» »

Ponovni Vpis - Gimnazija

Ponovni Vpis - Gimnazija

Lunig ::

Končujem 1. letnik srednje strokovne šole. Ugotovil sem, da je učna snov preveč površna. Zdaj se bojim, da od te šole ne bom veliko odnesel.

Ali se bolj splača ponovno vpisati na gimnazijo ali nadaljevati šolanje na tej šoli? V 4. letniku lahko obiskujem tečaj iz maturitetnega predmeta matematika, da bi lahko študiral na univerzitetnem programu.
  • poskusilo klonirati: Lunig ()

Jure14 ::

Če se hočeš vpisat v gimnazijo, ki ima omejitve pri vpisu, se najprej pozanimaj, ali boš s svojimi ocenami sploh prišel zraven, potem pa hitro oddaj prijavo. Ta teden je rok.

Jure14 je izjavil:

Če se hočeš vpisat v gimnazijo, ki ima omejitve pri vpisu, se najprej pozanimaj, ali boš s svojimi ocenami sploh prišel zraven, potem pa hitro oddaj prijavo. Ta teden je rok.

Živjo, na gimnaziji ni omejitve. Sem že oddal prijavnico za vsak slučaj ter so me sprejeli. Zdaj pa premišljujem, ali se splača izgubiti eno leto.

tony1 ::

Vprašanje, če se izplača... Tudi če bodo poklicno maturo omejili na fakse sorodne programu tvoje srednje šole, bi bilo lažje iti na poklicno maturo, če boš le šel študirat isto smer kot jo imaš zdaj v srednji...

S takim prehodom nimam dobrih izkušenj, mislim, da sta 2 prišla v 2. letniku gimnazije in čez pol leta šla nazaj na SŠ (kar ni nobena katastrofa, ker iz gimnazije seveda lahko greš nazaj na SŠ)?

Kakšne ocene si imel v OŠ? Katera SŠ in program si bil zdaj? Kakšne ocene si imel?

In predvsem: kaj bi šel študirat? Medicino ali kaj podobno težkokategorniškega? Za gimnazijo moraš biti 150% siguren, da boš šel študirat, če ne je mnogo bolje v SŠ dobiti nek poklic...

Lunig je izjavil:

Jure14 je izjavil:

Živjo, na gimnaziji ni omejitve. Sem že oddal prijavnico za vsak slučaj ter so me sprejeli. Zdaj pa premišljujem, ali se splača izgubiti eno leto.

Čakaj, to pomeni, da ne bi šel v 2. letnik gimnazije ampak v 1. letnik? Hm...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

tony1 je izjavil:

Vprašanje, če se izplača... Tudi če bodo poklicno maturo omejili na fakse sorodne programu tvoje srednje šole, bi bilo lažje iti na poklicno maturo, če boš le šel študirat isto smer kot jo imaš zdaj v srednji...

S takim prehodom nimam dobrih izkušenj, mislim, da sta 2 prišla v 2. letniku gimnazije in čez pol leta šla nazaj na SŠ (kar ni nobena katastrofa, ker iz gimnazije seveda lahko greš nazaj na SŠ)?

Kakšne ocene si imel v OŠ? Katera SŠ in program si bil zdaj? Kakšne ocene si imel?

In predvsem: kaj bi šel študirat? Medicino ali kaj podobno težkokategorniškega? Za gimnazijo moraš biti 150% siguren, da boš šel študirat, če ne je mnogo bolje v SŠ dobiti nek poklic...

Lunig je izjavil:

Jure14 je izjavil:

Bi se ponovno vpisal v 1. letnik, v tem je problem.
Če bi bil deveti razred, bi seveda šel na gimnazijo. Tako pa je težka odločitev. :/

Lunig je izjavil:

tony1 je izjavil:

Lunig je izjavil:

Jure14 je izjavil:

Bi se ponovno vpisal v 1. letnik, v tem je problem.
Če bi bil deveti razred, bi seveda šel na gimnazijo. Tako pa je težka odločitev. :/

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Lunig ()

Kaj pa če se pozanimaš, če bi lahko čez poletje opravil kakšne izpite za prehod v 2. letnik?

Iskreno povem, da teh reči ne poznam, in sploh ne vem, če je to možno, ampak če npr. narediš tri popravcem ustrezne izpite boš tudi celo gimnazijo nato naredil brez problema...

Ne gre za moj firbec, ampak vseeno poskusi odgovoriti še na druga vprašanja...

Glede na preostanek življenja pa je eno leto skoraj nepomembno... Ko si enkrat v službi se npr. eno leto zelo hitro obrne :-)...

tony1 je izjavil:

Kaj pa če se pozanimaš, če bi lahko čez poletje opravil kakšne izpite za prehod v 2. letnik?

Iskreno povem, da teh reči ne poznam, in sploh ne vem, če je to možno, ampak če npr. narediš tri popravcem ustrezne izpite boš tudi celo gimnazijo nato naredil brez problema...

Glede na preostanek življenja pa je eno leto skoraj nepomembno... Ko si enkrat v službi se npr. eno leto zelo hitro obrne :-)...

Ne obstaja možnost, da bi šel v drugi letnik.
V 7. in 8. razredu sem imel povprečje 3, v 9. pa odličen, ker sem se začel učiti.

Obiskujem program ekonomski tehnik.

eventyrer ::

in kaj bi rad postal po koncu šolanja?

iskreno nevem kaj naj bi ekonomski tehnik delal po končani srednji šoli.

Zgodovina sprememb…

eventyrer je izjavil:

Ko sem se vpisoval v srednjo šolo, o tem žal nisem precej razmišljal. Načrtujem, da bom šel študirati računalništvo. Zdi se mi, da je boljša zaposlitev v tem kot v ekonomiji.

Magic1 ::

Dokler lahko opravljaš normalno maturo, se jaz ne bi sekiral na tvojem mestu. Pač si na lažji šoli in boš s svojo zagnanostjo imel komot petke. Se boš že dve leti pred maturo začneš počasi pripravljat nanjo in boš odnesel normalno znanje, kot ostali gimnazijci.
Magic

če neveš kaj bi rad in si se pripravljen učit (!!to je zelo pomembno, drugače nima smisla da o tem sploh razmišljaš!!) se prepiši na gimnazijo. Tisto "izgubljeno" leto se nikjer ne bo poznalo.

Ampak še enkrat..če se ti ne da učit je prepis nesmiselen.

Po končani gimnaziji greš lahko na katerikoli faks. Ja, tudi iz ekonomskega tehnika greš lahko najbrž marsikam, gimnazija te bo (najbrž) naučila da se moraš učiti.

Magic1 je izjavil:

Dokler lahko opravljaš normalno maturo, se jaz ne bi sekiral na tvojem mestu. Pač si na lažji šoli in boš s svojo zagnanostjo imel komot petke. Se boš že dve leti pred maturo začneš počasi pripravljat nanjo in boš odnesel normalno znanje, kot ostali gimnazijci.

jaz ne razumem ali hodi na ekonomsko gimnazijo ali ekonomsko srednjo šolo. Zdi se da hodi na ekonomsko srednjo šolo kar pomeni da bi moral opravljati maturitetni tečaj.

Če lahko opravlja maturo na gimnaziji naj htiro vpraša koliko časa mu bo to vzelo...če mu bo vzelo 1 leto je vseeno če se že zdaj prepiše.

Maturitetni tečaj zgleda traja 1 leto:
https://gimoste.si/sola/program-gimnazi...

Zgodovina sprememb…

eventyrer je izjavil:

če neveš kaj bi rad in si se pripravljen učit (!!to je zelo pomembno, drugače nima smisla da o tem sploh razmišljaš!!) se prepiši na gimnazijo. Tisto "izgubljeno" leto se nikjer ne bo poznalo.

Ampak še enkrat..če se ti ne da učit je prepis nesmiselen.

Po končani gimnaziji greš lahko na katerikoli faks. Ja, tudi iz ekonomskega tehnika greš lahko najbrž marsikam, gimnazija te bo (najbrž) naučila da se moraš učiti.

Magic1 je izjavil:

jaz ne razumem ali hodi na ekonomsko gimnazijo ali ekonomsko srednjo šolo. Zdi se da hodi na ekonomsko srednjo šolo kar pomeni da bi moral opravljati maturitetni tečaj.

Če lahko opravlja maturo na gimnaziji naj htiro vpraša koliko časa mu bo to vzelo...če mu bo vzelo 1 leto je vseeno če se že zdaj prepiše.

Sem ekonomski tehnik, ne pa gimnazijec. Če bi šel na gimnazijo, bi se moral vpisati ponovno v 1. letnik.

Ali pa bi moral opravljati maturitetni tečaj, ki traja 1 leto.

Lunig je izjavil:

tony1 je izjavil:

V 7. in 8. razredu sem imel povprečje 3, v 9. pa odličen, ker sem se začel učiti.

Se pravi ni šans niti, da bi šel v 2. letnik ekonomske gimnazije? (Iz gugla: Kaj je Ekonomska gimnazija? Kot splošna gimnazija, le brez fizike in filozofije, a s poukom podjetništva, ekonomije in poslovanja. Zaključi se s splošno maturo.)

Je za vpis na FRI slučajno zahtevan 1 naravoslovni predmet in bi mu z ekonomsko gimnazijo manko fizike kaj hodil narobe?

eventyrer je izjavil:

Ali pa bi moral opravljati maturitetni tečaj, ki traja 1 leto.

To pa če bi želel splošno maturo. Lahko naredim 5. predmet, tako da v 4. letniku strokovne šole obiskujem tečaj iz matematike na gimnaziji.

tony1 je izjavil:

Lunig je izjavil:

tony1 je izjavil:

Se pravi ni šans niti, da bi šel v 2. letnik ekonomske gimnazije? (Iz gugla: Kaj je Ekonomska gimnazija? Kot splošna gimnazija, le brez fizike in filozofije, a s poukom podjetništva, ekonomije in poslovanja. Zaključi se s splošno maturo.)

Je za vpis na FRI slučajno zahtevan 1 naravoslovni predmet in bi mu z ekonomsko gimnazijo manko fizike kaj hodil narobe?

Pogoj za vpis na FRI je poklicna matura v kateremkoli 4-letnem programu ter maturitetni predmet splošne mature fizika ali matematika.

Kar se tiče gimnazije, je pogoj le splošna matura.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

Neumno se je iz 1. letnika Ekonomskega tehnika vpisat nazaj v 1. letnih Gimnazije...

Opravi Ekonomskega tehnika v 3/4 letniku pa se intenzivno uči matematiko + slo in nato opravi splošno maturo

Te pogoje za vpise na fakse pa ne glej danes ker čez 4 leta bodo verjetno drugačni so že začeli mrdat v tej smeri... (članek na rtvslo nekaj mesecev nazaj)

To je imo najboljši nasvet.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Lunig je izjavil:

Končujem 1. letnik srednje strokovne šole. Ugotovil sem, da je učna snov preveč površna. Zdaj se bojim, da od te šole ne bom veliko odnesel.

s kakšnim uspehom si končal ta 1. letnik?

Mato989 je izjavil:

Neumno se je iz 1. letnika Ekonomskega tehnika vpisat nazaj v 1. letnih Gimnazije...

Opravi Ekonomskega tehnika v 3/4 letniku pa se intenzivno uči matematiko + slo in nato opravi splošno maturo

Te pogoje za vpise na fakse pa ne glej danes ker čez 4 leta bodo verjetno drugačni so že začeli mrdat v tej smeri... (članek na rtvslo nekaj mesecev nazaj)

in pazi da ne zapadeš v družbo zgub brez upanja, ki te bodo potegnili dol in te prepričali da se "ne splača učit". Takšne sicer najdeš tudi na gimnazijah ampak je večja verjetnost da takšno družbo najdeš v ostalih "srednjih šolah".

Zgodovina sprememb…

Pogledaš kaj lahko pri tvoji šoli opravljaš za ene predmete na poklicni maturi.
Za FRI vpis potrebuješ:
Vpisni pogoji za študijske programe prve stopnje so opravljena matura ali opravljena poklicna matura in pa, poleg izpitov na poklicni maturi, še opravljen izpit iz enega od naslednjih predmetov: računalništvo, matematika ali fizika.

Zdaj se pa pozanimaj, kako to dosežeš. Ne se sekirat glede visokošolskega proti univerzitetnem programu na fakulteti. Je visokošolski načeloma boljši in lahko nadaljuješ tudi magistersko stopnjo s dodatnimi opravlenimi izpiti.
Magic

eventyrer je izjavil:

Lunig je izjavil:

s kakšnim uspehom si končal ta 1. letnik?

Mato989 je izjavil:

in pazi da ne zapadeš v družbo zgub brez upanja, ki te bodo potegnili dol in te prepričali da se "ne splača učit". Takšne sicer najdeš tudi na gimnazijah ampak je večja verjetnost da takšno družbo najdeš v ostalih "srednjih šolah".

Ta letnik sem zaključil kot odličen. Ampak še enkrat, učna snov je lahka.

Saj v Gimnaziji ni kaj veliko težja... jaz sem končal Ekonomsko Gimnazijo z povprečnimi ocenami 3,9 brez učenja z izjemo matematike nekaj 10 ur overall pred maturo...

1 dan pred maturo smo kartali tarok pri kolegu in usput malo gledali...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

Saj v Gimnaziji ni kaj veliko težja... jaz sem končal Ekonomsko Gimnazijo z povprečnimi ocenami 3,9 brez učenja z izjemo matematike nekaj 10 ur overall pred maturo...

Ne vem, če te dve šoli lahko primerjamo.
Naprimer, pri zgodovini smo imeli samo 20-25 strani v zvezku za test. Tako nekako tudi pri drugih predmetih (ali celo manj)

Zgodovina sprememb…

Nihče ti ne preprečuje, da vzameš gimnazijske delovne zvezke in učbenike za matematiko, fiziko, računalništvo in predelaš snov iz tam bolj podrobno.
Te pa na gimnaziji kostantno bolj terajo, da potem maturo za šalo narediš, kot je rekel Mato. Sam to res ni panika, imaš 3 ali 4 maturitetne predmete, pač se teh bolje lotiš že sedaj.
To da si na lahki šoli je lahko plus, ker boš imel več časa za pomembne predmete, ki so pomembni za FRI. Samo je potem na tebi, da ta čas dobro porabiš!!! Programirat se lahko pa že danes začneš učiti. Veliko programerjev sploh ni končalo faksa.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Lunig je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Naprimer, pri zgodovini smo imeli samo 20-25 strani v zvezku za test. Tako nekako tudi pri drugih predmetih (ali celo manj)

Ne govorim da jih lahko primerjamo, hočem ti povedat da na Ekonomskem tehniku je snov enostavna, na Gimnaziji pa le MALO težja... razlika je edino morda matematika, ker na poklicnih običajno nep rideš do odvodov integralov itd... čeprav iskreno po 15+ letih od mature nimam pojma kako rešit kak odvod ali integral...

Bistvo je to da so srednje šole overall prelahke... problem pa je v tem ker se učimo na gore snovi ki je nepomembna in premalo zahtevajo pri snoveh ki so res pomembne..

Kot pravim ponavljam, prepis iz Ekonomskega tehnika na gimnazijo z 1 leto vrženo stran se ti ne splača... se ti pa splača opraviti redno maturo namesto poklicne (ali vsaj poklicno + 5 predmet)

Raje razvijaj svoja znanja izven šole... kot je učenje programiranja...

Mato989 je izjavil:

Lunig je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne govorim da jih lahko primerjamo, hočem ti povedat da na Ekonomskem tehniku je snov enostavna, na Gimnaziji pa le MALO težja... razlika je edino morda matematika, ker na poklicnih običajno nep rideš do odvodov integralov itd... čeprav iskreno po 15+ letih od mature nimam pojma kako rešit kak odvod ali integral...

Bistvo je to da so srednje šole overall prelahke... problem pa je v tem ker se učimo na gore snovi ki je nepomembna in premalo zahtevajo pri snoveh ki so res pomembne..

Kot pravim ponavljam, prepis iz Ekonomskega tehnika na gimnazijo z 1 leto vrženo stran se ti ne splača... se ti pa splača opraviti redno maturo namesto poklicne (ali vsaj poklicno + 5 predmet)

Raje razvijaj svoja znanja izven šole... kot je učenje programiranja...

Problem je, da bom moral obiskovati maturitetni tečaj, če bom hotel splošno maturo. To je spet eno dodatno leto srednje šole.

Problem je, da bom moral obiskovati maturitetni tečaj, če bom hotel splošno maturo. To je spet eno dodatno leto srednje šole.

Ja ampak do tačas je še 3 leta... Lahko da bo takrat za vpis na FRI še zmeraj dovolj poklicna matura s 5. predmetom... in potem ne rabiš opravljati splošne mature...

Lahko ti bo takrat bolj pasalo tisto leto maturitetnega tečasa ker boš delal ker boš že 18+ in boš imel študentsko delo in prihodke

Lahko si do tačas premisliš in boš kaj drugega želel...

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Lunig ()

Mato989 je izjavil:

Ja ampak do tačas je še 3 leta... Lahko da bo takrat za vpis na FRI še zmeraj dovolj poklicna matura s 5. predmetom... in potem ne rabiš opravljati splošne mature...

Lahko ti bo takrat bolj pasalo tisto leto maturitetnega tečasa ker boš delal ker boš že 18+ in boš imel študentsko delo in prihodke

Tako nekako tudi jaz razmišljam. :D

Lunig je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Enablerji lenobe in "poti z najmanj odpora" ti dišijo, vidim.

ne sprašuj in debatiraj po forumu, to je odločitev ki jo moraš sam sprejeti. Ne išči enablerjev za enostavno odločitev, išči odgovor kaj bi sploh rad postal.

Mato989 je izjavil:

ne splača se iz stališča šole in dejstva da splošno maturo lahko opravi tako ali tako.

Splača se zaradi menjave okolja saj so generalno gimnazijcki bolj fokusirani na to da kaj dosežejo in tekmovalni glede višjih uspehov in dosežkov. S takšnimi ljudmi se hočeš načeloma družiti.

Zato recimo vsakomur strogo in močno odsvetujem obiskovanje "računalniške srednje šole" kamor se večinoma leni osnovnošolci vpišejo ki mislijo da bodo igrali igrice cele dneve.

Razlika je tudi v tako v kvaliteti profesorjev kot dejstvu da se morajo na "srednjih šolah" več ubadat z nesposobneži in imajo manj časa za odličneže.

Zgodovina sprememb…

miha98 ::

Lunig je izjavil:

eventyrer je izjavil:

Ko sem se vpisoval v srednjo šolo, o tem žal nisem precej razmišljal. Načrtujem, da bom šel študirati računalništvo. Zdi se mi, da je boljša zaposlitev v tem kot v ekonomiji.

Kaj pa recimo orodjar? So dobro plačani.. pa cnc upogibni stroj recimo... pa informatika recimo... pa kakšen tehnolog itd...

Splača se zaradi menjave okolja saj so generalno gimnazijcki bolj fokusirani na to da kaj dosežejo in tekmovalni glede višjih uspehov in dosežkov. S takšnimi ljudmi se hočeš načeloma družiti.

Zato recimo vsakomur strogo in močno odsvetujem obiskovanje "računalniške srednje šole" kamor se večinoma leni osnovnošolci vpišejo ki mislijo da bodo igrali igrice cele dneve.

Razlika je tudi v tako v kvaliteti profesorjev kot dejstvu da se morajo na "srednjih šolah" več ubadat z nesposobneži in imajo manj časa za odličneže.

Kdaj si nazadnje bil v šoli?

Vsi so enaki bolj ali manj (90%)

Glede na to da gre like pol populacije na gimnazije ni tam večina nekih top 10% po Gaussovi krivulji ampak je isti direndaj kot drugje... ne pozabit da je dovolj 1 ali 2 specialca da je kaos v razredu.

Poznam bolj sposobne poklicne maturante in katastrofalne gimnazijske maturante ki niti mature v 6 poskusih niso opravili... dejstvo pa je tako da na koncu jih ima 80% manj kot povprečno plačo...

Sam to je morala bit pa res zanič gimnazija, da ruknejo maturo. Načeloma učitelji na gimnaziji ne spustijo folk na maturo z nič znanja.
V glavnem, najbolj je odvisno od posameznika. Na faksu se moraš itak sam organizirat in naučit. Ni nič drugače, če se sam pripraviš na maturo. Matura je taka uventura na normalen tehnični faks.
Magic

Bellator ::

Lunig je izjavil:

Kako to misliš? Ne verjamem, da so diferencialne izpite ukinili.

Bellator je izjavil:

Lunig je izjavil:

Kako to misliš? Ne verjamem, da so diferencialne izpite ukinili.

Takšna so pravila te gimnazije, za druge pa ne vem.

Mato989 je izjavil:

Ne, niso.

Povsod je cirkus, se strinjam, profil ljudi pa vsekakor ni povsod enak.

Zgodovina sprememb…

Gambino ::

Jure14 je izjavil:

Kakšne omejitve pri vpisu imajo Gimnazije? Letos še Gimnazija Bežigrad nima omejitve!

Lunig je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Se strinjam, po mojem je zdaj najboljša pot 5. predmet in poklicna matura.

Razen, če te trenutni šoli moti še kaj drugega kot prelahek program: kakšni so profesorji in sošolci?

eventyrer je izjavil:

Danes, ko je faks skoraj obvezen že za ceste pometat je to lahko problem.

Včasih pa je bil ekonomski tehnik eden najbolj univerzalnih programov: poleg dela v prodaji, nabavi, računovodstvu si lahko delal skorajda karkoli od nespecializiranega white collar dela, v bistvu bi s to izobrazbo lahko delal v področjih večine poslovnih funkcij podjetja. Karkoli kar je bilo "pisarniško" delo.

Zgodovina sprememb…

otago ::

Mato989 je izjavil:

Glede na to da gre like pol populacije na gimnazije ni tam večina nekih top 10% po Gaussovi krivulji ampak je isti direndaj kot drugje... ne pozabit da je dovolj 1 ali 2 specialca da je kaos v razredu.

Poznam bolj sposobne poklicne maturante in katastrofalne gimnazijske maturante ki niti mature v 6 poskusih niso opravili... dejstvo pa je tako da na koncu jih ima 80% manj kot povprečno plačo...

Primerjaj vpis v Ekonomsko šolo Ptuj (ekonomski tehnik, ekonomska gimnazija), Gimnazija Ptuj in dajmo za hec.. II. gimnazija Maribor. Čisto različna klientela s koreliranimi rezultati na maturi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: otago ()

Še glede teh dvomov, da se bodo zaostrili pogoji za prehod poklicnih maturantov na katerikoli program (zakon namreč že zdaj menda omenja le prehod na sorodne visokošolske programe):
-to se ne bo zgodilo čez noč, normalno bi bilo, da se to napove celi generaciji 4 leta vnaprej
-tudi če se bo, se bo verjetno spet kaj pomutilo in bo določba zvodenela, npr. tako, da se bo to upoštevalo samo za programe, ki imajo omejitev vpisa. Zdaj, FRI nikoli ni imel visoke omejitve, z manjšanjem števila dijakov v naslednjih generacijah bo pa boj faksov za glavarino od vsakega študenta vedno bolj krvav. Po mojem se nimaš česa bati tudi s poklicno maturo.

" Primerjaj vpis v Ekonomsko šolo Ptuj (ekonomski tehnik, ekonomska gimnazija), Gimnazija Ptuj in dajmo za hec.. II. gimnazija Maribor. Čisto različna klientela s koreliranimi rezultati na maturi."

Če pogledam kako je zgledala povprečna gimnazija in rač. gimnazija na Vegovi že 25 let nazaj, to drži. Na Vegovi tretjina folka ni prišla do 4. letnika...

Zgodovina sprememb…

VrtniPalcek ::

Pojdi na gimnazijo! Kolega, ki je padel en letnik gimnazije, je rekel, da je bila to najboljša stvar, da je bil lahko pet let v srednji šoli :D

Ne čisto zares, pojdi na gimnazijo. Imel boš boljšo podlago v matematiki, fiziki, in na dolgi rok ti bo lažje (če želiš iti potem na faks), in dvomim, da boš občutil, da si eno leto izgubil :). Če se želiš po srednji takoj zaposliti, ostani na srednji. Srednješolska/študentska leta so najlepša, podaljšaj si jih, če lahko :)

FireSnake ::

Še en glas za gimnazijo, da te naučijo zic ledra, koliko je to mogoče.
Ekonomska srednja šola bo katastrofalna podlaga za študij računalništva.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Pa pejt na računalniško potem

Kaj bo tisto, kar mi bo največ manjkalo, če grem iz ekonomske šole na FRI?

Iskreno, me veliko bolj vleče da ostanem na tej šoli. Tukaj imam bolj ugoden urnik in malo hitreje pridem do šole.
Me je tudi strah, da ne bom uspešen na gimnaziji.

Poleg tega pa je dodaten problem, da bom eno leto več hodil v srednjo šolo.

Zgodovina sprememb…

Predvidoma je mindset gimnazijcev MALO manj luftarski kot v ekonomski šoli (in poklicnih nasploh)... največji minus bo pa glede znanja pri fiziki/matematiki... ostalo je zanemarljivo.

Mato989 je izjavil:

Predvidoma je mindset gimnazijcev MALO manj luftarski kot v ekonomski šoli (in poklicnih nasploh)... največji minus bo pa glede znanja pri fiziki/matematiki... ostalo je zanemarljivo.

Iz radovednosti: zakaj bi potem šel na gimnazijo, če je edina prednost v matematiki in fiziki?

Ali se splača zaradi teh dveh predmetov mučiti pri brezveznih predmetih, kot so glasba, geografija...

Za študij na FRI se prepis drugam ne izplača... Če si z okoljem (prfoksi, sošolci) na ekonomski (in prepis na ekonomsko gimnazijo RES ni mogoč - tole se še enkrat pozanimaj) sicer zadovoljen, ostani tam.

Lunig je izjavil:

Kaj bo tisto, kar mi bo največ manjkalo, če grem iz ekonomske šole na FRI?

Iskreno, me veliko bolj vleče da ostanem na tej šoli. Tukaj imam bolj ugoden urnik in malo hitreje pridem do šole.
Me je tudi strah, da ne bom uspešen na gimnaziji.

Poleg tega pa je dodaten problem, da bom eno leto več hodil v srednjo šolo.

saj ti je napisal- zic leder. Bolje boš osvojil matematiko (odvodi, integrali, ter tudi pri osnovah boš hitrejših - banalne stvari kot so krajšanje ulomkov, izpostavljanje spremenljivk,... stvari boš videl bistveno hitreje, ker boš verjetno rešil bistveno več problemov) in fiziko (naučil se boš reševanja problemov, ki so bolj kompleksni od računanja sile po enačbi F = m*a, kjer sta masa in pospešek podana v nalogi) in lažje se boš prebil čez razne dokaze in izpeljave na faksu, ker boš vajen tega od prej. To je tudi dobra osnova za razne algoritme ipd.

Overall, zdaj morda izgubiš eno leto (in še enkrat, sam osebno tega ne bi označil za izgubljeno leto), na dolgi rok pa morda pridobiš, ker boš imel boljšo podlago, da dokončaš faks v treh letih

Zgodovina sprememb…

Overall, zdaj morda izgubiš eno leto (in še enkrat, sam osebno tega ne bi označil za izgubljeno leto), na dolgi rok pa morda pridobiš, ker boš imel boljšo podlago, da dokončaš faks v treh letih

ja samo tu je zdaj gamble imo...

Ker če zdaj izgubi 1 leto in ugotovi da ga to ne veseli bo izgubil 1 leto za bv... če se v 3. letniku premisli in bi rad šel kaj drugega kot FRI ipd... ne bo izgubil 1 leta oz. tudi če ga bo bo laho takrat delal preko študenta, kar zdaj zelo težko oz. ne bo mogel ker bo redno hodil v šolo

Skratka imo, ne veš kaj bo čez 3-5 let, zato je bolje po moje da gre v maturitetni tečaj tisto 5. leto in izgubi takrat 1 leto in sproti ustvarja kapital, ali pa pač gambla da bo mu zic leder pomagal in odvodi in integrali.

Mato989 je izjavil:

Ker če zdaj izgubi 1 leto in ugotovi da ga to ne veseli bo izgubil 1 leto za bv... če se v 3. letniku premisli in bi rad šel kaj drugega kot FRI ipd... ne bo izgubil 1 leta oz. tudi če ga bo bo laho takrat delal preko študenta, kar zdaj zelo težko oz. ne bo mogel ker bo redno hodil v šolo

Skratka imo, ne veš kaj bo čez 3-5 let, zato je bolje po moje da gre v maturitetni tečaj tisto 5. leto in izgubi takrat 1 leto in sproti ustvarja kapital, ali pa pač gambla da bo mu zic leder pomagal in odvodi in integrali.

Napisal je, da ga ekonmska ne veseli. Kaj pa ves čas, ki ga bo izgubil s poslušanjem strokovnih predmetov? Če hoče iti na faks (pa tudi, če je kaj drugega kot FRI), je gimnazija najboljša podlaga. In s tistim maturitetnim tečajem izgubiš več kot leto, saj ne nadomesti 4 let gimnazije. Omenil si kapital - sodeč po zapisih ima podporo staršev, tako da ustvarjanje kapitala mu v tem trenutku ne sme biti prioriteta.

VrtniPalcek je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Napisal je, da ga ekonmska ne veseli. Kaj pa ves čas, ki ga bo izgubil s poslušanjem strokovnih predmetov? Če hoče iti na faks (pa tudi, če je kaj drugega kot FRI), je gimnazija najboljša podlaga. In s tistim maturitetnim tečajem izgubiš več kot leto, saj ne nadomesti 4 let gimnazije. Omenil si kapital - sodeč po zapisih ima podporo staršev, tako da ustvarjanje kapitala mu v tem trenutku ne sme biti prioriteta.

Fizika je dokaj specificen predmet podobno kot ekonomija

S tem da ti ekonomija v lajfu dosti bolj koristi kot fizika vsaj vecini

Nima veze kaj ima bistveno je da ne ve kaj bo po 4 letih zelel

Kaj pa ce ne bo zelel dalje studirat pol bo ostal brez poklica in bo gimnazijski maturant nihce recimo

vasman ::

Mah, jaz ne bi prevec razmisljal. Dam glas za gimnazijo. Tako kot so rekl, naucu se bos ucit, ker se bos moral, in to ti bo zelo prav prislo na faksu, alpa na sihtu. Na strojni fakulteti smo imeli gimnazijci veliko boljso podlago kot pa tisti iz srednje strojne recimo, tud ce so ze znal delat na struznci. Plus dobil bos sirino, znal bos pisat, profesorji so boljsi (ceprav nekateri tud pacienti, gimnazija kranj) kot tisti na poklicnih, to sklepam iz tega kar so govoril drugi, osebno ne vem (recimo srednja strojna v lj, srednja kemijska v lj in iskra v kranju). Geografija naprimer ce te ne zanima, vseen je fino imet mal splosnega znanja, bos pa pac tm mal manj truda vlozu pa imel trojke. Oziroma se bos pac ucil tistih par urc pred testom glih da nardis, no biggie.

Ce pogledam moje sosolce z gimanzije so vsi neki doktorji, zobarji, akademiki, programerji, medicinske sestre in to se pozna kaksna druzba smo bili pa kaj smo se zgovarjal in kaksne smo imel ambicije, pa smo isto pil pa pohal.

Se vseen gres lahko iz gimnazije na katerkoli faks in podlago bos imel boljso. Pa naj te ne skrbi, da ne bos naredil gimnazije, seveda jo bos lahko, sploh pa ce si se zacel ucit v devetem razredu in si mel 5ke, je to pomojem jasen znak da si za gimnazijo (pa ne mislim s tem da si pameten). Mel sem sosolce, k niso bli najbolj birhtni pa so naredil gimnazijo. Vmes se bos se petkrat premislil kaj zelis delat, mogoce bos tud faks menjal, tud zato je boljsa gimnazija. Plus na gimnaziji bos izpostavljen vsem splosnim predmetom, kaj pa ves mogoc te pa glasba povlece alpa biologija, kemija, fizika, slovenscina alpa filozofija konc koncev, pac si se mlad, pojma nimas kaj vse obstaja zaenkrat :)

Plus moje osebno mnenje je da ekonomska srednja ali pa faks itak ne da neke dodane vrednosti v obliki znanja. Sem delal ekonomski faks drugo stopnjo, pa ne vem ce sm se kaj uporabnega naucil (tukaj izvzemam smeri kot so ekonometrija npr.). Pa sem imel res dobre ocene, ampak men je bilo cist prelahko. Pa garantiram lahko da bi mi bi blo lazje ce bi prsu iz gimnazije kokr pa ekonomske srednje.

S tem da izgubis eno leto se pa tudi ne obremenjuj prevec. To je samo ena izkusnja vec, oziroma zj ves mal vec o sebi, kaj bi rad, oziroma cesa ne bi rad, pa cesa si sposoben. Jaz sem menjal fakse, menjal sem sluzbe, menjal sm karierno pot 3krat, da sem prisel do tega da imam rad svojo sluzbo in da tud dobro sluzim. Pa nikol ne bi prisel do tega, ce ne bi prej 5krat zajebal.

Ne it na gimnazijo, ker nimaš poklica. Pejt na 3 letno poklicno , da boš imel poklic. Najboljše v kakšno obrtno smer. Orodjar, metalurg, električar, strojne inštalacije, karkoli...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Maturitetni tečaj po ekonomski srednji?

Oddelek: Loža
181255 (779) Mato989
»

Ukinitev splošne mature v srednjih šolah?

Oddelek: Šola
3610687 (9670) Phantomeye
»

Peti predmet dodatno

123934 (3643) St235
»

Čopki in sponke na zdarvstvenih šolah (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12221456 (18650) Pithlit
»

srednja in visoka šola?!

464806 (4021) jizzer

Več podobnih tem