» »

Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ...

Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ...

««
6 / 47
»»

CaqKa ::

hm.. če jaz kaj kopiram potem mi vse šteka.. dma gor ali dol..
tale cpu utilization je samo od chipseta na mbju odvisne... in jaz sem se odločil da moj naslednji board bo imel OBVEZNO intel chipset. po vsej verjetnosti bo intel plata. navijal itak nebom.

alexb ::

Frenk: Sej to ni blo recen samo na Anandtechu ampak so do enakih ugotovitev prisli tud na storagereview. Tale RAID0 je sicer ok, ce res rabis prenasat velike kose podatkov. Samo v praksi, vsakdanjem delavniku enega gejmerja je tole cist mim. Torej, koliko casa se ti nalaga Far Cry?
recimo od oka. Meni se okoli 40s, samo to je cist na oko, ker sem enkrat meril pa se ne spomnem vec.. Samo me vseeno zanima.

Ce bi recimo igra potrebovala eno veliko datoteko prebrat - potem bi se verjetno nekako poznalo, ker pa bere neko mnozico datotek, pa teoreticni prenos ne pride toliko do izraza.

Priznam pa, da je lepo videt graf ki ti kaze kako to leti... Samo si pripravljen tale obcutek toliko preplacat?

frenk ::

Zdele nažalost nimam raid0 postavlenga, pa tud farcry-a nimam naloženga, ker mam samo linux gor:D

Delavnik enega gejmerja sem izpostavil zato, ker je to eden izmed najbolj zahtevnih domacih uporabnikov. Edino kar mi se pade na pamet je video-editing. In povprecni uporabnik bolj redko zalaufa urejanje DV.. No verjetno se najde kdo.. a vseeno. Za moje pojme ne odtehta vlozka. Sam sem razmisljal o 1 samem raptorju in ugotovil, da se mi ne izplaca. Pa obcasno zalaufam kaksen spil pa kak videoediting nardim.. Za vse ostalo pa je masina vec kot dovolj hitra.

jest večinoma laufam internet, filme, muzko in podobne zadeve...tukaj lahko performance izboljšaš samo z diskom:)

Krofojed ::

Dvojni post.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Krofojed ()

Kako pa dobiš CPU utilization 2,8% ?
Pojma nimam. Kar dobim ga. :D Predstavljal bi si, da je za veliko obremenjenost procesorja lahko odgovoren kak cuden DMA, mogoce tudi kontroler za disk ali pa bedni gonilniki za doticnega.

Freelancer ::

Predvidevam, da imas Intelovo platformo?
P4C@3GHz, P4P800, 1GB DDR400, ABIT Ti4200

Jep, 875.

Frenk: Ne me basat da za internet rabis performance disk :D Al pa filme? Razen ce ne produciras filmov
in jih mixas.. si verjetn bl med obcinstvom, se pravi da ti en film vrti 2 uri pa da je na dveh cdjih rabis prenosa 700mega na uro :>
To zmore tud 5400 disk :)
Za muzko, ki je pa max v 320kbps pa tud ne rabis raid0..
Razen seveda ce ne mixas pa cel dan sam wav file premetavas :)

BaRtMaN ::

Če delaš authoring za kakšne DVDje se po mojem precej pozna. Pa tudi nalagalni časi pri Doomu3 in FarCryju so krajši. :>
Za hitro branje, predvsem manjših in sistemskih datotek pa po mojih izkušnjah zelo pomaga defrag.

alexb:kdo pa pravi da rabiš dober disk za internet...jest pravm samo da pri takem delu na računalniku lahko zadevo še najbolj pohitriš z dobrim diskom...če ne verjameš pa prid pogledat;)

...pa pomoje se raid0 bolj pozna če je disk dobr defragmiran, v obratnem primeru pa do izraza pride bolj kratek dostopni čas...no ja kratek dostopni čas zmeraj pride do izraza>:D

billy ::

Kdo pač ima denar mu je vseeno, če ga vrže ven za tistih par sekund, ko mu hitreje naloži špil od soseda.

Tisti profiji, ki pa uporabljajo hardcore sisteme in obvezno rabijo raid0 pa dvomim, da se sploh nahajajo na tej tabli. čeprav tu odpade SATA raidi in pridejo do izraza predvsem SCSI raid5. Recimo glavni gfx oblikovalec pri eni vodilnih slovenskih ISP firm ima doma RAID5 iz 15.000rpm SCSI diskov.

Za nas je pa razen raid0 iz SATA raptorjev navadno preseravanje med uporabniki. V stilu "jaz imam večjega od tebe".

billy: mah dej ne ga srat:\

Dr_M ::

ubistvu ma billy prov :)

ej, ej, jest mam pa doma 17 alpha raptor diskov v raid666, drug teden mogoce dubim 15 beta raptorjev... ja ej ves kok se mi hitr windowsi nalozijo ej.... 4sec hitrej kot z 160gb 7200rpm diskom! zato vsak dan 5x rebootam, tok hitr je.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

billy ::

frenk, brez zamere...

A PC še je pa vedno tako švohn kot je v podpisu?

billy: ah zamere so za ****:D...zdej ne vem točn al ti na raptorja cilaš al bol na raptor raid0...raptor ubistvu zelo pohitri vse skup, raid0 pa manj, ampak še vseeno so razlike opazne...pc ki je v podpisu je v originalu...zraven nč ne piše kolk je navit>:D

Dr_M: jest recimo ko navijam rebootam zelo pogosto...mi je pa tud všeč da se mi sistem prej naloži, da vse skupaj hitrej deluje in navsezadnje da imam še 5l garancije, ki je drugi diski nimajo:)

Bartman: Ce bi pogledal na page kjer sm reku da so testi, bi lepo videl da je cas nalaganja prakticno isti. :) Razen ce se ti zdi 2 sekundi vazno :)

Če delaš authoring za kakšne DVDje se po mojem precej pozna. - Ja se pozna, ampak ce to delas 1x na 2-3 mesce je cist brezveze. Ce pa tega velik delas potem pa ze.

Frenk: POhitris delo z internetom? Jst si tega se zmer ne predstavljam, kako ti hitreje delas z internetom kakor jst brez raida-0. Browser ti mogoce kake pol sekunde prej odpre? Pa ce vmes kak PDF pogledas, ti spet mogoce kak drobec sekunde prej odpre readerja.. Ostalo pa ze ne vem kaj bi lahko mel veze disk z internet-om. Mas mogoce FTH povezavo? :>

In tudi samo primerjava raptor-in moj 160Gb Hitachi ni bistvene razlike. Sicer dostopni cas je boljsi, samo v praksi - se tudi ne pozna toliko, da bi dal za 1/4 diska tolk dnarja kot za 160 giga. Ni racionalno.

sama internetna povezava ja čist normalno da ne dela hitrej...kot si že reku se samo browser itd odpre enkrat hitrej...v tem je ves point...in če pogosto odpiraš programe se vse skupaj kar pozna:)...velikost diska pa itaq ni tolk pomembna kot hitrost...vsaj pri men ne:)

Realist ::

Frenk: ce pogosto odpiras programe :> Ma ti si tak joker ... Ce uporabljas IE je ze itak napol nalozen v memoriji.. Ce pa uporabljas kaj drugega, pa sem zagotov, da ti ne nalozi 1x hitreje ampak precej manj. Poleg tega se to pozna prvic. Ko bos drugic pognal program bo isto ali imas raptorja ali pa en samsung 7200 drive..

Kolk si ti naiven :)

mah če ne verjamete pa pridte pogledat;)

Realist ::

Jah dej nared teste. Recimo zbootej racunalnik in startaj doom3 in meri cas do trenutka, ko se pojavi ID animacija.
Potem nalozi recimo prvi level - game start. Pa povej katere nastavitve imas..

Recimo meri cas nalaganja firefox-a (prvi load in potem se drugi load)

Prenesi 100 mega file iz ene mape v drugo mapo na disku.

doom-a nimam, lahko pa probam s fajlom in firefox-om...kuj ko pridem s šihta:)

der_Alte ::

No.. pa prestavimo eno datoteko iz mape v mapo.

pacek:~/incoming> ls Autodata.iso -lh
-rw-rw-rw- 1 nobody users 732M 2004-08-15 06:45 Autodata.iso
pacek:~/incoming> time mv Autodata.iso /home/mmfiles/ISO/

real 0m0.004s
user 0m0.000s
sys 0m0.004s

Pa malo matematike... 732 MB v 0,004 sekunde.. to je.. 183 GB/s. Ni slabo. :D :D :D :D

dar alte.. hehe. poznaš kaki boljši vic?

probaj z
time cp Autodata.iso /home/mmfiles/ISO/

Zgodovina sprememb…

• spremenil: CaqKa ()

to pa ni več premikanje... ampak podvajanje - prepisovanje :D

V bistvu razlika med podvajanjem in premikanjem ni tako velika, ker se pri premikanju zbriše samo vnos v MFT z prvotno datoteko, kar ne vzame veliko časa. Samo tko, BTW. ;)

pacek:~/incoming> ls Autodata.iso -lh
-rw-rw-rw- 1 nobody users 732M 2004-08-15 06:45 Autodata.iso
pacek:~/incoming> time mv Autodata.iso /home/mmfiles/ISO/

real 0m0.004s
user 0m0.000s
sys 0m0.004s

v bistvu to ne more bit res ker bi to pomenlo da ima tvoj disk dostopni čas pod 4 ms.. vsi pa vemo da imajo diski dostopnega časa po okrog 12 ms

bartman: pri premikanju po isti particiji se spremeni samo mft vnos.. pri ostalih premikanjih pa se zadeva dejansko more tudi fizično izvest. pri kopiranju pa se ziher more vse še fizično prenest.

skratka zadeva je nateg.. al linux narobe meri tale čas..(mu samo pošlje komando in sploh ne čaka da jo disk dejansko izvede) ali pa imaš disk s dostopnim časom pod 4 ms (malo verjetno).

Al pa uporabljam operacijski sistem, ki ima uporaben in hiter predpomnilnik za disk. >:D

jah.. pa razumeš ga ne ker si mislo da ti kaže čas dejanske izvedbe.. pa ti nea :p

CaqKa: Recimo, da sem predpostavljal, da se kopira na drugo particijo ali disk. :>

MTm2H37rqt7B ::

Se moj disk

HITACHI 160GB SATA

Imam pa 2x 160GB HITACHI v SATA RAID0 polju. Integriran SATA na NF-7S rev2.0

Random Access: 12.4ms
CPU: 14% (+/-2%)
Average: 98.3MB/s
Burst: 121.7MB/s

c3R4R ::

Do danes sm imel MAXTORja 80GB... Njegov "dosežek".. (testiran včeraj)...

In danes nov MAXTOR 160GB, 8MB, 7200 v/min, ATA133...

Komentar?
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

pux: jest bom zdele mel mall prevec dnarja in razmisljam o 2x hitachi 160gb....povej s kasnimi nastavitvami si prsu do take hitrosti in kok se tko sploh pozna visok prenos pri vsakdanjem delu.
hvala :)

Dr_M: na plati mam SATA kontroler. Samo stripping sm pac nastimu.. naredu ogromno ~300gb NTFS particijo in to je to. Pozna se res ogromno. Saj delam z fajli (saj v tem arrayu) ki so vecji od 800mb. Primer: 710mb datoteko skopira/razmozi na oko ene 8-9 sekund. Tko da je kar dobr filing. Pa se fino majo 3 leta garancije.

Se moja konfiguracija:

AMD XP 3000+
ABIT NF7-Srev2.0
1,5GB Ram 333

GF5700(128mb)
NEC ND2510A
LG DVDROM

1x 80GB MAXTOR (ATA)
2x 160GB HITACHI (SATA)

na prvem je sistem z aplikacijami drugi je pa BigMOFO z datotekami.
Slisi se ju prakticno nic, razn vsake kvatre en prov sexi zamjavka. :)

Hammer ::

WD Caviar 200 GB (WD2000JB)

Random Access: 13.2ms
CPU: 29.1% (+/-2%)
Average: 24.5MB/s
Burst: 59.2MB/s

Nekam počasen je :\

mile ::

"Nekam počasen je"

bi reku da kar pošteno počasn..kakšen DMA je vklopljen?

Hammer ::

@mile bi reku da kar pošteno počasn..kakšen DMA je vklopljen?

Ultra-DMA mode 4(ATA 66)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Hammer ()

Primer: 710mb datoteko skopira/razmozi na oko ene 8-9 sekund.

jaz morem čimprej tot plato nekam beg vrečt...mam via čipovje in mi taki fajl kopira vsaj enih 5-6 minut... 120 gb izvedenka 8mb ibma (oziroma hitačija) (en sam.. ne v kakšnem radu da nebo pomote. :) )

Na Maxtorju 80gb 8mb ATA mi pa isto datoteko podvoji v priblizno 20 sekundah... tko da tistih 5-6 minut... hmmm... driverji? fragmentacija?

zanič čipovje na plati...
via 4-in-1 niso nikoli pomagali. MOBO asus cuv4x. pa četudi bi bil disk fragmentiran... to nebi tolko dodalo :)

Dead_Eye ::

evo še moj ubogi WD. Ta je "rešitev reklamacije" starega 2Mb cache. Je pa verzija s tekočinskimi ležaji, je pa počasen kot polž glede na prejšnjega in tudi na 120GB seagatea.

Zakaj imam tako slab dostopni čas?
The one and only

hitr je precej...50mb povprecno je zelo velik. dostopni cas je pa res zelo slab.

Dead_Eye ::

Je možno da je dostopni čas tak ker je disk c (tam kjer je winXP) poln? (100mb free)
The one and only

ne. (če je program tapravi in izniči določene artefakte, kar pa upam da hdtach naredi) dostopni čas je namreč v pretežni meri hardverska lastonst in nekaj malega odvisen od elektronike diska.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: CaqKa ()

C_maniak ::

samsung SATA 160 GB (8 MB)

IBM deskstar 80 GB (2 MB - 7200 rpm)

WD2000JB 200 GB (8 MB)

IBM deskstar 20 GB

WD 40 GB

nekam velika cpu poraba se mi zdi...:|
epox 8rda3+
AMD 2400+ (mobile barton)
512 pc2100 rama

tomo24 ::

Tole z diski sploh ni bla švoh ideja:D
Sm vidu da mate eni mal težav z diski.
Predlagam da s SPEEDFAN-om preverte integriteto diska. Pod razdelkom S.M.A.R.T izbereš disk pa ti analizira stanje diska.
Aja pa še test:

WD 80gb
random access time=14.8ms
read burst speed=69MB/s
red speed maximum=54.7MB/s
red speed average =48.1MB/s
CPU util. 100% ==> seti@home pržgan

Tugo ::

C_maniak: na prvi pogled ti dela prav samo prvi disk, ostali pa nimajo pravilno nastavljeno DMA oziroma UDMA. pojdi v control panel/system/hardware/device manager/IDE controllers in poglej kaj imaš nastavljeno.

lp, T.

MrC00per ::

Samsung SpinPoint P80 SP0802N - 80Gb - 2 particiji - DMA 133 7,200 RPM (po literaturi naj bi bil access time 8,9s) :))

Moji podatki pa so:
Random Access Time 13,3ms
Read Burst Speed 57,1MB/s
Read speed MAX 53,3MB/s - MIN 23,3MB/s - Av 46,4MB/s
CPU Unitilization 10,2%

Kasne pripombe, nasveti? :\

Lp, MrC00per
http://www.lemit.si
««
6 / 47
»»

Vredno ogleda ...