» »

Varovanje otrokove digitalne podobe

Varovanje otrokove digitalne podobe

brett ::

Po vsej verjetnosti marsikateri uporabnik Slotech ve, pozna in se zaveda pasti AI; kjer se kljub dobrim namenom stvariteljev raznih AI orodij, slednja slej ko prej izrodijo za slabe namene zaradi pokvarjene človeške narave.
Poučen kratek filmček, ki ti da misliti... na temo varovanja otrokove digitalne podobe :(

Legon ::

Nice shock value, samo bistvo je pa povsem zgrešeno. Vse kar se tukaj izpostavlja kot potencialna grožnja, ni omejeno na to, da starši objavljajo slike otrok. Povprečen najstnik v enem tednu objavi več informacij, kot so jih njegovi starši v 10 letih pred tem. Zakaj bi se nekdo zajebaval z zlorabo identiteti s staranjem random otroka, če ima pa na voljo tone real time podatkov? Ob enem pa je tudi sporočilo, da je v 21 stoletju mogoče preprečit, da nikoli in nikjer ne bo objavljena niti ena slika nekega posameznika, popolnoma utopično.

Da se razumemo, meni se vsakršno online objavljanje tretjih oseb, še posebej otrok, ki o tem nimajo možnosti odločat, zdi popolnoma zgrešeno. Ampak to ne spremeni, dejstva da video brcne v meglo na celi črti.

brett ::

To je promo akcija nemškega Telekoma, da pokaže nevarnost kaj se lahko zgodi in kaj vse že obstaja. Za večji učinek so vzeli video material, par fotk... Kot si prav napisal šok terapija.
Mislim, da ni bil namen samo za starše ampak tudi najstnike kot take. Da vidijo, do česa lahko pride. Ampak začetniki so pa starši saj oni začno s temi stvarmi že od otrokovega rojstva. In najzgodnejša leta so lahko zelo občutljiva, npr. pedofilija, itn.

Legon ::

Problem je ker opozarja na napačne stvari. Grožnje, ki jih omenja vsekakor so prisotne, ampak niso omejene na otroke. Predvsem pa so številne od njih prenapihnjene. Namesto na kraji identitete in AI zlorabah bi moral bit fokus na drugih stvareh. Se pa strinjam, da mogoče vseeno koga prisili, da začne vsaj malo razmišljat o problematiki širše in če mogoče odraslemu ne moreš dopovedat v čem je problem, da vsako sekundo svojega življena javno objavlja, ga bo mogoče tak pristop malo strznil. Sam po drugi strani gre pa za nepotrebno manipulacijo po principu ZA OTROKE GRE!

IMO problematika objavljanja slik in posnetkov otroka po eni strani predstavlja nepotrebna tveganja za njega z vidika osebne varnosti, z drugega vidika pa mu je jemlje pravico do tega, da sam odloča o sebi. Težava takih posnetkov, je da ko so enkrat online so tam zavedno. In fotografije, ki so staršu mogoče danes prikupne, bodo za tega otroka lahko nekoč nočna mora. Predvsem pa so tam brez, da bi on imel pravico na to vplivat. Za dolgoročen psihološki razvoj otroka, mi je slednje izmeno problematično, ker otroku jasno sporoča, da je lastnina staršev in nima pravice do odločanja. In puberteta je obdobje, kjer bi v zdravem okolju otrok moral presekat to stigmo, kar pa takšna digitalna zgodovina nedvomno ovira.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Legon ()

s1m0n ::

Glede na to, da danes mularija sama objavi malo morje na socialna omrežja pa ne samo svojega in sebe ampak od sošolcev do prijateljev ni da ni... Je to kar starši dajo na splet kaplja v morju v primerjavi kar gor pustijo otroci sami.

Horas ::

ni problem objavljanje svojih slik, in še kaj. problem je ker jih ima ogromno za prjatčle neznance, bežne znance, take ki so se ebkrat vidli, dodali, in nikol več vidli, skratka po več sto kaj šele 500-600 frendov, da ne omenjam takih ko majo 1000-1500-2000 frendov??? mislim.


in potem objsvljanje slik in nastavitev zasebnosti na prijatelje, ne pa da je vse javno.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sem res tako slab stric? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
797081 (3121) -Wall
»

Slikanje otrok, soglasje da ali ne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5516642 (14432) sisemen
»

Pravica do anonimnosti (na internetu)?

Oddelek: Problemi človeštva
256044 (5448) AndrejO

Več podobnih tem