» »

Jutri razgovor za službo ->prosim za NASVET

Jutri razgovor za službo ->prosim za NASVET

bostjan11s ::

Hja jutri grem na razgovor za službo, uf bi bil vesel, če bi mi kak splošen nasvet ali dva dali.
Hmn bi jih zamoril z strokovnimi izrazi ali naj malo na domačnost z pridihom nekega globalnega razumevanja ciljam?
prinesem cel kup papirjev s sabo?

Gre se pa za službo prodajalca računalniške opreme...

...heh za referenco pa gotovo Slo-tech omenim :))

LP

undefined ::

Prinesi le tisto, kar rabiš (spričevalo, etc.).

Ne delaj se pametnega po nepotrebnem, odgovori le na zastavljena vprašanja čimbolj direktno in iskreno.

Če te bo direktor po takem nastopu sprejel ali ne, ni odvisno od tebe, ampak od njega. :)

P.S. Ne vem kolk je pametno omenjat slo-tech kot referenco, saj si zna direktor umislit, da si le en wannabe kiddy. ;)

frenk ::

se strinjam...jest sm slo-tech omenu pa nism nč dobu...no ja sej ni nujno da je blo to krivo ampak usen:)

BigWhale ::

Hm,... Odvisno od podjetja ampak malo vecja podjetja precej rada vidijo, da 'kandidiranec' zelo veliko sprasuje.

Vprasaj jih to in ono, kako delajo, kaj delajo, kaj naredijo, ce se zgodi to in to, vse naj te zanima. Za placo ne sprasuj. Ne nakladaj. O dnarju vprasaj preden gres.

Seveda moras povedat to, da ce cesa ne znas si pripravljen delat 'free' aftertime, da se naucis in not prineses. Pa ce cesa ne znas raje takoj povej in ne muti, ter ne mesaj megle, ker je brez veze. Bolje da takoj reces, ne, neznam, kot pa da nekaj mutis.

Slotech? Ce bi jaz bil tvoj bodoci sef in bi mi kot izkusnjo podal slotech potem bi te najbrz odslovil... (no hard feelings ampak slotech ni izkusnja niti ni nevem kaksna referenca, isto kot ce bi rekel slashdot...) Sicer pa, mogoce pa tvoj bodoci sef tudi bere slo tech... ;) See below... :P


Tip v lekarni kupuje kondome, pa rece lekarnarju, dajte mi enga, jutri grem k punci na vecerjo in bom tam prespal. Pa si premisli pa rece, ma veste kaj, dajte mi dva. Punca ma zlo dobro sestro... Al pa kr tri.. tud bodoca tasca je se zmerej godna!!! In kup tri kondome...

Se vsedejo za mizo in vecerjajo, tip zacne molit pred vecerjo... in moli in moli in moli... ...pa ga punca vprasa zakaj pa tko dolgo molis, nisem vedla da si veren...

... jaz pa ne, da je tvoj foter lekarnar!!!


Ja, previden je treba bit.... ;)

PS: Ego pusti doma v predalu.

Yohan del Sud ::

Bodi kar si, pa četudi nisi ravno neka idealna oseba. Zavedati se moraš, da tudi tvoje delovno mesto ne bo idealno, šef bo pa sploh poln napak... :\

Pri dvoumnih in tricky vprašanjih postavi kontra podvprašanja. Npr. če vpraša: "kje se vidite čez pet let" vprašaj nazaj "kje bi me vi radi videli?" ali pa reči "na vašem stolu zastavljujoč blesava vprašanja brezposelnim obupancem" >:D

kopernik ::


"kje se vidite čez pet let"


Sovražim taka debilna vprašanja. Na tistih intrevjujih, kjer so me to vprašali, sem odgovoril "pri vas zagotovo ne" in odšel.>:D Sreča, da so me to vprašali "samo" dvakrat. :8)

BigWhale ::

> Na tistih intrevjujih, kjer so me to vprašali, sem
> odgovoril "pri vas zagotovo ne" in odšel

Kot sem ze rekel, ego je treba pustit doma. Ampak si jim naredil uslugo, jim ni bilo treba sporocati zalostne vesti, da te niso sprejeli.

Zgleda, da nisi glih zlo perspektiven clovek... ;)

MilkyWay ::

Kaj pa češ odgovorit na tako trapasto vprašanje? :D

flipflop ::

sem odgovoril "pri vas zagotovo ne" in odšel.


To si jih zaje*u>:D

Daedalus ::

Bodi sproščen in samozavesten:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

kopernik ::


Kot sem ze rekel, ego je treba pustit doma


Kaj pa ima to opraviti z egotom ?:))
S tem sem jim dal vedeti, da mi ni všeč njihova kadrovska politika. Ne vem, kaj naj počnem v podjetju, kjer te sprašujejo "kje se vidiš čez n let". Hvala bogu, ker sem pozneje dobil službo v boljšem podjetju (IMHO) z višjo plačo. No, saj od takrat je minilo že nekaj let.

tratto ::

"kje se vidite čez pet let"

To je zagotovo najbolj pogosto vprašanje in železnega repertoarja bodočih delodajalcev (iz lastnih izkušenj). Zelo prepričljiv odgovor:
"Vidim se kot vodja oddelka v katerega me sprejemate". S tem pokažeš veliko ambicioznost in samozavest. Seveda pa je problem, če je vodja razgovora sam vodja tega oddelka. To pa itak izveš že na začetku, s kom imaš opravka. Pri tem ne smeš delovati prepotentno!! Moraš pač znati zaigrati samozavest, da ne boš izpadel važič. S prakso se naučiš tudi igranja na razgovorih.

Še en nasvet: če te bodo sprejeli, si NUJNO pridobi interne informacije o firmi (magari pelji kakega delavca na pijačo, da ti razgrne vse karte). Pogosto se dogaja, da je leporečenje direktorjev daleč od resničnega stanja v firmi.

kopernik ::


Pogosto se dogaja, da je leporečenje direktorjev daleč od resničnega stanja v firmi.


Ja, direktorji oz. kdorkoli te že intervjuja na razgovoru lažejo kot zmaji.

BigWhale ::

> Ja, direktorji oz. kdorkoli te že intervjuja na
> razgovoru lažejo kot zmaji.

Se ti ne zdi, da malo pretiravas?

Povej mi zakaj bi se direktorju splacalo lagati na razgovoru za sluzbo?

undefined ::

Ja, BigWhale je kar dobro zadel. Tisto ni nič drugega kot hudo prenapihnjen ego, kopernik. And the sooner you realize that, the better. :)

Kje se vidite čez pet let? Točno ob tem času čez pet let bom na WCju in si brisal zadnjo plat. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: undefined ()

tratto ::

Povej mi zakaj bi se direktorju splacalo lagati na razgovoru za sluzbo?

Preprosto. Npr.:

- Ob svojih velikopoteznih načrtih direktorji prepozno ugotovijo, da jim manjka človek, proizvod pa bi bilo potrebno plasirati na trg že včeraj. Nato ne najdejo nikogar in so pripravljeni naložiti vse živo, da bi ti prišel čim prej (doživel).

- Zopet nujno rabijo človeka. Pred tem pa so zamenjali že 10 ljudi, ki 'niso bili dobri' (beri: prizadevni, mudilo se jim je domov - urejajo stanovanje, niso delali 15 ur na dan ...). Na majhnem slovenskem trgu delovne sile pa se je razvedelo, da ima to podjetje blesavega direktorja in ljudi ni od nikoder. Zopet na razgovorih bluzijo, da bo firma zdaj, zdaj ujela Microsoft v rasti (doživel).

Eto. Se dogaja tudi to. ;( ;(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tratto ()

kopernik ::

BigWhale:
jah, če mi reče da "bomo v roku enega leta zamenjali lokacijo in vse na novo opremili" ter se po treh letih ne zgodi nič, potem laže. Če mi reče, da je firma dobro stoječa z večletnimi izkušnjami na trgu in da ima veliko strank, ki "za nič na svetu ne bi zamenjale poslovnega partnerja", potem pa v dobrem letu zgubi vse stranke in gre v stečaj, potem tudi laže. Ali pa, da ima več deset redno zaposlenih na različnih lokacijah, nato pa ugotoviš, da je redno zaposlenih samo nekaj, lokacija pa je samo ena ? Ali pa, da "razvijamo vrhunske produkte v top-notch razvijalskih orodjih", nato pa vidiš, da 90% programerjev dela vnosne maske in printanje reportov. V Delphiju.

Vse to sem dejansko doživel. Zato trdim, da lažejo.

kopernik ::

IceMan:
sorry, tebi se to zdi prenapihnjen ego, meni pa blesav zaposlovalec. Glede na to, da je on trenutno brez službe(v enem primeru, ko je dotična firma propadla) in jaz ne, mislim da imam kar prav.

[SkA] ::

Bodi to kar si, pa boš že dobil službo.
Na razna psihološka vprašanja, ki jih rade postavljajo predvsem večje firme, pa tako in tako ne veš kaj bo pravi odgovor, ker se med seboj razlikujejo - oziroma se situacije razlikujejo.

undefined ::

> sorry, tebi se to zdi prenapihnjen ego, meni pa blesav zaposlovalec.

Ne, meni je to dvoje oboje res. Ti maš ego, zaposlovalec pa je udaril malo mimo. Ego pa maš ti, ker ne znaš pokazat malo tolerance. :)

kopernik ::

Ok, takrat sem mogoče pretiraval (ampak imel sem tudi drugače slab dan :\). Vendar mi grejo take psihološke fore na živce. In na tistem intervjuju mi ni postavil niti enega vprašanja o mojih izkušnjah, mojem znanju (češ, to sem pa že na prošnji napisal). Same take neumnosti:

- kje se vidite čez n let
- ali se vam zdi, da ste vztrajni
- če bi delali v team-u z več ljudmi, čemu bi dali prednost: tovariškemu duhu ali napredovanju za vsako ceno (oz. nekaj v tem smislu)
- itd..

Saj razumem človeka, da npr. noče imeti egoista ali nezanesljive osebe... Ampak take stvari se vidijo na samem delovnem mestu, v času preizkusne dobe. Nasploh je težko ocenjevati samega sebe. Moje mnenje je, da take stvari ne sodijo v razgovor za službo. Mogoče je napačno.

undefined ::

> - kje se vidite čez n let

Nisem jasnovidec.

> - ali se vam zdi, da ste vztrajni

Seveda se mi zdi, zato sem se pa vsedel.

> - če bi delali v team-u z več ljudmi, čemu bi dali prednost: tovariškemu duhu ali napredovanju za vsako ceno (oz. nekaj v tem smislu)

Skupnemu delu in uspehu.

Res so nekateri odgovori sarkastični, tud verjetno ne bi ravno tko v RL odgovoril, sam maš prav, prva dva vprašanja sta totalno butasta. :)

BigWhale ::

Naj ze bostjan pove kako je bilo na razgovoru... ;>

[SkA] ::

Kopernik.. moraš gledati z obeh strani. Menjava delavcev vsake 3 mesece je bolj klavrno početje, ki prinese s seboj precej stroškov in neuspeha v obratovanju.
Saj nič ne rečem, če te je samo to spraševal potem je pretiraval ampak načeloma to počnejo v vseh bolj zavestnih firmah - tam pa potem velja da ko si enkrat "in", se pozitivno potrudijo da tam tudi ostaneš.
Psihologija posazemnika pa moreš priznati, je precej pomemben faktor. Slednje najtežje spremeniš, prej ga izobraziš kot mu spremeniš "navade".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

undefined ::

Boštjan, a je šlo? Če ni šlo, pridemo porint. ;)

poweroff ::

Malce je treba tudi vedeti kakšna je tvoja pozicija... če se ti ne mudi obupno za službo, če si strokovnjak na nekem področju, itd... in če veš, da te firma nujno rabi - potem si lahko privoščiš več. Če ne boš pač tiho.
Imam kolega, ki je eden izmet treh edinih strokovnjakov za delo z nekimi softweri za digitalno obdelavo filma. Izobraževanje stane ogromno. Ko je enkrat prišel na razgovor za službo, so ga spraševali zakaj ima lase urejene tako kot jih pač ima. Se je samo obrnil in šel. Službo je dobil naslednji dan, pri drugem podjetju.

In to se mi zdi isto OK. Brezveze sebe siliti nekam, kjer veš, da boš nesrečen. In brezveze delodajalcu povzročati težave, če že vnaprej veš, da se ne bosta zaštekala. Razen seveda, če nujno rabiš službo...

Sicer pa je s tistimi psihološkimi vprašanji tako, da če imaš vsaj malo soli v glavi lahko lažeš in sebe predstaviš na povsem drug način, kot si v resnici...

bostjan11s ::

JUPI SEM DOBIL DELO :D :D

Danes sem začel delati in bil zeloo zadovoljen, sodelavci res odlični, prijazni, razumevajoči da je kaj. Verjamem, da bo tako tudi naprej ostalo.
Taglavnih šefov še nisem spoznal.
Mislim, da je to delo, ki ga bom z veseljem opravljal, jaz se bom max. trudil, pa upam res da bodo to oni uvideli.
Heh sem pa se danes še kar malo lovil pa na kakšno zadrego naletel. Hmn izkušnje me malo izdajajo tak, da če nekje v MB-ju v rač. trgovini na mene naletite( Priponkica: Boštjan S.) se me rahlo usmilite 0:)

LP

BigWhale ::

Najbolj pomembno je to, da ce cesa ne ves, ne reces ne znam oz ne vem in da kljub temu ne mutis. :)

lopov ::

LoL ... Najbrz nisem prav razumel, ampak:

nauci naj se tako mutiti, da ce cesa ne bo znal, bo tako zmutil, da se ne bo videlo, da muti???

Jaz sem pa vedno bil mnenja, da me ni treba biti sram, ce cesa ne znam in to priznam :) Al sem pa ze tako pokvarjen in znam tako mutiti, da se sam sebi verjamem ... Hmmm :/

Cestitke za sluzbo!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

MadMicka ::

Sicer je zdej že mal pozn, ampak vseen. Če se službo dokaj lahko dobi (za prodajo računalnikov bi moral bit kr dost ponudbe) je seveda obvezno treba vprašat: kakšna je plača, od kdaj do kdaj se dela in k temu pristavit, da seveda ni noben problem delat tudi dlje časa ter še pogledat prostore, kjer se dela in sodelavce, tako da dobiš občutek, ali boš hodu v službo z veseljem ali pa je zadeva odbijajoča...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobra vprasanja za novo delovno mesto (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8112090 (8414) Invictus
»

Pravilo oblačenja študentov (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5411955 (9248) Unknown_001

Povabilo na službeni razgovor

Oddelek: Loža
335629 (4093) zee
»

Slabe izkušnje na razgovorih za službo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5822578 (19518) Tomi
»

Razgovor za delo?!?

Oddelek: Loža
216092 (5371) shock

Več podobnih tem