»

Evropska komisija: Meta krši DMA

Slo-Tech - Evropska komisija je predhodno ugotovila, da Meta krši Akt o digitalnih trgih (DMA). Model, po katerem lahko uporabniki bodisi soglašajo z oglaševanjem glede na zbrane osebne podatke bodisi se temu izognejo s plačilom (pay or consent), je nezakonit. Meta je na Instagramu in Facebook tovrstni model uvedla lani, da bi s tem izpolnila novo evropsko zakonodajo. Komisija je to potezo proučila, saj je obstajal sum, da gre za namerno izigravanje in izogibanje evropske zakonodaje.

V predhodnem mnenju sedaj Komisija ugotavlja, da je model v nasprotju z DMA. Uporabniki nimajo možnosti izbrati storitve, ki bi uporabljala manj ali nič njihovih osebnih podatkov. Po mnenju Komisije izbira med plačilom ali personaliziranimi oglasi uporabnike sili v podajo soglasja za zbiranje osebnih podatkov in ne nudi prave izbire. Soglasje namreč ni prostovoljno, če uporabniki nimajo zares izbire.

Meta medtem vztraja, da so nov model uvedli prav zaradi DMA in da je v skladu z njim. Končno odločitev Komisije...

11 komentarjev

Evropska komisija v predhodnem mnenju: Apple krši akt o digitalnih trgih

Evropska komisija - Evropska komisija je danes uradno sporočila, da Apple po njenem mnenju krši akt o digitalnih trgih (DMA). Spletna tržnica App Store je razlog za to ugotovitev, saj po mnenju Komisije razvijalcem preprečuje usmerjanje potrošnikov k alternativnim kanalom. Apple je sicer ob začetku uporabe DMA uvedel nekaj novosti, denimo možnost uporabe alternativnih plačilnih sistemov, a je k temu dodal toliko pogojev in omejitev, pa tudi dodatne stroške, denimo plačilo dodatne provizije v višini 0,5 dolarja za vsako nameščeno aplikacijo nad prvim milijonom, da Komisija to šteje kot kršitev DMA.

Komisija je objavila tako imenovane predhodne ugotovitve, ki jih lahko razčlenimo v tri skupine. Prvič, nobeden od Applovih poslovnih pogojev ne omogoča prostega usmerjanja strank in komunikacije z njimi. Drugič, Apple omejuje usmerjanje stran prek zunanjih povezav in ne dovoljuje uporabe distribucijskih kanalov po lastnih izbiri. Tretjič, Apple zaračuna provizije, ki presegajo upravičene stroške, denimo...

7 komentarjev

Kritike Applovega načina odprtja ekosistema iOS, EU bo budno spremljala dogajanje

Slo-Tech - Vrstijo se odzivi na Applovo napoved odprtja ekosistema iOS, kjer bo v EU omogočeno nameščanje aplikacije tudi iz drugih virov poleg uradne tržnice App Store. Čeprav se je sprva zdelo, da gre za velikodušno ponudbo, kar je Apple pospremil z besedami, da bo velika večina razvijalec aplikacij plačevanja manj provizij, so odzivi kritični. Ključna težava je posebna provizija, ki bo znašala 0,5 evra na leto za vsako nameščeno aplikacijo mimo uradne tržnice (oproščenih je prvih milijon namestitev).

To se sicer sliši zanemarljivo, a bo za številne aplikacije uničujoče. David Heinemeier Hansson, avtor Ruby on Rails, pravi, da gre za izsiljevanje. Kot primer je vzel Instagram, ki ima v EU okrog 250 milijonov uporabnikov. To bi pomenilo, da mora Meta samo za Instagram plačati 11 milijonov dolarjev vsak mesec. Podobno velja tudi za druge velikane, denimo Messenger, WhatsApp itd. To so zneski, ki niti za Meto niso zanemarljivo, zato je upravičen sklep, da ti ne bodo niti pomislili na zunanje...

93 komentarjev

Apple bo moral v EU do leta 2024 bolj odpreti svoj ekosistem

Bloomberg - V Applovem ekosistemu je možno aplikacije legalno nameščati le iz Applove spletne tržnice, kar se bo v prihodnosti spremenilo. Bloomberg poroča, da se Apple pripravlja na spremembo politiko glede alternativnih tržnic za aplikacije, ki bi lahko začela veljati leta 2024. Spremembe so posledica zahtev Evropske unije in nove zakonodaje (Digital Markets Act).

Evropa je namreč Applov drugi največji trg, kjer ustvari 95 milijard dolarjev prihodkov. Evropska komisija Apple že vrsto let obtožuje, da si jemlje preveč moči, ko ekskluzivno odloča, kdo bo imel dostop do App Stora, hkrati pa jemlje 30-odstotno provizijo od vseh nakupov. Tudi posamezne države vidijo v tem problem, kot denimo Nizozemska, ki je Applu zaradi omejitev, katere plačilne sisteme lahko pisci aplikacij uporabijo v svojih aplikacij, letos izrekla že več glob. Apple je pred časom sicer razpolovil 30-odstotno provizijo za nekatere manjše založnike, a še vedno neomajno zahteval, da uporabljajo izključno njegovo...

21 komentarjev

Razširitev postopka Evropske komisije zoper Apple zaradi krnitve konkurence

Reuters - Evropska komisija je že lani ugotovila, da Apple zelo verjetno krši pravila konkurenčnosti pri upravljanju svojega App Stora, kjer nepošteno izriva konkurenco na trgu pretočnih storitev za glasbo. Komisija bo po neuradnih podatkih Reutersa še razširila očitke in preiskavo zoper Apple, kar kaže na odkritje dodatnih ali resnejših nepravilnosti v preliminarni preiskavi.

Primer, ki ga je pred tremi leti sprožil Spotify, se vrti okrog provizij in omejevanja alternativnih načinov nakupa naročnin. Apple je tedaj vsem ponudnikom aplikacij v App Storu obračunaval 30-odstotno provizijo na vse nakupe, tudi nadaljnje nakupe v aplikaciji, hkrati pa Spotify na primer ni smel nuditi nižje naročnine kot v App Storu na svoji spletni strani (kjer provizije ni). Dodatne argumente je priskrbelo dejstvo, da na primer Uberju in podobnih teh provizij ni bilo treba plačevati, pa čeprav so se plačila izvajala neposredno v aplikaciji, ki je bila naložena z App Stora. Apple je seveda navedbe Spotifya in...

5 komentarjev

Evropska komisija: Apple verjetno krši konkurenčna pravila EU

BBC - Komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager je sporočila, da je Evropska komisija (EK) v preliminarnem poročilu ugotovila kršitve konkurenčnosti pri Applovem upravljanju svojega App Stora in izkrivljanje konkurence na trgu pretočnih glasbenih storitev. S tem je podjetje v postopku pred EK tudi uradno obtoženo teh dejanj.

Tožbo je pred dvema letoma sprožil Spotify, ki je s tem napadel Applovo, tedaj izključno 30 odstotno provizijo. Predstavniki Spotifya so ob tem navajali, da take provizije na vse transakcije nekaterim družbam, denimo Uberju in Deliverooju, ni potrebno plačevati. Zaradi tega so bili pozneje prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala dražja od Applove. Podobno pritožbo je pozneje na EK podal tudi Epic, ki se je z Applom zapletel v spor sorodne narave. Mimogrede, Epic in Apple se bosta v tej zadevi prihodnji teden srečala pred Ameriškim sodiščem.

Vestagerjeva je ob tem pojasnila, da obstajajo jasni znaki, da Apple vpliva na...

10 komentarjev

EU oglobila MasterCard s 570 milijoni evrov

Slo-Tech - Evropska komisija je danes MasterCardu naložila 570 milijonov evrov globe, ker je zlorabljal svoj tržni položaj in zaračunaval previsoke provizije. Ključni problem je bilo nespoštovanje enotnega trga v EU, saj je Mastercard podjetjem zaračunaval provizije glede na državo, v kateri se nahajajo, četudi so banke v drugih državah članicah EU ponujale ugodnejše pogoje. Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da evropski potrošniki plačilne kartice uporabljajo vsak dan, ko kupujejo hrano, oblačila ali dobrine prek spleta. S tem, ko je Mastercard trgovcem onemogočil iskanje ugodnejših pogojev poslovanja pri bankah v drugih članicah EU, je umetno zvišal cene kartičnih plačil, s čimer je škodoval potrošnikom in trgovcem v EU. Zaradi tega...

54 komentarjev