» »

Dedovanje avtomatika?

Dedovanje avtomatika?

DamijanD ::

Zanima me kako je z dedovanje različnih zadev. Ne v stilu kdo dobi ampak kako se ugotovi premoženje preminulega.
- Premoženje na "navadnih" naših bankah je avtomatično zaznano (vsem poznano)
- Nepremičnine in premičnine v Sloveniji so tudi avtomatsko zaznane. Kaj pa če si lastnik nečesa v tujini? (vem recimo, da so avti v uradni evidenci, kaj pa druge vrednejše zadeve, recimo lahko imaš 3 kolesa za 5+k€, ki so več vredna od avta, drag računalnik ali pa hifi)
- Ali to velja tudi za internetne banke (TR,N26,Revolut)? Kaj če recimo račun ni bil sporočen FURSu?
- Razni skladi triglav, generali,...
- Delnice v podjetjih
- Kripto
- kakšne druge (fancy) zadeve, ki jih nisem naštel...

starfotr ::

Sodišču je treba prijavit zadeve. Ne morejo oni vedet kaj je in kaj ni, če ni v uradnih evidencah.

Irbis ::

Moraš sam povedati sodišču. Sam sem za Triglav sklade po materini smrti izvedel čisto slučajno čez deset let, ker so po pošti poslali nova pravila upravljanja (in ker živim na starem naslovu). Bi bilo zanimivo ugotoviti, koliko sredstev umrlih je po teh skladih, pa dediči sploh ne vedo za to. Za sklade je to zelo ugodno.
Tudi za nepremičnine (v Sloveniji!) je bilo tako, da so se našli neki deleži parcel, o katerih ni nihče nič vedel, nekaj let po zapuščinski razpravi.

DamijanD ::

Saj predvsem to me zanima za zadeve kar ni avtomatika in kar ni materialno vidno. Torej mora pokojnik sam imeti oporoko ali pa neko kuverto "v primeru smrti", kjer ima notri vse take stvari zavedene, da se ne izgubijo.

delavec44 ::

Za pravilno vpisane nepremičnine v ZK je nemogoče, da se na zapuščinski ne bi našle. Ena izmed stvari, katero te pošlje sodnik iskati je zbirni seznam podatkov o nepremičninah.

https://e-uprava.gov.si/podrocja/neprem...

Okapi ::

Načeloma so znani dediči najprej vabljeni na sodišče, kjer jim povedo, kaj je znanega iz javno dostopnih podatkov (kdo je dedič, stanje na slovenskih bankah in trgovalnih računih, pri nas registrirani avti, nepremičnine in morda še kaj), dediči pa lahko tam dodajo še dodatne stvari, predložijo oporoko, če obstaja, in morda dodajo tudi še kakšnega drugeg dediča (recimo nezakonskega otroka, izvenzakonskega partnerja...). Ti drugi morebitni dediči se morajo sicer javit sodišču sami, če upravna enota oziroma sodišče zanje ne ve, znani dediči jih pa zamolčijo.

Kaj od premoženja, ki ga sodišče ne zazna samodejno, je treba prijavit, je pa odvisno od vrste premoženja in od dedičev samih. Načeloma bi bilo sicer treba prijavit vse premoženje, ker je od tega odvisna sodna taksa (in pri dedičih, ki niso prvi dedni red, tudi davek). Ampak v praksi se prijavi samo tisto premoženje, ki si ga dediči ne znajo sami "bratsko" razdeliti, in tisto, do katerega brez sklepa o dedovanju sploh ne morejo priti.

Se pravi, če si lahko sami razdelijo kolesa, ure, nakit..., tega ne bodo prijavljali. Prijavit pa morajo recimo nepremičnine v tujini (in tudi v Sloveniji, če še niso vpisane v Zemljiško knjigo), tuje bančne račune in podobno, ker ne moreš kar priti na banko v Švico in reči, tole je račun od mojega pokojnega fotra, rad bi dvignil denar.

Drugače pa mora vsak sam poskrbeti, preden je prepozno, da vsaj nekdo ve za vse njegovo premoženje. Tudi bitcoinov je sigurno ogromno izgubljenih, ker lastnik ni nikomur zanje povedal, potem je pa nenadoma umrl v nesreči, recimo.

Irbis ::

delavec44 je izjavil:

Za pravilno vpisane nepremičnine v ZK je nemogoče, da se na zapuščinski ne bi našle. Ena izmed stvari, katero te pošlje sodnik iskati je zbirni seznam podatkov o nepremičninah.

https://e-uprava.gov.si/podrocja/neprem...

Lahko, da so zdaj že kaj uredili to, pred 15 leti to še ni bilo tako. Težava je bila, da zemljiška knjiga še ni imela pripisanih emšov in ni točno vedela, kdo so osebe, ki so bile vpisane kot lastniki (pa še kakšni dekliški priimki in zatipki). So pa to urejali, ko so hoteli uvesti davek za nepremičnine, takrat je tudi pokojna mama dobila pošto.
Dodatna zabava je bila, ko se je pokazalo, da je eden od solastnikov mrtev že več kot 60 let (in je imel enih 30 potencialnih dedičev).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodišče plačilo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
696123 (2032) Mato989
»

Dedovanje. Kakšne so vaše izkušnje ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16124434 (13744) matobeli
»

Zapuščinska razprava - vpogled (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6018288 (15811) St235
»

imam ime, rabim pa vedeti kaj poseduje ta človek ?

Oddelek: Loža
438400 (6696) noraguta

Več podobnih tem