» »

faza v ozemljitvi??

faza v ozemljitvi??

danielka84 ::

torej, nisem nevemkaksen ekspert v vezanju el napeljave po hisi, vendar sem vseeno priklopil eno luc, stikalo zanjo ter dve vticnici.

sedaj pa imam problem.
vse deluje tak kot mora, vendar ko dam probirko na ozemljitev (rumena zica) lucka sveti, vendar cisto megleno.?!?
ko dam na fazo lucka sveti, vendar 2x bolj mocno.
Sicer nevem kaksno napako bi lahko naredil, saj sem vse vezal vzporedno, pregledal sem kabelj ter spojke, pa nisem zasledil nikakrsne napake.

PS: lucka gori, ampak ce se primem ozemljitve, ne trese. Faza pa fajn rukne:(

kaksna ideja?
ni-da-ni

Brane2 ::

A je možno, da pri tebi v celi bajti ozemljitev "visi" v luftu ?

mislis rect, da ozemljitev ni priklopljnjena?
Zice so vsepovsod za ozemljitev, izstalacija je bila delana pred 6-leti, tak da dvomim da nebi.

kako pa naj to preverim?
fazo stisnem na ozemljitev in bi se varovalka izklopiti?

lp
ni-da-ni

Prechekiraj najprej s faznim preizkuševalcem ozemljitve v ostalih vtičnicah v hiši. Če je tam vse O.K., potem nisi povezal ozemljitve. Ce niso, je nekaj narobe z ozemljitvijo v celi bajti...

Jackal ::

Js stanujem v eni stari hiši v Ljubljani (kot študent) in sploh ni ozemljitve. Samo nula je vezana naprej tja, kjer bi mogla bit ozemljitev.
Se mi je tut že zgodilo, da je bilo med zemljo (radiatorjem) in nulo celih 40V 8-O 8-O 8-O
To je bi res en ekstremen primer, drugače je le kakih 10-15V.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Še vedno ne razumem, a t preizkuševalec brli na pinu za ozemljitev samo v novih štekerjih ali v vseh štekerjih v bajti ?

cekr ::

Dobi nekje V-meter in premeri L-N in L-PE. Če je napetost v obeh primerih enaka, potem je vse vredu. Ne skrbi. Ker je inštalacija novejšega datuma tudi dvomim, da sta N in PE povezana. Kar pa tudi ni nič hudega.

Če uporabljaš faznbrifar, vzemi neko izolacijo-plastiko - tako veliko, da boš stal na njej in potem poizkusi.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: cekr ()

Probal sem na ostalih vtricnicah, in lucka ni svetla, svetla je samo tam kjer sem vezal.

bilo je to, da ozemljitev ni bila povezana;( .
Od tam dalje ko sem jaz vlekel zico sem vse lepo povezal, zato sem sel iskat dozo, od kod je bila ta zica. Ko sem jo najdel, sem videl, da zica ni bila priklopljena na ozemljitev; nevem kaj je delal stromar ki je delal napeljavo, da ni priklopil zice;(( - bili sta priiklopljeni faza in nula, rumena pa je bila kr tak zvita not...
Priklopim ozemljitev, in stvar ne sveti vec:)

no sedaj sem si oddahnil in bom lahko mirno spal:)) , prej me je celi cajt skrbelo:|

hvala za pomoc!
ps: st rox8-)
ni-da-ni

Zgodovina sprememb…

Cosmo ::

Hmm..pri meni če izmerim napetost med nulo (kišta) in radiatorjem dobim 48v enosmerne in 22v izmenične. A je kaj narobe z našo napeljavo v hiši?
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.

cekr ::

Te vrednosti še niso nevarne(do 50 v~ , do 120V=), samo boljše pa bi bilo, če bi bilo na ničli. Problem je, ker pri vas nimate oz. imate zelo slabo ozemljeno centralno, možno je celo, da nekje malo prebija ali pa da se nekje nekaj transformira na centralno. Ta problem rešiš tako, da se celo centralno na čimveč mestih normalno in tudi lokalno ozemlji. Nikoli ne veš, kdaj se ti bo še bolje dvignila napetost.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Cosmo ::

cekr: Hvala, bom jutri malo pogledal ozemljitve :))
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ozemljitev

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
258488 (4379) mirator
»

Slaba ozemljitev, radiator + ohišje računalnika = rukne ko pes

184961 (4477) clix
»

Menjava vtičnic

3813318 (12500) STU-III
»

elektrotehnika v praksi

Oddelek: Loža
266065 (5269) Tear_DR0P
»

Pomagajte ! Trese ku hudič. [kabelska] (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
559497 (8266) Pyr0Beast

Več podobnih tem