» »

Dilema - prezračevanje ali klima

Dilema - prezračevanje ali klima

LonelyBoy ::

Pozdravljeni!

Vaše mnenje glede situacije: utility room je vkopan v zemljo. Tri stene so OK, ena pa postaja črna (predvidevam, da ga svira kapilarna vlaga).

Težavo sem 2 leti reševal s (kompresorskim) razvlaževalcem, ki je delal 24/7 točno 2 leti in en mesec (torej en mesec preko garancije) in mesečno pokuril minimalno 20 EUR elektrike (model ProBreeze 12L)

Zadevo sem zamenjal s POCENI "prezračevanjem z rekuperacijo". Ja, v narekovajih, ker gre za ventilator + (kovinski) "izmenjevalec toplote". Boljše (samo) kot (čisto) nič!

Gradbeni poseg odkopa in sanacije na zunanji strani te stene NI MOGOČ!

Zato imam namen steno očistiti, preparirati, urediti in prebeliti. Ker bi rad imel čim dlje mir, sta mi padli na misel dve rešitvi:
- Opcija 1 (vgradnja vsaj solidne rekuperacije ala Mitsubishi Electric VL-50)
- Opcija 2 (vgradnja čim cenejše klimatske naprave in jo gnati na razvlaževanje 24/7)

Glasnost in ropot sta irelavantna, ker je do bivalni del nadstropje višje in vmes troje vrat.

Kaj menite? Opcija 1 ali 2? Vam mogoče pade na misel še kakšna druga opcija?

Hvala vnaprej za konstruktivna mnenja in predloge...

errhec ::

Mogoče te reši injektiranje?
Vem za primer, ko so rešili prodiranje vode iz rezervoarja z injektiranjem pod pritiskom.
dd

Najlepša hvala za idejo - bom preveril.

Sicer sem že gledal nekaj rešitev glede kapilarne vlage, vendar so bile cene za rešitev tudi zlatarske. :)

Glede na to, da je prostor razmeroma nepomemben, mi že te opcije s finančnega vidika preveč ne dišijo preveč... :)
- Opcija 1 (Mitsubishi Electric VL-50): cca. 750 EUR z vgradnjo
- Opcija 2 (cenejša klimatska naprava: od cca. 600 EUR dalje z vgradnjo
- Opcija 3 (nov razvlaževalec): cca. 200 EUR + cca. 20 EUR mesečne elektrike

DamijanD ::

A razvlaževalec deluje na drugem principu kot klima? Oz. ali bi bila poraba klime občutno manjša kot pri razvlaževalcu?

Priznam, nisem še delal izračunov in/ali raziskoval.

Vem, koliko mi je razvlaževalec delal stroškov. Oziroma, koliko je bil manjši račun za elektriko, ko sem ga odstranil.

Čakam, da dobim položnico za elektriko za ta mesec, ko so občasno delale 2 notranje enote klime v hiši (samo način razvlaževanja).

Zato pa sprašujem, če ima kdo izkušnje.

sbawe64 ::

Sama rekuperacija ne bo znižala vlage v prostoru, če si predstavljaš rekuperacijo kot to, da vsako uro za 15 minut odpreš vsa okna/vrata in narediš prepih.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

fujtajksel ::

> Gradbeni poseg odkopa in sanacije na zunanji strani te stene NI MOGOČ!

Kaj pa obloga iz silikatnih plošč?
Sicer ne vem al je mogoče tudi hidroizolacija od znotraj in daš potem še kaj čez... Najbrž ni problem da je ta zid moker ampak da potem vlaga vseeno gre nekam drugam in kaj potem s tistim (me tudi zanima če je kaj možno v tej smeri).

Vprašanje je še kakšno temperaturo misliš met v tem prostoru vs zunaj. Klima suši med ohlajevanjem, zato kadar ni ravno vroče običajna split klima ne suši tolk dobro kot namenski kompresorski sušilnik - slednji pa pri delovanju prostor ogreva (in je glasen). V principu sta oba iz istih delov, le da ima split klima hladilnik s kompresorjem ločeno zunaj.
Prezračevanje z rekuperacijo v nekih razmerah pomaga, mislim pa da za resno vlago ni tolk učinkovito, zlasti ko je vlažno ob višji zunanji temperaturi.
Potem je pa še varianta sušilca na silika gel, ki pri nizkih temperaturah (neogrevana klet) deluje bolj učinkovito od kompresorskga, pri bivalnih temperaturah pa slabše.

blackbfm ::

rekuperacija je drek

A razvlaževalec deluje na drugem principu kot klima? Oz. ali bi bila poraba klime občutno manjša kot pri razvlaževalcu?

princip delovanja je isti, je pa klima za razvlaževanje manj učinkovita, saj ne reciklira toplote, in manj kot imaš toplote v prostoru manj vlage lahko ven potegne

Temperatura v prostoru je konstantnih 16-18 stopinj (skozi vse leto). V prostoru je sicer radiator, vendar na nasproti steni.

Po montaži (poceni) "rekuperatorja" je (vsaj po subjektivnem občutku) zrak bistveno manj zatohel. Vlaga pa res ni omembe vredno padla.

Dodatna težava je verjetno v tem, da je v prostoru še sušilni stroj, ki sploh pozimi dela veliko časa.

Spomladi enostavno odmontiram manjše okno in ga namestim nazaj jeseni, ko temperature padejo.

prtenjam ::

Iz osebnih izkušenj lahko povem da klima zelo slabo razvlažuje. Pravi razvlaževalec zraka je neprimerno boljši.

Jaz sem namreč iz podobnih razlogov vgradil klimo Gree AC 6776 pa razvlaževanje ni omembe vredno in sem potem spet šel na razvlaževanje z razvlaževalcem :(, klima pa sameva....
Matjaž Prtenjak
https://mnet.si

@ prtenjam

Hvala lepa za info. Torej lahko opcijo 2 (klima) črtam. :)

c3p0 ::

Imaš večkrat omenjeno klimo Daikin, ki zna vse omenjeno, ampak 3k€...

@ c3p0

Hvala, verjamem. Žal pa ne mislim (toliko) investirat v ta prostor.

joez7 ::

Ostane ti samo injektiranje ali razvlaževalec.
Rekuperacija je fina pozimi, poleti pa ti sama nabija vlago.
Glej kak boljši razvljaževalec v rangu 500€ (R290), 500W, 50l/24h, wifi, fiksni odtok (kalužna črpalka od klime). Razvljažilec ti bo rahlo grel prostor, klima pa hladila.
Injektiranja se lahko lotiš sam, lepo infuzijska flaša z cevko, ki jo lepo zatakneš v izvrtino, nato pa gravitacija (vsaj 2m - vsaj dva tedna dela svoje), kemijo pa išči v katalogu SIKE ali KEME. Nekateri uporabijo raztezno posodo za nadpritisk (pazi, da ni več kot 1bar (10m-vodnega tlaka) - dela čudeže), sem videl umetnika, ki je uporabil star ekonom lonec - pač domača znajdljivost ne pozna meja...:)
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Invictus ::

LonelyBoy je izjavil:

@ c3p0

Hvala, verjamem. Žal pa ne mislim (toliko) investirat v ta prostor.

Če imaš vkopano v zemljo, je edina, trajna rešitev odkop sten, hidroizolacija (izotex), navadna izolacija (stirodur). Če delaš naenkrat eno stran, lahko še malo podkoplješ pod temelje...

In da najdeš vzrok vlage. Mogoče se ti v tisto črno steno zunaj nabira kaka voda, pa moraš najti vir.

Vse ostale zadeve so začasne in na dolgi rok neučinkovite.

Recimo, pri meni je počil jašek za žleb in je deževnica dobesedno zalivala vogal bajte. Jaz se pa čudil zakaj na novo položen estrih postaja moker ravno v vogalu...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

@ joez7

Hvala. Ko je po več kot 10 letih crknil nek DeLonghi, sem kupil tega: https://probreeze.com/products/12l-low-.... Garancija 2 leti - delal 2 leti in 1 mesec... Jaoooo... :))

Se mi zdi, da bom po liniji najmanjšega odpora šel v sanacijo stene in nakup novega razvlaževalca. Mi je pa kristalno jasno, da rešujem posledice in NE vzrokov! Upam, da si vsaj "kupim" nekaj let miru.

@Invictus

Hvala. kot sem rekel, žal sanacija iz zunanje strani ne pride v poštev, ker bi bilo potrebno razbiti teraso. Pa tudi nič od inštalacij (vode) ni v tistem koncu: ne dovod vode, ne odvod meteornih vod, niti pipe v notranjosti ni blizu...

fujtajksel ::

joez7 je izjavil:

Ostane ti samo injektiranje ali razvlaževalec.
Rekuperacija je fina pozimi, poleti pa ti sama nabija vlago.
Glej kak boljši razvljaževalec v rangu 500€ (R290), 500W, 50l/24h, wifi, fiksni odtok (kalužna črpalka od klime). Razvljažilec ti bo rahlo grel prostor, klima pa hladila.
Injektiranja se lahko lotiš sam, lepo infuzijska flaša z cevko, ki jo lepo zatakneš v izvrtino, nato pa gravitacija (vsaj 2m - vsaj dva tedna dela svoje), kemijo pa išči v katalogu SIKE ali KEME. Nekateri uporabijo raztezno posodo za nadpritisk (pazi, da ni več kot 1bar (10m-vodnega tlaka) - dela čudeže), sem videl umetnika, ki je uporabil star ekonom lonec - pač domača znajdljivost ne pozna meja...:)

Kolikor razumem naj bi bile kalcij silikatne plošče tudi resna opcija. Da omogočajo prehajanje vlage brez plesni in solitra, tudi malo toplotno izolirajo in da naj bi bilo potem prezračevanje dovolj.
Sicer pa kakšna "pametna" rešitev za zmanjšanje porabe v primerjavi s sušilcem 24/7. Da v ugodnejših pogojih dela že vgrajeno rekuperacijsko zračenje, preklop na sušilec samo kadar je treba.

LonelyBoy je izjavil:

@Invictus

Hvala. kot sem rekel, žal sanacija iz zunanje strani ne pride v poštev, ker bi bilo potrebno razbiti teraso. Pa tudi nič od inštalacij (vode) ni v tistem koncu: ne dovod vode, ne odvod meteornih vod, niti pipe v notranjosti ni blizu...

Potem ti terasa zamaka... Ne bi bilo nič čudnega...

@Invictus

Po moje težko, ker je pokrita. Pred teraso pa še betonski cokel širine cca. 1,5 m z rahlim padcem v nasprotno smer.

Bolj sumim na kakšno podtalnico...

p8288490 Bolj sumim na kakšno podtalnico...[/st.citat naj bi izjavil:

Tole zna bit

Tole zna biti zoprno...

Tele kalcij silikatne plošče še preverim. Glede na to, da je stena cca 4x2 metra, me tudi ne bo pokopalo.

Ciljam, da najdem neko rešitev za vsaj 5 let. Potem pa četudi ponovim vajo...

joez7 ::

LonelyBoy je izjavil:

@Invictus

Po moje težko, ker je pokrita. Pred teraso pa še betonski cokel širine cca. 1,5 m z rahlim padcem v nasprotno smer.

Bolj sumim na kakšno podtalnico...

Jaz sem tudi mel problem z podtalnico. Sedaj imam vodnjak v garaži ~1.5m globok. Črpam do -0.6m pod nivojem temeljev, zaenkrat je mir. V vodnjaku mam potopno črpalko (trenutno že dela ene 10let).
Vodnjak je narejen iz 400mm cevi (cev in pol), zgoraj ploščice in odtok (se sploh ne vidi). Črpalka deluje samo občasno, ponavadi naslednji dan po močnem deževju, 10min v intervalu 2h - ene 5x.
Lahko narediš vodnjak tudi na zunanji strani, samo glej da boš črpal pod nivojem temeljev.
Če ste delali teraso, je vežno kakšen nagib zemljine je zunaj, voda tišči približno 2cm na m razdalje.
Boš že našel rešitev, čez čas ....
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup razvlažilca (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15811785 (3619) chucki
»

Razvlažilnik (strani: 1 2 )

9717419 (2137) GupeM
»

Plesen na stenah (strani: 1 2 3 4 )

17349125 (27600) Matejjjjj
»

Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)

3211680 (10400) fosil
»

Sušenje perila v kleti

4911980 (7871) Jakka

Več podobnih tem