»

Meta predstavila Quest 3S in prototipna očala Orion

vir: Meta
Meta - Pri Meti so na dogodku Connect 2024 najavili cenejšo različico VR naočnikov Quest z nalepko 3S, ki prispe sredi oktobra, in pokazali prototipna AR očala Orion, ki bodo podlaga izdelkom, ki jih bomo videli šele čez nekaj let.

Da bo kmalu na voljo tudi cenejša različica VR naočnikov Quest 3, smo spričo množice pobeglih informacij vedeli že nekaj časa, zato najava ni presenečenje. Naočniki Quest 3S so križanec med drugo in tretjo generacijo Metinih VR naprav Quest, pri čemer iz novejše trojke poberejo predvsem procesno drobovje - v obliki čipa Snapdragon XR Gen 2 - in gibalni nadzor, saj izkoriščajo (priložene) kontrolerje Touch Plus. Varčevali so predvsem pri prikazu in optiki, saj 3S nosi LCD zaslone iz dvojke, z ločljivostjo 1832×1920 pik na oko, in fresnelove leče, v nasprotju s stisnjenimi (pancake) iz trojke. Slabši od tistih v trojki so tudi zorni koti.

V zameno so v podjetju nastopili z zares agresivno ceno, pri 300 dolarjih (ZDA, brez davka) za različico s 128 GB prostora,...

0 komentarjev

Meta snuje cenejšo različico Questa

vir: Meta
The Verge - Pri mediju The Verge so se dokopali do interne predstavitve, na kateri so v Meti razgrnili načrte na VR in AR področju. Čeprav gre za neuradne podatke, lahko pomagajo pri orientaciji ob nakupovanju tovrstnih naprav.

Mark Zuckerberg na področji navidezne in obogatene resničnosti naslanja usodo svojega podjetja, zato je - karkoli si že mislimo o njem - vselej smiselno pregledati Metine načrte, sploh če smo navdušenci nad navidezno resničnostjo ali razmišljamo o nakupu prve VR naprave. Doslej smo že vedeli, da nameravajo naočnike Quest 3, naslednike izjemno popularne dvojke, lansirati proti koncu letošnjega leta. Pri Vergu pa so pridobili interno prezentacijo, ki so jo v podjetju priredili prejšnji teden, in pričevanja zaposlenih, ki kažejo na nekaj zanimivih modelov, ki jih doslej še nismo poznali. V prvi vrsti je to cenejša različica iz linije Quest, ki naj bi prispela prihodnje leto. To pomeni, da se serija s trojko verjetno veji v cenejšo in dražjo smer, saj so na dogodku...

5 komentarjev

Premijski AR naočniki Quest Pro pridejo konec oktobra

vir: Meta
Meta - V Meti so na konferenci Connect 2022 pokazali dolgo pričakovane naočnike za obogateno resničnost Quest Pro. Gre za napredno in drago napravo, ki stane 1800 evrov in je očitno namenjena razvoju Zuckerbergove zamisli o metaverzumu.

Da bodo prihajajoči Metini naočniki za navidezno resničnost Quest Pro, ki smo jih sprva poznali tudi pod kodnim nazivom Project Cambria, premijska naprava, vemo že nekaj časa, a da bodo prebili cenovno mejo poldrugega tisočaka, je bržkone presenetilo tudi marsikaterega VR navdušenca. Natančneje, cena v ZDA brez davka znaša 1500 dolarjev, trenutna situacija na finančnih trgih pa to na Stari celini prevede v zasoljenih 1800 evrov. Prednaročila so že odprta, prvi srečneži pa bodo naprave prejeli 25. oktobra. Toda v zameno bodo dejansko dobili sistem, na katerem bi bilo nemara mogoče graditi prihodnost, kakršno Mark Zuckerberg in somišljeniki opevajo kot metaverzum, torej kot naslednjo stopnjo vsemrežja, kjer se brezšivno mešata realnost in navidezna...

29 komentarjev

Pico 4 je kitajski izzivalec Questa 2

Road to VR - Kitajski Pico bo svoje najnovejše VR naočnike Pico 4 lansiral v Evropi in namerava z agresivno cenovno politiko neposredno tekmovati z naočniki Quest 2.

Meta (oziroma tedaj še Facebook) je z neožičenimi VR naočniki Quest področje navidezne resničnosti za domače uporabnike pred slabimi štirimi leti pognala na novo raven. Medtem ko je prvo generacijo modernega vala VRa zaznamoval kup neprilik, kot so nadležen kabel, potreba po močnem računalniku, visoka cena in ukvarjanje s "svetilniki" za sobno orientacijo, pa Quest in njegov naslednik, Quest 2, označujeta trenutek, ko so se VR naočniki prelevili iz naprav za tehnološke navdušence v dejansko potrošno elektroniko. Ključ je v samostojnem delovanju, oziroma z opcijsko brezžično sprego s PCjem, ter orientaciji v prostoru z IR kamericami. Meta jih je - in jih tudi še po nedavni podražitvi - prodajala pod ceno, s tem pa je tekmece, kot sta HTC in Lenovo, prisilila, da so se namesto na domače uporabnike osredotočili na višjecenovni del...

1 komentar

Oktobra prispejo VR naočniki Oculus Quest 2

vir: Oculus
Oculus - Osrednja najava letošnje konference Facebook Connect je posodobitev samostojnih VR naočnikov Quest, ki prispe 13. oktobra. Druga generacija prinaša evolucijsko nadgradnjo, pri kateri je še najbolj izstopajoč podatek nizka cena, toda v zameno za množico bližnjic - in seveda obvezno prijavljanje v Facebook.

Oculus je očala za navidezno resničnost Quest zgradil prvinsko na dostopnosti in prijaznosti uporabniku, saj gre za razmeroma poceni in samostojno napravo, ki ne potrebuje ne dragega PCja za poganjanje iger ne po sobi razpostavljenih nerodnih satelitov za sledenje v prostoru. Poteza se je izkazala za zmagovalno, saj so Quest velika prodajna uspešnica in ko so pred nekaj dnevi na splet pobegnile informacije o skorajšnjem prihodu naslednika, je zainteresirana javnost zastrigla z ušesi; pa čeprav so se avgusta v Facebooku lotili zelo sporne uvedbe prisilnega prijavljanja v Facebookov račun za vse prihodnje Oculusove VR naočnike.



Najava se je zgodila v okviru razvijalskega dogodka...

59 komentarjev

Oculus Quest bo dobil povezavo s PCjem in zaznavo rok

vir: Oculus
Oculus - Šesto konferenco Oculus Connect so pri Facebooku prvenstveno osrediščili okrog naočnikov Quest, ki bodo dobili možnost povezave s PCjem, gibalni nadzor z rokami in še nekaj drugih bonbončkov.

Ko je Mark Zuckerberg prišel na oder konference Oculus Connect 6 v San Joseju, se je pohvalil, da so uporabniki na tržnici Oculus Store doslej zapravili že prek sto milijonov ameriških dolarjev. Malce presenetljivo pa je, da naj bi kar petina tega zneska odpadla na vsebine za Quest, kar je ogromno ob dejstvu, da je na trgu šele štiri mesece. Zato je podjetje tem brezžičnim naočnikom namenilo precej pozornosti. Najprej z nenadejano najavo, da že novembra dobi programsko posodobitev, s katero bo moč napravo preko kabla USB-C povezati s PCjem in jo tako spremeniti iz samostojnih VR očal v klasične ožičene! Pozneje je John Carmack pojasnil še, da je njihov končni cilj takšno povezavo s PCjem spremeniti v brezžično. Zanimivo bo videti, koliko bo to vplivalo na prodajo Rifta S. Naslednje leto...

8 komentarjev