» »

Evropska komisija v predhodnem mnenju: Apple krši akt o digitalnih trgih

Evropska komisija v predhodnem mnenju: Apple krši akt o digitalnih trgih

Evropska komisija - Evropska komisija je danes uradno sporočila, da Apple po njenem mnenju krši akt o digitalnih trgih (DMA). Spletna tržnica App Store je razlog za to ugotovitev, saj po mnenju Komisije razvijalcem preprečuje usmerjanje potrošnikov k alternativnim kanalom. Apple je sicer ob začetku uporabe DMA uvedel nekaj novosti, denimo možnost uporabe alternativnih plačilnih sistemov, a je k temu dodal toliko pogojev in omejitev, pa tudi dodatne stroške, denimo plačilo dodatne provizije v višini 0,5 dolarja za vsako nameščeno aplikacijo nad prvim milijonom, da Komisija to šteje kot kršitev DMA.

Komisija je objavila tako imenovane predhodne ugotovitve, ki jih lahko razčlenimo v tri skupine. Prvič, nobeden od Applovih poslovnih pogojev ne omogoča prostega usmerjanja strank in komunikacije z njimi. Drugič, Apple omejuje usmerjanje stran prek zunanjih povezav in ne dovoljuje uporabe distribucijskih kanalov po lastnih izbiri. Tretjič, Apple zaračuna provizije, ki presegajo upravičene stroške, denimo provizijo za nakup blaga ali storitev prek zunanje povezave v sedmih dneh.

Apple se lahko sedaj odzove na predhodne ugotovitve, saj postopek še ni končan. Po zagovoru in preučitvi vse dodatnih dokazov bo Komisija sprejela končno odločitev. Če bo ugotovila kršitev členov 5(4) DMA, bo od Appla zahtevala uvedbo popravljalnih ukrepov ter mu izrekla globo. Ta lahko znaša do 10 odstotkov letnega prometa.

Poleg tega pa je Komisija danes začela še eno preiskavo, že tretjo. V tej bo preiskovala že omejneno provizijo v višini 0,5 dolarja za vsako nameščeno aplikacijo, večstopenjsko uporabniško pot za prenos in namestitev alternativnih trgovin z aplikacijami ter omejitve za razvijalce.

7 komentarjev

mitja ::

To vemo tudi brez pregresno drage komisije. ???
Nobody is perfect! But who wants to be nobody?

Jarno ::

Če malce bolj suvereno definirajo določene zadeve pri zakonodaji, potem Apple ne krši ničesar od tega.
Sicer bi zakonodajno telo imelo dodatno delo in bi znalo trajat, ampak:

"Za prijateljee ... si je treba čas 'uzet..."
#65W!

Furbo ::

Ja shit, če dam jaz paradajz prodajat v Mercator, mi tudi ne pustijo dati tam reklamo za mojo tovarniško trgovino, kako si drznejo?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, DELL U3014

mepako ::

Saj razumem, da Apple ne plačuje dovolj davkov, da ima marsikje monopol, da omejuje razvijalce itd.. Ampak, njihov sistem načeloma dobro deluje. Res je, da drugi težko obogatijo, ampak saj smo v kapitalizmu. Ja, ne morem kupiti knjige ali appa mimo njihove platforme, ampak saj jo lahko na njihovi platformi. Res je, vsega ne ponujajo, ampak saj tudi android in windows nimata vseh stvari.

To je približno tako, kot če bi bil jezen, ker me proizvajalci printerjev silijo, da izberem njihove tonerje. Seveda je neumno, ampak nekako morajo preživeti. Pozdravljam odločitev za poenoten način napajanja, tu je EU naredila dobro delo. Tole pa, čeprav je v korist uporabnikom, povsem razumem, da se Apple otepa.

Jarno ::

Dejansko, uporabniki niso tisti, kateri vršijo pritiske, niti primarno razvijalci programske opreme.
Gre predvsem za to, da h koritu ne spustijo tistih, ki bi služili od provizij.

Sicer pa sem tudi za to, da naj Apple lepo plačuje davke, brez obvozov. Spet delo za zakonodajno telo, ampak so pošteno plačani, raje za neko koristno delo, kot pa nedelo.
#65W!

hruske ::

mepako je izjavil:


To je približno tako, kot če bi bil jezen, ker me proizvajalci printerjev silijo, da izberem njihove tonerje.


Toner je potrošna roba in komot lahko kupiš "neoriginalni" nadomestni toner, ki je ponavadi tudi bolano cenejši. Enako velja tudi za rezervne dele za vozila.

Ni razloga, da bi me moralo skrbeti, da ne bi mogel preživet en ubogi Apple, ki je komaj druga največja multinacionalka.
Rad imam tole državico. <3

no comment ::

hruske je izjavil:


Ni razloga, da bi me moralo skrbeti, da ne bi mogel preživet en ubogi Apple, ki je komaj druga največja multinacionalka.

Nihče ni zaskrbljen zaradi preživetja Appla.

Bo pa za marsikoga manj fajn, če se EU spremeni v drugo "kitajsko" kamor Apple (in nekateri ostali) ne bo želeli (za razliko od smeli) "izvažati" tehnologij. Applu je "ušla" številka, da v App Storu EU pomeni 7% (tega sicer ne verjamem, če pa je res smo pa res samo klovni, ki se napihujemo) v njihovih celotnih prihodkih. Glede na to, da Evropska komisija misli, da lahko kaznuje multinacionalke z 10% njihovega celotnega prometa (to lahko pomeni, da lahko iz riti potegnejo desetkrat ali še večjo kazen kot je podjetje imelo profita na nekem trgu), si lahko mislimo kako dolgo po prvi kazni bo App Store še na voljo uporabnikom iz EU. Potem bomo uporabniki stopili iz dežja pod kap, Googli, Microsofti, Epici... so boljši samo pri lobiranju, v vsem ostalem je Apple pravi biser proti drugim.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vestager: Meta in Apple kršita DMA

Oddelek: Novice / Zasebnost
71750 (986) Gregor P
»

Kritike Applovega načina odprtja ekosistema iOS, EU bo budno spremljala dogajanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
9310500 (6442) nekdoo
»

Evropska komisija: Apple verjetno krši konkurenčna pravila EU

Oddelek: Novice / Tožbe
105332 (4612) aerie
»

EU oglobila MasterCard s 570 milijoni evrov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
5417016 (13659) Reycis

Več podobnih tem