» »

Ali AT napajalnik zadostuje?

Ali AT napajalnik zadostuje?

Groovy ::

imam ploščo ACORP 5ALI61 ( http://www.motherboard.cz/mb/acorp/5ali... ) in na njej P200mhz procesor,zadeva je priklopljena na AT napajalnik...
sedaj bom kupil AMD K6 II 500MHz... zanima me, če bo delalo to z AT napajalnikom, ali moram kupiti še ATX napajalnik. Plošča namreč podpira oba načina napajanja.
Zanima me tudi kaj je bistvena razlika napajanja teh dveh napajalcev....

THANX

Azrael ::

Če plošča podpira ta procesor potem ni problema.

Razlika med AT in ATX pa je v tem, da pri AT računalnik prižigaš in ugašaš s stikalom na ohišju- vklapljaš in izklapljaš mu napajanje iz omrežja 230V, Windowsi pa na koncu izpišejo, Sedaj lahko varno ugasnete računalni, pri Linuxu je slično.
Pri ATX pa imaš več možnosti, vklop preko tipke na ohišju, lahko tudi preko tipkovnice, miške modema..., pod pogojem, da plošča to podpira. Ko želiš izklopiti računalnik pa v Windowsih ali Linuxu samo izbereš zaustavitev sistema in potem OS naredi vse, kar je treba in na koncu ugasne računalnik. So tudi razne variante ko gre računalnik v pripravljenost itd. Slabost ATX pa je da mora biti en del računalnika vedno pod napetostjo (za to skrbi napajalnik), da te možnosti delajo, to pa zahteva nekaj porabe elektrike, tudi ko je računalnik ugasnjen in je večja možnost težav zaradi raznih motenj v el. omrežju. Obojemu se da izogniti, tako da računalnik izklopiš iz vtičnice ali izklopiš stikalo na zadnji strani ATX napajalca, ko računalnika ne rabiš.

Skratka, ATX je bolj komforten, pri AT pa je računalnik, ko je ugasnjen, vsekakor brez napetosti in porabe.

Osebno mislim, če je ta tvoj AT napajalnik v redu, ni treba menjati za ATX, ker z ATX napajalnikom dobiš problem, kam postaviti tipko za vklop izklop (včasih se lahko da tipka na mesto stikala za Turbo in se z njo vklaplja in izklaplja računalnik), če pa bo enkrat AT napajalnik crknil, pa boš takrat zamenjal verjetno cel računalnik, ker ta tvoj verjetno že preveč počasen za današnji software.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Groovy ::

thanx za izčrpne info.

mene je ubistvu samo zanimal če bo 500tka delala z tem napajalcem, in hvala bogu da bo.:P
Ker sem mal modificiral, da bo škatla čim tišja.

Nč skrbet, kompjuter bo za server, npr. za kšne špile... >:D :)
I am the captain of my soul

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se noče zagnati

Oddelek: Pomoč in nasveti
156326 (5676) Uporabnik-6
»

Zagon PC-ja preko podaljška!

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
272261 (1847) Pyr0Beast