» »

Računalnik ne deluje - nasveti

Računalnik ne deluje - nasveti

keba ::

Mogoče kakšen nasvet kako naj se lotim ugotavljanja problema. Računalnik se mi zažene, ampak monitor sploh ne zazna da sem prižgal računalnik, mi ne pride niti v BIOS kaj šele v windows. Probal z drugim monitrojem in iz drugega izhoda - displeyport. Isto, kot da nisem prižgal računalnika. Imam 2x 16gb rama, probal z obema ploščicama in posamezno vsakič z drugo. Nobene spremembe. Nadalje sem dal danes kolegu grafično da jo pri sebi sproba če je v grafični problem in pri njemu deluje normalno, se pravi ni grafika. Za naprej mi pa zmanjka idej kako izločim ali je matična ali CPU ali disk. Kakšen nasvet mogoče.

Pezdicek ::

Imaš priključene VSE konektorje na matično?? Odklopi vse in potem nazaj 1 za1

Vsi konektorji priključeni, vse sprobal

Baja ::

napajalnik?

pixelzgaming ::

kakšen imaš napajalnik? Mogoče ne da dovolj štroma od sebe. mogoče napiši vse komponente, je to nov build?
Komp: 2600X | 16GB DDR4 | 500GB NVMe | 10 + 10 + 6 + 4 TB HDD | GTX 1060 6GB
Telefon: S23 Ultra
Avto: Megane MK4 GTLine

Zgodovina sprememb…

˙janezvalva ::

cpu ali mamaplata

opeter ::

Tu so lahko sledeči problemi:
- nimaš priklopljen napajalni kabel za CPU na matični (glej informacije/sliko pod številko 2)
- napaka na matični plošči
- težava s CPU-jem (slab kontakt, slabo leži v socketu, hlajenje, poškodovan pin ali kakšen drug element ali pa pokvarjen CPU)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Duhec ::

Najprej povej, če je ta PC sploh kdaj deloval in kdaj je potem prenehal. Po kakšni posodobitvi sistema ali kar naenkrat sam od sebe pri naslednjem vklopu?
Če je npr. včeraj deloval, danes zjutraj pa več ne potem je nekaj odpovedalo.

Če ima plata integrirano grafiko potem odstrani grafiko v slotu in preizkusi samo integrirano, če da sliko.
Če ni slike je nekaj z matično narobe, mogoče tudi napajalnik/spomin itd.
Če ima plata vstavljeni dve palčki spomina potem ju izmenično vstavi samo po eno v ustrezni slot, kot zahtevajo navodila. Izmenično ju testiraj, če te slučajno ena heca.

Sposodi si po moči podoben napajalnik in ga zamenjaj, da vidiš, če bo kaj drugače. Priklopljeno imej samo glavni konektor za osn.ploščo in nič več, ne priklapljaj DVD, diska in ostalih stvari.
Čeprav ima osn.plošča DP (zdi se, da ni prav stara plata) vseeno vizuelno preveri, če so kje na osn.plošči napihnjeni kondenzatorji.
Odgovori na vprašanja in povej še kaj več, da ne vlečemo drobtinic od tebe. Lahko daš še kakšno sliko. notranjosti itd.
http://blackbird.si/

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Duhec ()

Komponente so stare skorj dve leti. Napajalnik je 750w in bi moral biti dovolj. Grafična je Radeon rx6800, 2x16gb rama, procesor je 5800x3d, matična B550 Asrock Steel legend.

Duhec je izjavil:

Najprej povej, če je ta PC sploh kdaj deloval in kdaj je potem prenehal. Po kakšni posodobitvi sistema ali kar naenkrat sam od sebe pri naslednjem vklopu?
Če je npr. včeraj deloval, danes zjutraj pa več ne potem je nekaj odpovedalo.

Če ima plata integrirano grafiko potem odstrani grafiko v slotu in preizkusi samo integrirano, če da sliko.
Če ni slike je nekaj z matično narobe, mogoče tudi napajalnik/spomin itd.
Če ima plata vstavljeni dve palčki spomina potem ju izmenično vstavi samo po eno v ustrezni slot, kot zahtevajo navodila. Izmenično ju testiraj, če te slučajno ena heca.

Sposodi si po moči podoben napajalnik in ga zamenjaj, da vidiš, če bo kaj drugače. Priklopljeno imej samo glavni konektor za osn.ploščo in nič več, ne priklapljaj DVD, diska in ostalih stvari.
Čeprav ima osn.plošča DP (zdi se, da ni prav stara plata) vseeno vizuelno preveri, če so kje na osn.plošči napihnjeni kondenzatorji.
Odgovori na vprašanja in povej še kaj več, da ne vlečemo drobtinic od tebe. Lahko daš še kakšno sliko. notranjosti itd.

Računalnik je normalno deloval skoraj dve leti, nato pa ta dogodek.
Nimam integrirane grafične, sem pa dal grafično v drug računalnik in deluje, tako da grafična tudi ni, sem zamenjal tudi kabel.
Ram sem sprobal vsako ploščico posebej in ostaja enak problem.

A če disk ni priklopljen bi veeno moralo priti do biosa? Ker sedaj tudi do BIOSa ne pride.

Ni napihnjenih kondenzatorjev, vizuelno plata zgleda ok.

Če bi bil kriv napajalnik najbrž se računelanik ne bi niti zagnal ane? V tem primeru delujejo vsi ventilatorji tudi na grafični in svetijo vse ledice kot bi računalnik normalno deloval.

Kaj pa če bi bil kriv disk, bi vseeno prišel v BIOS ali ne? Ker če bi je potem edino še CPU ali matična.

BigBoss ::

Ali kaj zapiska, ko ga priklopiš ?
Nekatere matične s številom piskov javijo "kodo" napake.
Pogooglaj.

BigBoss je izjavil:

Ali kaj zapiska, ko ga priklopiš ?
Nekatere matične s številom piskov javijo "kodo" napake.
Pogooglaj.

Zanimivo nič ne zapiska, niti enega piska

Duhec ::

Naredi Clear Cmosa točno po navodilih na str. 27.
https://download.asrock.com/Manual/B550...
http://blackbird.si/

Telbanc ::

Plato ven iz ohišja, poskušaš zalaufat sam z CPU, Ramom in grafo.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

val46 ::

Malo neumno vprašanje, ampak vseeno...monitor si sigurn da dela? Da ne boš odkrival tople vode, na koncu pa ugotovil da je monitor šel, ali pa morda sam slabo priklopljen kabel iz monitorja do grafične...

zerocool ::

Imel podoben problem...disk sel...Ceprav ni bil boot disk, mi ni PCja zbootalo. Ko sem disk odklopil, se je PC normalno zbootal.

Anney ::

Plata.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

bm1973 ::

Kaj ko bi napisal malo specifikacij računalnika, da sploh vidimo kaj imaš?

bm1973 je izjavil:

Kaj ko bi napisal malo specifikacij računalnika, da sploh vidimo kaj imaš?

Komponente so stare skorj dve leti. Napajalnik je 750w in bi moral biti dovolj. Grafična je Radeon rx6800, 2x16gb rama, procesor je 5800x3d, matična B550 Asrock Steel legend.

zerocool je izjavil:

Imel podoben problem...disk sel...Ceprav ni bil boot disk, mi ni PCja zbootalo. Ko sem disk odklopil, se je PC normalno zbootal.

Tole pa še nisem probal ja, bo pa kar problem če mi je crknil disk mam polno stvari gor.

val46 je izjavil:

Malo neumno vprašanje, ampak vseeno...monitor si sigurn da dela? Da ne boš odkrival tople vode, na koncu pa ugotovil da je monitor šel, ali pa morda sam slabo priklopljen kabel iz monitorja do grafične...

Probal dva različna monitorja z različnimi kabli in izhodi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: keba ()

hojnikb ::

Najprej izklop vse stvari k niso nujne (tudi diski).

Najverjetn krivec bi bla plata..
#brezpodpisa

AvtoR ::

Zamenjaj baterijo na plati.

opeter ::

Tudi s prazno baterijo bi moralo, vsaj v osnovni obliki, delovati in pokazati sliko. Baterija je zato, da se ti shranijo CMOS/UEFI nastavitve ter ura.

Simple answer is yes, your computer CAN run without a CMOS battery. CMOS battery is essential as it stores BIOS settings and the Real-Time Clock. In most cases, However, the only issue is all your BIOS settings will be reset and the time and date will be inaccurate.

Lahko pa so določeni problemi:
https://www.partitionwizard.com/news/ca...

(...)

Vendar pa nekateri poročajo tudi o tem, da ne morejo zagnati računalnika brez baterije CMOS. Če to storijo, bodo naleteli na nekatere težave. Ko sem prebral njihove primere, sem ugotovil, da:

1. Če je v računalnik nameščen samo en trdi disk in je ta sistemski disk, boste morda lahko zagnali računalnik brez baterije CMOS, vendar boste morali ob vsakem zagonu računalnika nastaviti uro.

2. Če je v računalnik nameščenih več trdih diskov, lahko pri zagonu računalnika brez baterije CMOS naletite na težave..

3. Če imate vstavljeno ločeno grafično kartico, lahko prav tako naletite na težave pri delovanju računalnika brez baterije CMOS, saj je BIOS privzeto nastavljen na uporabo vgrajenega grafičnega čipa v procesorju.

Če gledam točko 3, njegov Ryzen nima integriranega grafičnega čipa. Ampak ne glede na to, če njegova ločena grafična kartica deluje, bi moral poslati sliko na ekran. Torej je nekaj ali z matično ali pa s procesorjem.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

• spremenil: opeter ()

Kako je pa najlažje ugotoviti ali je matična ali procesor. Nimam nobene maične ali procesorja drugega za sprobat.

bemfa ::

Duhec je izjavil:

Naredi Clear Cmosa točno po navodilih na str. 27.
https://download.asrock.com/Manual/B550...

To si že probal?

Han ::

Najprej odklopiš napajanje in odstraniš gumbek baterijo iz plate za 5 minut. Če še vedno ni slike, daš plato, procesor + hladilnik, 1×16GB RAM, grafično in napajalnik na mizo. Na plato namestiš procesor in hladilnik, vtakneš RAM in grafično, priklopiš napajalnik in monitor. Če se zažene, ko z izvijačem skleneš PWR kontakta, a ni slike, zamenjaš procesor. Če se ne zažene, testiraš z drugim napajalnikom, procesorjem, plato, v tem vrstnem redu.

Vball ::

v 95% primerih bo tole plata

raceboy ::

ali pa po navodilih prejsnjo verzijo stabilnega biosa (uefi) preko usb kljuca pred bios (uefi) bootom (ce plata to podpira)

Kot sem že zgoraj omenil. Sem imel računalnik, ki je bil mrtev. Zamenjal sem baterijo in resetiral cmos in je začel čudežno delat BP.
Jaz bi menjal baterijo. Strošek nove baterije je 0,5€ v Teddyju.

Machete ::

Če reset plate ne pomaga je plata ali proc :I
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

IL_DIAVOLO ::

Pelji ga na računalniški servis, da se ne bos česa pomembnega res uničil.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

sbawe64 ::

Točen model napajalnika ?
2020 is new 1984
Corona World order

lucky13 ::

Plošča s piskanjem pove napako, če ima priključen zvočnik oz. piskač. Če ima priključenega in je tiho, je 100% plošča umrla.

Jaz sem imel ob takšnem primeru srečo, da je bila pri hiši še ena mašina z enakim podnožjem za CPU. Sem lahko preveril tudi CPU.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: lucky13 ()

V glavnem, grafična deluje, preverjeno pri kolegu.
Nadalje sem počistil CMOS, zamenjal baterijo, še vedno isto. Odstranil disk, še vedno isto.

Tako da smo pri CPUju ali plati. Najbrž bom naročil novo plato in potem testiral naprej, drugače ne znam več.

Katero B550 plato pa priporočate?

Verjetno je prej plata šla kot CPU. Napajalnik si preveril?
En cajt nazaj so hvalili MSi Tomahawk motherboarde, kaj je sedaj aktualno pa ne vem...

Naročil novo plato, pa da vidimo kaj bo potem. Upam da je res plata.

Robert_S ::

Mogoče si preveč zategnu cooler na cpuju

Zgeda je bila res matična plošča, zamenjal in trenutno vse deluje normalno.

strom_15 ::

Katero znamko matične plošče si pa imel?

Imels sem Asrock b550 steal legend, sedaj sem pa uzel Asus prime

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

problem nov racunalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
19925308 (8065) hojnikb
»

Računalnik se ne zažene (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
535749 (4685) svetetko
»

težava z računalnikom

Oddelek: Pomoč in nasveti
13823 (642) anze32
»

Računalnik se ne vžge