» »

Kraja identitete

Kraja identitete

manav38110 ::

Na spletu sem se nasolil s phishingom in sem na prevarantsko spletno stran uploadal fotografijo sprednje in zadnje strani osebne izkaznice.

Kakšno tveganje to predstavlja?

Kaj naj naredim, da ne bom imel še kakšnih posledic?

˙janezvalva ::

ni tveganja.
raje se varuj telefonskim klicom vsiljivih prodajnih agentov slovenskih zavarovalnic.

c3p0 ::

Tvojo identiteto bodo uporabljali pri raznih prevarah, za lažno predstavljanje kot ti. Verjetno boš tudi preprodajan v kaki zbirki lažnih identitet.

srus ::

Zna biti zoprno. Običajno ljudem ukradejo identiteto zato, da jim izpraznijo bančni račun. Moraš biti čudežni deček slovenske energetike, da ti po kraji identitete napolnijo bančni račun.

JanBrezov ::

Jaz bi to obravnaval kot krajo osebne izkaznice, za ziher. Še posebej, ker veš, da gre za phishing; storilci točno vedo, kaj s tako osebno narediti.

Izguba, kraja ali pogrešitev osebne izkaznice
https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/ose...

Ali lahko naprej uporabljam osebno izkaznico, ki sem jo naznanil kot pogrešano in kasneje našel?
Če državljan najde osebno izkaznico, ki jo je pred najdbo naznanil kot pogrešano, izgubljeno ali ukradeno pri upravni enoti, jo je dolžan prinesti na upravno enoto v uničenje in evidentiranje najdbe v register osebnih izkaznic.
Z namenom zaščite državljanov pred zlorabo identitet s strani tretje osebe, se podatki o pogrešanih, izgubljenih in ukradenih osebnih izkaznicah dnevno posredujejo Interpolu, zato uporaba osebne izkaznice ni več mogoča, saj je dokument razveljavljen.
Izjemoma je v primeru, ko bi državljan našel osebno izkaznico še isti dan, ko je naznanil pogrešitev, izgubo ali krajo, in to še isti dan javi pristojnemu organu, mogoča vrnitev veljavnosti osebni izkaznici in njena nadaljnja uporaba.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

Ja, definitivno preklic in naročilo nove, pozabil povedat.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prosim za nasvet odvetnika, notarja oz. če kdo ve - naredil sem neumnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
576297 (4473) Tidule
»

Izdelava osebnih dokumentov - Je GDPR izbris slik možen?

101680 (644) Karen
»

Izdelava osebne izkaznice, če so vsi dokumenti potekli (strani: 1 2 3 )

12228219 (19195) mihapc123
»

Izguba dokumentov

3010412 (9005) St235

Več podobnih tem