Forum » Loža » TradeRepublic
TradeRepublic
Temo vidijo: vsi
gansta ::
Če delaš prvič ni tako enostavno ker niso "user friendly", vendar gre z navodili in informacijami na netu.
ferdov ::
Trade Republic give virtual IBANs that relate to clearing accounts that trade republic set up for individual customer record keeping and can account for the the money in the trust account. They are not physical bank accounts. Unless you are trading, your money never leaves the trust account.
Ala sklic, samo bolje:)
Ala sklic, samo bolje:)
janez77 ::
Ali je mogoče izpisek (PDF dokument) iz Trade Republica uvoziti v Edavke za izpolnjevanje obrazca za napoved za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev? Ali je treba vse prodaje in nakupe delnic vnašati na roke?
pingme ::
Vnesti moraš strukturirane podatke - ali na roko ali xml, pdf pa priložiš le kot prilogo za dokaz.
Potem se bom lotil ročnega vpisovanja. Ali izberem popisni list PLVP ali PLVPSHORT? Z nakupi in prodajo delnic sem na Trade Republic začel oktobra in sem kar padel notri, zato sem naredil skoraj 50 prodaj. Me je kar groza sedaj vse to vnašati v Edavke.
Kakšen predlog oz. rešitev?
Kakšen predlog oz. rešitev?
delavec44 ::
Meni je bilo bedno že vnašati delnice, ki sem jih dobil za nagrado. Tako da sočustvujem s tabo.
SHORT pa po moje ni pravi, saj nisi shortal.
SHORT pa po moje ni pravi, saj nisi shortal.
jocoj ::
Zakaj bi moral vnašati delnice od referral nagrad? Ali si jih prodal?
Trade Republic - bonus povabilo - https://ref.trade.re/3qxk3pzb
Zakaj bi moral vnašati delnice od referral nagrad? Ali si jih prodal?
Da.
Davka od samega darila sicer nisem poročal, ker se ne poroča za darilo 30EUR in letno pod 84EUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
A ni nagrada do 42 eur oproščena davka?Zakaj bi moral vnašati delnice od referral nagrad? Ali si jih prodal?
Ker je tako po zakonu. To je darilo v naravi, vrednost pa upoštevaš kot nakupno ceno.
Wad@ ::
Pod FAQ piše, da PUK kodo dobiš napisano kot referenco v 0,01 € transakciji, ki ti jo pošljejo na referenčni račun.
Pri sebi te št. ne dobim, oziroma je pod reference number deset mestna številka. Je PUK del de številke (prve ali zadnje cifre?) ali kaj gledam narobe?
Pri sebi te št. ne dobim, oziroma je pod reference number deset mestna številka. Je PUK del de številke (prve ali zadnje cifre?) ali kaj gledam narobe?
Ne, PUK je (vsaj pri meni) 6-mestna alfanumerika. V namenu nakazila piše:
YOUR PUK IS XXXXXX. PLEASE KEEP. NO TRANSFER TO THIS IBAN.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()
deleted ::
ducy ::
@delavec44
@jocoj
@pingme
Kateri od vas bo vedel..?
Tudi sam sem prejel referral nagrado (v višini 30€) ki jo še imam v obliki delnice (nisem še prodajal).
Sicer sem to dobil šele letos januarja, tako da bo to tangiralo davčno v naslednjem letu.
Bi pa rad sedaj vedel ali bom moral to poročati in kako?
Ali raje sedaj prodam. Po pravici, se mi ni s tem za ubadat, ker se ne ukvarjam s trgovanjem na TR. Ali do kakšne vrednostni ni potrebe?
Prosim za pomoč.
Thnx.
@jocoj
@pingme
Kateri od vas bo vedel..?
Tudi sam sem prejel referral nagrado (v višini 30€) ki jo še imam v obliki delnice (nisem še prodajal).
Sicer sem to dobil šele letos januarja, tako da bo to tangiralo davčno v naslednjem letu.
Bi pa rad sedaj vedel ali bom moral to poročati in kako?
Ali raje sedaj prodam. Po pravici, se mi ni s tem za ubadat, ker se ne ukvarjam s trgovanjem na TR. Ali do kakšne vrednostni ni potrebe?
Prosim za pomoč.
Thnx.
Do 84 Eur letno od istega darovalca ne rabiš prijaviti kot darilo. So pa na redditu debate glede teh referral nagrad in praktično nihče tega ne sporoči fursu, saj je tudi rok 15 dni od prejetja nagrade. Eden je celo poslal povpraševanje in dobil odgovor, da se prijavi samo ob odsvojitvi (prodaji).
Jaz bi na tvojem mestu prodal in in naslednje leto boš moral do 28.2. prijaviti fursu tudi, če bo izguba vrednosti.
Jaz bi na tvojem mestu prodal in in naslednje leto boš moral do 28.2. prijaviti fursu tudi, če bo izguba vrednosti.
TraderUser ::
Pri uporabi trade republica kot brokerja velja biti previden. Na prvi pogled se zdi super s provizijo v višini 1€, a ni vse zlato kar se sveti.
Želel sem kupiti delnice slovenskega podjetja in oddal naročilo. Izkaže se, da naročilo ne gre preko ljubljanske borze ampak preko lang & schwarz exchange. Ko pogledaš tja in primerjaš, ugotoviš, da je spread dvakrat večji.
Poleg tega se po oddaji naročila to ne pokaže na borzi!?, niti ne v aplikaciji, kljub temu da je naročilo med trenutnima najboljšima bidom in askom. Po ceni, ki sem jo nastavil bi na lj borzi nakup izvršil takoj, tu pa žal ne gre skozi.
Nakup je tako v mojem primeru dražji, kot če bi uporabljali katerega od običajnih "dragih" slovenskih brokerjev.
Pisal sem na podporo, kjer so najprej poslali nekaj prijaznih a žal neuporabnih sporočil, po vztrajanju pa so začeli "mutiti", na koncu pa poslali mail, da oni ne nudijo "finančnega svetovanja"!?
Upam, da s tem zapisom komu prihranim nekaj evrov in nekaj živcev.
Želel sem kupiti delnice slovenskega podjetja in oddal naročilo. Izkaže se, da naročilo ne gre preko ljubljanske borze ampak preko lang & schwarz exchange. Ko pogledaš tja in primerjaš, ugotoviš, da je spread dvakrat večji.
Poleg tega se po oddaji naročila to ne pokaže na borzi!?, niti ne v aplikaciji, kljub temu da je naročilo med trenutnima najboljšima bidom in askom. Po ceni, ki sem jo nastavil bi na lj borzi nakup izvršil takoj, tu pa žal ne gre skozi.
Nakup je tako v mojem primeru dražji, kot če bi uporabljali katerega od običajnih "dragih" slovenskih brokerjev.
Pisal sem na podporo, kjer so najprej poslali nekaj prijaznih a žal neuporabnih sporočil, po vztrajanju pa so začeli "mutiti", na koncu pa poslali mail, da oni ne nudijo "finančnega svetovanja"!?
Upam, da s tem zapisom komu prihranim nekaj evrov in nekaj živcev.
karafeka ::
Ko berem komentarje oz. vprašanja če prijavit te par 10€ nagrade fursu, me res veseli, da so še pošteni ljudje med nami, ne pa samo taki, ki kradejo, utajijo in perejo milijone.
In koliko procentov je ta spread? To bi morali imeti nekje v ceniku, ali?
TraderUser je izjavil:
In koliko procentov je ta spread? To bi morali imeti nekje v ceniku, ali?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
"In koliko procentov je ta spread? To bi morali imeti nekje v ceniku, ali?"
Tega v ceniku ni. Sicer je legitimno, do neke mere tudi pričakovano, da sta ponudba in povpraševanje na dveh borzah različna, ampak pri TR in tej borzi je razlika med obema vedno občutna večja kot na lj borzi. Nenavadno je, da svojega naročila na borzi sploh ne vidiš. Tole je link na borzo: https://www.ls-x.de/de/, enako vidiš tudi v appu.
Sumim, da od tu nekje izvirajo njihovi prihodki. Od 1EUR na transakcijo se ne da preživeti.
Tega v ceniku ni. Sicer je legitimno, do neke mere tudi pričakovano, da sta ponudba in povpraševanje na dveh borzah različna, ampak pri TR in tej borzi je razlika med obema vedno občutna večja kot na lj borzi. Nenavadno je, da svojega naročila na borzi sploh ne vidiš. Tole je link na borzo: https://www.ls-x.de/de/, enako vidiš tudi v appu.
Sumim, da od tu nekje izvirajo njihovi prihodki. Od 1EUR na transakcijo se ne da preživeti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: TraderUser ()
karafeka ::
Sem medtem našel nekaj o tem na finanzflussu https://www.finanzfluss.de/blog/pfof-ve...
Pri TR naj bi bil (majhen) link pri oddaji naročila, ki ti prikaže celotne stroške.
V njihovem primeru je bil spread 4,5€, torej skupaj 5,5€.
Poleg še piše, da naj bi tako prakso v EU v 2026 prepovedali... Bogve kaj se bo potem zgodilo s takšnimi brokerji.
Pri TR naj bi bil (majhen) link pri oddaji naročila, ki ti prikaže celotne stroške.
Poleg še piše, da naj bi tako prakso v EU v 2026 prepovedali... Bogve kaj se bo potem zgodilo s takšnimi brokerji.
Do 84 Eur letno od istega darovalca ne rabiš prijaviti kot darilo. So pa na redditu debate glede teh referral nagrad in praktično nihče tega ne sporoči fursu, saj je tudi rok 15 dni od prejetja nagrade. Eden je celo poslal povpraševanje in dobil odgovor, da se prijavi samo ob odsvojitvi (prodaji).
Jaz sem pred leti dobil par delnic in takoj prodal, poročal pa kot nakup z 0€ in niso nič težili (saj so itak dobili 25% vsega).
FURS ima itak čudno logiko glede vsega - recimo spinn-off je treba poročati kot dividende v naravi, torej takoj plačaš 25%, drugje je to tax-free operacija in si moras zgolj nakupne vrednosti preračunati.
Konkretno:
Kupiš delnico A za 100$
Pride spinn-off in dobiš delnico B, ki je vredna 10$, delnica A je pa sedaj 90$ (preračun je seveda bolj kompleksen, tu sem dal primer, če se vrednost vmes ne spremeni).
V USA bi si enostavno vodil, da si delnico A kupil za 90$ in delnico B za 10$.
Pri nas pa plačaš takoj za delnico B 2,5$ dividend (nakupno A imaš pa še vedno 100, nakupno za B pa 10).
Tako da ali furs obravnava delnico kot darilo ali kot dividendo v naravi… to je vprašanje.
Spread za SLO delnice na TR je res ogromen (kar je tudi posledica nizke likvidnosti). In ja, tudi nakup se ne zgodi na borzi, ampak interno pri sebi poračunajo, zato lahko kupiš/prodaš tudi izven trgovalnih ur (takrat je pa še večji spread).
Tako da te nakup/prodaja LJSE delnic dejansko pride dražje, kot npr. pri Iliriki, ampak če imaš namen te delnice držati dolgoročno je vseeno ceneje, ker boš Iliriki (in KDD) vsako leto plačeval stroške glede na tržno vrednost portfelja in tudi za vsak posamezni prejem dividend (od 4,37€ do 50,37€ za vsak prejem dividende!!!).
Nima pa spread nič s cenikom, saj vidiš koliko je trenutna nakupna/prodajna vrednost in lahko tudi oddaš limit order.
Tako da te nakup/prodaja LJSE delnic dejansko pride dražje, kot npr. pri Iliriki, ampak če imaš namen te delnice držati dolgoročno je vseeno ceneje, ker boš Iliriki (in KDD) vsako leto plačeval stroške glede na tržno vrednost portfelja in tudi za vsak posamezni prejem dividend (od 4,37€ do 50,37€ za vsak prejem dividende!!!).
Nima pa spread nič s cenikom, saj vidiš koliko je trenutna nakupna/prodajna vrednost in lahko tudi oddaš limit order.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()
Sem medtem našel nekaj o tem na finanzflussu https://www.finanzfluss.de/blog/pfof-ve...
Teh 5.5€ je normalna cena za nakup, ampak razlika glede na druge brokerje je mnogo večja.
Opozoriti želim na nekaj drugega. Recimo da bi želel kupiti 300 delnic Luke Koper. Cena se vrti okoli 35€. Tradi na ljubljanski borzi so bili danes med 34.6€ in 50.0€. Moje nakupno naročilo na trade republic v vrednosti 35€ pa ni šlo skozi, tudi če sem v nekem trenutki ponujal 0,4€ več na delnico.
Ponuditi bi moral pri tem asku 35.40. Razlika je torej 0,8€ na delnico.
Skupaj pri 300 delnicah razlika nanese 300 * 0.8€ = 240€.
Sem moral še enkrat preračunati, ampak je res.
Na trade republicu je možno delnice v vrednosti okoli 10.000€ preplačati za 240€. To je 2.4% provizija
Spread za SLO delnice na TR je res ogromen (kar je tudi posledica nizke likvidnosti). In ja, tudi nakup se ne zgodi na borzi, ampak interno pri sebi poračunajo, zato lahko kupiš/prodaš tudi izven trgovalnih ur (takrat je pa še večji spread).
Glede dolgoročnosti je lahko res, če imaš horizont 10+ let in se cene vmes ne bodo spreminjale.
Je pa tudi res, da se ob prodaji splača delnice prenesti na primer na iliriko, prej tam odpreti račun, prenesti, prodati in zapreti račun. Po vsem tem si lahko še vedno v plusu.
Kako pa je s poročanjem kriptovalut, ki jih kupiš na Trade republic v eDavke? Je to sploh obdavčeno, če je, kateri popisni list je pravi?
Jaz sem pred leti dobil par delnic in takoj prodal, poročal pa kot nakup z 0EUR in niso nič težili (saj so itak dobili 25% vsega).
FURS ima itak čudno logiko glede vsega - recimo spinn-off je treba poročati kot dividende v naravi, torej takoj plačaš 25%, drugje je to tax-free operacija in si moras zgolj nakupne vrednosti preračunati.
Konkretno:
Kupiš delnico A za 100$
Pride spinn-off in dobiš delnico B, ki je vredna 10$, delnica A je pa sedaj 90$ (preračun je seveda bolj kompleksen, tu sem dal primer, če se vrednost vmes ne spremeni).
Pri nas pa plačaš takoj za delnico B 2,5$ dividend (nakupno A imaš pa še vedno 100, nakupno za B pa 10).
Tako da ali furs obravnava delnico kot darilo ali kot dividendo v naravi… to je vprašanje.
To IMO ni ok. Če pogledaš izpisek oni tebi dajo 30EUR in s tem takoj kupijo delnico. Torej vrednost ob nakupu je znana in vidna na pdf transakcije pod activity. Tudi na buy order je vidno, da je denar prišel iz tvojega TRR. Dobiček ob prodaji je tako razlika nad 30EUR.
Darila do 84EUR letno in posamično pod 42EUR pa ni potrebno prijavljati.
Zgodovina sprememb…
gansta ::
Jaz sem pred leti dobil par delnic in takoj prodal, poročal pa kot nakup z 0EUR in niso nič težili (saj so itak dobili 25% vsega).
Konkretno:
Kupiš delnico A za 100$
To IMO ni ok. Če pogledaš izpisek oni tebi dajo 30EUR in s tem takoj kupijo delnico. Torej vrednost ob nakupu je znana in vidna na pdf transakcije pod activity. Tudi na buy order je vidno, da je denar prišel iz tvojega TRR. Dobiček ob prodaji je tako razlika nad 30EUR.
Kako je denar prišel it "tvojega" TRR, če je darilo...?!
bajsibajsi ::
Konkretno:
Kupiš delnico A za 100$
Kako je denar prišel it "tvojega" TRR, če je darilo...?!
Saj sem napisal. 1s pred tem so ga dali na TRR kot darilo v vrednosti 30EUR.
06.11.2023
06.11.2023
Refund for your gift 29.65
06.11.2023
08.11.2023
Execution Trade Direct purchase Purchase US88160R1014 TESLA INC. DL -,001
7542180220231106 KW
-29.65
Zgodovina sprememb…
bajsibajsi ::
Ali TR kaj komplicira glede lokacijskih nastavitev? Namrec danes grem za nekaj dni v tujino, pri odpiranju racuna pa je bilo zahtevano vklop lokacije.
Uporabljam sicer VPN, ampak ne na telefonu za app.
Uporabljam sicer VPN, ampak ne na telefonu za app.
jinzo ::
izplačil še nisem delal, za plačla pa podpirajo SEPA Instant Payments, kar pomeni zelo hitro če tvoja banka podpira instant payments tud (tam do 10min pol).
BuDi79 ::
Pri meni niso nikoli podpirali sepa instant. Mogoče je odvisno na kateri od 3 bank ti odprejo TRR. Traja pač 1 delovni dan. Izplačilo pa malce dlje.
teslam2 ::
jinzo ::
To si delal le med delovnim časom ali si kdaj probal tudi ponoči ali za vikend? Ker pravi sepa instant mora priti takoj 24/7.
V-i-p ::
Zdaj sem po dolgem času odprl app TR. Zgoraj desno pod Card mi kaže, da sem 906.000 v vrsti. Torej, ne rabim nič naredit ali plačat trenutno? Samo čakam, če dočakam?
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!
Master_Yoda ::
Ne, PUK je (vsaj pri meni) 6-mestna alfanumerika. V namenu nakazila piše:
Hvala za info...ja pri meni (Unicredit) piše le to:
Creditor reference number... transfer to this IBAN.
Očitno zmanjkalo prostora.
Isto pri meni pri Unicreditu. Sem pisal na TR, pa sem dobil odgovor da so mi se enkrat poslali PUK transakcijo. Nova transakcija je ista, sem nazaj odprl ticker in sem dobil odgovor da bi v mesecnem izpisku moralo pisati BP - ampak ker je prejsnji PUK bil poslan prejsnji mesec sem takoj preveril izpisek in te reference sploh ni v izpisku.
Zdaj pisem na Unicredit kako bi videl celo kur**** referenco ne pa da mi njihov sistem truncata willy nilly. Bom videl kaj bojo odgovorili. Salabajzerji ...
Dovie'andi se tovya sagain.
V-i-p ::
Zdaj sem po dolgem času odprl app TR. Zgoraj desno pod Card mi kaže, da sem 906.000 v vrsti. Torej, ne rabim nič naredit ali plačat trenutno? Samo čakam, če dočakam?Danes sem 885.000, no ja. Saj bo ;). Stručkoti, vem, da nas imate s temi vprašanji poln k***c sem se odločil, da bi zaenkrat vrgel 15K gor, da malo spremljam zadevo. 50€ obresti bi moralo kapnit vsak mesec ali 1,66€ na dan, ki jih v app-u vidim sproti dnevno. Drži? Če ja, bi sprovedel ;).
Pazi ni zapisan v referenci, ampak v tekstualnem delu namen nakazila.
V namenu nakazija je samo neka 16 mestna stevilka. V Referenci placnika pa imam "transfer to this IBAN." kar je zadnji del od YOUR PUK IS XXXXXX. PLEASE KEEP. NO TRANSFER TO THIS IBAN.
Preko aplikacije sem pisal na Unicredit, da mi naj napišejo celotno referenco. Poklical me je gospod in povprašal kaj točno želim in sem razložil. Čez par ur sem dobil odgovor na sporočilo v mobilni banki s PUK.
Jap meni so tudi tako zdaj odgovorili.
Majo izgleda neki ceski IT ki jim to odreze vsepovsot ...
Majo izgleda neki ceski IT ki jim to odreze vsepovsot ...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Katera banka? (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Loža | 159421 (635) | Matija82 |
» | Trading212 (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 53134 (435) | tony1 |
» | Depozit - katera banka ima najvišje obresti? (strani: 1 2 3 4 … 12 13 14 15 )Oddelek: Loža | 165373 (11502) | Utk |
» | VarčevanjeOddelek: Loža | 5963 (4208) | Lonsarg |