» »

Docking postaja za različne laptope

Docking postaja za različne laptope

zorm ::

Hej. Zanima, če kdo lahko priporoča docking station, na katerega bi lahko priklopil tako Dellov in Thinkpad laptop (službena) kot tudi Surface Pro. Na drugi strani imam dva ekrana, oba via hdmi (noben od njiju se ne bo rabil za hude gejmerske namene). Kaj več kot kake 4 usb-a vhode verjetno ne rabim, morda kak usb-c na zalogo. Ethernet vhoda ne rabim. Fino bi bilo, da lahko laptopi štrom dobijo od docka.

Moram reči, da me brskanje po internetu ni posebej dobro opremilo za izbiro, sploh ker nisem najbolj vešč računalnikarskega linga, in ker folk vsepovsod poudarja, da je s temi napravami baje veliko negotovosti. Obstaja kaka enoznačna rešitev?
Hvaaaala!

HolyFuck1 ::

Kakšen Dell WD22TB4, oziroma primerljiv model s HDMI izhodi (raje premenjaj kable na DP).

blink ::

HolyFuck1 je izjavil:

Kakšen Dell WD22TB4, oziroma primerljiv model s HDMI izhodi (raje premenjaj kable na DP).

A za tale docking station je najbrz priporocljivo da imas Thunderbolt 4 na laptopu?

Lonsarg ::

Tko na oko, za en ekran je dovolj nek poceni USB-C dock.

Za dva ekrana hoces Thunderbolt4/USB4 dock (ista stvar, sam drug marketing). Ce naprava ne podpira Thunderbolt/USB4 bo tak dock vseeno deloval, ampak zelo verjetno le za en ekran ali pa bo problem z resolucijo pri vec ekranih (lahko imas sicer sreco in vseeno deluje, sam jaz ne bi tvegal).

Skratka za vec ekranov, ce noces problemov, hoces TB4/USB4 na docku ter TB3/TB4/USB4 na napravi (ja Thunderbolt 3 na napravi bo dovolj).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

tigrr ::

Kej v tem smislu lahko izbereš, predvsem za 2 ekrana rabš solidno grafično kartico v letptopu za 4K ekrane, pa bodi pozoren, da boš imel na želeni resoluciji imel podporo za 60Hz osveževanje. TB4 ni pogoj.

Izogibaj se no-name-ov, kakšen baseus alpa ugreen bo ok.

link za zgoraj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tigrr ()

Lonsarg ::

Ja TB3/TB4/UBS4 sicer res ni pogoj, je pa edino zagotovilo da zagotovo delata dva ekrana. Dva ekrana preko običnih USB-C dockov lahko delata, lahko ne, lahko ni polno osveževanje ali polne resolucije...

So pa precej cenejši navadni USB-C docki to je res.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

srus ::

Ali res potrebuješ namenski docking? Po moje je to odvečna šara in kabli. Jaz imam dva Dell U2721DE monitorja, imata vse kar potrebuješ - USB hub, ethernet, USB-C z power delivery, DP daisy chain. HDMI niti ne potrebujem.

FYI, pet let star Dell 7490 preko enega USB-C priključka poganja tri monitorje. Dva z 2560x1440, enega z 1920.x1080. Enako zmore HP Elitebook 840 G5. Do vsakega laptopa gre le en USB-C kabel, to je vse.

zorm ::

Kako pa deluje razdelitev signala, če imaš zgolj dva ekrana, brez docka, in en laptop?

V vsakem primeru pa ekrane že imam, precej plebejska in starejša in brez usb huba. S tem v mislih me zanima - TB4 je, po domače, zgolj malo bolj zmogljiv oziroma pretočen USB-C? In - če vsi trije laptopi ne podpirajo TB4 je to (pri trenutnih mašihah) irelevantno, če ga imam ali ne? Srednjeročno pa nekoliko bolj smiselno, ker ga bodo eventuelni novi kompi itak imeli?

In glede na vse povedano predvsem še - je glede na dano situacijo skratka dosti vseeno, kateri brand docka kupim (dell, samsung, whatever), pa je zelo verjetno, da bodo vsi trije kompi delali in njihov proizvajalec baš ni faktor? Nabavim na začetku predlagani Dellov dock in bi zadeva morala laufati?

Nebomgabiksa ::

Jaz sem v času pomajkanja periferije, ko je HP-jev dock (G4) koštal krepko čez 400€, stestiral kar veliko raznoraznih USB-C dockov.

Pišeš sicer o dveh monitorjih... ločljivost? Ker FHD požene vsak dock, takoj ko greš višje (QHD, 4K...) pa mnogokateri tega ne zmorejo.

Tako da HP dock G4, od Della je tudi pohvaljen, verjetno Lenovo tudi ne zaostaja; vsemu ostalemu bi se izogibal. Dober dock bo pač koštal 200€.

Mi je pa daleč najbolj všeč (in estetska) ideja USB 'dock' v monitorju in daisy-chain povezava na ostale monitorje.
 slika

slika

fujtajksel ::

zorm je izjavil:

...S tem v mislih me zanima - TB4 je, po domače, zgolj malo bolj zmogljiv oziroma pretočen USB-C? In - če vsi trije laptopi ne podpirajo TB4 je to (pri trenutnih mašihah) irelevantno, če ga imam ali ne? Srednjeročno pa nekoliko bolj smiselno, ker ga bodo eventuelni novi kompi itak imeli?

In glede na vse povedano predvsem še - je glede na dano situacijo skratka dosti vseeno, kateri brand docka kupim (dell, samsung, whatever), pa je zelo verjetno, da bodo vsi trije kompi delali in njihov proizvajalec baš ni faktor? Nabavim na začetku predlagani Dellov dock in bi zadeva morala laufati?

Glavni point TB je večja pasovna širina, poleg tega da lahko tunelira različne protokole vključno s PCIe za eksterne GPU ali SSD. USB-C 3.1 gen2 zmore 10Gbps, kar je dovolj za en displej 4k@60Hz (razumna zahteva za velik zunanji monitor) ampak nič drugega zraven. TB3 je že zmogel 40Gbps (na kratkem kablu), dovolj za dva displeja 4k@60Hz. https://www.tomshardware.com/news/usb-3...
Tudi pri USB je pomembno katero točno verzijo USB dock in laptop zmoreta. Zmogljivosti poceni USB dockov so pogosto precej slabše kot pri ta boljših USB, je treba gledat spece.

To z različnimi brandi naj bi bila prednost USB in TB dockov pred starimi propriatary zadevami.
V praksi pride vsake tolk update firmwarea za dock ki mora bit usklajen z updatom biosa in zadeve so včasih nagajale že pri isti firmi. Če imaš različne znamke, je godlja tolk večja. Pri USB je bilo težav manj kot pri TB. Mogoče zato, ker so TB stvari začeli tržit precej preden je bila tehnologija sploh zrela.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU posvarila Apple pred zavajanjem pri integraciji priključka USB-C (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
538686 (4935) Pithlit
»

USB-C dock

Oddelek: Kaj kupiti
91496 (1062) Lonsarg
»

Intel predstavil Thunderbolt 4

Oddelek: Novice / Modifikacije
317935 (5665) techfreak :)
»

Prihaja USB 3.2 in zmeda s poimenovanji

Oddelek: Novice / Matične plošče
338111 (5113) Lonsarg
»

Je Apple res kisknil z novimi MacBook Proji? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34282648 (67634) c3p0

Več podobnih tem