» »

LED dioda, ki stalno sveti

LED dioda, ki stalno sveti

matias ::

Mene pa zanima, ce je ze kdo probal zmontirat LEDico v napajalnik al pa nekam na kisto tko, da bi svetla, tud ko bi bil racunalnik izklopljen.
A je to tezko nardit?
Namrec na plati mam eno rdeco 5mm LEDico, ki sveti VEDNO:) ... a jo lahk mogoce kr zamenjam z belo al pa modro visoko svetilno???

btw: a mogoce kdo ve ce prodajajo belo-vijolicne oz. BLEDO-vijolicne LEDice (3 ali 5mm) v IC-ju? namrec ze kak mesec cakam na katalog;(

caw, matias

Vesoljc ::

kwa pa ksna una vecna lucka ? :))
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

matias ::

js bi sam rad, da bi mel notr eno ledico, ki bi skos svetla, pa bi jo lahk ugasnu na glavnem stikalu za napajalnik... bi to slo?
nekok si ne upam kr zamenjat une rdece ledice na plati :|

Highlag ::

IC ima katalog tudi On-line, če te misliš da boš našel diodo vijoličaste barve. Vprašanje pa je kaj imajo na zalogi.

Microsoft ::

Pa tist stikalo, ku mas na napajalniku, verjetn sam isklop tokokrog primarnega navitja, tak de se mi samja ne, kak lahka pol tista stvar na plati gori! Sam ce ti ugasne sele takrat, ko stikalo izklopis, pol zgleda, da mas strom tud takrat, ku je racunalnik sam prkloplen na 230V. Pa ce mas V-meter, pol pac zmer, kje mas strom pa tja nekot prloti diodo pa upor.

Lahka pa tud probas, da bi jo kar prlotu na 230V takoj za stikalo (vzporedno z primarnim navitjem transformatorja), sam deej zaporedno kakih 25k-50kOhm upr, da nebos naredu sam enkratno uporabno stvar. Pol ko bos pa zvezu, pa uzgi stekalo, pa pogledi, ka se bo zgodil. Pa dej za zacetek rajs se kak vecji upr. Diodo pa ubrn tak, koker se ti zazdi, ker mislm, da bi mi mogla stvar goret kaker kol ubrnes. Pa upr, more bit 2,5W al pa se vec, da se ti nebi kej tam kurl.

Drgac pa so se itaque druge resitve, sam dej probi to tapru ce gre.:)

BTW: 230V je lahka tud kr vlk, tak de en mecken pazi, ka delas!8-O


gumby ::

lahko vežeš tudi na stand-by napetost... poglej na napajalniku, katera žica je to (+5VSB ali kaj podobnega bi moralo pisati)...

msmiha ::

JimiBtn: večjih bedarij še nisem slišal:\.
1. na primarju je izmenična napetost tako kot tudi na sekundarju, saj drugače ne more delovati transformator.
2. Ne veš niti to da dioda polprevodniški element in je zato polariteta pomembna!
3. Če si že videl kaki ATX napajalnik da ima stikalo pol sem jaz pecikel. ATX napajalniki se preiključi na matično ploščo preko na katero se potem priključi kabel od tipke od ohišja, ki pa da samo začasni kontakt.
4.Ne dajaj takih nasvetv, ker bo še kerega ubilo če bo tvoje teorije poslušal!

Pametno ti pa je nasvetoval T.g. Veži na Stand-bye napetost.
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: msmiha ()

Highlag ::

msmiha ne vem če ne streljaš ti večjih kozlov, kot JimiBtn.

Sigurno, da ima ATX stikalo. To je glavno stikalo za izklop omrežne napetosti pri napajalniku. Skoraj bi upal trditi, da ga ima skoraj vsak napajalnik.

Led diodo tudi lahko priključiš na izmenično napetost s primernim preduporom. (Konkretno je že 230/0,02A = ~12K Ohm-ov dovolj)
Res je da se upor grozno greje. (12K Ohm * 0,02A^2 =4,8W)
Tako da rabiš 5W upor, ki bo še vedno peklensko vroč.
Ker je napetost izmenična je dobro zaporedno z led diodo vezati še usmerniško diodo npr 1N4007, ki razbremeni LED diodo, v periodi ko LED dioda ne prevaja. To pomeni, da LED dioda ne sveti ves čas ampak utripa z frekvenco 25Hz.
Vročega upora pa se lahko znebiš tudi z pomočjo primernega kondenzatorja in s tem izkoristiš navidezno upornost kondenzatorja. To pa je že druga zgodba.

Zaradi tega bi bilo bolje, da pogledaš kakšno napetost daje napajalnik, ko je v "stand-BY"-u in LED diodo vežeš tja, ali pa če ima MB že neko LED diodo, ki sveti jo odlotaj in namesto tiste prilotaj pač svojo.

msmiha ::

Highlag: Jaz imam ATX napajalnik in na njem ni niti enega stikala ne za isklop ozadaj ne za vklop računalnika (tako kot je to narejeno pri AT napajalniko).
Če bi pa to priključil tako kot je napisal JimiBtn pa ne vem kak bi kaj zgledalo, ko bi to slučajno prišlo do kratkega sitka ali pa kaj podobnega. Sedaj mi pa povej če je smiselno delat tako vezje zato da boš lahko eno diod gor priklopu da bo stalno svetla:\. Če boš dal brez kondenzatorja se bo upor grel ko svinja in boš itaq rabil še en hladilnik za upor pa še dioda bo utripala. Če bi pa hotel to priključit bi pa rabil polnovalni usmerniški mostič pa kondenzator pa upor. Sam zdaj pa poglej kje je smisel delati tako vezje za eno bogo LED diod, ki jo lahko enostavno priključiš na Stan-bye napetost pa daš en upor par ohmov vmes.
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

Highlag ::

Smisel to delat ja ga verjetno res ni, sam če človek to hoče?
Kdo smo mi da bi mu to odrekli? :D

Glede stikala čudno. Vse PC-je ki sem jih do sedaj videl ga majo ?:\ Mam pač krompir.:D

msmiha ::

Highlag: Stari napajalniki nimajo zadaj stikal, ker se v bistvo tista stikala niti ne rabijo. Hotu sem pa najprej povedat da se ATX napajalniki ne vklopijo tako kot so se vklopili AT napajalniki, ko si imel na kablo od napajalnika stikalo pa si pol stikalo zmotiral na kišto. Pri ATX napajalnikah pa moreš vzpostavit samo kontak na matični plošči da se napajalnik zažene. Temu pa služi tipka na ohišju. Da se ga pa tudi vklopiti če povežeš pin Power good pa Power OK.
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

Microsoft ::

OK! msmiha poglej: Ce takrat kje obstaja tista standby napetost, pol je res najbols vezat tja gor diodo. Sam jst sm povedu primer, kak nardit stvar z 230V. Dej sae ti povej svojo idejo, kak bi vezu diodo na 230V AC, pa da bo stvar čim bolj enostavna!!!! Bolj, kot pa upor pa dioda jst še nism vidu!

Pa da boš vedu, 25Hz ti ne boš vidu! Če pa vidiš, pol ti pa usaka televizja ku jo gledas, utripa. Morš vedit, da je to dost, da te stvar "preslepi" in pol vidis sam, da gori. Dela pa z manjšo močjo.

Pa jst to vem, da je AC na transformatorju!Sej mede tiud to veš, da je po Tr usmernik. Not so pa tud diode. Tak da diodo se da vezat na izmenično napetost, ker je tud zato nareta, da iz AC nardi DC. Ce pa das sam eno diodo, pa dobis polvalni usmernik!

Sam stvar je v tem, da se stvar da nardit!

P.S.: Dej bi pa rad slišu tvojo verzijo prklučitve diode na 230V!

Microsoft ::

Mim grede, v Conrad-u mas tako vezje za priklop na 230V za 1200SIT. Če ti to ni vlk....:)

msmiha ::

Saj nisem nikoli rekel da se ne da naredit. Jaz sem rekel da je brez veze delati tako vezje če se da to naredit na preprstejši nači.
Poleg tega si napisal to
Diodo pa ubrn tak, koker se ti zazdi, ker mislm, da bi mi mogla stvar goret kaker kol ubrnes
iz česar sklepam da nimaš pojma o diodah. Poleg tega se frekvenca 25 Hz kar lepo pozna. Probaj diodo priključi po tvoji teuriji pa boš videl. Će pa bi bila frekvenca vsaj 60Hz pol bi pa to bila druga pesem.
Mojo teurijo sem pa ti že povedal kako bi se to dalo gor priključit na 220V. To bi naredil tako da bi najprej vezal zaporedno en kondenzator nato bi vezal upor in šele nato Grezov spoj(polnovalni usmernik) in nato še en kondezator, ter stabilizator napetosti. Samo to je za moje pojme preveč komplicirano da bi gor priklopil navadno LED Diodo. Seveda je še možnih več načinov če bi hoteli komplicirati lahko vežeš še vzporednu primarju en trafu da boš mel enega samo za LED diodo če že hočete komlicirat.
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

Microsoft ::

Ka pol boš reku, da če prklopiš diodo na AC, da morš pazitz, kak jo obrneš? Jst ti dam računalnik, če je to važno! Gorela bo s frekvenco 25Hz, sam gorela bo! Pa res si as, če vidiš 25 Hz!Ti lahka povem, da dioda prevaja sam od + proti -, da začne silicijeva dioda prevajat prbližn pr 0,7V , germanijeva pa pr 0,3V , da so v gretzu štir diode, da lahka nardiš polnovalni usmernik tud sam z dvema diodama (sam nucaš še transformator s sredinskim odcepom). En mečken se še kr spomnem, sej sm iz ele šole.:D

Pa moj predlog je: Za 1200SIt dobis smpl vezje, ki ga prklopis na 230v, na drugi strani pa daš diodo. Bol preprost skor ne ge. Razn, če je kje tista standby napetost...:)

Trubadur ::

Ta dioda na matični kaže kaže da so kondezatorji polni.Jz je na tvojmu mestu nebi menu.

BTW:a maš QDI advance 10T al pa 10F plato?
BTW 2:a ste že slišal za kondezatorje v napajalcu?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Trubadur ()

Microsoft ::

Ja če pa zarad kondenzatorja-ev LED dioda takrat gori, bi pa lahka tak naredu, da bi jo kar tam zvezu, ku je zdej una doida na MB. Pol ko pa bi ugasnu PC, pa bi se po dolocenem cajtu tak sama ugasnala, ker bi se kondenzatorji spraznal.

Ka bi slo kak tak?

msmiha ::

Aja saj res jaz sem mislil da si ti uporabil Grezov spoj in si rekel da je vseeno kako ubrneš diodo. Za to se upravičujem.
Standbye napetost +5V je pa na pinu 9 na onem kablu ko se gor na matično iz napajalnika priključi, če se res ne da nobenemu v knjigu od matične pogledat. Tako da še vseeno vržeš bek 1200 SIT za tisto vezje. Ej 25Hz se vidi da malu utripa, ker sem zdaj sprobal narediti to po tvojem postopku.Sam sestavi če mi ne vrjameš pa poglej. Aja pa upor se tak grej da ne moreš na njem držati roke. Mislim vse kar bi mogli bli naredit je pogledat v knjigico od matične plošče pa še to se vam ne da.
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: msmiha ()

Microsoft ::

Ja sej če je pa tak, pol je pa to tak najbolj lažja rešitev. Jst tega nevem, kje pa kdaj je storm na polšči. Sam če pa je, tak kot si ti reku, pol bo to najlažje za nardit.:)

totimato ::

Ljubi bog...

Še moje skromno mnenje.

Nekateri ATX napajalniki imajo zadaj stikalo na katerem piše 0 in 1 (za vklop in izklop. Nimajo ga vsi. Nekateri ATX napajalniki imajo dodaten 220V izhod (za napajanje monitorja). Nimajo ga vsi. Jaz imam v službi 3 mesece star računalnik, ki ima stikalo za izklop/vklop. Dodaten vtič in stikalo za vklop ni stvar starosti, ampak stvar različnih proizvajalcev.

Če želimo vezati navadno LED diodo na 220V je dovolj 11K upor. Rdeče, zelene in oranžne LED diode potrebujejo precej manj toka. ZAto imam jaz rdeče led diode na 220V s 11K 1/8W upori že lep čas, pa je vse v redu.
Če želimo LED diodo vezati na katerokoli izmenično napetost, je VSEENO kako jo obrnemo, svetila bo samo v eni periodi - v tisti v kateri prevaja. Če jo vežemo na mrežo (s preduporom), kjer je 50Hz, se utripanja v navadni osvetlitvi ne vidi. Vsak navaden televizor utripa s 25 Hz. Ta frekvenca je meja pri kateri človeško oko ne vidi več slik ampak gibanje. Utripanje LED diode se lahko vidi, če nanjo sveti televizor (pod določenimi pogoji) ali neonska luč (ki tudi utripa s svojo frekvenco), pa še to samo določene neonke.

Nasvet tistemu, ki želi, da bi mu svetila LED dioda, ko je napajalnik pod napetostjo:
če ima napajalnik dodaten 220V izhod (za monitor) veži LEDiko + upor tja - to je najlažje.
Če ima stikalo, pa ne mislim dajati nasvetov, saj bi bilo pametno pometiri (ali vsaj pogledati) kaj stikalo prekinja.

Po osnovni plati se mi ne zdi tako pametno lotati. Sploh ne če zamenjamo LED diodo s porabnikom, ki zahteva več toka (modre in bele LED diode recimo).

Ne pozabi izolirati vseh žic, ki si jih prilotal v usmernik, preden vklopiš.

lp

totimato

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: totimato ()

matias ::

hvala vsem skupi....
trubadur, ja, plata je QDI Kudoz serije in na njej je ena rdeca LEDica, ki pa ugasne pribl. 3 sekunde po tem, ko izklopim napajalc na stikalu zadaj.
Zdej glede na to, da ni enako pozresna kot modra - a mislite da bi blo kej narobe, ce bi jo kr zamenjal s 4,4 Cd modro ali belo LEDico?
Ce pa ne, pa se zmeraj pride v postev tisto vezje iz conrada :)

msmiha ::

Ne vem zakaj bi dajal 1200 za vezje iz Conrada če pa lahko enostavno priklopiš vse skupaj na 9pin in maso. Saj to ravno tako vežeš v napajalnik in ne na plato. Od kod vam ta ideja. Poglej kje je kera žica gre v 9 pin pa vzporedno z ono žico veži še eno žico in LED diodo pa je.
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

Microsoft ::

Za mene je 1200SIT drobiž, tak da mi jih nebi blo škoda dat za tako stvar.:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Led pri stikalu za zvonec

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
249650 (8992) mirator
»

Zamenjava 12V halogenk z LED svetilkami

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
296652 (6027) Daniel
»

Vezava 3W high power LED diod

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
112666 (2407) googleg1
»

LED diode na skuterju

Oddelek: Na cesti
235718 (5030) Sadida
»

led na 220V

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
266142 (5660) shock

Več podobnih tem