» »

Črni petek - Black Friday

Črni petek - Black Friday

Temo vidijo: vsi

Hangman ::

Ne razumem, za kakšno foro gre...
Recimo, da imam računalniško trgovino in na zalogi 100 prenosnikov z redno ceno 1.000 eur. Gre za en nov model z zelo dobro konfiguracijo.

Scenarij 1:
Vsak dan lahko prodam 5 takih računalnikov in v 20ih dneh razprodam celotno zalogo, zaslužka (samo iz naslova prenosnikov) pa imam 100.000 eur.

Scenarij 2:
Recimo, da sem polovico teh računalnikov prodal po redni ceni in v 10ih dneh s tem zaslužil 50.000 eur.
Potem pride Black Friday in se odločim, da bom na vsak tak prenosnik dal 50% popusta - nova cena bo torej 500 eur - za tako dober prenosnik je to noro.
Ker 50% popusta ni malo, vsi navalijo na prenosnike in v petek prodam še ostalo polovico zaloge. Se pravi, prodam 50 prenosnikov in zaslužim 25.000 eur.

Primerjava in povzetek:
Če Black Friday izvzamem (scenarij 1) sem prenosnike prodajal 20 dni in na koncu imel 100.000 eur zaslužka.
Če Black Friday upoštevam (scenarij 2) sem prenosnike prodajal 11 dni in na koncu imel 75.000 eur zaslužka.
Petek mi je zaradi popustov prinesel več kupcev in sem hitreje razprodal zalogo. V petek sem res zaslužil noro dobro, ampak po razprodaji zaloge sem imel manj skupnega zaslužka.
V čem je potem fora teh črnih petkov? Zakaj se prodajalcu črni petek splača imet (ko pa je zgoraj dokaz, da se zasluži manj)???

bciciban_ ::

Ker so omembe vredna znižanja samo na robo, ki gre ven iz prodaje in namesto da se to valja prodajalcu po skladišču ali da mora celo metat v smeti, mu bo to odnesu folk in še plačal za to.

Magic1 ::

Popusti so le na robo, ki imajo že v osnovi dost visoko maržo, ali pa so kiksnili s zalogo in se je robe treba rešit. Noben ne prodaja na črni petek, da bo kupcu uslugo delal. Pa letos je taka žalost s temi popusti, da bodo verjetno trgovci pošteno jamrali, kako nizka je prodaja.
Magic

FireSnake ::

Hangman je izjavil:

Ne razumem, za kakšno foro gre...

Poduči se zakaj ameri znižajo ceno.
Namig: skladiščenje

In potem boš razumel.

Ko boš pa primerjal s tem kako je stvar urejena pri nas (EU) boš pa razumel tudi zakaj je ta črni petek pri nas nateg.

Na kratko pa: malo manj padati na te murikanske idiotije (nasploh) in bo življenje veliko lepše.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Mah kje, tudi v Ameriki letos Black friday šepa na polno. Pa lepo je gledat evropejcu ameriške cene, ki so brez davka. Gospodarstvo šepa in so trgovci zgleda povsod bolj previdni in skromni s zalogami, da zdej ne rabijo prodajat zelo ugodno. Samo se mi zdi, da je ne-nakupovanje kar nalezljivo. Ko vidiš pri parih izdelkih, da so dražji, kot pred meseci, potem tudi pri nadaljevanju več ne padeš na neke kvazi "popuste". Jaz sem imel kar zajeten budget za nabave, pa zgleda bom naročil za manj kot 10% budgeta.
Magic

Nikonja ::

VOLUMEN - primer, prodaš 100 prenosnikov po 1000 eur z maržo od 20% in si zaslužil 20t eur (ne 100t eur ker to je prihodek in ne zaslužek), ali pa prodaš 1000 prenosnikov za 700 eur(nora BF akcija -30%) z maržo od 10%, (ker ti tudi dobavitelj da boljšo ceno če kupiš 1000 namesto 100) in si zaslužil 70t eur - kaj je boljše?
Dostkrat v akcijo leti tudi stara zaloga, ker skladiščenje tudi stane, in je boljše prodat po nižji ceni kot vsak mesec zgubit 1% marže zaradi stroškov skladiščenja.

Skratka, fajn je poznat osnove ekonomije in ti je marsikaj bolj jasno v današnjem potrošniškom svetu!

Kvaliteta Slo BF akcij je tema za sebe ker sem že par let sledil par produktov kateri imajo rečmo ceno 1000 eur v Septembru, potem so Oktobra 1300 eur, in v Novembru kot nora BF akcija 1000 eur - ampak povsod velike črke NORA BF AKCIJA VSE -30%

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Nikonja ()

bastadu ::

Poanta je, da ti najverjetneje ne boš mogel prodati 100 prenosnikov po 1000€ (sploh če nimaš že v štartu full dobre cene) in ker ti jih bo določena količina ostala, boš moral na njo dati večji popust, da jo boš čim prej prodal in naredil prostor za nove prenosnike. Če popusta ne boš dal, ti bo določena količina ostala na skladišču (zažirala prostor novim prenosnikom) in bodo čedalje manj vredni in na koncu lahko narediš še izgubo ...

Aja pa btw, če ti prodaš prenosnik za 1000€ to še ne pomeni, da si 1000€ zaslužil ...

feryz ::

V bistvu je 50 evrov zaslužka na prenosnik že lepa cifra.
Razen če niso smeti, ki se valjajo kot odpisane v nekih skladiščih, tako kot v primeru zadnjega državnega nakupa. Potem se lahko zasluži malo več.

DimmniBurek ::

Ti black friday ti tudi povejo kolk so stvari vredne. Glih učerej gledal kavče, znižan iz 3-4k na 1.5-2k€, se pravi, več kot 50% je samo marže... Ker sem siguren, da jih ne prodajajo z minusom.
There Is No Stronger Drug Than Reality

49106 ::

Prodaja z minusom je manjši minus, kot če zadeve sploh ne prodaš. Tako kot so omenili, gre ponavadi za starejšo robo, ki gredo ven iz prodaje, ali pa za reklamo. Dvomim, da bi bili slednji profitabilni, če bi celo leto imeli takšno ceno (govorim o pravih popustih, seveda).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 49106 ()

tikitoki ::

Kje imas laptope z 50% REALNIM popustom? Ne fiktivnim, k napijo ceno po kateri se ne prodaja in pol izracunajo fiktivni popust.

Ce nisi opazil, v trgovinah redno prodajajo stvari z velikim popustim. Npr. hrano pred potekom robe, tehnicno robo, ki jo niso uspeli prodati po redni ceni, itd.

Ruknes take stvari v akcijo in ljudem vcepis obcutek, da bodo nekaj zamudili in se znebis starih zalog. Vmes pa dajo se nekaj manjsih popustiv na stvari, ki se normalno prodajajo. Zato pa ni nobenih velikih popustov na GPUje, avtomobile in se kup druge robe.

cortez ::

Najceneje je elektroniko kupovat konec junija / začetek julija .

Miha 333 ::

Gre za ustvarjanje evforije, da ljudje mrzlično gredo v trgovine in potem kupijo tudi kaj kar ni znižano. Ali pa "Loss Leader" strategije - kupca zvabiš v trgovino, da mu na koncu prodaš nekaj drugega - značilno za pohištvo, belo tehniko, ...

MIHAc27 ::

Kakšen Črni petek in popusti?

Spremljam eno stvar, ki bi jo rad kupil. 2 tedna nazaj redna cena 150€. Danes super ugodna cena iz 189€ na 150€. Kar 39€ popusta. Ne me na suho *****.

Tudi ostali, popusti so na papirju, v reali pa bolj ne.

Vsi oglasi 'Popusti do -70%'.. greš gledat in večina jih ima potem pripisano -20%, -30%. Realno pa vprašanje, če sploh kaj. Tistega -70 pa niti najdeš ne ali je pa nekaj brezveznega za 5€.

Imam srečo, da na nalepke o akcijah ne trzam preveč. Mene zanima končna cena, ne koliko popusta mi daš. Pa ali potrebujem ali ne.

PersonaRuda ::

asdf_jklc ::

Pri nas najprej ceno dvignejo, potem je pa "huda akcija" black friday. Cepci slovenski pa nato padajo, v tujini pa se na kake subscriptione in stvari res da dobit popust.

Vprašanje: v čem je fora ameriških skladišč?

kixs ::

Tudi drugod po EU je podobno kot pri nas. Gledam par zadev ze mesece. Pocasi so cene rasle, danes so akcije, vendar so cene se vedno visje kot konec avgusta. Bom pocakal na cyber monday, pa na miklavza, pa bozicka... morda bo potem kaj boljse :lol:

StajercSSS ::

Evo ti znižanje.
 Minus 80%

Minus 80%

Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.

mailer ::

Se strinjam glede ugotovitev. Čakal, da se klasični Samsung ssd 2,5" spusti spet pod 100€ za 2TB pa so na amazonu narasli na okoli 140€ kar je skoraj 50€ podražitev, nvme slotov nimam. So bile pa kljub vsemu dobre zadeve, recimo Sony experia 10 V si na začetku BF tedna dobil za 279€, 10 IV pa za 250€, Dell monitor G3223D 31.5" 165Hz je bil za 280€, sem pa naročil ene soundcore slušalke in eno cenejšo miš za darilo. Mogoče še naročim kakšnega kuhinjskega robota, če bo kje v redu ponudba.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

lolipop2 ::

Ha, ha, najdem solidno akcijo za črni petek, kjer celo niso nategunci... pa vidim da očitno po novem iz Nemčije ne pošiljajo izdelkov z baterijami. LOL. A to je kakšna nova direktiva sedaj v EU?

Ni direktive, ki bi naslavljala dostavo v vsako vas.
Magic

PacificBlue ::

lolipop2 je izjavil:

Ha, ha, najdem solidno akcijo za črni petek, kjer celo niso nategunci... pa vidim da očitno po novem iz Nemčije ne pošiljajo izdelkov z baterijami. LOL. A to je kakšna nova direktiva sedaj v EU?

Amazon in baterije
I’m out.
:3

lolipop2 ::

Magic1 je izjavil:

Ni direktive, ki bi naslavljala dostavo v vsako vas.

sej vem, ampak pri njih sem vzel 2 meseca nazaj isto robo... sedaj pa ne gre več. :) Bomo videli, kaj napišejo nazaj, sem povprašal čemu :)

PacificBlue je izjavil:

lolipop2 je izjavil:

Amazon in baterije

je iz Nemške fizične trgovine

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lolipop2 ()

_koki_ ::

Vse je odvisno od tega kaj iščeš, imaš pa na vseh področjih ugodnejše artikle kot v redni prodaji. Imaš tudi realne in ne samo fiktivne popuste, lep primer je trenutno PS5 v različnih paketih, za tako ceno konzole nisi dobil od izida in je tudi več ne boš dobil po taki ceni, res da bo model menjan z osveženim in dražjim modelom, kar pa vseeno ne razvrednoti te ponudbe... To je en primer med mnogimi.

Glugy ::

Zato pa je treba gledat gibanje cene za vsaj leto nazaj. Pogledaš graf in točno vidiš če je dejanski popust al ni.

Problem je samo v tem, da letos ful prišparaš, ker nič ne kupiš:))
Magic

2dark ::

Magic1 je izjavil:

Popusti so le na robo, ki imajo že v osnovi dost visoko maržo, ali pa so kiksnili s zalogo in se je robe treba rešit. Noben ne prodaja na črni petek, da bo kupcu uslugo delal. Pa letos je taka žalost s temi popusti, da bodo verjetno trgovci pošteno jamrali, kako nizka je prodaja.

PIšemo na splošno?

Tom Tailor ma 50% na vso kolekcijo.

asdf_jklc je izjavil:

Pri nas najprej ceno dvignejo, potem je pa "huda akcija" black friday. Cepci slovenski pa nato padajo, v tujini pa se na kake subscriptione in stvari res da dobit popust.

Vprašanje: v čem je fora ameriških skladišč?

Spet en buče, ki jih ponavljate vsako leto.
(\___/)
(> _ <)
(>&#127851; )

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 2dark ()

Izgleda sem "neposkodovan" - mislim financno - prisel skozi te crne dneve :lol:

Kar sem zelel kupiti ni bilo po pricakovani ceni. Tako sem nabavil samo nekaj drobnarih iz Amazona, da sem imel zastonj postnino.

cortez ::

moj best deal za crni petak :

pol kile masla za 2,69€ :-)

Na črni petek so po več evropskih državah stavkali delavci spletnega velikana Amazon.

A zato ni nobenega dobrega deala gor ....

vir:

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/amaz...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: cortez ()

tikitoki ::

Mogoce ima zato amazon izredno dolge dostavne roke. Tam sredi decembra.

Sem gledal en Samsung 4TB NVMe in je bil dostavni rok v zacetku januarja.

mailer ::

Evo en dober deal za Command&Conquer Ultimate collection sem pa našel na EA games za 12€. Je pa še veliko drugih iger znižanih za cca 80%.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

kuall ::

vidim, da spet nobemu ni nič jasno. :))

kapitalizem.

en od osnovnih elementov kapitalizma je: pride nov in da spelje posel konkurenci mora dat nižjo ceno.
zdej pa ne vem zakaj ne dajo nižje cene pač dajo akcijo oz črni petek. same sheet samo da pač na veliko označijo, da je cena nižja kot pri konkurenci, drgač pa so cene primerljive med konkurencami.
en je začel s temi črnimi petki, ker je hotu, da kupijo pri njemu namesto pri konkurenci. ja dobiček je manjši je pa še vedno dobiček
pol pa so ga primorani posnemati drugi

podoben pojav z drugimi akcijami: npr 10% na cel nakup, to je začel špar, zdej ga posnema mercator itd. primorani so, ni jim pa všeč.

mr_chai ::

Jaz sem dolgo brskal po idealo.de pa po ghezalcu kateri laptop naj si kupim. No na koncu sm pa našel od šaumija RedmiBook pro 15 (2023 verzijo) z AMD zen4 procem. Pa se mi zdi, da je ta kitajc še najbolši deal za ta dnar.

Sem ga ravnokar naročil.
TULE

Za dobrih 800 eur je to pomojm največ kar dobiš.

Baje da pride v max 3 tednih. Pa dobra stvar je tud, da v primeru uveljavljanja garancije pošlješ v Nemčijo.

_Denny_ ::

V US še imajo druge finte, kjer je tista -50%+ elektronika proizvedena samo za black friday in kljub isti firmi/modelu ni enaka tisti, ki se prodaja za ne-znižano ceno (razlika je v enem znaku v SKU-ju). Ponavadi to počnejo večje trgovinske verige tipa Walmart in Best Buy.

Se še spomnim hvaljenje znanca nekaj let nazaj, kako je prišel do pol cenejšega 4k Samsung TV-ja, nekaj dni kasneje pa pri priklopu ugotovi kako mu v primerjavi z "normalnim" modelom iz Youtube reviewov manjka nekaj HDMI portov, ki so tudi starejše verzije, panel ima fiksen 60Hz refresh (oz. celo 30Hz) namesto 120Hz VRR in pa ohišje daje občutek cenenosti (tanjša plastika). Bi dejansko bil na boljšem, če bi za isto ceno kupil manj znano znamko.

Pri nas tega ni, zato so (majhni) popusti samo na staro zalogo ali pa kak mesec prej zvišajo cene in jih potem znižajo na prvotno raven.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

komunist1918 ::

_Denny_ je izjavil:

V US še imajo druge finte, kjer je tista -50%+ elektronika proizvedena samo za black friday in kljub isti firmi/modelu ni enaka tisti, ki se prodaja za ne-znižano ceno (razlika je v enem znaku v SKU-ju). Ponavadi to počnejo večje trgovinske verige tipa Walmart in Best Buy.

Se še spomnim hvaljenje znanca nekaj let nazaj, kako je prišel do pol cenejšega 4k Samsung TV-ja, nekaj dni kasneje pa pri priklopu ugotovi kako mu v primerjavi z "normalnim" modelom iz Youtube reviewov manjka nekaj HDMI portov, ki so tudi starejše verzije, panel ima fiksen 60Hz refresh (oz. celo 30Hz) namesto 120Hz VRR in pa ohišje daje občutek cenenosti (tanjša plastika). Bi dejansko bil na boljšem, če bi za isto ceno kupil manj znano znamko.

Pri nas tega ni, zato so (majhni) popusti samo na staro zalogo ali pa kak mesec prej zvišajo cene in jih potem znižajo na prvotno raven.

Ne pri nas firme krš robo prodajajo kr v redni prodaji. Npr. Samsung slabše LCD panele kot v zahodni evropi, pa druge CPU za mobitele kot drugo po svetu itd.

zlabra ::

Jaz morm priznat da že dolgo spremljam cene, philips 5400 serije ni bil že 3-4 leta opazno znižan, vseskozi nekje 600-700 super akcija kao. leta 2018 sem ga za BF kupil za 430
Letos sem ga dobil za 500, ps5 skoraj dve leti ni bilo za dobit pod 650, oz tudi če si imel denar ga nisi dobil, sedaj ga imajo na petrolu za 400.

Po dolgih letih se mi dozdeva da kriza prihaja, več kot očitno trgovci ne prodajo več nič, vrag je vzel šalo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Black friday (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
18828900 (1183) socialec
»

Črni petek? Popusti (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
9614614 (4525) PacificBlue
»

Black friday (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21453262 (20525) jopar
»

Črni petek in naša naivnost (strani: 1 2 )

6013453 (8685) bedarija
»

Black Friday v SLO? (strani: 1 2 3 )

11136890 (28671) MuadDib

Več podobnih tem