» »

Ojačevalec Ethernet signala - dolžine ethernet kabla nad 100m

Ojačevalec Ethernet signala - dolžine ethernet kabla nad 100m

Jackass ::

Zdravo,

povezati želim polnilnico za polnjenje EV v garaži pod blokom preko ethernet kabla z lokalnim omrežjem. Med razsmernikom oz. mrežnim stikalom v stanovanju in polnilnico v garaži je cca. 150 m. Če prav razumem je po standardu najdajlša dolžina ethernet kabla brez izgub signala 100 m.

Razmišljal sem o tem, da bi v stanovanju namestil mrežno stikal, ki podpira PoE (napajanje preko ethernet kabla), nato bi nekje na polovici trase ethernet kabel presekal in vstavil ojačevalec ethernet signala, ki se napaja preko PoE, torej brez dodatnega aktivnega napajanja. Na Amazonu sem sicer našel nekaj ojačevalcev ethernet signala, ki delujejo po opisanem konceptu, vendar gre za naprave neznanih (sklepam kitajskih) proizvajalcev. Pri tem se mi zdi zanimivo, da nisem našel podobnega tipa ojačevalnikov signala od uveljavljenih proizvajalcev kot so Cisco, TP-Link, Netgear ipd. To me navdaja s skrbjo, ker to običajno pomeni, da obstaja nek razlog, zakaj tega nimajo v ponudbi. Po drugi strani si mislim, da je mnogo objektov, predvsem poslovnih, kjer morajo biti ethernet kabli daljši od 100 m in se sprašujem, kakšne so alternativne rešitve.

Moja vprašanja so torej sledeča:

  • Ali ima kdo izkušnje z ojačevalci ethernet signala, še bolje če ima kdo izkušnje z ojačevalci signala, ki se napajajo preko PoE? Če da, kakšne so? Kateri ojačevalec?
  • Če moja ideja ni ok, kakšne so alternative?

jAcKaSS
  • spremenil: Jackass ()

antrim ::

Če nimaš vmesne možnosti napajanja ti ostane samo PoE extender ali pa potegneš optiko. Jaz bi definitivno izbral optiko (to se vleče na daljše razdalje po firmah).

Poldi112 ::

Ali pa switch, ki omogoča napajanje preko POE. Naprimer
https://help.mikrotik.com/docs/display/...
https://mikrotik.com/product/RB750r2
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

111111111111 ::

Zakaj pa ne bi kar potegnil 150m kabla in testiral? Morda ustvarjaš problem še preden si začel delat.

Kupi 150m kabla in testiraj, polnilnica po moje ne rabi 100mb prenosa, da bi se ti izguba signala poznala. Višji protokoli bodo poskrbeli, da pride vse skozi.

Sam PoE zna biti težava. Poskusi, dejansko nimaš kaj zgubit, če boš rabil pa extender: https://www.amazon.com/PoE-Extender/s?k...

Enega kupiš od kitajcev in konec. Veliki se s tem ne bavijo ker so marže majhne in kot je povedal predhodnik, se v industriji potegne optiko oz. daš vmes nek POE switch in mirna bosna.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Gagatronix ::

> Po drugi strani si mislim, da je mnogo objektov, predvsem poslovnih, kjer morajo biti ethernet kabli daljši od 100 m in se sprašujem, kakšne so alternativne rešitve.

Pri poslovnih stavbah se med posameznimi IT omarami uporabljajo opticni pretvorniki.

starfotr ::

Kupi in potegni optiko. Edina smiselna rešitev.

Btw, kako bi napajal ojačevalnike na poti?

In še od kje boš vlekel kabel za polnilnico ter kakšnega preseka bo?

c3p0 ::

Kupi malo boljši kabel in bo morda kar delovalo, drugače pa optiko.

Dahua za nekatere svoje switche sicer obljublja, da grejo tudi do 250m, sicer pri 10MBit, a to je dovolj npr. za par kamer.

Vanadium ::

Preverjeno cat6 CCA kabel deluje na 130 m (pa mislim da sem imel celo več potegnjeno), potegnjeno po zraku po kandelabrih. Priporočam pa potegnit optiko oziroma 100% CU vsaj cat6 še bolje cat7. Na amazon.de lahko dobiš za normalni denar že zaključene kable optične kable oziroma se zmeniš z kakim, ki švasa vlakna da ti pošvasa jih. Koliko je pa placa za kabel v smislu debeline cevi?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vanadium ()

SubOrbit ::

dexterboy ::

antrim je izjavil:

Če nimaš vmesne možnosti napajanja ti ostane samo PoE extender ali pa potegneš optiko. Jaz bi definitivno izbral optiko (to se vleče na daljše razdalje po firmah).

Edina smotrna rešitev. Na vsakem koncu eno stikalo z optičnim vmesnikom in je "to to". Pa še optika ni občutljiva na EM motnje. Stikala pa tudi niso danes več nek finančni presežek, da višje hitrosti ne omenjam. Boš lahko še dodal kamero da gledaš sosedo med tuširanjem v 4K ločljivosti :)))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

dexterboy ::

Gagatronix je izjavil:

> Po drugi strani si mislim, da je mnogo objektov, predvsem poslovnih, kjer morajo biti ethernet kabli daljši od 100 m in se sprašujem, kakšne so alternativne rešitve. Pri poslovnih stavbah se med posameznimi IT omarami uporabljajo opticni pretvorniki.
Točno tako! Mi smo nabavili nekaj podobnega temu, ko smo postavljali Wi-Fi, morali smo pokriti več tisoč kvadratnih metrov pisarn v različnih etažah;
https://www.tp-link.com/en/business-net...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

jukoz ::

SubOrbit je izjavil:

https://mikrotik.com/product/gper



Potrjujem - dela, ugodno, brez dodatnih komplikacij na omrežju.

Lightning5 ::

Ne poslušaj komplikatorjev z optiko. Optika je sicer super, ampak nimaš (in je predrago za osebno rabo) opreme, da z njo delal, naredil zaključke oz. popravljal.
Ne pripelji si nove tehnologije, za katero nimaš orodja.

Kolega ima ethernet Kabel potegnjen na razdalji 180m pa dela normalno. Potegni kabel in testiraj. Če ne dela pa daj en PoE switch na sredino. (ne pozabi, na rezervo kabla, če gre kaj slučajno narobe pri priključkih. Tudi na sredini (kjer gre potencialni switch) pusti kakšen meter kabla.

Lightning5

Jackass ::

Hvala vsem za odgovore.

Zadeva se odvija na gradbišču, ker gre za stanovanjsko sosesko in žal ne gre tako preprosto kot bi si človek mislil - bi potegnil kabel in videl ali dela, sicer zamenjal kabel itd.
Vsaka sprememba mora preko nadzornega, poslati je potrebno vse tehnične liste, da sploh ne omenjam, da je ob vsaki spremembi ogromno slabe volje. Tako da imam 2 možnosti:
- pustim, da potegnejo ethernet kabel v kosu in upam, da bo delalo;
- nabavim ojačevalec ethernet signala, ki se napaja preko PoE (npr. DIGITUS PoE Extender), in prosim, če ga namestijo nekje vmes.

Kje dobim ugoden cat 6 ethernet kabel na metre?
Potreboval bi ga 150 m zgolj za izvedbo testa, nato lahko kabel nekomu podarim. :)

Kaj bi moral namestiti pri polnilnici, da bi iz optike pretvoril zadevo v ethernet kabel?
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackass ()

matobeli ::

Iz optike na lan rabiš "media converter" ni blazno drago. Drugač pa googlaj "ftth to rj45"

Daj optiko notr pa maš mir. Zaključevanje vlakn pa pač plačaš eni izmed firm ki to dela, spet ni to celo premoženje.

Jackass ::

matobeli je izjavil:

Iz optike na lan rabiš "media converter" ni blazno drago. Drugač pa googlaj "ftth to rj45"

Daj optiko notr pa maš mir. Zaključevanje vlakn pa pač plačaš eni izmed firm ki to dela, spet ni to celo premoženje.


Nekaj takega - TP-LINK media converter?
Kateri model je pravi? Na kaj moram biti pozoren?
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackass ()

matobeli ::

Ja to je okvirno to, v to škatlico pripelješ optiko ven gre pa lan kabel, na vsaki strani eno in zadeva je rešena.

Ker sem pa delal s tem že kar lep čas nazaj bo najbolje če ti kdo drug pove kater priključek točno izbrat, kakšna vlakna, na kaj pazit (koliko se recimo optika lahko maksimalno upogne ko jo daš skozi kanale) ipd.

starfotr ::

OP, 150 m kabla v enem kosu sploh po standardu ni. Vsak elektro nadzor, ki ima vsaj kanček soli v glavi te bo vprašal po zdravju, če boš vlekel 150 m bakrenega kabla. Kdo je projektant tega? Ker, če je v projektu to, ga je treba prijavit na IZS.

Ni samo dolžina in delovanje/nedelovanje problem. Problem je tudi zanesljivost, hitrost in najbolj pomembno atmosferske razelektritve. Da ne omenjam, da je velika večina kablov namenjena notranjemu polaganju in ne polaganju po jaških ali kaj podobnega.

Za take namene se potegne optiko in čisto nič drugega.

Nekaj firm, ki se ukvarjajo s tem:

Soforumaš https://slo-tech.com/profili/3660

Fokab
Ezz
Techtrade

Ne vem od kod sicer si, ampak povsod se najdejo kake podobne firme.

Potegne se kabel z 8 vlakni, uporabi se 2 vlakni. Najbolje single mode in pretvornik na obeh straneh, kot je bilo zgoraj.

Škoda je časa, denarja in dela za kupovat bakren kabel. ASAP v optiko in bo to to. Optičen kabel bo stal manj, kot pa bakren.

darkolord ::

Če vmes da extender, ki ga je omenjal, je vse OK in po standardu.

starfotr ::

A si to kdaj počel že v življenju? Najbrž ne.

Cenovno bo baker dražji in manj zanesljiv. Tudi če vmes montira ekstender, ga mora montirat v omarico. In ne po salabajzersko kar nekam, kjer bo visel z nekje. Vmes mora prekinit kabel, kar je spet zelo slabo.

Skratka kup stvari, samo da bo baker in ne optika. Jaz se mislil, da je tu vsaj malo tehničnega osebja, ne pa kup vutrajnežev, ki bodo scali proti vetru.

darkolord ::

Manj zanesljiv? Delalo bo 1000mbit/1000mbit full duplex brez kakršnegakoli packet lossa.

Prekinitev kabla - iz enega kabla na dva korektno zaključena - na delovanje ne vpliva.

Optika je mnogo boljša (to je že večkrat omenjeno v tej temi), ampak bluzenje o nezanesljivosti in hitrostih UTP-ja so pa čiste neumnosti.

Jackass ::

@starfotr, te lahko prosim za:
- točno oznako optičnega kabla, za katerega priporočaš, da ga napeljemo?
- primer konkretnega modela media converterja, ki ga priporočaš za omenjen namen?

Strošek UTP kabla za test + PoE ojačevalec signala me stane cca 150 - 200 EUR. PoE ojačevalec lahko uporabim za dejansko implementacijo. Ostalo bi bil pa pač strošek testiranja.
jAcKaSS

darkolord ::

Kabel: https://www.techtrade.si/kabel-opticni-...
Media converter: na vsaki strani https://www.techtrade.si/stikalo-giga-0... + https://www.techtrade.si/pretvornik-fo-...

Switch je cenejši kot media converter. Rabljene SFP module dobiš praktično zastonj, ker gigabitne mečejo v smeti.

Starfotr ti bo sicer priporočal nekaj dražjega, ker samo bogati kupujejo poceni al kako že.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Vanadium ::

Ne pozabit še pri izračunu utp ali optika ceno zaključevanja optičnega kabla s konektorji oziroma v kaki patch omarici.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vanadium ()

matobeli ::

A un TPlinkov media converter za 16eur iz amazona je bolj trash?

A se dons ponavad uporablja standardno kar SFP al je tudi še SC enako zastopan?

matevz505 ::

darkolord ::

matobeli je izjavil:

A un TPlinkov media converter za 16eur iz amazona je bolj trash
Ne, OK je.

starfotr ::

matevz505 je izjavil:

Nizkocenovna optična alternativa. Optični kabel se lahko tudi sestavi.

https://www.aliexpress.com/item/1005004...
https://www.aliexpress.com/item/3299660...
https://www.aliexpress.com/item/4000264...


Rešitev je nizko cenovna. Če se že kupi tole, je treba nujno menjat napajalnike s kakovostinimi.

In kabel je premalo armiran za polaganje v kabelske kanale, police ali podobno.

Poleg tega sta potrebna 2 kabla (maksimalno se da kupit 100 m v kosu) in štukanje z I-členom. Kar je spet tako-tako. Bolje je, če je kabel daljši, v enem kosu, oz. spajsan, če ne gre drugače. Ni za profesionalno rabo pri nekem projektu.

Pač tu je treba najet firmo, ki dela z optiko. Fantje potegnejo, zaključijo in zadeva je rešena za 100 let.

Jackass ::

@darklord: Torej 8 žilni optični kabel, 8 um, singlemodni + SPF priključek na vsaki strani?
jAcKaSS

starfotr ::

darkolord je izjavil:

Kabel: https://www.techtrade.si/kabel-opticni-...
Media converter: na vsaki strani https://www.techtrade.si/stikalo-giga-0... + https://www.techtrade.si/pretvornik-fo-...

Switch je cenejši kot media converter. Rabljene SFP module dobiš praktično zastonj, ker gigabitne mečejo v smeti.

Starfotr ti bo sicer priporočal nekaj dražjega, ker samo bogati kupujejo poceni al kako že.


Ne. Ni res. Točno tako konfiguracijo bi izbral tudi jaz.

Pozabil si edino pribor za splajsanje (kasete itd.) ter na vsaki strani mora biti to nekje zmontirano (v omarici ipd.). Na vse ostalo nimam pripomb.

Priporočam, da naročijo eno firmo, ki se s tem ukvarja. Gre za vsakdanjo rutinsko zadevo, tako da je konkurence in izbire veliko.

Jackass ::

Na prvi strani bo vse skupaj v SKO. Na drugi strani, pri polnilnici, pa bomo dodali eno omarico. To se razume.

Kabel na obeh straneh zaključijo s SFP konektorjem?
jAcKaSS

starfotr ::

Če gremo po vrsti:

Iz panela bakrena povezava.
Patch kabel do Mikrotika.
Bakreni vodnik vtaknjen v optični pretvornik - v tem primeru Mikrotik.
SFP vtaknjen v Mikrotik.
V SFP je vtaknjena 2x LC optična vrvica.
Optična vrvica je vtaknjena v zaključni panel.
Zaključni panel je povezava med optično kaseto in inštalacijskim kablom.

Inštalacijski kabel - 8 vlaken.
-------------------------
In nato isto na drugi strani v obratnem vrstem redu.

Takole:



Vir slike: https://www.fastcabling.com/2021/08/10/...

Voluharr ::

Jaz bi dal sicer optiko.
Ves material za optiko te pride manj ko 100€
Konverterji iz Aliexpresa, BiDi
Kabel je manj ko 20€
Na koncu daš direktno konektorje, za kar sploh ne rabiš posebnega orodja.

Kar pa se tiče bakra, vem za delujoče trase 130m, vem pa tudi za trase 90m kjer ne dela...
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

Vanadium ::

Imaš kaki link do teh konektorjev?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izkušnje: koliko dolgi max utp/ftp kabel za POE kamere

Oddelek: Omrežja in internet
151535 (1028) s1m0n
»

Premostitev razdalje 200m

Oddelek: Omrežja in internet
121645 (1093) Voluharr
»

Kateri kabel kupiti?

Oddelek: Omrežja in internet
191056 (620) starfotr
»

400V kabel + ethernet - v istem kanalu?

Oddelek: Omrežja in internet
463397 (2002) Vanadium
»

LTE/4G modem z LAN portom kot nadomestek vDSL

Oddelek: Mobilne tehnologije
192095 (1752) DePalmo

Več podobnih tem