» »

Kakšen sistem imajo full remote podjetja, da funkcionira v korist obeh party-jev (šef in delavec)?

Kakšen sistem imajo full remote podjetja, da funkcionira v korist obeh party-jev (šef in delavec)?

HotBurek ::

Dobro jutro.

Zanima me, kakšen sistem postavijo remote only podjetja, da funkcionira relacija: opravljeno delo - plačilo.

Primer. Pride delavec zjutraj na firmo ob 7:00, štempla prihod, potem pa naslednje 2 ure sedi za računalnikom in bere japonske risanke v pdf-ju. Ob 9:00 se dvigne in mogoče kaj naredi...

Ker je plačan na prisotnos, je za tiste 2 uri plačan, pa čeprav ni naredil nič. Tako je v klasičnih firmah.

Zdej pa remote. Recimo da šef odda (a se beseda "odda" dejansko tako pravilno piše?) sledeč task:
- Postavi strežnika Debian
- Postavi strežnika BIND9
- Nastavi "sinhronizacije" z glavnim DNS strežnikom
- Testiraj, da vrača response za query-je
- Dopolni dokumentacijo
- Čas izvajanja: 1h
- Plačilo: 120EUR bruto

Skratka, simple task, čas izvajanja se (lahko) zaokroži na cele ure, in potem plačilo za izvedbo celote. Zdej, če bo en lenaril, in bo takle task "delal" 2 dni, bo pač imel 60 bruto na dan. Če se pa potrudi in je sposoben, pa lahko ima 120 bruto na uro. Tak pristop mislim, da bi moral delovati za preproste taske.

Tu pa je drugi primer. Naprimer, da postavljamo key-value sistem z miljardo miljard vnosi na SQL serverju MariaDB in je potrebno potestirat vseh ~10 storage engine-ov; kako hitri so, backup/restore, compression, memory usage per n records, kompatibilnost z "api" provajderjem (SqlAlchemy), podpora v IDE (DBeaver), opcije sinhronizacije in zanesljivost.
Skratka, tak malo večji "projekt", ki se ga (mogoče) ne da časovno z lahko ovrednotit, tako kot prejšni primer, kjer je šlo za "10 ciglov zložit na prikolico".

Kako tu ovrednotiš čas, ceno, denar, in to tako, da je tisti, ki dela, motiviran da zadevo čim hitreje realizira, ter hkrati iz strani šefa, da ga delavec ne more nategovat z raznimi "aneksi"?

Tako. Če se lahko tisti, ki ste full remote delavci (ali ste kdaj bili), razpišete, kak sistem ste uporabljali, da vas je motiviral k delu (in hitremu zaslužku), napram bluzenju in lenobi?
Ter tisti, ki ste bili šefi: kako ste za bolj zahtevne projekte postavili finančno kompenzacijo, ter kakšen sistem uporabljate, da se lenuh ne more šlepat in pisat 6 ur dela, čeprav je delal vsega 50 minut?
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
  • spremenilo: HotBurek ()

kriptobog ::

Glavna motivacija za opravljeno delo je bilo placilo. Zdravilo proti bluzenju pa rok izvedbe.

kuall ::

roki so debilizem. bolje je osnovna plača dokaj nizka pa potem stimulacija na dobro opravljeno delo, bolj človeško bolj motivira, če se ti kdaj ne da delat je pač kazen nizka plača, če pa si pri volji dobit več dnarja več delaš in se ženeš.
roki so pa, še enkrat, za idiote. sicer delavc sam raje hitro opravi, ker če se dolgo vleče se ti začne počas upirat plus stimulacija je odvisna od hitrosti dela, če delaš zelo hitro lahko računaš tudi večkratnik.

kriptobog ::

kuall je izjavil:

roki so debilizem. bolje je osnovna plača dokaj nizka pa potem stimulacija na dobro opravljeno delo, bolj človeško bolj motivira, če se ti kdaj ne da delat je pač kazen nizka plača, če pa si pri volji dobit več dnarja več delaš in se ženeš.
roki so pa, še enkrat, za idiote. sicer delavc sam raje hitro opravi, ker če se dolgo vleče se ti začne počas upirat plus stimulacija je odvisna od hitrosti dela, če delaš zelo hitro lahko računaš tudi večkratnik.

Jebes slabo osnovno placo. Pri slabi osnovni placi imas potem tezave pri bolniskah, dodatkih, placilu nadur, nocnih, vikendov itd. KEr je osnova za dodatke osnovna placa. Ce je slaba, bo vse slabo. Kaj ti pol nuca stimulacijo, ce bos en mesec na bolniski. Na to so vas navadili skrti delodajalci.

in zakaj bi bil kdo na bolniški? bolniške se itak večinoma uporablja za goljufanje, programiram komot tudi če sem prehaljen. meni se zdi pravično, da dobim manj, če sem na bolniški, kar itak ne bom nikoli.
nadure? wtf je to. še rednih ur ne morem doseč.

HotBurek ::

V tem kontekstu ne sprašujem po klasiki, se pravi redna zaposlitev, osnovna plača, dodatki.

Ampak v obliki s.p. dinamiake: za opravljen task dobiš denar (preko s.p.-ja).
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Moe_Lester ::

Delam remote že precej let (pred korono). Nikoli nisem plačan na uro, vedno je v pogodbi mesečno oz. letno plačilo. Nikoli ne spremljamo učinkovitosti na dnevni ali tedenski osnovi za potrebe ocenjevanja zaposlenih. Samo v eni firmi kjer sem delal smo beležili ure, pa še to zato, ker je šlo za agencijo, ki je naše ure prodajala strankam, pa smo morali imeti evidenco, ne toliko za notranji nadzor.

Delo se sicer beleži na tak ali drugačen način (tedenski sestanki, PM orodja itd) ampak pri vseh firmah kjer sem delal smo imeli kvartalne ali pol-letne prerformance reviewe. Tam se oceni doprinos in običajno določi povišice, nagrade in druge stimulacije.

Pri day to day zadevah se sicer hitro vidi če kdo zamuja, če je kdo blokiran itd. Te zadeve se rešuje sproti na sestankih ali async v PM orodjih oz. na Slacku.

Skratka, nobenih kompleksnih kompenzacijskih shem.

DamijanD ::

kuall je izjavil:

če sem na bolniški, kar itak ne bom nikoli.

Upam, da te odlično zdravje nikoli ne zapusti.

upaš, da bom čimprej zbolel. poznam vas slo šit userje. :))

Fury ::

Ti, kar pravi Moe_Lester, je tudi moja izkusnja.

DamijanD ::

kuall je izjavil:

upaš, da bom čimprej zbolel. poznam vas slo šit userje. :))

Če bi mene poznal, potem bi vedel, da se močno motiš.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj "fiksna stimulacija" kot del plače?

Oddelek: Loža
222596 (1670) Vice
»

Dvig urne postavke, Bruto in Neto plača (strani: 1 2 )

8120839 (18455) McHusch
»

Minimalna neto plača

2724835 (23268) MadMicka
»

[Delovna razmerja]Neto znesek na pogodbi za redno delovno razmerje za nedolocen cas (strani: 1 2 )

7423556 (21009) St235

Več podobnih tem