» »

Gorsko reševanje psov

Gorsko reševanje psov

dronyx ::

Tole je povzetek pisma, ki sem ga napisal GRZS.

Zadnjič (konec julija) sem šel do Triglavskih jezer. Nekje na poti iz Planine Blato do koče na Planini pri Jezeru srečam večjo skupino fantov iz Italiji, med katerimi je bil tudi nekod z očitno huje poškodovano nogo, saj je komaj hodil in stokal od bolečin. Verjetno kakšen zvin ali kaj podobnega. Oskrbnik koče mi je povedal, do so prespali pri njemu v koči. So klicali na 112 da potrebujejo pomoč, vendar so menda pomoč zavrnili. Kaj je bil razlog za zavrnitev pomoči ne vem. Ampak isti dan pa berem v novicah, da je nekega psa v gorah pičila kača in so ga s helikopterjem odpeljali v dolino. Torej psu so pomagali celo s helikopterjem (razumem, da bi v nasprotnem primeru verjetno poginil), fantu iz Italije pa ne! Morda bi se moral narediti, da izgublja zavest ali kaj podobnega? Včasih se moraš malo znajti. Danes berem v novicah, da je poginil pes pri bivaku pod Skuto. Tudi tokrat so poginulega psa in lastnike odpeljali v dolino s helikopterjem. Očitno so pri nas helikopterskega reševanja deležni tudi psi, pa dvomim da na stroške lastnikov, ampak zopet na stroške davkoplačevalcev.

Pa še ena prigoda s psi v gorah (sam sicer zahajam v gore zelo redko).

Grem zadnjič (pred 10 dnevi) do Vodnikovega doma iz Rudnega polja. Na Studorskem prevalu bi kmalu prišlo do pretepa. Nekdo je imel s seboj štiri pse. Dva majhna in dva malo večja z nagobčniki, po moje kakšna bokserja. Pa pride nek planinec iz smeri Vodnikovega doma in mu začne težiti, da mora v gorah imeti pse na povodcu. Ta s psi ga vpraša, če je slučajno kakšen policaj, pa mu odgovori, da nekaj takega. Nakar mu ta s psi reče, da mu ga lahko samo pofafa (dobeseden prepis pogovora).

Kar se tiče psov v Triglavskem narodnem parku (TNP) bi očitno ti morali biti na vrvici, vsaj tako nakazujejo oznake za obnašanje v TNP, česar po mojem opažanju skoraj nihče ne upošteva! Po mojem mnenju te oznake potem nimajo smisla in bi jih morali umakniti iz tabel. Če so neka pravila, jih mora nekdo nadzirati. Tega očitno ne nadzira pri nas nihče.

V Narodnem parku Mercantour (primorske Alpe) v Franciji so psi v določenih območjih prepovedani. Kaj takega se mi zdi da je pri nas nepredstavljivo. Pse vlečejo nekateri tudi na najzahtevnejše gorske poti, pri čemer očitno nekateri sploh ne vedo, česa je pes zmožen. Ko se kaj resno zaplete pa seveda 112 in polet dežurnega helikopterja. Morda bi bilo smiselno, da se tudi pri nas kje v gorah, zlasti pa v visokogorju in ponekod v TNP pse prepove. Če to deluje v Franciji, ne vidim razloga, da ne bi pri nas.

Se pa bojim, da bom moral zaradi besnih pasjeljubcev najeti varnostnike. Katera varnostna služba je najcenejša? :))
  • zaklenil: bluefish ()

Groot ::

Malo si zamudil s trolanjem glede tega nesrečnega reševanja psa s helikopterjem. Je že passe ;)

Ampak da ti vseeno odgovorim, ker dobro poznam delovanje naše reševalne službe, si upam trditi, da zagotovo nihče, ki je bil potreben pomoči ni ostal brez. Kvečjemu velja obratno, ampak to je že druga zgodba.

Morda pa bodo pojasnili zakaj niso hoteli reševati poškodovanega fanta iz Italije. Ne vem pa kdo je pomoč zavrnil. Možno da tudi operater na številki 112 in da to sploh ni prišlo do reševalcev.

Obstajajo pa tudi na Youtubu posnetki, na kakšne zahtevne gorske poti ljudje vlečejo s seboj pse (pa seveda ne mislim do Vodnikovega doma). In potem že tako preobremenjeni gorski reševalci morajo reševati še pse v težavah.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

Ajinca ::

;) 100krat raje rešim vsakega cucka kot pa tegale dronyxa...

Ajinca je izjavil:

To pa verjamem. Sploh če reševanje plačajo davkoplačevalci. In kdo bi sigurno znal povedati, koliko stane en tak let helikopterja za reševanje v gorah. >:D

Ajinca je izjavil:

Pri tistem fantu iz Italije so očitno razmišljali enako kot ti.

Zgodovina sprememb…

grimmir3 ::

Gledam zadnjič v trgovini kjer so imeli dve košari za prispevke.

Prva za domače živali in druga za šolarje.
Tista za domače živali je bila povsem polna pasje in mačje hrane.
V tisti za šolarje je ležalo par zvezkov in nekaj navadnih svinčnikov.

Očitno ljudje raje prispevajo za pse in mačke kot za otroke.

In ja sem kupil nekaj za šolarje, paket zvezkov, ovitkov nekaj paketov barvic.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: grimmir3 ()

Groot ::

Da trolčku se malo razširimo obzorja in dodamo material za nove teme, helikopter še precej večkrat kot pse rešuje krave, ki so zašle v kakšno brezno ipd. ;)

Groot je izjavil:

Da trolčku se malo razširimo obzorja in dodamo material za nove teme, helikopter še precej večkrat kot pse rešuje krave, ki so zašle v kakšno brezno ipd. ;)

Saj verjetno bi marsikdo prej reševal žival, kot človeka. Očitno smo nad ljudmi razočarani. Se preveč dobro poznamo (pa ti ni potrebno žalit, čeprav sem opazil, da je to sedaj standardni način debate tule - trolček, rasistek, fašistek itd. - moderatorji pa v Sočiju na dopustu).

Če vidiš človeka v težavah, vzameš ven telefon in malo poslikaš za spomin ali posnameš kakšen filmček na hitro.

Zgodovina sprememb…

MadMen ::

Nevem če si ravno na mestu da karkoli moraliziraš, če si pripravljen "ponarediti" zdravstveno stanje za prevoz v dolino s helikopterjem. Sicer pa tud ta tvoj "Italijan" ni v Sloveniji davkoplačevalec...

Naj se ustrezno uredi obvezno zavarovanje za v gore, ki bo pokrilo reševanje s helikopterjem(kot imajo rešene nekatere druge države).

MadMen je izjavil:

..."ponarediti" zdravstveno stanje...

:))

Ti očitno še nikdar nisi bil na urgenci? Veš koliko jih tam "ponareja" zdravstveno stanje, da pridejo prej na vrsto?

MadMen je izjavil:

Sicer pa tud ta tvoj "Italijan" ni v Sloveniji davkoplačevalec...

Kakor je meni znano pri nas v gorah rešujejo brezplačno tudi tujce in mislim da ne delajo nekih razlik. Kakšna je zgodba s tem Italijanom pa ne vem. Jaz sem ga srečal in se je mučil, ko je hodil nazaj dol do planine Blato. Tam je kar strmo in kakšen resen zvin noge vem da hudo boli. Se ne bi rad znašel v taki situaciji.

Zgodovina sprememb…

Gospod ::

Gorsko reševanje psov je zelo redko helikoptersko reševanje opitih in ne pravilno opremljenih obutih plenilcev pa ja stalna praksa takšno reševanje bi morali zaračunati kot v tujini.
Lp.

Ne vem sicer če to res drži, ampak ena znanka mi je rekla, da če si član PZS imaš tudi krito neko zavarovanje za reševanje v gorah, menda celo v tujini. Pri nas pa po moje tega niti ne potrebuješ, saj te v vsakem primeru pridejo rešit (no, očitno ne čisto v vsakem). Zato pa je toliko pogumnih, ki brez kondicije lezejo na Triglav ali celo po zahtevnih feratah. Ko ne gre več pa naročiš helikoptersko reševanje na 112. Očitno je vsaj ena posadka ves čas dežurna, tako da kar hitro priletijo. Si upam staviti, da so tudi danes imel vsaj nekaj letov. Ta naš safety net ti omogoča, da se praktično vsak lahko poskusi v gorah tudi na poteh, ki imajo oznako zelo zahtevna ali celo izjemno zahtevna pot. Meni recimo kaj takega ne bi prišlo niti na misel.

Zgodovina sprememb…

ginekk ::

V letu 2024 se pes razume in vidi kot del družine

Ljudje vlačijo cucke v tudi v restavracijo za mizo, zato se niti ne čudim takim reševanjem.

Ales ::

dronyx je izjavil:

Ajinca je izjavil:

Pri tistem fantu iz Italije so očitno razmišljali enako kot ti.

Nimam pojma, zakaj te takole žalijo na forumu, razen če je morda zato, ker na pamet nekaj nabijaš. To sicer ni dober razlog. Zadostovalo bi, da se ti pove, da nimaš nobenih konkretnih informacij za svoja sklepanja, razen da si slišal, da je bila "pomoč zavrnjena", ne veš pa niti ali jo je planinec sam zavrnil ali so mu jo iz nekega razloga zavrnili reševalci. Vsak umen človek bi se tu ustavil pred delanjem nadaljnjih zaključkov.

Morda je sam planinec menil, da bo prišel dol peš in se mu ni zdelo potrebno dvigati helikopter v nebo. Morda pa ne. Iz napisanega ne vemo. In ti tudi ne. Nadaljuješ pa z nekimi zaključki glede psov in splošnim jamranjem, ki ni dobro premišljeno.

Ampak, kakor sem rekel, to še ni razlog, da te žalijo na forumu. Glede tega se pa komot pritožuješ, ker imaš prav.

Ales je izjavil:

Nimam pojma, zakaj te takole žalijo na forumu, razen če je morda zato, ker na pamet nekaj nabijaš.

Nič ne nabijam kar nekaj na pamet. Napisal sem to kar sem videl in slišal. Oskrbnik koče mi je dejal, da so klicali na 112, prosili za pomoč in je bila pomoč zavrnjena. Jaz sem razumel da zavrnjena s strani reševalcev oz. 112, ne planinca. Ja pa bila kot rečeno neka večja skupina mlajših planincev iz Italije in opremljeni so bili za visokogorje. Torej ne natikači ali kaj podobnega. Nesreče v gorah se ne dogajajo samo pijančkom in tistim, ki gredo v gore nepripravljeni ali slabo opremljeni.

Če se ti zdi to dovolj dober razlog za žalitve, prav. Mene to ne gane čisto nič, ni pa to moj nivo debate.

Zgodovina sprememb…

Ales ::

dronyx je izjavil:

Ales je izjavil:

Nimam pojma, zakaj te takole žalijo na forumu, razen če je morda zato, ker na pamet nekaj nabijaš.

Nič ne nabijam kar nekaj na pamet. Napisal sem to kar sem videl in slišal. Oskrbnik koče mi je dejal, da so klicali na 112, prosili za pomoč in je bila pomoč zavrnjena. Jaz sem razumel da zavrnjena s strani reševalcev oz. 112, ne planinca. Ja pa bila kot rečeno neka večja skupina mlajših planincev iz Italije in opremljeni so bili za visokogorje. Torej ne natikači ali kaj podobnega. Nesreče v gorah se ne dogajajo samo pijančkom in tistim, ki gredo v gore nepripravljeni ali slabo opremljeni.

Če se ti zdi to dovolj dober razlog za žalitve, prav. Mene to ne gane čisto nič, ni pa to moj nivo debate.

Tebe bralno razumevanje ornk daje. Poskusi se umiriti, parkrat globoko vdihni in preberi še enkrat, kaj sem napisal. Pa cel post, ne pa da trgaš po en stavek iz konteksta.

DamijanD ::

dronyx je izjavil:

Ne vem sicer če to res drži, ampak ena znanka mi je rekla, da če si član PZS imaš tudi krito neko zavarovanje za reševanje v gorah, menda celo v tujini.

Članarina pri PZS ima več različnih kategorij. A, ki je najdražja, vsebuje tudi tako zavarovanje, kot ga omenjaš

Kot sem razbral iz nekega drugega komentarja drugje je zadeva sedaj celo taka - če sta huje poškodovana planinec, ki ni v življenjski nevarnosti in pes, ki je v življenjski nevarnosti (recimo pik strupene kače), potem mora helikopter najprej poletet reševati psa, nato šele planinca. Očitno je pri ljudeh prevladujoče splošno prepričanje, da morajo psa v gorah reševati enako kot ljudi in je enako na prioritetni listi po resnosti poškodb oziroma urgentnosti stanja.

Zgodovina sprememb…

nokken ::

dronyx je izjavil:

Ne vem sicer če to res drži, ampak ena znanka mi je rekla, da če si član PZS imaš tudi krito neko zavarovanje za reševanje v gorah, menda celo v tujini. Pri nas pa po moje tega niti ne potrebuješ, saj te v vsakem primeru pridejo rešit (no, očitno ne čisto v vsakem). Zato pa je toliko pogumnih, ki brez kondicije lezejo na Triglav ali celo po zahtevnih feratah. Ko ne gre več pa naročiš helikoptersko reševanje na 112. Očitno je vsaj ena posadka ves čas dežurna, tako da kar hitro priletijo. Si upam staviti, da so tudi danes imel vsaj nekaj letov. Ta naš safety net ti omogoča, da se praktično vsak lahko poskusi v gorah tudi na poteh, ki imajo oznako zelo zahtevna ali celo izjemno zahtevna pot. Meni recimo kaj takega ne bi prišlo niti na misel.

Ja ne bos verjel, doloceno clanstvo v PZS ima vkljuceno tudi zavarovanje za tujino. Za pri nas ga ne rabis, enako kot ga ne rabis ko se zaletis z avto, ali te zaradi prevec pokajenih cigaret in popitega piva doma na kavcu zadane kap. Resevanje v hribih in oskrba po teh nesrecah je vkljucena v osnovno zdravstveno zavarovanje, kar je cisto prav. Ce ima kdo ideje, da je to treba placati drugace, potem zacnite placevati cisto vse. Ja resevanje v hribih je precej drazje, kot resevanje cez cesto, problem pa je da je leta 2023 (ki je bilo kao rekordno) GRS imela celih 687 posredovanje (niso vsa s helikopterjem... intervencih s helikopterjem je bilo v 2023 "zgolj" 295). Toliko jih ima verjetno Urgenca v Ljubljani v enem samem tednu. Tako da vse ki vas tako hudo skrbijo stroski helikopterja, se raje zamislite kaksni so stroski resevanja in zdravljenja pacientov s kavca, ki jih je nekaj 1000x vec kot tistih par katere morajo pripeljati iz hribov.
In ce te moti resevanje psov, ja GRS je organizirana za resevanje ljudi in imovine... iz hribov ter vseh nedestopnih oz. tezje dostopnih krajev. Torej tudi psov.

O tem, da bodo šli prej reševati psa, kot mene, jaz sploh ne dvomim (marsikomu tule se to zdi čisto normalno). Tudi ne dvomim, da ima marsikateri pes boljšo zdravstveno oskrbo od mene, pa čeprav plačujem zdravstveno zavarovanje in to ne tako malo, kot se želi prikazati. Ampak to je že druga tema.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

O gojzarjih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13517411 (12311) pegasus
»

Na Storžicu 3je alpinisti mrtvi, 2 reševalca poškodovana (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16718220 (12052) zobnik
»

V tujini si ob nesreči in brez zavarovanja samoplačnik

233477 (2555) zobnik
»

Helikopterski preleti v okolici kliničnega centra LJ (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5911446 (8267) bajsibajsi
»

Helikopterji Policije in Vojske ne bodo več smeli reševati ?

436418 (5096) ...:TOMI:...

Več podobnih tem