» »

Nakup novega avtomobila - delno nakazilo s strani starša

Nakup novega avtomobila - delno nakazilo s strani starša

Kooper ::

Kupujem nov avtomobil. A je lahko kakšna težava, če oče preko njegova TRR nakaže Avtohiši za moj nov avto, ki bo pisan na mene? Njegovo nakazilo bo v vrednosti 9500€, moje pa v malo manjšem znesku (5000€). Moram iti na FURS in prijaviti to kot darilo? Ima kdo kakšne izkušnje s tem?

Klemen86 ::

Nobenih problemov ne bo in FURSa ne rabiš vpletati.

kanarin ::

A se res da dandanes kupiti nov avto za "le" 14.500 € ?

@Klemen86: Hvala za odgovor. Kanarin: Da, Renault Twingo.

Klemen86 ::

Lahko pa tebi nakaže najprej, pa potem v enem znesku plačaš.

Baja ::

fotru stisni 5k v gotovini pa naj poravna celoten račun ;)

Malce sem se narobe izrazil. Foter bo nakazal preko TRR 9.5k EUR, jaz pa bom v gotovini poravnal razliko, ki bo slabih 5k EUR.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Kooper ()

Lonsarg ::

Smer starši->otroci je neobdavčljiva. Smer otroci->starši pa je obdavčljiva.

Sicer se lahko sklepa darilne pogodbe tudi za neobdavčljive zadeve, ampak to zgolj zaradi dodatne pravne zaščite (da ne bi kdo koga tožil da mu je dolžan nazaj, da je črno na belem ob morebitnem dedovanju itd.), sicer pa to ni obvezno. No za kake nepremičnine je obvezno, ker je za prepis pač treba imeti nek papir.

OldSkul ::

Računovodsko gledano je vseeno od kje pride denar, če se le ve kateri račun ta denar pokriva. Delno TRR in delno gotovina ni problem, samo da se avtohiša s tem strinja. Fursa ne bi vpletal.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OldSkul ()

Miha 333 ::

Najbolj "čisto" je, če starš nakaže na tvoj TRR (takšno darilo je neobdavčeno), ti pa nato avtohiši.

BlaY0 ::

kanarin je izjavil:

A se res da dandanes kupiti nov avto za "le" 14.500 € ?

Tudi Dacia Sandero je 14.

blink ::

Miha 333 je izjavil:

Najbolj "čisto" je, če starš nakaže na tvoj TRR (takšno darilo je neobdavčeno), ti pa nato avtohiši.

A to mu lahko stars kar nakaze, ali mora biti sklenjena darilna pogodba?

Ma dajte nehat komplicirat no! Do 20k ni nobene panike.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

hojnikb ::

Boljse vprasanje je, zakaj se kupuje twingič, ko je nov clio 14,999€...
#brezpodpisa

IL_DIAVOLO ::

Kupi avto ki si ga lahko privoscis in ne fehtari starsev.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Sej ni fehtal, fotr se je sam ponudil. Ne sodi drugih po sebi.

hojnikb je izjavil:

Boljse vprasanje je, zakaj se kupuje twingič, ko je nov clio 14,999EUR...

Zato, ker bo s tem jurjem plačal cestnino in zavarovanje za skoraj 3 leta. Poleg tega mu velikost in same performance Twinga popolnoma ustrezajo in zadostujejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

krho ::

Prejšn dan sem videl tud reklamo, da se Peugeot 208 dobi za 15k, nimam pa pojma kolk je zadeva oskubljena. Načeloma ni problem, pr men so hotl da se podpiše, da sem lastnik avta potem jaz, pa je šlo za 3.000EUR.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krho ()

blink je izjavil:

Miha 333 je izjavil:

A to mu lahko stars kar nakaze, ali mora biti sklenjena darilna pogodba?
Če nekomu daš denar in ne podpišeš pisne darilne pogodbe pač velja ustna darilna pogodba. V smeri starš->otrok ni nobenega problema brez pogodbe tudi če nakažeš 500k, no kak klic FURSA morda dobiš da razložiš, če ne bodo sami znali sorodstvene vezi preverit, to je pa tudi to.

Palamudenje z dvemi ločenimi nakazili avtohiši je samo brezvezna komplikacije.

Foter mi ne bo dal niti centa, ker mu bom vse vrnil, z obrestmi. Denar mu bom vračal mesečno. A ima kdo izkušnje kako to vrniti nazaj na njegov TRR, da bi bilo čim manj obdavčeno? S posojilno pogodbo?

hojnikb ::

Kooper je izjavil:

Foter mi ne bo dal niti centa, ker mu bom vse vrnil, z obrestmi. Denar mu bom vračal mesečno. A ima kdo izkušnje kako to vrniti nazaj na njegov TRR, da bi bilo čim manj obdavčeno? S posojilno pogodbo?

zlo enostavno. Ne sposojaj si denar od fotra. Enostavno vzami tvoj kes za pologo, ostalo pa sfinanciraj pri lizing hisi. Simpl.
#brezpodpisa

Ganon ::

Odgovarja finančna uprava (Furs).

1. Ali bi bil obdavčen, če bi denarna sredstva z otrokovega TRR prenesel na svoj TRR ali na račun drugega otroka?

Če gre zgolj za denarne transakcije med fizičnimi osebami, ki so ožji družinski člani, in ne gre za nakazilo dohodkov, ki bi bili pri prejemniku obdavčeni z dohodnino – ne gre torej za nakazilo plačila za opravljeno delo, storitve ali kakšen dohodek iz premoženja –, te transakcije niso obdavčene. Če bi šlo za nakazila, denimo, da otrok svojemu staršu ali svojemu bratu oziroma sestri nakazuje plačilo najemnine, obresti, dohodke za opravljeno delo ali storitev …, pa se ta dohodek pri prejemniku obdavči z dohodnino.

Jaz sem mami nakazal že 50 tisoč evrov, pa se ni nihče v nič vtaknil.

Kooper je izjavil:

Mislim da je do 5k na leto neobdavčeno, tak da če hočeš biti on the safe side glede nakazila staršem bi to moralo biti safe (sem pa ta info googlal že leta nazaj in nism zihr da še velja to pravilo 5k).

Seveda je marsikdo nakazal tudi več staršem in je šlo skozi, ampak ni lih za tvegat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Invictus ::

Otroci so do staršev prvi dedni red, na kar ni davbka.

Velja tudi za darila...

Nobenih problemov ne bo...

Za vračanje se pa za par stotakov ne bo noben vtikal.

Lahko pa napišeta nek papir...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

toro69 ::

Kaki problemi z denarjem v letu 2023...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: toro69 ()

Baja ::

FFS, daj mu tistih par stotakov na mesec v kešu, če te furs skrbi.

Horas ::

lani sem jaz kupoval avto in je oče abtohiši nakazal 3000€, jaz 3000€ are na roko, ostalo nakazala banka. bp
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prepis stanovanja na otroka + davek?

Oddelek: Loža
485785 (2992) eventyrer
»

Trr nakazilo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža