov in mil med tuširanjem ne nanašam na obraz; tudi kozmetike ne uporabljam
- krvni izvid: rahlo povečan holesterol (ampak še v mejah normale), ostalo brez posebnosti

Mislim da na koži ni bistvenih razlik med letnimi časi... vsake toliko časa pordeči in se začne luščiti, potem pa se stanje izboljša in je nekaj časa v redu, dokler se spet ne pojavi naslednje tako obdobje.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Luskavica (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9912526 (6543) Karen
»

Katera krema za roke in obraz? (strani: 1 2 3 )

11621360 (17725) Miha 333
»

Občutljiva koža po britju (strani: 1 2 )

7825248 (17300) radmannsdorf
»

Krema, gel proti aknam? (strani: 1 2 )

6819375 (17143) CleanPower
»

Samo za moške (strani: 1 2 )

5514862 (12084) LordTado

Več podobnih tem