Novice » Apple iPhone/iPad/iPod » Koliko polnjenje telefonov do 80 odstotkov res varuje baterijo?
MrStein ::
Nekaj časa sem to opcijo filanja do 85% imel vklopljeno, potem sem se navadil da telefon dam filat zvečer za kakšno urco in se itak ne nafila preko 90%, ker se takrat filanje močno upočasni. Čez noč pa nimam telefona nikoli več prikloplejnega, mislim da je to navada, ki najbolj uničuje baterijo, saj ne gre samo zato do koliko nafilaš telefon, močan vpliv ima tudi to koliko časa je baterija na visokem SOC, če je to 8h na dan, je to zelo slabo za baterijo.
Kar je ravno obratno od trenutnih priporočil, ki so : polni kjerkoli, kadarkoli, pa čeprav samo 5 minut
Tole z baterijami že presega religijo...
Meiniken2 ::
Nisem niti vedel, da moj telefon sploh ima charging control dokler nisem preveril 30 minut nazaj Je pa ravno 4 leta star.
Sem ga pa že od samega začetka polnil do 100% s polnilcem, ki je prišel zraven (mislim da je 35 watt). Polnil sem ga, ko je prišel do okrog 5%. V začetku je zdržal 6 dni. Nikoli ga nisem polnil čez noč, ampak po potrebi (običajno zvečer za 1-2 uri). Danes ga dam polnit pri 10-15%.
Uporabljam ga bolj malo in dam nekaj tudi na to, da baterija dalj zdrži - 60hz namesto 120, čim manj aplikacij v ozadju, custom ROM (lineage os). Ne nameščam aplikacij, če res ni nujno. Youtube in vreme npr. gledam v firefoxu ipd. Igric ne igram. Moj miselni proces je bil sledeč: Manj polnjenja -> manj ciklov -> (načeloma) baterija dalj zdrži.
Danes baterija zdrži 4-5 dni. Battery information trenutno pravi sledeče:
Technology: Li-poly
Health: Good
Temperature: 26.8°C
Voltage: 4.135
Design capacity: 5mAh
Maximum capacity: 4582mAh (91640%).
Ogleševana kapaciteta je bila 5160mAh.
Seveda polniš takrat, ko vnaprej veš da boš bolj rabil telefon.
Sem ga pa že od samega začetka polnil do 100% s polnilcem, ki je prišel zraven (mislim da je 35 watt). Polnil sem ga, ko je prišel do okrog 5%. V začetku je zdržal 6 dni. Nikoli ga nisem polnil čez noč, ampak po potrebi (običajno zvečer za 1-2 uri). Danes ga dam polnit pri 10-15%.
Uporabljam ga bolj malo in dam nekaj tudi na to, da baterija dalj zdrži - 60hz namesto 120, čim manj aplikacij v ozadju, custom ROM (lineage os). Ne nameščam aplikacij, če res ni nujno. Youtube in vreme npr. gledam v firefoxu ipd. Igric ne igram. Moj miselni proces je bil sledeč: Manj polnjenja -> manj ciklov -> (načeloma) baterija dalj zdrži.
Danes baterija zdrži 4-5 dni. Battery information trenutno pravi sledeče:
Technology: Li-poly
Health: Good
Temperature: 26.8°C
Voltage: 4.135
Design capacity: 5mAh
Maximum capacity: 4582mAh (91640%).
Ogleševana kapaciteta je bila 5160mAh.
Seveda polniš takrat, ko vnaprej veš da boš bolj rabil telefon.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Meiniken2 ()
J.McLane ::
To opcijo je dobil Samsung z neko nadgradnjo, na S10 se je to tudi pojavilo lansko leto enkrat poleti.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Gagatronix ::
Res mi ni jasno, kaj nekateri pocnete po telefonih, da vam baterija crkne v enem dnevu.
IL_DIAVOLO ::
Youtube, gaming.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Magic1 ::
Jaz na poti na šiht poslušam kaj na Youtubu in mi skuri do 30%. Sploh s kolesom, ko mi vzame skoraj uro.
Magic
zavajon ::
Najbolj pomemben korak so enostavno izmenljive baterije, kot so bile nekoc. K izgubi prevelk del kapacitete, jo das v reciklazo in vstavis novo.
Najvecji nateg so baterije, ki jih je tako tezavno zamenjati, da te vse mine.
Problem je v tem, da so telefoni postali tako tanki, da vanje ni možno stlačiti baterij standardnih dimenzij. Zato vsak proizvajalec naroča baterije oblike prilagojene določenemu modelu, da jih nekako stlači v tanko ohišje.
Posledično je taka baterija težje zamenljiva.
Pa 60W+ jih ne bi bilo možno polnit, ne da ima baterijo konkretno termalno skenjeno na display ali ohišje. Že pri mojem, ki se polni s 25W, se telefon segreje na 40°C. Stare ločljive baterije niso imele teh težav, saj so se polnile s 5W.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Sokrates ::
Vse skupaj je smešno, ker baterija za telefon z menjavo vred stane manj kot 100eur, če do potrebe menjave sploh pride med tem ko ga uporabljaš. Veliko telefonov itak ne dočaka 2 leti preden jih razbijemo, 3,4,5, pa itak redko kdo uporablja telefon.
Mislim, da si v zmoti. Jaz vedno pokurim telefon min 6 ali več let. Baterije menjam sam...100eur za baterijo Nonsens!
Baracuda
ZveeZ ::
Pa 60W+ jih ne bi bilo možno polnit, ne da ima baterijo konkretno termalno skenjeno na display ali ohišje. Že pri mojem, ki se polni s 25W, se telefon segreje na 40°C. Stare ločljive baterije niso imele teh težav, saj so se polnile s 5W.
Vprasanje kaj je za baterijo slabse, al 1h na 40°c al 20min na recimo 50°c.
Trenutni telefon ni bistveno bolj vroc (na otip) pri 120w polnjenju, kot je bil pixel 6a pri nekje med 10 in 20w.
Sparrow ::
Avtor članka z podatki na roki kjer filanje do 80% skoraj razpolovi degradacijo pravi da rezultati niso navdušujoči? Ne razumem kaj je pročakoval.
GupeM ::
Vse skupaj je smešno, ker baterija za telefon z menjavo vred stane manj kot 100eur, če do potrebe menjave sploh pride med tem ko ga uporabljaš. Veliko telefonov itak ne dočaka 2 leti preden jih razbijemo, 3,4,5, pa itak redko kdo uporablja telefon.
Mislim, da si v zmoti. Jaz vedno pokurim telefon min 6 ali več let. Baterije menjam sam...100eur za baterijo Nonsens!
Mislim, da si ti v zmoti. Ker če bi dobro bral, bi videl, da je napisal, da redko kdo uporablja telefon 3,4,5 let. Ni napisal, da ti telefon uporabljaš 5+ let.
Master_Yoda ::
Najbolj pomemben korak so enostavno izmenljive baterije, kot so bile nekoc. K izgubi prevelk del kapacitete, jo das v reciklazo in vstavis novo.
Najvecji nateg so baterije, ki jih je tako tezavno zamenjati, da te vse mine.
Problem je v tem, da so telefoni postali tako tanki, da vanje ni možno stlačiti baterij standardnih dimenzij. Zato vsak proizvajalec naroča baterije oblike prilagojene določenemu modelu, da jih nekako stlači v tanko ohišje.
Posledično je taka baterija težje zamenljiva.
Pa novih baterij ni treba dodatno v neko trdo plastiko dajati, tako da se tu gre nekaj debeline vstran oz. se poveca kapaciteta.
Mah saj ni treba da naredijo tako kot vcasih, kjer si imel ze v plasticnem "hrbtu" gumbek ki ti ga je odhaklal da si lahko menjal baterijo. Naj dajo na vse 4 konce majhne sraufke s katerimi je zadnji del ohisja privijacen na telefon. Seveda na ohisju pa gumjasto tesnilo da ostane telefon vodotesen po menjavi. Baterija lahko ostane enaka kot sedaj, pac moras malo bolj paziti da jo z ribbon kablom priklopis nazaj vredu. Problem sedaj je da je vse zalepljeno tako da rabis dodatno opremo da vse skupaj odpres, pa se potem nazaj zalepiti ne mores tako kot je bilo prej.
On topic. Malo me cudijo ti podatki Apple baterij edino - ali se jim res baterije hitreje degradirajo, ali pa nam Androidi lazejo. Ceprav sem malo skepticen da lazejo, ker bi videl po tem da bi mi telefon dosti manj drzal. Moj telefon ima ravnokar 4 leta. in mi Battery Guru aplikacija kaze da je health baterije 90% (4651 mAh of 5160 mAh). In nekako tako se mi zdi prav - malo manj zdrzi kot nov, ampak ne pa kaj dosti.
Sem pa ga pri poljnjenju ob 90% odklapljal iz polnilca (nima se tehnologije, ki bi avtomatsko to lahko naredila).
Dovie'andi se tovya sagain.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Master_Yoda ()
solatjek ::
iPhone 11 pro max, 5 let in baterija na 83% (že eno leto). Drži 3 dni pri normalni uporabi. Polnil vedno do 100% in enkrat poleti pozabil na armaturki, je bil tako vroč, da si komaj držal, izrisal je klicaj in overheating, ampak še kar deluje. Se mi zdi, da imajo Apple naprave dobre baterije. Tudi 7 let star ipad še kar drži, edino pod 10% ga hitro zmanjka.
A kdo ve, kje na samsungu pogledaš %?
harvey ::
Popolna akademska razprava in brez pravega pomena. Polnim telefon predno grem spat in to je to, ga ne ugašam ali imam nastavljeno na 80%. Rajši se naj Apple vpraša o zadnjem hipeu, kjer je predstavil telefon brez oglaševanega AI, skratka zapakiral nekaj, kar bo šele sledilo. Prav tako oglaševano "najbolj zmogljiva baterija" do sedaj v telefonu glede na ver 15 se je izkazalo v praksi, da je boljša praktično le za kocino in ne opevanih več 10 procentov.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Zgodovina sprememb…
- spremenil: harvey ()
OK.d ::
To polnjenje do 80% je itak bullshit, ker telefon zastara že po 3 letih, pa saj si ti kupil telefon in ne on tebe da ga božaš in neguješ.
LPOK.d
Master_Yoda ::
Odvisno za kaj ga uporabljas. Ce ga uporabljas za igre mogoce, ce pa za vsakodnevne stvari kot so klicanje, sporocila, spletno banko, etc. pa ne, se posebaj sedaj ko nekateri proizvajalci dajo po 7 let security updatov.
Dovie'andi se tovya sagain.
Master_Yoda je izjavil:
Odvisno za kaj ga uporabljas. Ce ga uporabljas za igre mogoce, ce pa za vsakodnevne stvari kot so klicanje, sporocila, spletno banko, etc. pa ne, se posebaj sedaj ko nekateri proizvajalci dajo po 7 let security updatov.
Vprasanje je kako je/bo s temi updati (frekvenca).
Pixli verjamem, da bodo updatani mesecno. Vecina drugih pa bo verjetno izdala par security patchev na leto (eni 4, drugi 6,8..) in bo to to:)
Vsekakor pa raje menjam tel na 3 leta, kakor da moram pazit kako ga bom uporabljal.
energetik ::
Ravno to je fora, da ti ni treba pazit, kako boš uporabljal. Samo ko ga dobiš, vklopiš polnjenje do 80% in to je vse.
Ne vem zakaj bi ga menjal, dokler so na voljo varnostne posodobitve. Meni vse deluje kot prvi dan, če pa ne, se povozi z tovarniškimi nastavitvami in dela kot nov.
Ne vem zakaj bi ga menjal, dokler so na voljo varnostne posodobitve. Meni vse deluje kot prvi dan, če pa ne, se povozi z tovarniškimi nastavitvami in dela kot nov.
vires in numeris
IL_DIAVOLO je izjavil:
Youtube, gaming.
Resno ? Sem mislil, da je vecina folka tu gor v 40-ih, morda 50-ih letih. Ocitno ste vsi najstniki.
energetik ::
Gagatronix je izjavil:
IL_DIAVOLO je izjavil:
Youtube, gaming.
Resno ? Sem mislil, da je vecina folka tu gor v 40-ih, morda 50-ih letih. Ocitno ste vsi najstniki.
Tudi najstnik mora biti sadomazo, da gre gejmat ali gledat video na telefonu namesto na dobrem 32" ekranu.
Jaz preklinjam že ko moram pisat SMS ali mejl/Viber, če je le možno grem za PC na pravo tipkovnico.
vires in numeris
sbawe64 ::
Razen fairphone 4-5, ima še kateri drug enostavno izmenljivo baterijo ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
kedot ::
edit: vidim, da je zgoraj šla debata v pravo smer.
Ste se fino pustili nategniti narativi. Saj baterija ni noben problem, 10-15 eurov. Drobiž. Ma niti pogledat se mi ne da na koliko se fila, ves čas do 100% in do 0%.
Problem je, da prasci od proizvajalcev zadevo zalimajo v ohišje telefona, da se potem svinjsko najebeš, da jo zamenjaš pa še nikoli več ne bo enako držalo, ker je vse zalimano.
Ste se fino pustili nategniti narativi. Saj baterija ni noben problem, 10-15 eurov. Drobiž. Ma niti pogledat se mi ne da na koliko se fila, ves čas do 100% in do 0%.
Problem je, da prasci od proizvajalcev zadevo zalimajo v ohišje telefona, da se potem svinjsko najebeš, da jo zamenjaš pa še nikoli več ne bo enako držalo, ker je vse zalimano.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kedot ()
donvito ::
donvito
Xiaomi Redmi imam (MIUI 14)
tam sem pod
našel samo tole:
Turn off when charged:
Nikjer se ne da nastaviti %, da bi tam nehal polniti.
tam sem pod
battery/settings/battery saver
našel samo tole:
Turn off when charged:
turn off when battery is 50% or fully charged.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
shadeT ::
Vsaj samsung ima to kar dobro rešeno preko rutin. Lahko postaviš tudi drugačna pravila. Recimo brezžično polnjenje ponoči nastaviš kot počasno, ker se bo itak imel čas napolnit. Polnjenje v avtu nastaviš kot hitro, ker če ga priklopiš v avtu, je najbrž sila in hočeš čim prej dodat nekaj procentov.
Polnjenje v tujini spet lahko nastaviš drugače, do 100% na primer, ker morda tam bolj intenzivno rabiš telefon (ali pa ne, kakorkdo).
Itd. V glavnem lahko nastavljaš % polnjenja, hitrost in ostalo glede na to kje in kdaj.
Pa tudi vse ostale stvari...ko si doma ali v službi izklopiš gps, ko si v avtu, vklopiš. V službi morda vklopiš varčevanje z baterijo, ker najbrž ne boš igral igric, doma si povečaš glasnost zvonjenja, ker najbrž nimaš telefona stalno v roki.
Enkrat če si vzameš pol ure, se da celga hudiča nastavit.
Kako pa lahko to nastavim? Da se mi brezžično polni počasi ponoči, med vožnjo pa hitro? Ker sam sem to tako "rešil", da sem nočne polnilce prillopil v počasen polnilec, ne quick charge.
Ne vem pa, če je to rešilo...
donvito ::
donvito
tam sem pod
battery/settings/battery saver
našel samo tole:
Turn off when charged:turn off when battery is 50% or fully charged.
Nimam omenjenega telefona, mogoče ti pomaga kaj?
https://sl.xiaomiplanet.sk/xiaomi-mi-mi...
ali, stran 37:
https://alsgp0.fds.api.xiaomi.com/gl123...
OutOfTheBox ::
To polnjenje do 80% je itak bullshit, ker telefon zastara že po 3 letih, pa saj si ti kupil telefon in ne on tebe da ga božaš in neguješ.
Kadar telefon kupim ga imam dokler se ne pokvari ali pa je prepočasen za vsakdanja opravila. Prejšnjega sem imel 7 let in pol. 5 let je nekje meja kjer je upgrade občutno opazen. Kar je manj se s stroškovnega vidika ne izplača.
filip007 ::
Ja na 4-5 let novega, saj ni potrebe. Sem imel nadgradnjo na enem jajcu Vivo na 14, dober telefon, samo kaj ko je že vse spraskano, zdaj imajo neko nemško steklo gor in drugič kupim s tem.
Trevor Philips Industries
Meiniken2 ::
edit: vidim, da je zgoraj šla debata v pravo smer.
Če pa morajo imeti IPxx rating, ker ljudje na pisoar/sekret hodijo s telefoni
https://cbsaustin.com/news/nation-world...
Do leta 2027 morajo biti telefoni zgrajeni tako, da lahko končni uporabnik sam zamenja baterijo. Najprej sem mislil, da bojo proizvajalci šli po poti CMF1 in dali šravfe zadaj, okrog ob robu pa kakšno gumo, ki jo bo zaradi pritiska skup stisnilo in posledično zapečatilo telefon pred vdorom vode. Tako ne bi bilo treba lepila.
Je pa ravno apple ravno izdal na trg iphone 16, ki je iz vidika popravljivosti kar dobro narejen.
Potem je še HMD skyline, kjer odviješ en šravf v kotu, del zadnje plati se dvigne in porežeš lepilo.
Tako lahko samo upamo, da se zadeve v prihodnjih letih obrnejo na bolje
gb39 ::
Prvi mobilni telefon je bil ČUK od SIOL-a. Imel sem ga prej, kot je bil GSM signal v našem mestu. Za pogovor preko njega sem moral iti v sosednje mesto. Od takrat sem jih imel- kaj pa vem? A nobenemu nisem omejeval polnjenja kakorkoli. Pa me pri nobenem nikoli baterija pustila na cedilu. Pa telefonov nosem menjal kot gate ampak običajno šele takrat, ko so nehali zagotavljat posodobitve zanje in so nekatere aplikacije posledično nehale delati. Pa zakaj bi ravno 80% bila tista meja med dobro/slabo? Zakaj ni 85% ali 75%? Mogoče 79,56789% Seveda pa ovce vedno radi strižejo.
Povej mi, da nimaš pojma o tehnologiji v baterijah brez da mi poveš, da nimaš pojma. Za Li-Ionsko baterijo je najbolj zdravo, če jo držiš med 20 in 80% kapacitete. Vsaka baterija ima življensko dobo. Omejeno število ciklov. S tem, da držiš baterijo v tem območu, pa samo daljšaš življensko dobo.
Pa da ti še odgovorim na prvo trditev o prvem telefonu. Niti slučajno tisti telefon ni primerljiv z današnjimi. Današnji so v primerjavi s tistim tvojim prvim televitije. Ne moreš primerjat porabe. Ne moreš primerjat delovanj različnih funkcij v ozadju. 4G poje precej več baterije kot GSM, kaj šele 5G. Zaslon na današnjih je v 90% OLED z z več milijoni barv, tisti tvoj pa dvobarvni LCD, črni font na rumeni podlagi.
Logično, da je zato tistim telefono baterija zdržala cel teden in da degadacija baterije ni bila tako agresivna, ker je bilo v istem obdobju opravljenih manj ciklov, poraba ni bila agresivna pa tudi polnjenje ni trajalo 10 minut.
Povej mi, da nimaš pojma o tehnologiji v baterijah brez da mi poveš, da nimaš pojma. Za Li-Ionsko baterijo je najbolj zdravo, če jo držiš med 20 in 80% kapacitete. Vsaka baterija ima življensko dobo. Omejeno število ciklov. S tem, da držiš baterijo v tem območu, pa samo daljšaš življensko dobo.
Kaj se pa dogaja v bateriji pod 20% in kaj nad 80%, da je staranje toliko vecje?
Koliko ciklov pa zdrzijo novodobne baterije v telefonih?
DamijanD ::
Dejansko se zadeva fizično spreminja (po kmečko: rastejo neki izrastki in ti potem kvarijo zadevo). Ne vem pa točno zdajle iz glave kaj se dogaja.
Sej pod 20% in nad 80% je zelo arbitralno. Degredacija se dogaja ob vsakem praznenju in polnenju. Okoli 50%, default napetost baterije za liion je cca 3.7V-3.8V, tam je degredacija najmanjša. Dlje kot gre napetost od te napetosti, večja je degredacija, ki se dogaja. Nekateri proizvajalci gredo do 4.45V in tam nad 80% ostaja dokler baterija ni na 100%. Torej komot 30min+ in to povzroča konkretno dodatno degredacijo. Seveda v kolikor je proizvajalec pazil pri nastavitvah baterije in je degredacija 2-5% letno, dodatnih 50% sploh ni toliko problematičnih. Pri 10% se pa že konkretno pozna.
Magic
Razen fairphone 4-5, ima še kateri drug enostavno izmenljivo baterijo ?
štirje (4) so od 2022 s FHD (1080x1920) resolucijo ekrana
https://www.gsmarena.com/results.php3?n...
Samsung Galaxy XCover7
Fairphone 5
Samsung Galaxy XCover6 Pro
HMD Crest Max
xcover pro kot vidim naredijo nov model vsake 2 leti
https://www.gsmarena.com/compare.php3?i...
ter 15 z resolucijo med HD (720x1280) in FHD (1080x1920)
https://www.gsmarena.com/results.php3?n...
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
Mater imate ko najstnisko merjenje kurcev s temi baterijami. En se dere eno, en drugo, oboji pa skupaj s tretjim tulite ko blentavi tepci.
Kako se izračunava nivo polnosti baterije:
Your battery gauge is lying to you (and it's not such a bad thing)
https://xdaforums.com/t/your-battery-ga...
Zanimivo branje glede prekomerne porabe baterije na androidih:
https://slo-tech.com/forum/t801041/p802...
TL:DR obcasno se splaca pustiti (Android) telefon cez noc na polnilcu
Your battery gauge is lying to you (and it's not such a bad thing)
https://xdaforums.com/t/your-battery-ga...
Zanimivo branje glede prekomerne porabe baterije na androidih:
https://slo-tech.com/forum/t801041/p802...
TL:DR obcasno se splaca pustiti (Android) telefon cez noc na polnilcu
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
Zelo zanimiva primerjava
Specifikacije obeh, Samsung s22 ima 3700 mAh baterijo, iPhone 13 3240 mA, glede na AnTuTu v9 benchmark je Samsung malo bolj zmogljiv (775519 vs 881428 točk)
https://gsmarena.com/compare.php3?idPho...
Rezultat na koncu testa
Samsung s22 umre po 6:55 ure, iPhone 13 po 10:14 ure.
Zakaj tak rezultat ne vem, crappy os ?
Specifikacije obeh, Samsung s22 ima 3700 mAh baterijo, iPhone 13 3240 mA, glede na AnTuTu v9 benchmark je Samsung malo bolj zmogljiv (775519 vs 881428 točk)
Rezultat na koncu testa
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
nodes ::
Polniš telefon od 10 do 80 % s tem nabereš več ciklov. Ni boljše, da si na takšni kapaciteti uporabe šele po 3, 4 letih? Večinoma, kolikor spremljam baterije, je vzrok velikega padca baterije njena programska elektronika. Je ta kaj bolj prijazna do tistih, ki omejeno polnijo ali še manj? Jaz telefon polnim vedno preko noči in kakor pride od 0 ali 50%... in mi baterija deluje zelo različno od marke, modela.2, 3, 4, 5... let. Baterija za tel. stane trideset evrov, menjava 30 min. Moje mnenje, da je to zgoraj popoln nesmisel.
mailer ::
Uporabite polnilce z nizkim tokom pa lahko pozabite na %.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
OutOfTheBox ::
Zelo zanimiva primerjava
Rezultat na koncu testa
Drži, OS je velika večina v tem primeru, je pa tudi treba vedet da S22 ima 120Hz osveževanje, iPhone 13 pa 60hz in to tudi lahko vpliva na razliko.
Sprašujem AI glede 120 vs 60 Hz, s tem da je baterija primerljivo velika
chatgpt-4o-latest-20240903
The refresh rate of a display has a significant impact on battery life, but the actual difference depends on several factors, such as the phone's display technology (OLED vs. LCD), the resolution, brightness, and how the phone's software optimizes power consumption.
### Approximate Impact on Battery Life
1. **Power Consumption of Display**:
The display is one of the most power-hungry components of a smartphone. Increasing the refresh rate from 60 Hz to 120 Hz requires the display to refresh twice as often, which increases the power draw.
- A **120 Hz** display typically consumes about **20-30% more power** compared to a **60 Hz** display, all other things being equal. This is because the GPU and display controller have to work harder, and more frames are being processed.
2. **Battery Life Impact**:
If we assume that the display accounts for around **40-50%** of the phone's total power consumption (which is a rough average for typical smartphone use), then a 20-30% increase in display power consumption would translate to about a **10-15% reduction in battery life** when using 120 Hz compared to 60 Hz.
3. **Real-World Usage**:
- **Higher refresh rates** are primarily beneficial when scrolling or gaming, where smoother animations are noticeable. Many apps and tasks (like reading text or watching videos) don't benefit as much, so some phones dynamically adjust the refresh rate to save power (e.g., dropping from 120 Hz to 60 Hz or even 30 Hz when displaying static content).
- Phones with **adaptive refresh rate technology** (like LTPO screens) may minimize the battery impact by reducing the refresh rate when higher speeds aren't needed.
### Example Scenario:
- If a phone with a 60 Hz display lasts **10 hours** of screen-on time, the same phone with a 120 Hz display may last around **8.5-9 hours**, assuming the phone runs at 120 Hz the entire time and doesn't have any adaptive refresh rate optimizations.
### Conclusion:
On average, running a phone at 120 Hz instead of 60 Hz could reduce battery life by around **10-20%**. However, real-world battery life can vary greatly depending on how much time is spent at the higher refresh rate and whether the phone can intelligently switch between different refresh rates.
Nekdo je naredil test na "samsung s20 ultra":
Ko je 120 Hz baterija na 0%, je na 60 Hz pri 14%.
5:35
Na 6:06 so rezultati
60 Hz
screen on:
10 h 24 min
standby:
16 h
total:
26 h 24 min
120 Hz
screen on:
9 h 35 min
standby:
16 h
total:
25 h 35 min
chatgpt-4o-latest-20240903
The refresh rate of a display has a significant impact on battery life, but the actual difference depends on several factors, such as the phone's display technology (OLED vs. LCD), the resolution, brightness, and how the phone's software optimizes power consumption.
### Approximate Impact on Battery Life
1. **Power Consumption of Display**:
The display is one of the most power-hungry components of a smartphone. Increasing the refresh rate from 60 Hz to 120 Hz requires the display to refresh twice as often, which increases the power draw.
- A **120 Hz** display typically consumes about **20-30% more power** compared to a **60 Hz** display, all other things being equal. This is because the GPU and display controller have to work harder, and more frames are being processed.
2. **Battery Life Impact**:
If we assume that the display accounts for around **40-50%** of the phone's total power consumption (which is a rough average for typical smartphone use), then a 20-30% increase in display power consumption would translate to about a **10-15% reduction in battery life** when using 120 Hz compared to 60 Hz.
3. **Real-World Usage**:
- **Higher refresh rates** are primarily beneficial when scrolling or gaming, where smoother animations are noticeable. Many apps and tasks (like reading text or watching videos) don't benefit as much, so some phones dynamically adjust the refresh rate to save power (e.g., dropping from 120 Hz to 60 Hz or even 30 Hz when displaying static content).
- Phones with **adaptive refresh rate technology** (like LTPO screens) may minimize the battery impact by reducing the refresh rate when higher speeds aren't needed.
### Example Scenario:
- If a phone with a 60 Hz display lasts **10 hours** of screen-on time, the same phone with a 120 Hz display may last around **8.5-9 hours**, assuming the phone runs at 120 Hz the entire time and doesn't have any adaptive refresh rate optimizations.
### Conclusion:
On average, running a phone at 120 Hz instead of 60 Hz could reduce battery life by around **10-20%**. However, real-world battery life can vary greatly depending on how much time is spent at the higher refresh rate and whether the phone can intelligently switch between different refresh rates.
Nekdo je naredil test na "samsung s20 ultra":
Ko je 120 Hz baterija na 0%, je na 60 Hz pri 14%.
5:35
Na 6:06 so rezultati
60 Hz
screen on:
10 h 24 min
standby:
16 h
total:
26 h 24 min
120 Hz
screen on:
9 h 35 min
standby:
16 h
total:
25 h 35 min
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
Dosti manjše razlike
120Hz vs 60Hz Samsung S24 Ultra vs iPhone 15 Pro Max vs Pixel 8 Pro
120 vs 60 Hz
Pixel 8 Pro: -11 min 41 s v prid 60 Hz (na 16:39)
Samsung S24 Ultra: +33 s v prid 120 Hz (na 17:10)
iPhone 15 Pro Max: -4 min 46 s v prid 60 Hz (na 17:49)
Hmm...
iz zgornjega testa
iPhone 15 Pro Max (120, 60 Hz)
[h:m:s]
6:18:47
6:23:33
Samsung S24 Ultra (120, 60 Hz)
6:17:5
6:16:32
medtem ko so na gsmarena dobili druge številke, dosti bolj v prid za iPhone (3 h 29 min več)
17:18 h za iPhone in 13:49 h za Samsunga.
120Hz vs 60Hz Samsung S24 Ultra vs iPhone 15 Pro Max vs Pixel 8 Pro
120 vs 60 Hz
Pixel 8 Pro: -11 min 41 s v prid 60 Hz (na 16:39)
Samsung S24 Ultra: +33 s v prid 120 Hz (na 17:10)
iPhone 15 Pro Max: -4 min 46 s v prid 60 Hz (na 17:49)
Hmm...
iz zgornjega testa
iPhone 15 Pro Max (120, 60 Hz)
6:18:47
6:23:33
Samsung S24 Ultra (120, 60 Hz)
6:17:5
6:16:32
medtem ko so na gsmarena dobili druge številke, dosti bolj v prid za iPhone (3 h 29 min več)
17:18 h za iPhone in 13:49 h za Samsunga.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako polniti baterijo oz. vpliv polnjenja na življensko dobo.Oddelek: Mobilne tehnologije | 3232 (2744) | bajsibajsi |
» | Samsung razvil nov tip litij-ionskih baterij (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 20936 (16248) | Jst |
» | V Braziliji morajo ISP-ji zagotavljati 80 odstotkov plačane hitrostiOddelek: Novice / Omrežja / internet | 5222 (3828) | Berserker |
» | Kako ravnati z litij-ionskimi baterijami (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 21821 (18448) | MrStein |