Forum » Loža » Posiljevanje s trgovinskimi aplikacijami
Posiljevanje s trgovinskimi aplikacijami

delavec44 ::
Če že v osnovi nič ne mečeš stran in prilagajaš kuho sestavinam, ki so na voljo, se seveda popusti še kako splačajo.

starfotr ::
Ah, najbolj fer trgovec ima pa sedaj profiliranje po registrski tablici. Ker ima na veliko parkiriščih po novem detekcijo in odpiranje rampe glede na tablico.

AgJ1 ::
Lej, na začetku leta je bil joker popust do 16%. Ne gre brez Spar kartice. Ne rabiš več kot en voziček za konkreten popust.
Za 100eur prihranka moras vseeno kupiti za dobrih 600eur robe, tudi ce imas 16% popust. Kdor v zivilskih trgovinah kupuje racunalnike, kosilnice in ne vem kaj se vse, je verjetno dovolj ubrisan da mu dodatna aplikacija na telefonu (in posredovanih miljon osebnih podatkov nekemu XY trgovcu), ne bo predstavljala nekih strasnih problemov. Torej...why the fuss?
Napisal sem med 50 in 100 EUR. Verjamem, da če ti mami kupuje hrano, da ne veš koliko se da zapravit v klasični “živilski” trgovini. Par sto eur je takoj.

lara2 ::
Pozdrav,
rada bi si inštalirala trgovinske aplikacije (Lidl Plus recimo) na svoj Android telefon, vendar pa nimam prenosa podatkov. Ali potrebujem dostop do interneta, ko prodajalka poskenira QR kodo? Razmišljala sem, če bi naredila zaslonsko sliko izdelka, in ga dala poskenirati (brez dostopa do interneta). Bi to delovalo?
hvala, lp lara.
rada bi si inštalirala trgovinske aplikacije (Lidl Plus recimo) na svoj Android telefon, vendar pa nimam prenosa podatkov. Ali potrebujem dostop do interneta, ko prodajalka poskenira QR kodo? Razmišljala sem, če bi naredila zaslonsko sliko izdelka, in ga dala poskenirati (brez dostopa do interneta). Bi to delovalo?
hvala, lp lara.

cortez ::
Ne...Lahko si sprintaš QR kodo....
Tudi Print Screen zaslona dela.
Sam akcije prej aktiviraj, drugače je vse skupaj brezpredmetno.
Tudi Print Screen zaslona dela.
Sam akcije prej aktiviraj, drugače je vse skupaj brezpredmetno.

MIHAc27 ::
Včasih ni, sedaj pa pokaže QR kodo tudi brez podatkov. Kupončke pa prej 'pofočkaš' ko si na WIFIju

Horas ::
Pozdrav,
hvala, lp lara.
zakaj pa nimaš rpebosa podatkov? še živiš v jami?
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

lara2 ::
Ali tudi SPAR ponuja vstop v aplikacijo (SPAR PLUS) in prikaže QR kode (katere si predhodno potrdil) brez povezave z internetom (WIFI, prenos podatkov)?
Opazila sem, da imajo nekateri težave z loginom, in potem vedno nastane dolga vrsta za blagajno.
hvala lp lara.
Opazila sem, da imajo nekateri težave z loginom, in potem vedno nastane dolga vrsta za blagajno.
hvala lp lara.

Da (če nisi prijavljen verjetno ne ampak saj se ne odjavljaš iz aplikacije). Izklopiš prenos podatkov in probaš. Drugače pa kakšne QR kode je potrebno potrjevati pri Sparu?

nejc_nejc ::
Folk nima spar app temveč samo odpre stran spar kupon in ga poskenira, ker tisti dan pač je.

redtech ::
Zanimivost:
Piščančja prsa file...
Medaljoni so bili v akciji (rdeče) +9 EUR/kg
Piščančji mini file 9,18/kg
Piščančji prsni file 400 ali 500g +8 EUR/kg
Piščančji prani file 800g dobrih 6 EUR/kg
Dobro preverite, da ne nasedete/kupujete popustov.
Strategije trgovcev, kako iz nas iztisniti več bodo vedno bolj dovršene.
Piščančja prsa file...
Medaljoni so bili v akciji (rdeče) +9 EUR/kg
Piščančji mini file 9,18/kg
Piščančji prsni file 400 ali 500g +8 EUR/kg
Piščančji prani file 800g dobrih 6 EUR/kg
Dobro preverite, da ne nasedete/kupujete popustov.
Strategije trgovcev, kako iz nas iztisniti več bodo vedno bolj dovršene.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()

mojsterleo ::
Folk nima spar app temveč samo odpre stran spar kupon in ga poskenira, ker tisti dan pač je.
V lokalnem Šparu sem opazil, da predložitve kupona včasih ne zahtevajo več. Ne vem sicer ali je to odvisno od prodajalke ki je takrat slučajno na blagajni, ali pa so manj striktni kadar je gneča.

nejc_nejc ::
Ne ze ukinjajo. So dobili kar so hoteli. Sedaj se vzorec ponavlja in je stvar brezpredmetna.

Tiger ::
Ali tudi SPAR ponuja vstop v aplikacijo (SPAR PLUS) in prikaže QR kode (katere si predhodno potrdil) brez povezave z internetom (WIFI, prenos podatkov)? Opazila sem, da imajo nekateri težave z loginom, in potem vedno nastane dolga vrsta za blagajno.
Da, preizkušeno, ob ponedeljkih doma na wifi odpreš APP in osvežiš (podrgneš gor dol) ter se prikažejo novi kuponi. V trgovini jih nato uporabljaš brez (katerekoli) povezave. Še tehnični popravek tvojega vnosa - Spar uporablja barkode in ne QR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tiger ()

LeQuack ::
Res so zamorili s temi aplikacijami, jaz se jih izogibam ker zbirajo milijone podatkov in nekje more bit meja. Aplikacije za McD, za Spar, za Mercator, za fakin vsako trgovino posebej. Get the hell out of there. Vse kar je imam je tisto aplikacijo s črtnimi kodami, če tisto ne dela jebat ga. Mercator vem da ne moreš veš uporabljati črtne kode za Piko, rabiš prav app ali fizično kartico. Prav tako pri Spar za kupon rabiš sedaj aplikacijo.
Quack !

kixs ::
Prav tako pri Spar za kupon rabiš sedaj aplikacijo.
Ne rabis. Rabis le odpreti kupon na Sparovi spletni strani, ki ga potem na blagajni poskenira.

mojsterleo ::
Glede Sparovih kuponov ne morem mimo hinavstva trgovcev na blagajnah. Kadar je manj gužve, bodo z veseljem počakali, da potegnem iz torbice mobitel in na spletni strani poiščem kupon. Ko pa je gužva, pa mi kar magično priznajo popust. Na tik tak blagajnah pa sploh ne rabiš skenirat kupona. Le-ta se prikaže digitalno takoj ko poskeniraš Špar kartico. A na drugih blagajnah pa to ne gre???
Naslednji svež nateg ... Mercator.... hočejo, da predno unovčiš 25% kupon, moraš zdaj nabaviti še za 5 eur fasunge. Kar efektivno naredi 25% kupon manj uporaben. Why o why ????
Naslednji svež nateg ... Mercator.... hočejo, da predno unovčiš 25% kupon, moraš zdaj nabaviti še za 5 eur fasunge. Kar efektivno naredi 25% kupon manj uporaben. Why o why ????

Horas ::
mojsterleo je izjavil:
Glede Sparovih kuponov ne morem mimo hinavstva trgovcev na blagajnah. Kadar je manj gužve, bodo z veseljem počakali, da potegnem iz torbice mobitel in na spletni strani poiščem kupon. Ko pa je gužva, pa mi kar magično priznajo popust. Na tik tak blagajnah pa sploh ne rabiš skenirat kupona. Le-ta se prikaže digitalno takoj ko poskeniraš Špar kartico. A na drugih blagajnah pa to ne gre???
Naslednji svež nateg ... Mercator.... hočejo, da predno unovčiš 25% kupon, moraš zdaj nabaviti še za 5 eur fasunge. Kar efektivno naredi 25% kupon manj uporaben. Why o why ????![]()
kaj se pa buniš? sj maš izbiro.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

energetik ::
No ja kakorkoli, rabiš poleg Spar plus kartice še nekaj dodatnega.
Na rabiš. App "Moje kartice" obstaja že leta. Tam imam vse kartice od vseh štacun poskenirane in od Špara celo pokaže veljavne kupone. To je vse, kar se pripravljen pokazat štacunam, hkrati je lepo zbrano v 1 aplikaciji. Da bi šel za vsako štacuno nameščat njihovo apl. - nisem nor.
vires in numeris

tikitoki ::
Včeraj ne je Amazon prisili k inštalacijo apoa, da sem lahko kontaktiral predstavnika.
Da, nadlezo je.
Da, nadlezo je.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()

starfotr ::
No ja kakorkoli, rabiš poleg Spar plus kartice še nekaj dodatnega.
Na rabiš. App "Moje kartice" obstaja že leta. Tam imam vse kartice od vseh štacun poskenirane in od Špara celo pokaže veljavne kupone. To je vse, kar se pripravljen pokazat štacunam, hkrati je lepo zbrano v 1 aplikaciji. Da bi šel za vsako štacuno nameščat njihovo apl. - nisem nor.
Torej razlika med norostjo in normalnostjo je v številu aplikacij. 1 je ok, 5 pa ni. Samo 4 aplikacije te ločijo od norosti. Meja je tanka, to so vedeli že v pravdavnini.
Jaz menim, da je norost vse kar je več od 0.

Miki N ::

energetik ::
Ne bereš. Ta 1 aplikacija ne poseduje mojih osebnih podatkov, zgolj bar kode trgovinskih kartic. Je pa res, da si že ob izdelavi posamezne kartice dal določene osebne podatke štacuni.No ja kakorkoli, rabiš poleg Spar plus kartice še nekaj dodatnega.
Torej razlika med norostjo in normalnostjo je v številu aplikacij. 1 je ok, 5 pa ni. Samo 4 aplikacije te ločijo od norosti. Meja je tanka, to so vedeli že v pravdavnini.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

socialec ::
Notarji imajo že dolgo v ceniku overitev podatkov za spletne trgovine, dajte, sledite zakonodaji!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

Groot ::
Ne bereš. Ta 1 aplikacija ne poseduje mojih osebnih podatkov, zgolj bar kode trgovinskih kartic. Je pa res, da si že ob izdelavi posamezne kartice dal določene osebne podatke štacuni.No ja kakorkoli, rabiš poleg Spar plus kartice še nekaj dodatnega.
Ti pa ne razumeš najbolj delovanja kartic očitno. Je dokaj vseeno ali imaš 1 app, v katerem imaš zbrane vse bar kode, ali pa imaš za vsako trgovino še poseben app. Osebne podatke za profiliranje si že dal trgovini s tem, ko si ustvaril kartico. Torej vsakič, ko potegneš kartico, bodisi iz appa Moje kartice ali pa appa posamezne trgovine, je končni učinek povsem enak - trgovina "ve" kaj, kdaj in kje si kupil.
P.s. sam sicer ne razumem te tin foil hiaterije proti appom trgovin. Sam vsak app uporabljam zgolj in le za to da poskeniram kartico/kupon in občasno pogledam ponudbo v letaku. Tudi sicer ne vem za kaj bi še lahko uporabljal appe trgovin, da bi se moral bati ne vem kakšnega divjega zbiranja informacij. Drugo ne seveda to da sploh nimaš nobene kartice itd., ampak taki ne potem jokat, da so stvari za vas dražje.
Notarji imajo že dolgo v ceniku overitev podatkov za spletne trgovine, dajte, sledite zakonodaji!
Hahah kaj si naumil tukaj?? No daj vir za tole, bi te rad videl.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Groot ()

Si res moral vprašati!?? Ok, tudi prav - forumske navedbe sledljivosti kupovanja čipsa.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

Mišljeno je trgovinske kartice zvestobe...
Pri spletnih trgovinah s karticami zvestobe (a la Petrol) nimaš kaj, če na naslov naročiš, lahko edino omejeno obfuskiraš prejemnika (ali pa uporabljaš dodatno kartico, ni nova scena), tam pa verjetno ne naročaš čipsa, da bi ti vplivalo na zavarovanje - ne zaradi morebitnih zdravstvenih težav zaradi prepogostega junk-fooda ampak ker nimaš drugih reprezentativnih nakupov, ker doma pa nikakor ne moreš speči 100 kg pomfrija/čipsa, prepitega z oljem.
Socialci moramo takšne scene poznati :D
Pri spletnih trgovinah s karticami zvestobe (a la Petrol) nimaš kaj, če na naslov naročiš, lahko edino omejeno obfuskiraš prejemnika (ali pa uporabljaš dodatno kartico, ni nova scena), tam pa verjetno ne naročaš čipsa, da bi ti vplivalo na zavarovanje - ne zaradi morebitnih zdravstvenih težav zaradi prepogostega junk-fooda ampak ker nimaš drugih reprezentativnih nakupov, ker doma pa nikakor ne moreš speči 100 kg pomfrija/čipsa, prepitega z oljem.
Socialci moramo takšne scene poznati :D

Tole trolanje v liku socialca bi lahko sicer bil povsem soliden alias, ampak žal tebi res ne ratuje niti malo
predlagam, da poizkusiš kaj drugega.

Hec ::
Ti pa ne razumeš najbolj delovanja kartic očitno. Je dokaj vseeno ali imaš 1 app, v katerem imaš zbrane vse bar kode, ali pa imaš za vsako trgovino še poseben app. Osebne podatke za profiliranje si že dal trgovini s tem, ko si ustvaril kartico. Torej vsakič, ko potegneš kartico, bodisi iz appa Moje kartice ali pa appa posamezne trgovine, je končni učinek povsem enak - trgovina "ve" kaj, kdaj in kje si kupil.
P.s. sam sicer ne razumem te tin foil hiaterije proti appom trgovin. Sam vsak app uporabljam zgolj in le za to da poskeniram kartico/kupon in občasno pogledam ponudbo v letaku. Tudi sicer ne vem za kaj bi še lahko uporabljal appe trgovin, da bi se moral bati ne vem kakšnega divjega zbiranja informacij. Drugo ne seveda to da sploh nimaš nobene kartice itd., ampak taki ne potem jokat, da so stvari za vas dražje.
Bojim se, da ti ne poznas funkcionalnosti aplikacij, ki bi bile lahko velike 300kb, so pa po 80MB+, dovolj pa jim bi bila samo pravica dostopa do interneta, hocejo pa vse od lokacije, do kontaktov.
Ves, te applikacije so nasrane z vsemi moznimi oglasevalskimi frameworki, recimo Facebookov je en taksnih. In pocnejo razne svinjarije, recimo poslusajo za zvoki, ki so integrirani v reklame, da dobijo nazaj feedback koliko casa si gledal reklamo itd. Skrenirajo za bluetooth naslovi in jih parirajo s tvojo lokacijo in podobno, pokrade vsebine SMSov, kontaktov,... ce bi jim bandwidth dovoljeval, bi ti pobrali se slike. Skratka ni, da ni. Gre pa do takih razseznosti, da ti tretji ponudniki vsebin, ki jih prvic obisces, nudijo izdelke po visji ceni kot drugim, ce iz tvojih navad ocenijo, da imas "prevec" denarja.
Ker je jasno, da ze nadpovprecen slo-techovec ni sposoben niti pribljizno poskrbeti za svojo zasebnost na telefonu oz. "nimajo nic za skrivat" (se spomnimo, kako se je to nazadnje koncalo, mar ne?), je vsaka nadaljna aplikacija dodatno tveganje in delis svoje podatke se z naslednjim zbiralcem vsega moznega.
In seveda se da vse to tudi prepreciti, je pa vseeno mnogo bolj preprosto, da ne uporabljas applikacij od trgovcov in, ce ze hoces, imas raje scane crtnih kod, ki pa jih pocasi vsi ukinjajo in raje dajejo 50x drazje RFID kartice, da je ne mores imeti preprosto na telefonu ampak si prisiljen v uporabo aplikacij, ce hoces biti moderen in brez denarnice. Kaj mislis, zakaj se jim izplaca dajati drazje kartice zastonj? Pa ne, da so tvoji podatki morda vredni vec?
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.
Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hec ()

LeQuack ::
Bojim se, da ti ne poznas funkcionalnosti aplikacij, ki bi bile lahko velike 300kb, so pa po 80MB+, dovolj pa jim bi bila samo pravica dostopa do interneta, hocejo pa vse od lokacije, do kontaktov.
Ves, te applikacije so nasrane z vsemi moznimi oglasevalskimi frameworki, recimo Facebookov je en taksnih. In pocnejo razne svinjarije, recimo poslusajo za zvoki, ki so integrirani v reklame, da dobijo nazaj feedback koliko casa si gledal reklamo itd. Skrenirajo za bluetooth naslovi in jih parirajo s tvojo lokacijo in podobno, pokrade vsebine SMSov, kontaktov,... ce bi jim bandwidth dovoljeval, bi ti pobrali se slike. Skratka ni, da ni. Gre pa do takih razseznosti, da ti tretji ponudniki vsebin, ki jih prvic obisces, nudijo izdelke po visji ceni kot drugim, ce iz tvojih navad ocenijo, da imas "prevec" denarja.
Ker je jasno, da ze nadpovprecen slo-techovec ni sposoben niti pribljizno poskrbeti za svojo zasebnost na telefonu oz. "nimajo nic za skrivat" (se spomnimo, kako se je to nazadnje koncalo, mar ne?), je vsaka nadaljna aplikacija dodatno tveganje in delis svoje podatke se z naslednjim zbiralcem vsega moznega.
In seveda se da vse to tudi prepreciti, je pa vseeno mnogo bolj preprosto, da ne uporabljas applikacij od trgovcov in, ce ze hoces, imas raje scane crtnih kod, ki pa jih pocasi vsi ukinjajo in raje dajejo 50x drazje RFID kartice, da je ne mores imeti preprosto na telefonu ampak si prisiljen v uporabo aplikacij, ce hoces biti moderen in brez denarnice. Kaj mislis, zakaj se jim izplaca dajati drazje kartice zastonj? Pa ne, da so tvoji podatki morda vredni vec?
Zelo dobro napisano.
Quack !

Ok to je pa povsem druga debata. Sam sem izhajal iz vidika tega kaj zbira sam trgovec skozi zgodovino nakupov, ki jih lahko beleži zaradi uporabe njihove kartice ugodnosti.
Se povsem strinjam glede dovoljenj posameznih aplikacij in vseh povezanih rizikov. Ampak tega nisem omenjal ker je to riziko, ki ni specifičen za aplikacije trgovcev, o čemer teče debata v tej temi, ampak vsesplošen problem. Se pa z malo zavedanja da tudi to dokaj uspešno blokirati.

fikus_ ::
Tako kot je napisal RingoRuin, zakaj rabijo toliko podatkov in dostop do stvari, če bi/je delovalo z eno navadno kartico s črtno kodo, za pridobitev te kartice si sicer dal nekaj podatkov in te so imeli.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Ok to je pa povsem druga debata. Sam sem izhajal iz vidika tega kaj zbira sam trgovec skozi zgodovino nakupov, ki jih lahko beleži zaradi uporabe njihove kartice ugodnosti.
Se povsem strinjam glede dovoljenj posameznih aplikacij in vseh povezanih rizikov. Ampak tega nisem omenjal ker je to riziko, ki ni specifičen za aplikacije trgovcev, o čemer teče debata v tej temi, ampak vsesplošen problem. Se pa z malo zavedanja da tudi to dokaj uspešno blokirati.
Zacne se tule: https://github.com/M66B/NetGuard
Ko se zacnete zavedati, kam vse se vam connectajo aplikacije, si z donacijo dobite Pro verzijo (tudi, ce ne rabite, ker cenite avtorjev trud): https://netguard.me/
In ne. Noben drug se ne more z njim niti primerjati. Ze zato ker je open source ne.
Vecine stvari pa se ne da blokirati (ker je Google primarno oglasevalsko podjetje in noce, da blokirate), ob naslednjem telefonu pa razmisljajte o nakupu Pixla in: https://grapheneos.org/
Ker to pa potem naredi razliko. Se googlov spyware na androidih spremeni v navadno aplikacijo, ki ne tece ves cas ampak se jo ugasne, kot vse ostale.
Zgodovina sprememb…

Na Xiaomi in Samsung obstaja second space kjer je peskovnik za vse te app-e, ki jim ne zaupate s pravicami do glavnega profila. Deluje odlično. Tudi če rabite 2 ista appa na telefonu.

Na Xiaomi in Samsung obstaja second space kjer je peskovnik za vse te app-e, ki jim ne zaupate s pravicami do glavnega profila. Deluje odlično. Tudi če rabite 2 ista appa na telefonu.
Govoris o tistem Samsungu, ki je na svojih televizorjih poslusal dogajanje v prostoru in posiljal nazaj na svoje serverje? Samo iz glave, sem preprican, da zelo hitro najdem kaj takega tudi za Xiaomi, pa se mi ravno ne da.
Zgodovina sprememb…

Govoris o tistem Samsungu, ki je na svojih televizorjih poslusal dogajanje v prostoru in posiljal nazaj na svoje serverje? Samo iz glave, sem preprican, da zelo hitro najdem kaj takega tudi za Xiaomi, pa se mi ravno ne da.
Za vse lahko najdeš. Ampak ta tema ni ne imeti pametnega telefona.

Za vse lahko najdeš. Ampak ta tema ni ne imeti pametnega telefona.
Imas pametni telefon, ki ni namenjen izdelavi produkta iz tebe. Se enkrat, pixel in https://grapheneos.org . S tem, da se zagovednezi, v temi o Pixel telefonih, niti ne zavedajo da imajo cegel prefarbanega zlata in ga uporabljajo... kot zagovednezi.

Tole izgleda vredu in up to date... sem samo preletel.
Ne. Imas. Uporabljam 3 korporacijske identifikatorje, ki so standardno najbolj zajebane aplikacije za unoffical androide. Bancno sranje se lahko skrije pred vsem sranjem, ki ga zganjajo, da ti dajo dostop do korporaciskih omrezij.
Delajo. Ko sus. So ocitno tudi security psihoti dojeli, da je Grafen bolj up to date z varnostnimi popravki, kot Google.
Imaš, dokler nimaš.
Ne. Imas. Uporabljam 3 korporacijske identifikatorje, ki so standardno najbolj zajebane aplikacije za unoffical androide. Bancno sranje se lahko skrije pred vsem sranjem, ki ga zganjajo, da ti dajo dostop do korporaciskih omrezij.
Delajo. Ko sus. So ocitno tudi security psihoti dojeli, da je Grafen bolj up to date z varnostnimi popravki, kot Google.
Zgodovina sprememb…

Sem poslusal video do konca, dejansko je celotna sekcija o locenih user profilih nepotrebna. Razen tega je preskocil, kaj vse lahko aplikacijam nastavljas preko pravic (locene kontakte (recimo fake), locene direktorije, ki jih appi vidijo kot root), pravice do dostopa do interneta (kar so Googlovi prasci umaknili), ... )
Grafen ne dovoli priviligiranih applikacij in edina, ki ima te zmoznosti je Google Framework (kar ni presenecenje).
Ob namestitvi, tudi v edini profil, jo spremeni v navadno aplikacijo in lahko na njem nastavite enake pravice kot za spyware downloadan iz app stora. Skratka, preprecite ji lahko, da tece v ozadju, ji podtaknete fake kontakte, preprecite, da ves cas spremlja bluetooth identifyerje, wifi omrezja, lokacijo,... boste ze nasli use case.
Pa se izpustil je celotno sekcijo dodane varnosti kot so npr. memory cookiji, kjer se klasicno memorija alocira kot:
in seveda deallocira kot free(ptr), za tistih nekaj, ki ste dejansko tehnicni.
Graphene pa to naredi malo drugace, tudi za vse javashit aplikacije:
Ob uporabi memorije ali dealokaciji pa preveri ali sta "12345678" (popreprosten) na zacetku in na koncu.Ce niso sprozi panic in sesuje aplikacijo, ker je nekaj povozilo pomnilnik, na koncu katerega je pointer na return funkcijo (ESPI) funkcije in se tipicno izkorisca za buffer overflow exploit .
Ergo, kupujem samo se telefone, ki jih GrapheneOS podpira. Ce bodo to samo pixli, bodo pa samo pixli.
Grafen ne dovoli priviligiranih applikacij in edina, ki ima te zmoznosti je Google Framework (kar ni presenecenje).
Ob namestitvi, tudi v edini profil, jo spremeni v navadno aplikacijo in lahko na njem nastavite enake pravice kot za spyware downloadan iz app stora. Skratka, preprecite ji lahko, da tece v ozadju, ji podtaknete fake kontakte, preprecite, da ves cas spremlja bluetooth identifyerje, wifi omrezja, lokacijo,... boste ze nasli use case.

Pa se izpustil je celotno sekcijo dodane varnosti kot so npr. memory cookiji, kjer se klasicno memorija alocira kot:
ptr = [1kb memorije za podatke]
in seveda deallocira kot free(ptr), za tistih nekaj, ki ste dejansko tehnicni.
Graphene pa to naredi malo drugace, tudi za vse javashit aplikacije:
ptr = ["12345678"; 1kb memorije; "12345678"] + 8
Ob uporabi memorije ali dealokaciji pa preveri ali sta "12345678" (popreprosten) na zacetku in na koncu.Ce niso sprozi panic in sesuje aplikacijo, ker je nekaj povozilo pomnilnik, na koncu katerega je pointer na return funkcijo (ESPI) funkcije in se tipicno izkorisca za buffer overflow exploit .
Ergo, kupujem samo se telefone, ki jih GrapheneOS podpira. Ce bodo to samo pixli, bodo pa samo pixli.
Zgodovina sprememb…

Oberyn ::
Ola, živjo Ring0Ruin, si nazaj, nekaj česa te ni bilo opaziti tu okoli.
Ko ste se že dotaknili uporabniških profilov, pravim da je to kar elegantna rešitev za take uporabe kot aplikacije iz te teme. Jaz sicer raje uporabljam ločene telefone, ampak profili na enem telefonu so bolj pripročni. Za zagon profila rabiš mogoče 10 sekund, tako da to ni ovira po trgovinah. Na takem namenskem profilu potem nimaš stikov, mailov, sms-jev, drugih aplikacij, ničesar, skratka trgovska aplikacija vidi prazen telefon. Profili so med seboj močno izolirani (na GrapheneOS pa popolnoma izolirani). In na koncu rečeš End Session in si za 10 sekund nazaj v svojem main profilu. AOSP Android omogoča se mi zdi 4 profile, 3 + guest. GrapheneOS omogoča 32 profilov. Ampak pazi! Samsung je na svojih telefonih onemogočil uporabniške profile in mimo tega ne moreš (brez rootanja). Tudi najbolj ceneni kitajski cegli ne grejo narediti take pizdarije. Torej en majhen korak proti varnosti: ne kupujte Samsung kriplanih telefonov in uporabljajte uporabniške profile. S tem si brez dodatne drame ojačate zaščito zasebnosti za en korak. In malih korakov je na razpolago veliko...
Drugače pa ja, GrapheneOS, vendar to ni za vsakega, predvsem so Pixli dragi. Očitno uporabljava ta OS tule samo jaz in Ring0.
Ko ste se že dotaknili uporabniških profilov, pravim da je to kar elegantna rešitev za take uporabe kot aplikacije iz te teme. Jaz sicer raje uporabljam ločene telefone, ampak profili na enem telefonu so bolj pripročni. Za zagon profila rabiš mogoče 10 sekund, tako da to ni ovira po trgovinah. Na takem namenskem profilu potem nimaš stikov, mailov, sms-jev, drugih aplikacij, ničesar, skratka trgovska aplikacija vidi prazen telefon. Profili so med seboj močno izolirani (na GrapheneOS pa popolnoma izolirani). In na koncu rečeš End Session in si za 10 sekund nazaj v svojem main profilu. AOSP Android omogoča se mi zdi 4 profile, 3 + guest. GrapheneOS omogoča 32 profilov. Ampak pazi! Samsung je na svojih telefonih onemogočil uporabniške profile in mimo tega ne moreš (brez rootanja). Tudi najbolj ceneni kitajski cegli ne grejo narediti take pizdarije. Torej en majhen korak proti varnosti: ne kupujte Samsung kriplanih telefonov in uporabljajte uporabniške profile. S tem si brez dodatne drame ojačate zaščito zasebnosti za en korak. In malih korakov je na razpolago veliko...
Drugače pa ja, GrapheneOS, vendar to ni za vsakega, predvsem so Pixli dragi. Očitno uporabljava ta OS tule samo jaz in Ring0.

Master_Yoda ::
Jaz sem to na Poco X3 NFC z Lineageom ( 4+ leta in se leti *knocks on wood* ) naredil z aplikacijo Shelter, ki leveraga Work profile. Vso to trgovinsko nesnago imam tam noter.
Bi z veseljem imel Pixla z Graphene, mogoce ga celo nabavim ko mi obstojeci crkne, ampak sem do zdaj za telefon dal max 300 eur. Ampak v prihodnje pa vprasanje, glede na to da novih Pocotov in Xiaomijev ne gre vec odkleniti oz. ni vec custom romov za njih.
Bi z veseljem imel Pixla z Graphene, mogoce ga celo nabavim ko mi obstojeci crkne, ampak sem do zdaj za telefon dal max 300 eur. Ampak v prihodnje pa vprasanje, glede na to da novih Pocotov in Xiaomijev ne gre vec odkleniti oz. ni vec custom romov za njih.
Dovie'andi se tovya sagain.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Master_Yoda ()

Scaramouche3 ::
mojsterleo je izjavil:
Naslednji svež nateg ... Mercator.... hočejo, da predno unovčiš 25% kupon, moraš zdaj nabaviti še za 5 eur fasunge. Kar efektivno naredi 25% kupon manj uporaben. Why o why ????![]()
Bodo videli kmalu da kar nekaj potrošnikov kupuje na to, tako da bodo šli na SPAR!

Ola, živjo Ring0Ruin, si nazaj, nekaj česa te ni bilo opaziti tu okoli.
Trpim pod tezo vesolja, ki ga moram drzati na svojih ramenih in po tem, ko punk moderacija zganja zraven se pogo, je res prevec. K sreci je iz tiste smrdljive riboe nekdo naredil sushi in se zastrupil nad njegovo onesnazenostjo, tako, da se lakse dise.
Master_Yoda je izjavil:
ampak sem do zdaj za telefon dal max 300 eur.
Ne govori, pa ni problem dati za telefon vec, problem je, da gre ta denar Googlu... sem 2 meseca skrtal z zobmi.
mojsterleo je izjavil:
Zato ker so prisli penzionisti s polnimi zepi drobiza, naredili prometne zastoje, kupili pa 2 cunga lungi. Sem bil dopoldne v Merkatoju... omg...
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: connel ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nova mobilna aplikacija Listek (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 30321 (16953) | skidoo600 |
» | V katerih trgovinah so dobri poceni izdelki? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14567 (11052) | mojsterleo |
» | Hitre blagajne Špar vs Mercator (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 26504 (17083) | janezvalva |
» | Hofer ne fer (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 52027 (20430) | darkolord |
» | Pametno nakupovanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14194 (11893) | HappyPills |