» »

Backup program in vaš sistem varnostnega kopiranja

Backup program in vaš sistem varnostnega kopiranja

Rias Gremory ::

Zdravo,

backup sem vedno delal ročno. Ko sem nameščal novo verzijo op. sistema sem na roke kopiral datoteke. Na zadnje sem sicer kar pognal "cp /home /zun_disk/mapa" in je bilo to to. Sčasoma se je nabralo teh različnih map, ki so imele podvojene datoteke. Zdaj bi pa rad naredil nek osnoven sistem in uporabil diske, ki jih imam.

Kaj uporabiti, če želim uporabiti na primer, en interni disk in en zunanji disk na katerega naredim backup ko ga priklopim?
Nekako v ospredju so Duplicity (oz. njegov frontend Deja Dup), rsync in Borg.

Kakšen sistem varnostnega kopiranja imate vi? Delate tudi slike sistema?

Lep pozdrav
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

primoz4p ::

Clonezilla za slike sistema.
Ostalo z FreeFileSync

jacksy ::

karafeka ::

Ker sem želel čim manj dodatnih aplikacij in integriat arhiviranje čimbolj v Windowse imam:
- za dnevni backup direktorijev: restic https://restic.net/
imam samo en exe file, za katerega sem napisal powershell skripto, ki se zaganja preko schedulerja in backupira na lokalni rest server na rpi4

- za dnevni incremental sql server backup, prav tako uporabljam scheduler s powershell modulom backup-sqldatabase https://learn.microsoft.com/en-us/power...

misek ::

Za Linux uporabljam Borg - zelo zadovoljen.
Za Windows Veeam. Ampak tega bi zamenjal za nekaj drugega in še iščem alternativo.

bluefish ::

Sem na začetku omenil Bvckup, ampak potem brisal, ker je le za Windows. No, če govorimo o rešitvah na splošno, pa naj bo še enkrat: https://bvckup2.com/

MajorM ::

https://kopia.io/

Kopia UI za frontend.
Backup iz NASa na lokalni PC pa kopija še na externi disk.

c3p0 ::

Borg je kar dober, uporabljam med drugim. Možnost dedupliciranja je kar pomembna pri vsakem backup programu.

Lonsarg ::

Meh te razni scheduled backupi so preveč kmečki (al si izpostavljen na izgubo preko delete, ali ti spama duplicirane podatke ko premikaš file po mapah, al pa ti gre gore prostora če delaš full backup neinkrementalno). Dandanes imamo podatke na več lokacijah in je treba kaj bolj sofisticiranega, da imaš hkrati backup in realtime sync (v mojem primeru hkrati vsi podatki na 2 klientih + server, oziroma skupna mapa z Albumi z ženo na 3 klientih + server).

Jaz imam Seafile in mi je top zadeva, imam vklopljeno da mi ohrani tudi history za 720 dni nazaj in sem dejansko že nekajkrat šel v ta history gledat/restorat kaj. Ravno ta history je bistven, sync program ki nima history ni backup, ker nisi varovan proti delete/currupt podatkov.

Da pa nisem čisto odvisen od lokalnih zadev (da ne bi požar vse lokacije hkrati fental) pa kriptirane Seafile podatke vržem enkrat letno še na 1TB OneDrive račun.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

BorutK-73 ::

Že par let Acronis

brbr21 ::

Duplicati

Open source, kriptiranje backupov (lastni ključ!!!), inkrementalni/diferencialni backup(ne samo kopiranje), lokalno in podpora za precej cloud storitev, multi platform, periodično preverjanje zdravja backupov(!!!!!).

WizzardOfOZ ::

Sam sem si ga napisal v Ruby-ju in uporabil 7zip za stiskanje podatkov. Dela vsako noč.
V ini datoteki imam lokacijo backupa in dodajam mape, ki jih hočem imeti backupirane. Mape se cele kopirajo tja, potem pa se zapakirajo in prenesejo zipi še na zunanjo enoto.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Karen ::

Odvisno kaj rabiš - zato so ti napisali vče opcij - če cel sistem, potem nekaj ala Clonezilla, ki ti naredi image particije/diska.
Na nivoju datotek/map sem uporabljal tako Cobian kot tudi FreeFileSync. Trenutno mi je najbolj set-and-forget Synology Drive - pač synca v realnem času. Slabost je, da je bolj Sync kot Backup, čeprav ima tudi neko retencijo zgodovine. Backup naj bi bil namreč odporen npr. na kriptoviruse, kar Synology Drive mogoče tudi ni - je pa fin ker doma nekaj pišem na mašini, zaprem datoteko, se peljem v službo in tam na službeni mašini nadaljujem in vice-versa. Seveda pa to ni backup, saj povozi z zadnjo verzijo vedno isto datoteko. Torej odvisno za kaj rabiš, opcije ki so jih našteli so dobre vsaka za svoj namen. Jaz trenutno uporabljam Drive, potem pa tedensko nardim offline backup na zunanji disk ker si lahko tedensko izgubo inkrementalne razlike privoščim.

Lonsarg ::

Sync postane hkrati backup, ce ima retencijo zgodovine in naceloma vsi spodobni to imajo. Tudi OneDrive recimo ima (vsaj v placljivi verzijo, nism cisto zihr za zastonjsko). Za laike so custom resitve itak prekomplicirane, lepo OneDrive ali podobno zadevo in je backup in sync urejen.

In ja dandanes rabis sync, kdo pa se uporablja zgolj eno napravo. In imeti za sync ter backup dva locena sistema je nepotrebna komplikacija.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Backup za Windows - kateri?

Oddelek: Programska oprema
313103 (987) Rad21
»

Backup, sinhronizacija map, datotek na zunanjem disku

Oddelek: Programska oprema