» »

Meta predstavila Quest 3S in prototipna očala Orion

Meta predstavila Quest 3S in prototipna očala Orion

vir: Meta

Quest 3S

vir: Meta
Meta - Pri Meti so na dogodku Connect 2024 najavili cenejšo različico VR naočnikov Quest z nalepko 3S, ki prispe sredi oktobra, in pokazali prototipna AR očala Orion, ki bodo podlaga izdelkom, ki jih bomo videli šele čez nekaj let.

Da bo kmalu na voljo tudi cenejša različica VR naočnikov Quest 3, smo spričo množice pobeglih informacij vedeli že nekaj časa, zato najava ni presenečenje. Naočniki Quest 3S so križanec med drugo in tretjo generacijo Metinih VR naprav Quest, pri čemer iz novejše trojke poberejo predvsem procesno drobovje - v obliki čipa Snapdragon XR Gen 2 - in gibalni nadzor, saj izkoriščajo (priložene) kontrolerje Touch Plus. Varčevali so predvsem pri prikazu in optiki, saj 3S nosi LCD zaslone iz dvojke, z ločljivostjo 1832×1920 pik na oko, in fresnelove leče, v nasprotju s stisnjenimi (pancake) iz trojke. Slabši od tistih v trojki so tudi zorni koti.

V zameno so v podjetju nastopili z zares agresivno ceno, pri 300 dolarjih (ZDA, brez davka) za različico s 128 GB prostora, medtem ko je tista z 256 GB stotaka dražja. Naprava prispe 15. oktobra, prednaročila so že odprta. Skladno z nastopom nove naprave pri Meti umikajo naočnike Quest 2 in Pro, ki bodo na voljo zgolj še do odprodaje zalog (ali do konca leta). Prav tako se poslavlja verzija Questa 3 s 128 GB shrambe, medtem ko so tisto s 512 GB pocenili na 500 dolarjev.

Medtem ko so naočniki Quest 3S izdelek za čim širše tržišče, pa je Mark Zuckerberg ponudil tudi pogled v prihodnost, ko je na oder prikorakal s prototipnimi očali za nadgrajeno resničnost Orion. Gre za napravo, katere razvoj so prvič jasno oznanili že leta 2019 - pa še vedno ne kaže, da jo bomo kmalu videli v trgovinah, saj v divjino pobegli načrti prihod tovrstnih izdelkov postavljajo tja okoli leta 2027, vsekakor pa jih v podjetju nameravajo lansirati pred koncem desetletja. Trenutno naj bi gradnja posameznega primerka Meto stala kar okoli 10.000 dolarjev.

AR očala Orion so v resnici videti kot zadeva naslednje generacije, saj v format malo debelejšega okvirja z maso manj kot 100 gramov postavljajo prikazni sistem, ki s projiciranjem izrisuje prave hologramske objekte pri zornem kotu 70 stopinj. Resda je del obdelave podatkov odložen na napravo v obliki manjšega daljinca, ki jo je treba nositi v žepu, a še vedno gre za lep dosežek v miniaturizaciji. Za nadzor poleg glasovnih ukazov in sledenja očem skrbi zapestnica, ki naj bi zaznavala majhne premike zapestja in prstov, "da ne bomo v množici ljudi nerodno mahali z rokami", kot je dejal Mark. Ni pa videti, da bi že imeli na voljo dodelane načine naprednejše rabe, saj so prikazani demo posnetki še vedno vsebovali predvsem prostoročno komuniciranje, igrice in navidezne zaslone v slogu Applovih naočnikov Vision Pro. Pričakovati gre, da bodo zanimivejše zmogljivosti, kot je denimo samodejna prepoznava objektov v vidnem polju, prispele z razvojem platforme Meta AI.

Ob robu so predstavili tudi nekatere novosti za obstoječe platforme in izdelke, kot so novi Meta avatarji, NPC osebe za okolje Horizon Worlds in kopica funkcij za pametna očala Ray-Ban Meta Glasses.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Meta snuje cenejšo različico Questa

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
52325 (1715) OutOfTheBox
»

Oktobra prispejo VR naočniki Oculus Quest 2 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
5911474 (2464) karafeka
»

Premijski AR naočniki Quest Pro pridejo konec oktobra

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
295013 (2606) sbawe64
»

Zuckerberg pokazal kopico prototipnih naočnikov

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
298688 (6963) 7982884e
»

Oculus Quest bo dobil povezavo s PCjem in zaznavo rok

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
84461 (3372) roli

Več podobnih tem