» »

Pregled letnih izdatkov

Pregled letnih izdatkov

Temo vidijo: vsi
1 2 3
4
»

matic492 ::

Spet se fokusiraš na primer, kot da ne moreš doumet bistva... jaz se ne grem kofetkanja oziroma kave sploh ne pijem, dal sem samo primer.

In pa mogoče tudi ti samo misliš, da imaš vse pod kontrolo, če bi si pa začel pisat bi pa sam sebe šokiral, nikoli ne veš :)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

nekikr ::

Nehaj no. Ljudem je še kako jasno, da basanje z majonezo ni ok in da ima cel kup kalorij. Prav tako vedo, da je kajenje smrtno nevarno. Vedo tudi, da telefon za dva jurja po 50€ mesečno še vedno stane 2 jurja. Ampak kljub temu si to privoščijo, ker si lahko in predvsem, ker si želijo. Nobena pasivna aplikacija tega ne bo spremenila.

Jaz imam doma pametni hladilnik. Baje je pametni. Pošlje mi obvestilo, ko kdo pusti hladilnik odprt, pa še en kup stvari se da nastaviti, nisem študiral vsega. Ampak pameten bi bil, če bi mi zvečer ob 10 rekel, da naj se ga ne dotikam, sicer me strese z elektriko. Če bi mi samo dopisal v beležnico dodatnih 300 kalorij arašidov....who gives a fuck - tako kot večina, ki zapravlja, kadi, se baše.

nekikr je izjavil:

Nehaj no. Ljudem je še kako jasno, da basanje z majonezo ni ok in da ima cel kup kalorij. Prav tako vedo, da je kajenje smrtno nevarno. Vedo tudi, da telefon za dva jurja po 50€ mesečno še vedno stane 2 jurja. Ampak kljub temu si to privoščijo, ker si lahko in predvsem, ker si želijo. Nobena pasivna aplikacija tega ne bo spremenila.

Preveč zaupanja imaš v ljudi...

nekikr je izjavil:

Jaz imam doma pametni hladilnik. Baje je pametni. Pošlje mi obvestilo, ko kdo pusti hladilnik odprt, pa še en kup stvari se da nastaviti, nisem študiral vsega. Ampak pameten bi bil, če bi mi zvečer ob 10 rekel, da naj se ga ne dotikam, sicer me strese z elektriko. Če bi mi samo dopisal v beležnico dodatnih 300 kalorij arašidov....who gives a fuck - tako kot večina, ki zapravlja, kadi, se baše.

Temu se reče planiranje oziroma budget. Če pa obstaja aplikacija, ki te strese z elektriko če preveč porabiš v mcdonaldsu pa ne vem :D

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

Se pravi bi šel stavit (da dava pare na sunce), da če greva po cesti in vprašava 100 random ljudi ali je basanje z majonezo ok in ali mislijo da ima malo ali veliko kalorij, da jih bo večina odgovorila, da je ok in da nima veliko kalorij? Si prepričan? Dovolj za recimo.....500€? Izi money.

nekikr je izjavil:

Se pravi bi šel stavit (da dava pare na sunce), da če greva po cesti in vprašava 100 random ljudi ali je basanje z majonezo ok in ali mislijo da ima malo ali veliko kalorij, da jih bo večina odgovorila, da je ok in da nima veliko kalorij? Si prepričan? Dovolj za recimo.....500EUR? Izi money.

Se grem stavit, da bojo narobe ocenili, koliko kalorij pojejo in koliko jih ima majoneza, ja. in da bodo v povprečju tudi narobe ocenili, koliko porabijo vsak mesec za bedarije.

Druga stvar je pa kar si sam napisal, da tudi kadilci vejo, da čiki povzročajo raka, pa vseeno kadijo.

Ampak ne razumem kaj sploh hočete dosežt. Torej jaz (in nekateri drugi), trdimo da pisanje stroškov LAHKO pomaga pri finančni situaciji (nikakor pa ni GARANTIRANO) in je pač EN izmed korakov oziroma načinov, da si s tem pomagaš.

Vi pa kar blanket trdite, da nima smisla, ker vi tega ne rabite in da brezveze da sploh kdo proba? A kadilcu pa debeli osebi isto rečeš, nima smisla, sej ti itak ne bo nič pomagalo?

Zgodovina sprememb…

https://www.washingtonpost.com/news/won...

https://www.nutritionist-resource.org.u...

Harvard Medical School researchers who polled more than 3,400 customers at fast food chains found that people significantly underestimated the calories in their meals. This varied by age group -- adolescents on average underestimated calorie content by 259 calories, while adults and parents of school-age children underestimated by 175 calories. More than a quarter of people, though, underestimated calorie content by at least 500 calories, according to the research published in the British Medical Journal last year.

itd..

https://www.cnbc.com/2022/06/02/consume...

Consumers' offhand guess of how much they spend monthly on subscriptions averaged $86, according to a survey commissioned by market research firm C+R Research. Yet when asked about subscriptions in specific categories, the actual amount was $219 on average -- $133 more than estimated.

Občutek posameznika o takšnih zadevah je daleč od dejstev..

bciciban_ ::

Ampak če se v osnovi odločaš že v začetku samo za stvari, ki jih rabiš.
Je povsem irelavatno vodit statistike koliko te pride neka naročnina, če to rabiš.

Z pregledom stroškov rešuješ ubistvu problem tega da nimaš v prvi fazi kontrole nad sabo kaj kupuješ in na kaj se naročaš.

Jaz grem stavit da tudi če bi si vodil stroške, nimam za prihranit niti par evrov v celem letu.

Zakaj bi bilo irelevantno? A če firma rabi tebi izplačat vsak mesec plačo je to irelevantno vodit v računovdostvu, ker te "rabijo"?

Ravno ti stroški so najbolj pomembni, najemnina/kredit, elektrika,plin itd., ker teh načeloma ne moreš zmanjšat, rabiš jih pa vsak mesec plačat in moraš vedet koliko imaš viška in kaj dejansko lahko zmanjšaš.

Sicer pa okej, ti verjamem, samo a lahko trdiš da s(m)o vsi ostali tudi na istem? Da ne moreš niti na enega zdajle pomislit od kolegov ali v družini, ki porablja denar za bedarije in si sam pri sebi misliš, kak idiot je (v finančnem smislu)?

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

Zakaj bi bilo irelevantno? A če firma rabi tebi izplačat vsak mesec plačo je to irelevantno vodit v računovdostvu, ker te "rabijo"?

Pusti zdej firme. To je svoja kategorija.

matic492 je izjavil:

Ravno ti stroški so najbolj pomembni, najemnina/kredit, elektrika,plin itd., ker teh načeloma ne moreš zmanjšat, rabiš jih pa vsak mesec plačat in moraš vedet koliko imaš viška in kaj dejansko lahko zmanjšaš.

Kredit, sem se skrbno odločil točno koliko ga rabim, kaki bodo obroki, koliko let itd... že tedaj ko sem ga najel.
Sedaj plačujem mesečno fiksnih X eur in bom to plačeval še naslednjih 10 let. Mentalno si že takoj obdbijem 1000€ od plače.
Položnice so: elektrika, komunala, internet, rtv, šola,... To je vse samo kar rabim ali moran (RTV) plačat. Če še tako vodim stroške nimam kaj prihranit, ker pač zadeve rabim.
Kaj bom prihranil 1 ali 2 eur za vodo ? Elektriko bi potencialno lahko varčeval pa imam SE.
Lahko mi rečeš pa vzami cenejši internet paket, spet sem se že na začetku odločil za takega ki mi ustreza in je zame najboljši P/P.
V trgovino grem 1x na teden, plačam v rangu 100-120€ in to je to. Ekstra nakupi fasunge so res izjema če se kaj pozabi ali slučajno zmanjka.
Potem dam trenutno 1500 na stran za varčevanje.
Ko vse to dam stran vem, da mi ostane še 1000-1500€ in to je na TRR in to porabljam za XY zadeve. Na TRR gledm samo to, da ko pridem čez 10k dam višek na varčevalni račun toliko da mi ostane 5k€ na trr, kot nek higienksi minimum, da me res nikoli ne skrbi al bom lahko šel tankat, pa da grem brez skrbi z družino na izlet pa tudi če zaidemo v gostilno vem da za 5k€ ne bomo pojedli. :)

matic492 je izjavil:

Sicer pa okej, ti verjamem, samo a lahko trdiš da s(m)o vsi ostali tudi na istem? Da ne moreš niti na enega zdajle pomislit od kolegov ali v družini, ki porablja denar za bedarije in si sam pri sebi misliš, kak idiot je (v finančnem smislu)?

Poznam precej takih.
Mamo tule blizu družino kjer sta oba rahlo čez minimalca, otroci pa nosijo vsa oblačila izbranih znamk in tamala šminkira z iphonom.

Pa močno dvomim da ne vedo koliko zadeve stanejo. Bolj se gre za to da so pač YOLO. Vse zagoniš pa je, če pa zmanjka pa sociala da...

Zgodovina sprememb…

bciciban_ je izjavil:

Poznam precej takih.
Mamo tule blizu družino kjer sta oba rahlo čez minimalca, otroci pa nosijo vsa oblačila izbranih znamk in tamala šminkira z iphonom.

Pa močno dvomim da ne vedo koliko zadeve stanejo. Bolj se gre za to da so pač YOLO. Vse zagoniš pa je, če pa zmanjka pa sociala da...

Sej se ne gre o nekem kognitivnem/matematičnem razumevanju, koliko zadeve stanejo v momentu, to seveda ni dvoma, da razume vsak s konačnim 3 razredom osnovne šole. Gre se za to, da je mogoče malo drugačen efekt, če pogledaš konec mesca, ali konec leta, koliko zagoniš za kofetkanje recimo. Da potem vidiš cifro, ne vem, 1500EUR si dal za kave, želiš si pa nov avto. V taki perspektivi, mogoče naslednjič drugače narediš.

Enako je pri hrani, sej imam sam probleme s težo, ampak mi pa vseeno pomaga razumevanje od časa, ko sem si pisal kalorije. Prej nisem niti razmišljal o tem, sem pač jedel "po občutku", danes pa pomislim na to, pa to ne pomeni da grem tehtat grame in štešt kalorije, ampak vsaj POMISLIM na to. Ker se zavedam kako hitro prideš na 3000 kalorij na dan, ker sem jih takrat štel. In tu je isto razlika med matematičnim razumevanjem, da ješ preveč, ali pa da dejansko nehaš jest preveč.

Zgodovina sprememb…

jabe ::

Ajej... Imam toshl in imam myfitnesspal. Ne samo, da imam, uporabljam dnevno. Nisem revna in sem fit. Za vse tiste, ki pravite, da se nikdar niste slisali za takega ali onakega, ki bi to uporabljali - zdele sem prvic na glas povedala, da uporabljam myfitnesspal in tudi za toshl povem samo, ko nekdo direkt vpraša, kot je v tej temi. Ne hodim okoli in utrujam s tem zadevam ljudem, ki jih ne zanima. Zakaj naj bi torej kdo to vedel?

Invictus ::

matic492 je izjavil:

Da je nehajte vlačiti v debato te debilne razloge...

Firma beleži vse, ker to MORA....
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

DamijanD ::

Jaz sem si začel beležit, da sem lahko ostalim pokazal koliko pridejo živalce na mesec, da so se malo zamislili. Sam po sebi sem bolj ali manj varčen (v bitstvu me niti nočejo s sabo v trgovinah, ker sem stalno zakaj pa to, a to res rabimo itd :D) - ampak če nisi sam v gospodinjstvu, potem kdaj rabiš kaj tudi komu drugemu pokazat...

feryz ::

Včeraj pridem s hriba dol in se ustavim pri kolegu na piru.
Pride njegova žena in malo klepetamo. Vpraša, če se zgoraj vedno ustavim in oddahnem.
Sem rekel da ja, spijem pivo, radler, iso ali kaj podobnega, včasih še kavico zraven, včasih še kakšnega kolega kaj počastim.
Babše nekaj računa in po nekaj časa izjavi, da me pride to ziher 100 evrov mesečno.
Povedal sem ji, da me pride prej 200 evrov mesečno, kot 100. Izpod 150 pa zagotovo ne.
Kar svetlo je gledala, kao, koliko bi privarčeval, če bi samo pridirjal na hrib, 2x zajel sapo in se odpravil nazaj v dolino. Ampak sem ji povedal, da bi v tem primeru kmalu zaključil s tem početjem. Ker je največ vredno, da se zgoraj umiriš in malo pomeditiraš ob drobnih užitkih.

Ok, če bi bil ultra škrt, bi lahko s sabo nesel kanister vode. Ali pir. Ampak kakšno življenje pa je to?

A zdej dajemo kr naključne primere, ok: jaz sem včeraj naročil za 522EUR lego kock, pa ne bo zarad tega konc sveta... nekomu drugemu bi pa 522EUR mogoče pomenlo servis za avto, odplačilo dolga najemnine itd. samo moraš gledat vse relativno, tebi 150EUR ne spremeni življenja, nekomu na minimalcu je pa to več kot 10% dohodka oziroma bi mu šparanje 100EUR več na mesec lahko pomenilo veliko.

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

Poznam precej takih.

Sej se ne gre o nekem kognitivnem/matematičnem razumevanju, koliko zadeve stanejo v momentu, to seveda ni dvoma, da razume vsak s konačnim 3 razredom osnovne šole. Gre se za to, da je mogoče malo drugačen efekt, če pogledaš konec mesca, ali konec leta, koliko zagoniš za kofetkanje recimo. Da potem vidiš cifro, ne vem, 1500EUR si dal za kave, želiš si pa nov avto. V taki perspektivi, mogoče naslednjič drugače narediš.

Enako je pri hrani, sej imam sam probleme s težo, ampak mi pa vseeno pomaga razumevanje od časa, ko sem si pisal kalorije. Prej nisem niti razmišljal o tem, sem pač jedel "po občutku", danes pa pomislim na to, pa to ne pomeni da grem tehtat grame in štešt kalorije, ampak vsaj POMISLIM na to. Ker se zavedam kako hitro prideš na 3000 kalorij na dan, ker sem jih takrat štel. In tu je isto razlika med matematičnim razumevanjem, da ješ preveč, ali pa da dejansko nehaš jest preveč.

Ampak to deluje na folku ki je v osnovi racionalen. Ampak če si v osnovi racionalen tega niti zares ne rabiš

Primer s cigareti in tistimi grdimi slikami na škatlicah.
Tisti ki že kadijo jih te slike ne ganejo in kadijo še aprej, kvečjemu pripomnejo kako cinično da od nečesa pač moraš umreti.
Ostali bolj racionalni pa že tako ali tako ne kadijo in spet slike so tam ali pa niso, nimajo nekega vpliva. Mogoče ga samo utrdijo v prepričanju da res ne bo kadil.

Isto se mi zdi da je pri teh "socialkarjih", kar jih jaz poznam.
Nekako majo v glavi, da itak ne bodo nikol bogati, pa imeli svoje hiše ali kaj podobnega in potem je pač YOLO. Sprčkaš vse, pa bo že nekako, če ne druzga pa karitas pa podobno.

Lonsarg ::

V bistvu je glavno bistvo to, da imajo eni slabo samokontrolo in/ali slab filing za vrednost denarja. In zaradi enega al drugega razloga ne znajo ali niso dovolj motivirani že ob samem posameznem nakupu imeti filing, a je to glede na njihov prihodek za kupit ali ne.

Takim kak generalni pogled prav pride da jih strezne. Če pa ta filing imaš pa lahko sproti čisto lepo se odločiš brez generalnega pregleda.

Ne glede na to, meni je generalni pregled čisto iz firbca zanimiva stvar in sem si ga vseeno naredil, ampak ni šans da to sprot vpisujem lol. Če pa sem malo časa vložil v parser da to dobim v šusu brez sprotnega vpisovanja pa why not. In ja recimo sem lepo videl da so pri meni redni stroški, tudi redni nakupi živil in transport, zanemarljiva stvar. Izstopajo pa mi stanovanje in non-živila nakupi in turizem. Ampak saj sem v bistvu to vse že vedel tudi brez izpiska, vsaj približno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Jaz sem nekoč pred leti imel parser, ki je razčlenil vse podatke iz GBKR, pa še nekaj sem ročno vpisoval. Potem pa sem po pol leta videl da zares nimam kaj za optimizirat in sem nehal.

Sedaj vodim samo par grafov, prihodkov in odhodkov na letnem in četrtlenem nivoju in stanja varčevalnega računa in investicij. Toliko da vidim da gredo stvari gor :))

energetik ::

Lonsarg je izjavil:

V bistvu je glavno bistvo to, da imajo eni slabo samokontrolo in/ali slab filing za vrednost denarja. In zaradi enega al drugega razloga ne znajo ali niso dovolj motivirani že ob samem posameznem nakupu imeti filing, a je to glede na njihov prihodek za kupit ali ne.

Takim kak generalni pogled prav pride da jih strezne. Če pa ta filing imaš pa lahko sproti čisto lepo se odločiš brez generalnega pregleda.

Ne glede na to, meni je generalni pregled čisto iz firbca zanimiva stvar in sem si ga vseeno naredil, ampak ni šans da to sprot vpisujem lol. Če pa sem malo časa vložil v parser da to dobim v šusu brez sprotnega vpisovanja pa why not. In ja recimo sem lepo videl da so pri meni redni stroški, tudi redni nakupi živil in transport, zanemarljiva stvar. Izstopajo pa mi stanovanje in non-živila nakupi in turizem. Ampak saj sem v bistvu to vse že vedel tudi brez izpiska, vsaj približno.

Se povsem strinjam z vsem tem. Če nekdo nima občutka, koliko kaj stane glede na njegove zmožnosti, potem mu tako beleženje morda koristi.
vires in numeris

SasoS ::

Problem ni koliko nekaj stane, ampak ko se stvari nabirajo. Lahko ob posameznem nakupu ocenjuješ, večje stvari definitivno, statistika rata zanimiva ko ugotoviš da si z malenkostmi (ki si jih same po sebi pravilno ocenil) porabil več kot z večjimi nakupi...

kuglvinkl ::

matic492 je izjavil:

Moraš pa vedet, če si lahko dejansko privoščiš Hugo Boss majco za 150€ ali si samo idiot, ki ti bo potem konc mesca zmanjkalo... (butast primer). Sej pravim, tu je confirmation bias, ker človek, ki si bo šel pisat vse stroške je itak v osnovi že bolj finančno pismen oz. verjetno ne porablja denar za brezveze.

Vam dam pa primer evo, imam neke cilje koliko moram prišparat v enem letu (delno tudi zato, ker sem SP in doplačujem dohodnino v 5-mestnih zneskih) in ko sem se odločil za 3000€ kupit prezračevalni sistem za stanovanje sem pač lahko vse to ocenil in pogledal, če bo vseeno vse šlo skozi, ali moram prestavit nakup za kak mesec ali dva v prihodnost. Če ne bi imel zapisanih stroškov in vedel koliko porabim povprečno na mesec bi pa kaj, kar tako na blef šel v nakup? Meni je itak to tako čudno, sploh si ne znam več predstavljat življenja brez da imaš vse stroške zapisane. Ne razumem kako se odločite za karkoli, kako veste, koliko lahko porabite za dopust sploh, če ne veste kam vam gre denar... wtf? :D

Ampak sprememba je jeba ja, ste pa tako trmasti, kot da vam vegan teži da naj nehate meso jest lol.

Skor 20 let si ze belezim vse izdatke. Zadnje leto ali dve sem poenostavil zajem podatkov in vizualizacijo. Trdim, da je to zelo omejilo potrsnjo, tut tko sem nehal pusit. In ko je blo treba postrgat vse cente za nakup hise v Ljubljani, mi je to uspelo. Ker sem imel nadzor in sem dajal v stunf.
Your focus determines your reallity

banko22 ::

Jaz sem sedaj napravil neke tabele v Excelu. Eno osnovno in potem pivot, kjer naj bi se videlo po kategorijah. Hrana in trgovine so glavne, ostalo imam kar v redu.
Stroške sem vnesel na roke. Zase ni problem, ker mi to ne bo vzelo veliko časa. Poskusil sem Toshl, ki pa ima sinhronizacijo z bankami plačljivo. Sicer ne vem, če je Toshl s svojim prikazom uporaben. Verjetno je, če je tako popularen. Meni se zdi, da sem se svojim Excelom kakšnih 10 let za časom.
Obstaja še kakšna druga free aplikacija, ki to omogoča?

Pač pogooglaj na google app storu, jaz uporabljam tole: https://moneylover.me/ lahko si potem backupe delaš v CSV lokalno, če te je strah da bojo app odstranl s stora ali kaj takega (je free app)

Zgodovina sprememb…

jabe ::

gruntfürmich ::

matic492 je izjavil:

...jaz sem včeraj naročil za 522EUR lego kock...
katere? za naložbo ali za igrat?
jst sem zadnjih 10 let kupoval legokocke za naložbo, ampak zna biti zelo težavno to na koncu prodati...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich je izjavil:

matic492 je izjavil:

...jaz sem včeraj naročil za 522EUR lego kock...
katere? za naložbo ali za igrat?
jst sem zadnjih 10 let kupoval legokocke za naložbo, ampak zna biti zelo težavno to na koncu prodati...

Ta tedn specifično D&D Castle pa Marvel & SW (mislim da vse, nekatere naročil prejšnji mesec), ki izidejo 1.8. načeloma mi je vseeno za "investicijo", je pa fajn vedet da vsaj nekaj vrednosti drži.
1 2 3
4
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mesečni življenski stroški (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
878288 (4018) bciciban_
»

koliko daste na mesec na stran (varcevanje)? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

35849145 (36441) bobby
»

Kaj se zgodi, ko preideš v nedovoljeno prekoračitev na TRR (strani: 1 2 )

8614986 (12196) Maja321
»

Mesečno varčevanje (strani: 1 2 3 )

12634709 (29915) jype

Več podobnih tem