Forum » Na cesti » prodaja avtomobila
prodaja avtomobila
gtrxslo ::
živjo,
pišem glede prodaje avtomobila moje punce.... pred mesecom dni je X avtohiši prodala ( dala v odkup ) avto, na katerem je svetila ESP opozorilna lučka.... ko je avtohiša ocenjevala avto... lučke niso opazili punca pa tudi ni omenila...
par dni za tem, jo avtohiša kontaktira da ima avto pomanjkljivost in da potrebno vrniti del kupnine...
Pišem šele sedaj, ker se zadeva ne umirja in že pritiskajo s " tozbo "...
Jaz in punca zagovarjava videno- kupljeno... ta lučka ni skrita napaka... ker kar močno sveti in jo takoj opazis...
Morebitni nasveti ? kdo ima prav
pišem glede prodaje avtomobila moje punce.... pred mesecom dni je X avtohiši prodala ( dala v odkup ) avto, na katerem je svetila ESP opozorilna lučka.... ko je avtohiša ocenjevala avto... lučke niso opazili punca pa tudi ni omenila...
par dni za tem, jo avtohiša kontaktira da ima avto pomanjkljivost in da potrebno vrniti del kupnine...
Jaz in punca zagovarjava videno- kupljeno... ta lučka ni skrita napaka... ker kar močno sveti in jo takoj opazis...
IL_DIAVOLO ::
Zagovarjam poštenje in kompromis.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
OutOfTheBox ::
Drži. Kiksnili so v avtohiši, ker avta niso podrobno pregledali in če so avto prižgali bi luč tudi opazili.
Sicer z nekaj nejevolje, ker bi bil prepričan da so luč opazili bi vseeno na koncu sam bil pripravljen na sodelovanje, da se zadeva reši tako da bi bilo obem prav.
Mi pa vseeno ni všeč način kako se avtohiša loteva rešitve tega problema. Večina bi svojo napako požrla in ne bi porabljala energije na praznih grožnjah. To vsekakor ni način.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
solatko ::
Avto hiše se v primeru, da ti kupiš avto z napako, obnašajo povsem drugače. Niti pomislijo ne na kaKšno vračilo denarja, kritje dela servisa,.. tako, da je verjetno prišlo do reklamacije kupca, saj so itak avto ocenili krepko pod tržno vrednostjo in ga prodali po višji ceni. Enostavno jih ignoriraj, tako kot oni ignorirajo svoje kupce.
Delo krepa človeka
Twixz ::
Mislim, če imaš na papirju itak naj delajo kar hočejo.
Še posebej, če so imeli avto tam več dni in so ga res imeli čas v redu pregledat.
Pač moralno gledano nimata prav ker sta vedela za napako pa nista povedala. Če so pa oni šlampasti je pa drug problem, ki ni vajin.
Še posebej, če so imeli avto tam več dni in so ga res imeli čas v redu pregledat.
Pač moralno gledano nimata prav ker sta vedela za napako pa nista povedala. Če so pa oni šlampasti je pa drug problem, ki ni vajin.
Bellzmet ::
No to se lepo vidi, kako avtohiše dobro pregledajo rabljene avtomobile preden jih prodajo naprej...
MIHAc27 ::
Lučka sveti non stop? Potem so sami krivi. Skrita napaka bi bila, če občasno vseeno ugasne. Čez 1 teden bodo ugotovili, da leva guma ni napolnjena na 2.5bara, še teden kasneje da je eno cevko potrebno zamenjati,... sej vidiš kam peljem. Imeli so avto tam, ocenili so ga... jaz se moralno ne bi počutil dolžnega karkoli vračat.
Seveda vprašanje koliko hočejo nazaj. Če so dobro ocenili pa hočejo 100€... bi vrnil da imam mir. AMPAK vse pisno, pa notri da drugih napak niso odkrili.
Seveda vprašanje koliko hočejo nazaj. Če so dobro ocenili pa hočejo 100€... bi vrnil da imam mir. AMPAK vse pisno, pa notri da drugih napak niso odkrili.
stara mama ::
Najverjetneje je kak senzor za 20€, mogoč celo umazanija na ABS obročku.
Naj vrnejo avto, pa boš takoj videl, če te samo izsiljujejo.
PS: Zakaj sploh prodajat avtohišam, ki vedno močno zbijejo ceno?
Naj vrnejo avto, pa boš takoj videl, če te samo izsiljujejo.
PS: Zakaj sploh prodajat avtohišam, ki vedno močno zbijejo ceno?
Ekologija™ in Trajnost™
bm1973 ::
Lahko da so sami kaj odklopili...
Da dobijo nekaj keša nazaj. Pač 5 minutni poseg za par stotakov, se splača.
Ko avta nimaš več pod kontrolo, ti lahko tam eden naredi marsikaj...
Da dobijo nekaj keša nazaj. Pač 5 minutni poseg za par stotakov, se splača.
Ko avta nimaš več pod kontrolo, ti lahko tam eden naredi marsikaj...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
delavec44 ::
puginho ::
Torej ste vedeli za okvaro in niste opozorili AH. Super, še več takih poštenih prodajalcev rabimo.
Upravičeno zahtevajo del kupnine.
c3p0 ::
AH dajat v odkup avto... Meni so ponujali 30% manj, kot je bil nato prodan, v nekaj dnevih. Tak način je res le za lenobe.
Če je lučka že svetila, je to zdaj njihov problem. Kot fizična oseba proti pravni si kar zaščiten.
Če je lučka že svetila, je to zdaj njihov problem. Kot fizična oseba proti pravni si kar zaščiten.
Jure14 ::
Twixz ::
OutOfTheBox je izjavil:
A če maš razbito luč je tud treba povedat?
Ja sam razbita luč ne sveti.
To je pa še celo svetilo zraven pa niso videli.
GregiB ::
Torej ste vedeli za okvaro in niste opozorili AH. Super, še več takih poštenih prodajalcev rabimo.
Edini pravi odgovor... Ne glede na to, da se je avto prodal po sistemu videno - kupljeno (kar, kolikor vem, velja zgolj pri transakcijah med fizičnimi osebami), se prodaja avto, ki ima predpisane lastnosti. Prodajalec je dolžan kupca na kakršnokoli odstopanje, okvaro ali pomanjklivost opozoriti, sicer se smatra, da je le-to zamolčal. To, da sveti lučka, ne reši prodajalca pred odgovornostjo oz. krivdo za prodajo avtomobila, ki ima (zamolčano) napako. "Svetenje" lučke namreč ni "normalno delovanje" prodanega predmeta.
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GregiB ()
Kalibri ::
Lahko pa rečeš, da je kupec avto pregledal in bi moral tisto lučko videti, od tam dalje pa velja videno kupljeno
Lahko pa rečeš, da je kupec avto pregledal in bi moral tisto lučko videti, od tam dalje pa velja videno kupljeno
Ne bo zdržalo... Prodajalec je dolžan opozoriti na vse njemu znane napake oz. odstopanja od "normalnih" lastnosti prodajanega predmeta. Zadeva bi bila drugačna, če bi se prodajalka zgovarjala, da za napako ni vedela oz. da jo v času prodaje ni bilo... kar pa bo verjetno malo težko, sploh, če se da na kakšnem servisnem portalu odčitati, kdaj se je napaka pojavila...
Klemen86 ::
Edini pravi odgovor je, ne sekiraj se. Stanje starega avta je ocenila avtohiša in ponudila ceno, po kateri želi odkupiti avto. Če niso naredili "due-diligenca", je to njihov problem.
Če niso naredili "due-diligenca", je to njihov problem.Ki pa bo kaj kmalu postal njen problem... če se bodo resno lotili izterjave...
Furbo ::
Reci avto hiši, da si pripravljen razdreti pogodbo in vzeti avto nazaj in ga pač prodaj kaki drugi hiši ali fizični osebi. Kolikor slabo plačujejo, ne vem če jim bo v interesu.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
V vmesnem času pa ne veš kaj je AH delala z avtom. Dobiš nazaj še kakšen drug del zamenjan z izrabljenim.
tony1 ::
Reci avto hiši, da si pripravljen razdreti pogodbo in vzeti avto nazaj in ga pač prodaj kaki drugi hiši ali fizični osebi. Kolikor slabo plačujejo, ne vem če jim bo v interesu.
Če si bil razen zadnje epizode s to AH maksimalno zadovoljen je po mojem tole edina razumna rešitev, kjer jim sam prideš nasproti. To je tvoja dobra volja. Kar se grejo je precej tipično cigansko izsiljevanje.
Dinamika tukaj je popolnoma drugačna kot pri prodaji med dvema fiz. osebama. Tukaj je na drugi strani firma, ki ima znanje, to je njen posel in za katero je njena lastna nezadostna skrbnost v poslu del poslovnega tveganja. To kar se gredo zdaj je v poslu nezaslišano in nemogoče. Kaj pa ena voznica ve o lučkah v števcih - ampak diler, ki od tega živi (bog ne daj, da ni še uradni servis) mora pa o tem vedeti (skoraj) vse. Če ne ve, tough luck zanj.
mirator ::
živjo,
Ja smešno in žalostno hkrati. Jaz sem že velokrat menjal staro za novo pa na takšen problem še nisem naletel. Včasih so moj stari avto pregledali do podrobnosti in mi predlagali odkupno ceno. Največkrat pa, če avto ni imel vidnih zunanjih poškodb so mi bili pripravljeni podati oceno odkopa glede na letnico.
Mislim, da moraš zahtevek uradno (s priporočeno pošto) zavrniti.
Če niso naredili "due-diligenca", je to njihov problem.Ki pa bo kaj kmalu postal njen problem... če se bodo resno lotili izterjave...
Bi rad videl na osnovi česa bo ta resna izterjava potekala.
1. Stranka je svojo obveznost iz pogodbe izpolnila, ko je dostavila avto in ga prodala za ceno, ki jo je postavila avtohiša.
2. Dokazati, da je napaka bila prisotna v času prodaje, je nemogoče.
"Mislim, da moraš zahtevek uradno (s priporočeno pošto) zavrniti."
To naj pove kak pravnik. Če si ne želiš mazati rok s cigani, ti ni treba na zasebno pisanje neke firme niti odgovarjati. Moraš pa reagirati, če bi prišlo po pošti pisanje s sodišča. Ampak ne bo, ker izsiljujejo in ker so kljub okvari, ki je niso videli, pri prodaji naredili debel plus.
Povem primer: kupil sem 5 let star rabljen avto v avtohiši, kjer so mimogrede povedali, da je njihova provizija 10% cene. Med ogledom avta sem našel luknje v toplotnem ščitu zadnjega lonca, in b.p. so ga zamenjali z novim originalnim (MPC lonca je bila nekje 5% cene avta, njihova nabavna najbrž pol toliko).
Niti slučajno jim ni padlo na pamet nato izsiljevati tretjo fizično osebo, ki je avto dala v AH v račun...
To naj pove kak pravnik. Če si ne želiš mazati rok s cigani, ti ni treba na zasebno pisanje neke firme niti odgovarjati. Moraš pa reagirati, če bi prišlo po pošti pisanje s sodišča. Ampak ne bo, ker izsiljujejo in ker so kljub okvari, ki je niso videli, pri prodaji naredili debel plus.
Povem primer: kupil sem 5 let star rabljen avto v avtohiši, kjer so mimogrede povedali, da je njihova provizija 10% cene. Med ogledom avta sem našel luknje v toplotnem ščitu zadnjega lonca, in b.p. so ga zamenjali z novim originalnim (MPC lonca je bila nekje 5% cene avta, njihova nabavna najbrž pol toliko).
Niti slučajno jim ni padlo na pamet nato izsiljevati tretjo fizično osebo, ki je avto dala v AH v račun...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Zakaj? Vse napake beleži računalnik.
Normalno da ne, kako pa naj voznik ve, da ima luknje v neki zaščiti na podvozju. Nima pa to neke veze s tem primerom kjer je svetila lučka za ESP in vsak normalen voznik ve, da avto ne bi smel voziti, ker ni tehnično izpraven. Še v navodilih vozila to piše.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Tričetrt voznikov je ne opazi, še pregledniki na tehničnem se raje delajo, da je ne.
Časi, ko je bila edina rumena lampa v avtu tista od zadnjih meglenk in ABSa so že dolgo mimo. Danes se jih ob kontaktu prižge ene 10, med vožnjo pa ti DSC lampa sveti že, če na mokrem malo gas preveč pohodiš... Sveti ti lampa za izklopljeno opozarjanje na črte voznega pasu, sveti ti lampa za nedelovanje kamere, če se je med vožnjo preveč zameglila šipa...
Skratka, to je problem firme, ki je avto kupila. Oni so strokovnjaki v tej zgodbi, to nista dva janeza, ki oba skupaj komaj vesta, kaj je to avto. Še posebej, ker ne gre za nerešljiv problem - avto ni bil razbit in slabo popravljen - gre za strošek nekaj stotakov, ki so firmino poslovno tveganje.
"Še v navodilih vozila to piše."
Ponavadi piše, da je vožnja avta varna še naprej, le ESP ne bo posredoval. Nikakor ob tem ne bo z rdečo pisalo STOP.
In nato piše, da naj avto peljemo na pregled na servis. Kjer - tle se pa malo hecam - sedaj tudi je...
" Zakaj? Vse napake beleži računalnik."
Zakaj pa niso, kot firma, ki ima opremo in znanje, napake prebrali s testerjem preden so dali dinarčke?
Časi, ko je bila edina rumena lampa v avtu tista od zadnjih meglenk in ABSa so že dolgo mimo. Danes se jih ob kontaktu prižge ene 10, med vožnjo pa ti DSC lampa sveti že, če na mokrem malo gas preveč pohodiš... Sveti ti lampa za izklopljeno opozarjanje na črte voznega pasu, sveti ti lampa za nedelovanje kamere, če se je med vožnjo preveč zameglila šipa...
Skratka, to je problem firme, ki je avto kupila. Oni so strokovnjaki v tej zgodbi, to nista dva janeza, ki oba skupaj komaj vesta, kaj je to avto. Še posebej, ker ne gre za nerešljiv problem - avto ni bil razbit in slabo popravljen - gre za strošek nekaj stotakov, ki so firmino poslovno tveganje.
"Še v navodilih vozila to piše."
Ponavadi piše, da je vožnja avta varna še naprej, le ESP ne bo posredoval. Nikakor ob tem ne bo z rdečo pisalo STOP.
In nato piše, da naj avto peljemo na pregled na servis. Kjer - tle se pa malo hecam - sedaj tudi je...
" Zakaj? Vse napake beleži računalnik."
Zakaj pa niso, kot firma, ki ima opremo in znanje, napake prebrali s testerjem preden so dali dinarčke?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Seveda bi morali priklopiti tester.
Pri napaki ESP (DSC/ASR) vsaj pri meni, piše da lučka sveti neprekinjeno in je potrebno obiskati servis. Pri STOP pa sicer piše, da se prižge tudi ob napaki zavornega sistema ampak nisem siguren ali tudi pri ESP. Pri napaki ABS se mi je.
Pri napaki ESP (DSC/ASR) vsaj pri meni, piše da lučka sveti neprekinjeno in je potrebno obiskati servis. Pri STOP pa sicer piše, da se prižge tudi ob napaki zavornega sistema ampak nisem siguren ali tudi pri ESP. Pri napaki ABS se mi je.
Lahko da danes se, ker je ima ABS nalogo tudi razporediti zavorno silo med obema osema, včasih pa je to naredil enostaven mehanski element. Na dvajset let starih avtih pa se tudi pri ABSu ni prižgal STOP.
Zakaj? Vse napake beleži računalnik.
Normalno da ne, kako pa naj voznik ve, da ima luknje v neki zaščiti na podvozju. Nima pa to neke veze s tem primerom kjer je svetila lučka za ESP in vsak normalen voznik ve, da avto ne bi smel voziti, ker ni tehnično izpraven. Še v navodilih vozila to piše.
A sodišče bo pa kar verjelo podatkom offline sistema v avtu, ki ima napake? Kdo pravi, da računalnik pravilno dela?
Avto je prodajala punca, mene ni bilo zraven in bi obvestil avtohišo da ESP ni OK... tudi punci rekel, naj omeni....
seveda baba kot baba pri prodaji zmrznila in ni omenila da ni ok...
Lučka lepo sveti in je edina lučka ki pri prizganem avtomobilu gori... vidi se jo na " 10 metrov " gori skoz.
Imava tudi sliko iz prodaje... ko je punca za spomin slikala zadnji trenutek z avtom in vmes tudi slika iz kota kjer če približaš lepo vidis lučko ki sveti... imava dokaz da ta lučka že bila in da bi jo kupec moral videti...
je pa znimivo, da se avtohiše niti ne zapeljejo z avtom... da ga sprobajo
desc ga baje samo prizgal , odprl pokokrov motorja okol hodil pa gobcal z mojo punco...
je pa tudi res da avto ko se prizge in naredi self check.. ne javi nobene napake
recimo, pol leta nazaj pri self check lepo napisal da ne gori zadnja leva luč...
seveda baba kot baba pri prodaji zmrznila in ni omenila da ni ok...
Lučka lepo sveti in je edina lučka ki pri prizganem avtomobilu gori... vidi se jo na " 10 metrov " gori skoz.
Imava tudi sliko iz prodaje... ko je punca za spomin slikala zadnji trenutek z avtom in vmes tudi slika iz kota kjer če približaš lepo vidis lučko ki sveti... imava dokaz da ta lučka že bila in da bi jo kupec moral videti...
je pa znimivo, da se avtohiše niti ne zapeljejo z avtom... da ga sprobajo
desc ga baje samo prizgal , odprl pokokrov motorja okol hodil pa gobcal z mojo punco...
je pa tudi res da avto ko se prizge in naredi self check.. ne javi nobene napake
recimo, pol leta nazaj pri self check lepo napisal da ne gori zadnja leva luč...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gtrxslo ()
Lej, firma vzame v račun vsak dan kakšen avto. Kje se jim pa da ukvarjati s pregledom avta, kar jih zanima je servisna knjiga, kilometri in letnik avta... In brez skrbi, da so tudi s tvojim avtom naredili soliden plus, sedaj pa poskušajo iztržiti še več zaradi lastnega felerja...
Btw., kakšen diler pa je to, je to zaresna avto hiša ali samo nekdo z makadam parkingom in kučico? Je to uradni servis? Sta tudi nov avto kupila pri njih?
Btw., kakšen diler pa je to, je to zaresna avto hiša ali samo nekdo z makadam parkingom in kučico? Je to uradni servis? Sta tudi nov avto kupila pri njih?
"Sta tudi nov avto kupila pri njih?"
Ne gre le za moj firbec (ali morda težave s funkcionalnim branjem), to sprašujem tudi zato, da bi vzpodbudil razmislek, če imaš namen še imeti kaj opravka s to AH. Npr., če sta tam kupila tudi nov avto, in ga mislita tam servisirati, potem se boste morali nekaj zmenit.
Če pa to ne drži, potem pa jih lahko pač ignoriraš. Izsiljujejo, ta tvoj dolg je namišljen.
Ne gre le za moj firbec (ali morda težave s funkcionalnim branjem), to sprašujem tudi zato, da bi vzpodbudil razmislek, če imaš namen še imeti kaj opravka s to AH. Npr., če sta tam kupila tudi nov avto, in ga mislita tam servisirati, potem se boste morali nekaj zmenit.
Če pa to ne drži, potem pa jih lahko pač ignoriraš. Izsiljujejo, ta tvoj dolg je namišljen.
avto kupljen drugje
punca je zdej brez vozila... ni potrebe po dveh... zato tudi prodala
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gtrxslo ()
avto kupljen drugje
Ga je dala v AH ravno zaradi te napake? Čeprav bi pri privat prodaji dobila več.
Si kaj gledal v čem je problem in koliko bi prišlo popravilo preden sta ga prodala.
Sklepam, da z lučko z napako ne bi šel čez naslednji tehnični.
Sklepam, da z lučko z napako ne bi šel čez naslednji tehnični.
Mogoče kaj ne vem ampak od kdaj jih na tehničnem zanimajo "lučke" dokler avto naredi pregled vsega drugega (emisije, zavore,..)?
kixs ::
Avto mora biti tehnicno brezhiben. Opozorilna lucka pomeni, da nekaj ni v redu. Kar pomeni, da avto ni tehnicno brezhiben in ce bo preglednik imel dober dan, te bo spustil z opozorilom, da to cim prej uredis. Lahko pa te tudi vrze in imas potem nekaj dni casa, da to uredis.
Utk ::
Če bi bila lučka za tekočino za šipe, ali motor pa da so plini v redu, bi morda še šlo. Esp, ki je obvezen in ki je v rangu zavor, zelo dvomim, da sme spregledat.
Jure14 ::
Meni sveti "servis" lučka, ker nimam senzorjev tlaka v zimskih gumah. Pa jih na tehničnem to nič ne briga.
Esp, ki je obvezen
Kaj pa pri avtih ki ESPja nimajo? Avto kateremu ne dela ESP, ni nič drugače kot avto ki ESPja nima.
Utk ::
Obvezen je za avte tam nekje od 2015 naprej.
Tudi meglenke niso obvezne, ampak če jih imaš in ne svetijo, ne greš čez.
Tudi meglenke niso obvezne, ampak če jih imaš in ne svetijo, ne greš čez.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
c3p0 ::
Dinamika tukaj je popolnoma drugačna kot pri prodaji med dvema fiz. osebama. Tukaj je na drugi strani firma, ki ima znanje, to je njen posel in za katero je njena lastna nezadostna skrbnost v poslu del poslovnega tveganja. To kar se gredo zdaj je v poslu nezaslišano in nemogoče. Kaj pa ena voznica ve o lučkah v števcih - ampak diler, ki od tega živi (bog ne daj, da ni še uradni servis) mora pa o tem vedeti (skoraj) vse. Če ne ve, tough luck zanj.
Drži. Da očitne stvari, kot je svetleča lučka, dikler kot profesionalec ne bi videl, bo sodišče težko verjelo. Da bi moral laik profija opozarjat na tako očitno stvar, kot je svetleča lučka, je absurdno.
Diler, kot "občan", vsaj po mentaliteti, hoče kaj dodatno iztržit in ne bo šel naprej po sodni poti, ker tudi če zmaga, so sodni stroški višji od par stotakov, o čemer gre beseda (verjamem, da ne govorimo o 2 leti stari mečki).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pravni nasvet glede nakupa rabljenega avtomobilaOddelek: Loža | 1943 (1225) | UganiKdo |
» | Prodal Avto - okvarjen avto po 1mescu (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Na cesti | 37112 (25396) | zobnik |
» | Najem mehanika za prisostvovanje pri nakupu rabljenega avtomobila v Lj (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 16608 (12956) | solatko |
» | Zakon o varstvu potrošnikov in rabljen avtomobil (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 21070 (11507) | bambam20 |