Forum » Loža » Novi bojler spustil vodo po prvem prižigu, je kriv dovod tople vode?
Novi bojler spustil vodo po prvem prižigu, je kriv dovod tople vode?
tempisgood4 ::
Kupil sem nov mali Gorenjev podpultni bojler, kot na sliki spodaj in ga priklopil, s tem da sem na dovod priklopil toplo vodo, saj bi želel da se voda dogreva, ker traja 20s preden priteče topla voda. No, po tem ko sem bojler napolnil z vodo (topla voda je pričakovano že tekla iz pipe), sem ga vklopil, a je kmalu pa je spustil vodo (iz dna bojlerja iz ohišja je priteklo kar nekaj dcl vode, preden mi je uspelo zapret dovodni ventil) :X
Sedaj me zanima, ali ne bi smel priklopit tople vode, temveč samo mrzlo? Sumim, da je zaradi že pretople vode v bojlerju se odprl varnostni ventil in preventivno spustil vodo da ga ne bi razneslo (npr. če bi termostat crknil, da ne bi kar grelo in grelo).
Sicer pa bi rad da bi bil dovod vode topla voda, saj je nad nami še eno stanovanje, in bi v tem primeru topla voda bolj krožila ter posledično zmanjšala čas dostave tople vode zgornjemu stanovanju.
https://si.gorenje.com/izdelki/ogrevanj...
Sedaj me zanima, ali ne bi smel priklopit tople vode, temveč samo mrzlo? Sumim, da je zaradi že pretople vode v bojlerju se odprl varnostni ventil in preventivno spustil vodo da ga ne bi razneslo (npr. če bi termostat crknil, da ne bi kar grelo in grelo).
Sicer pa bi rad da bi bil dovod vode topla voda, saj je nad nami še eno stanovanje, in bi v tem primeru topla voda bolj krožila ter posledično zmanjšala čas dostave tople vode zgornjemu stanovanju.
https://si.gorenje.com/izdelki/ogrevanj...
cekr ::
Kupil si pretočni bojler. To je za pipe s tremi priključki.
Kakšno pipo imaš?
Kakšno pipo imaš?
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
Imam navadno pipo z dvema cevema (topli in hladni dovod).
Ali pa je mogoče problem ker je netlačni (šele sedaj opazil), jaz pa sem ga priklopil na vodovod ki je v osnovi tlačni sistem? (edit: mislim da to ni problem, piše da je ok do 5bar v navodilih)
Ali pa je mogoče problem ker je netlačni (šele sedaj opazil), jaz pa sem ga priklopil na vodovod ki je v osnovi tlačni sistem? (edit: mislim da to ni problem, piše da je ok do 5bar v navodilih)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tempisgood4 ()
joez7 ::
Ja to je problem. Tile pretočni so do 0.2bara - 2m dvižne višine. Ti pa si spustil vanj verjetno vsaj 3bare. Maš pa srečo. Tistih 5bar je na dovodu - in ne na odvodu. Pretočni bojler je odprt na odvodu. Pretok vode reguliraš na dovodu.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
No škoda.. sem se pa vsaj nekaj naučil za teh 100EUR :D Sekiral se zdaj ne bom.
@startfotr, hvala. Piše pa tudi da je "Priklop vode: Mrzla voda". Je vseeno ok priključit toplo vodo, če le ta ne presega 50stopinj (toliko je max temp vode v glavni toplotni črpalki - bojlerju)?
@joez7, drugega dela nisem razumel čisto: "Maš pa srečo. Tistih 5bar je na dovodu - in ne na odvodu. Pretočni bojler je odprt na odvodu. Pretok vode reguliraš na dovodu." Hočeš reči, da pač bojler ki sem ga kupil ni primeren za tlačni sistem z dovodom vode 3bar ali kolikor pač je?
@startfotr, hvala. Piše pa tudi da je "Priklop vode: Mrzla voda". Je vseeno ok priključit toplo vodo, če le ta ne presega 50stopinj (toliko je max temp vode v glavni toplotni črpalki - bojlerju)?
@joez7, drugega dela nisem razumel čisto: "Maš pa srečo. Tistih 5bar je na dovodu - in ne na odvodu. Pretočni bojler je odprt na odvodu. Pretok vode reguliraš na dovodu." Hočeš reči, da pač bojler ki sem ga kupil ni primeren za tlačni sistem z dovodom vode 3bar ali kolikor pač je?
Zgodovina sprememb…
Mel si žogo. Nekaterim kar konkretno explodira. Pri novem pazi na povratni ventil. Če ga boš mel za dogrevanje vode iz obstoječega bojlerja - ne montiraš na dodatni bojler povratnega ventila. V sistemu je dovolj en ventil, Zaželjena je raztezna posoda za nepovratnim ventilon (3 do 7% volumna glavnega bojlerja).
Zato tudi ne smeš na pretočni bojler namestiti cevi za zalivanje ali pranje - v pretočnemu bojlerju naraste tlak in poči.
Pretočni bojler ne sme biti zaprt na odvodni strani. Mal si poglej vezavo pipe za pretočne bojlerje - je popolnoma drugačna od tlačnih - v notranjosti, NA zunaj sta pipi lahko identične. Pretočna pipa ima tri cevke - prva za dovod hladne vode, ostali dve pa gresta na pretočni bojler.
Zato tudi ne smeš na pretočni bojler namestiti cevi za zalivanje ali pranje - v pretočnemu bojlerju naraste tlak in poči.
Pretočni bojler ne sme biti zaprt na odvodni strani. Mal si poglej vezavo pipe za pretočne bojlerje - je popolnoma drugačna od tlačnih - v notranjosti, NA zunaj sta pipi lahko identične. Pretočna pipa ima tri cevke - prva za dovod hladne vode, ostali dve pa gresta na pretočni bojler.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Ok razumem. No, potem pa res, "še sreča". Sedaj tudi razumem da je treba imeti posebno pipo. Hvala, vzeto na znanje.
Zgodovina sprememb…
tempisgood4 je izjavil:
Ok razumem. No, potem pa res, "še sreča". Sedaj tudi razumem da je treba imeti posebno pipo. Hvala, vzeto na znanje.
Še nekaj pazi pri montaži dodatnega bojlerja. Ni vseeno ali so priklopi zgoraj ali spodaj, funkcija rdeče - tople vode se zamenja z obračanjem. Dobro preuči navodila.
Vsaka šola nekaj stane. Če samo stane, se da preživeti.
Huje bi bilo, da bi dobil kaj v glavo.
So pa proizvajalci/prodajalci zelo hecni.
A je tako težno na škatli na veliko napisat pretočni/tlačni?
Seveda z opozorilom. Ni vsak vseznalec.
Še kak monter v hitrosti kaj zgreši. Trgovec je, da proda. Če ga prav vprašaš prav odgovori, so včasih pravi zaklad znanja.
Če ga boš napačno priklopil, bo ostal suh grelec in posledično odpoved termične varovalke ali grelca.
Težava z bojlerjem Gorenje TIKI tle je mel iste probleme.
tempisgood4 je izjavil:
Zanimivo, definitivno je kar nekaj "trikov" ki jih je treba vedet. Bom preučil.
Če ga boš napačno priklopil, bo ostal suh grelec in posledično odpoved termične varovalke ali grelca.
Težava z bojlerjem Gorenje TIKI tle je mel iste probleme.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
starfotr ::
Verjetno piše. Večkrat. In tudi v navodilih za montažo in uporabo.
Trik je v tem, da je treba prebrat. In tudi vedeti kaj prebereš.
Verjetno piše. Večkrat. In tudi v navodilih za montažo in uporabo.
Trik je v tem, da je treba prebrat. In tudi vedeti kaj prebereš.
Samo večina domačih mojstrov navodil ne prebere. Večina sploh ne pomisli, da obstajajo različni tipi bojlerjev. Kdor pa ni imel nikoli pretočne pipe v kuhinji, misli, da je vse isto.
Saj pravim, dokler je vse v denarju, ni krize.
starfotr ::
Tako kot ostalih 99,5 % zadev, ki bi bile rešene brez težav, če bi uporabniki kdaj brali.
IL_DIAVOLO ::
Predvsem del kjer pise, da so navodila namenjena strokovno usposobljeni osebi.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
c23po ::
Meni še vedno ni jasno: ali smemo priklopiti dovod tople vode na "mrzli" priključek pretočnega bojlerja?
Računalniki nimajo spominov.
Meni še vedno ni jasno: ali smemo priklopiti dovod tople vode na "mrzli" priključek pretočnega bojlerja?
Če bi pozorno prebral...
Lahko, če maš ustrezno pipo. Sam potem bi ti na tej pipi tekla topla voda v obeh položajih - na mrzlo in na toplo. Se pravi neuporabno.
NE. Beri - razumi. Ne preizkušaj potrpežljivosti.
Vice ::
Če bi pozorno prebral...
Lahko, če maš ustrezno pipo. Sam potem bi ti na tej pipi tekla topla voda v obeh položajih - na mrzlo in na toplo. Se pravi neuporabno.
Na pipi bi tekla tako mrzla kot topla.... Bojler je vmesna enota samo na toplem kraku vodovodne instalacije.
Bolj je vprašanje o ekonomičnosti oziroma smiselnosti tega početja…. Tistih 20s hladne, ki ti teče je stroškovno manj potratnih kot stalno dogrevati dodatni »zalogovnik« vode….
fikus_ ::
Napačna kombinacija bojlerja in pipe. Kupi nov tlačni bojler, ta je za na odpad.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Če bi pozorno prebral...
Na pipi bi tekla tako mrzla kot topla.... Bojler je vmesna enota samo na toplem kraku vodovodne instalacije.
Bolj je vprašanje o ekonomičnosti oziroma smiselnosti tega početja…. Tistih 20s hladne, ki ti teče je stroškovno manj potratnih kot stalno dogrevati dodatni »zalogovnik« vode….
Samo na tlačnemu bojlerju bo tekla na pipi mrzla in topla. Ne ločiš tlačnega od pretočnega!
Vice ::
Če bi pozorno prebral...
Samo na tlačnemu bojlerju bo tekla na pipi mrzla in topla. Ne ločiš tlačnega od pretočnega!
En segreje vodo ob trenutnem pretoku drugi jo v "zalogovniku". Oboje energetsko nesmiselno. Zakaj to vpliva na priklop mrzle na pipi?
Pretočni, ni narejen za delovni tlak - če ga priklopiš kot tlačnega - ga raznese.
primoz4p ::
Če bi pozorno prebral...
En segreje vodo ob trenutnem pretoku drugi jo v "zalogovniku". Oboje energetsko nesmiselno. Zakaj to vpliva na priklop mrzle na pipi?
... ker ima klasična pipa za nizkotlačni pretočni bojler tri priklope:
1. priklop do dovodne vode (vodovodno omrežje)
2. priklop dovodne (iz pipe) do nizkotlačnega bojlerja
3. priklop tople vode iz nizkotlačnega bojlerja do pipe (ta pot je vedno odprta; s pipo odpiraš dovod mrzle vode do pipe in dovod vode v nizkotlačni pretočni bojler)
Seveda pa lahko obstaja tudi drugačna vrsta pipe za niskotlačni bojler.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: primoz4p ()
Daniel ::
Če lahko dodam še: In ta pot je zmeraj odprta ravno zato, ker so posode nizkotlačnih bojlerjev večinoma iz plastike in ker se voda pri segrevanju razteza bi brez te odprte cevi bojler razneslo. Zato tudi ponavadi malo kaplja, ko se voda segreva.
Hvala Primoz4p
si si vzel čas in za risbo. Če tu še komu ni jasno - trola.
si si vzel čas in za risbo. Če tu še komu ni jasno - trola.
VIP58 ::
Imam podobno situacijo, dodatni 5l bojler v kuhinji priklopljen na toplo vodo iz centralnega bojlerja.
Kljub cirkulaciji do kuhinje zlepa ne priteče topla voda, žena je skoz pizdila, da ima mrzlo vodo, kljub segretemu centralnemu bojlerju. Tlačni bojler pod pultom je priključen direktno na linijo tople vode, varnostni in nepovratni ventil pred centralnim bojlerjem, vmes pa raztezna posoda, ki absorbira povišane tlake. Brez težav deluje že tri leta.
Kljub cirkulaciji do kuhinje zlepa ne priteče topla voda, žena je skoz pizdila, da ima mrzlo vodo, kljub segretemu centralnemu bojlerju. Tlačni bojler pod pultom je priključen direktno na linijo tople vode, varnostni in nepovratni ventil pred centralnim bojlerjem, vmes pa raztezna posoda, ki absorbira povišane tlake. Brez težav deluje že tri leta.
Too much of everything is just enough.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Težava z bojlerjem Gorenje TIKIOddelek: Loža | 706 (465) | Barbarpapa2 |
» | Instantna grelna pipa ali bojler? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8096 (3733) | energetik |
» | nova plinska peč - napaka?Oddelek: Loža | 8029 (3861) | Parrko |
» | Menjava kuhinjske pipeOddelek: Loža | 2646 (2463) | freesty |
» | Pomivalec uničil bojler?Oddelek: Loža | 5973 (4231) | ZloTech |