» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
187 / 187
»
»»

starfotr ::

Brez subvencij partije? Verjetno ne.

vke4XC ::

Kaj je potem smiselna alternativa temu (in Temu) - se odpovedati?

hruske ::

starfotr je izjavil:

Bi rekel, da je v ozadju nekaj drugega. Predvsem uničenje vsega kar obstaja in posledično totalen monopol.

Tudi Nemčija je imela precej PV industrije, katere rast so resda subvencionirali. Težava se je pojavila, ko je na oblast prišel nekdo, ki je bil pripravljen subvencije odrezat, firme pa so šle po gobe. Tako je Nemčija dala precej subvencij in ostala brez PV industrije. Kitajska se niti ni rabila trudit in je kvečjemu pokupila intelektualno lastnino iz stečajne mase propadlih podjetij.

Torej nov monopol.

Jaz bi rekel, da je treba izkoristit dokler je na voljo in poceni. Zadeve pridejo in grejo.

joez7 ::

Naš čakajo poleg blokov tudi nove cene energije? https://www.gen-i.si/dom/elektricna-ene...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Dimnik ::

Nove cene?

Zaenkrat samo gen ponuja ta cenik oz tri tarife, polek rednega.

Ker sem pri gen, sem dal povpraševanje, bom šel na ta cenik.

Bomo večino porabljali skozi dan..edino tretje tarife od 18 do 21 se izogibali...

Ti ki majo klime, bodo kar konkretno na boljšem, če primerjam z rednim cenikom https://www.gen-i.si/dom/elektricna-ene... :D
Za tretjo tarifo, pa ali pazit, ali avtomatika ali HEE.

DamijanD ::

A pa so klime res tako veliki porabniki?

Odvisno.
Čez palec lani 3x klima ~1MWh, je pa res, da se ni šparalo, elektrika iz SE (in viški na letnem nivoju).

vke4XC ::

Odvisno od velikosti prostora, modela klima, želene razlike - 2kW na klimo pri moči reaktivca za velik prostora, drugače pol tega, pri vzdrževanju samem pa še pol. Glede na to, da so konice 'odsvetovane' - boljše vzdrževanje kot kampanjsko, četudi gre zaradi časa malenkost več energije - nič pa ni dolgoročno zanesljivo, ne v RS, tudi v EU ne.

No naše ko enkrat stemperirajo 250 -400W, tak da konice ne nabijajo, obratujejo po potrebi - tud od 8-22h.
Na koncu se nabere, 5-6kWh po klimi/dan. Tistih 1MWh je blo mišljeno na letnem nivoju. V avgustu nekje 500kWh.

telexdell ::

joez7 je izjavil:

Ti ki majo klime, bodo kar konkretno na boljšem, če primerjam z rednim cenikom https://www.gen-i.si/dom/elektricna-ene... :D
Za tretjo tarifo, pa ali pazit, ali avtomatika ali HEE.

In ravno v obdobjih, ko je elektrika najcenejša je zaradi obremenitve omrežja omrežnina najvišja. Pol pa razumi to logiko, če moreš.8-O

Pri meni pride do preboja izolacije strehe in s tem vdor več toplote v hišo nekje po 17 uri. Pol pa to traja do nekje 21...22 ure. Torej mi klime najbolj delajo v času najdražje elektrike. Drugače pa je cenik zanimiv za tiste, kateri so vseskozi doma (npr. upokojenci) ali tisti, kateri imajo izmensko delo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Lepo si uredi aplikacijo app za klimo na telefonu, pa urnike. Pol pa lepo loviš temperaturo že prej pred konico. Ko maš enkrat stemperirano - samo vzdržuješ. Če pa kampanijsko ogrevaš hladiš, pol si pa nabijaš konice.

delavec44 ::

Cenik bi bil še bolj zanimiv, če bi bil, kot praviš, poenoten z bloki omrežnine. Tako bi pa podnevi poceni elektriko rabil hkrati pa nabijal špice v dogovorjeno moč v prvem in drugem bloku.

Če nekaj kuhaš na indukciji in/ali pečici se vsaka dodatna prižgana stvar kar pozna. Tudi klima.

telexdell ::

joez7 je izjavil:

Lepo si uredi aplikacijo app za klimo na telefonu, pa urnike. Pol pa lepo loviš temperaturo že prej pred konico. Ko maš enkrat stemperirano - samo vzdržuješ. Če pa kampanijsko ogrevaš hladiš, pol si pa nabijaš konice.

Ko so "pasji dnevi" je klima vključena 24/7. Pol pač obratuje po potrebi.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

ravno v obdobjih, ko je elektrika najcenejša je zaradi obremenitve omrežja omrežnina najvišja. Pol pa razumi to logiko, če moreš.8-O

Saj je logično. Ko so viški v omrežju, je omrežje obremenjeno in morajo s to energijo nekaj naredit. In tudi, če prižgejo grelce in grejejo zrak je za to potrebna oprema in nekdo jo mora vzdrževat. Grejejo se tudi transformatorji in drugi gradniki omrežja. Za stabilnost omrežja se dela marsikaj, kar ni vidno očem. Je bolje greti zrak, kot plačevati negativne cene.

https://kloepper-therm.de/en/products/h...

Utk ::

starfotr je izjavil:

ravno v obdobjih, ko je elektrika najcenejša je zaradi obremenitve omrežja omrežnina najvišja. Pol pa razumi to logiko, če moreš.8-O

Saj je logično. Ko so viški v omrežju, je omrežje obremenjeno in morajo s to energijo nekaj naredit. In tudi, če prižgejo grelce in grejejo zrak je za to potrebna oprema in nekdo jo mora vzdrževat. Grejejo se tudi transformatorji in drugi gradniki omrežja. Za stabilnost omrežja se dela marsikaj, kar ni vidno očem. Je bolje greti zrak, kot plačevati negativne cene.

Haha. Pa ti res nimaš pojma. Omrežnino plačuje porabnik, ne proizvajalec, in draga omrežnina ne vpliva na proizvajalce, ampak na porabnike. Ki potem šparajo elektriko ravno takrat ko praviš da je elektrike preveč. Če bi poleti ob 12h moj sosed porabil nekaj od mojih 10 kw, bi s tem razbremenil omrežje, ampak ne, takrat je višja omrežnina in višja cena elektrike. Dobesedno ga vzpodbujate, da kupi baterijo, jo ponoči polne in poleti ob 12h porablja elektriko iz baterije, sosedovih 10 kw gre pa v transformator in povsod naokoli.

Če imamo take butle za elektro "strokovnjake" ni čudno da je tako kot je.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Aktualni akt o metodologiji za omrežnino omogoča, da distributer predlaga t.i. "lokalno dinamično tarifo" za omrežnino, če to hoče.

Vprašanja so:
- a distributerje kaj spodbuja v to smer, da to tudi določijo?
- a bi ljudem do sploh bilo všeč, da se omrežnina spreminja dinamično?

Utk je izjavil:

starfotr je izjavil:

Haha. Pa ti res nimaš pojma. Omrežnino plačuje porabnik, ne proizvajalec, in draga omrežnina ne vpliva na proizvajalce, ampak na porabnike. Ki potem šparajo elektriko ravno takrat ko praviš da je elektrike preveč. Če bi poleti ob 12h moj sosed porabil nekaj od mojih 10 kw, bi s tem razbremenil omrežje, ampak ne, takrat je višja omrežnina in višja cena elektrike. Dobesedno ga vzpodbujate, da kupi baterijo, jo ponoči polne in poleti ob 12h porablja elektriko iz baterije, sosedovih 10 kw gre pa v transformator in povsod naokoli.

Če imamo take butle za elektro "strokovnjake" ni čudno da je tako kot je.

Ne vem od kje si ti pobral, da je starfotr govoril o proizvajalcih. O omrežju gre debata.

In če je lokalno omrežje preobremenjeno, se nekateri distributerji poslužujejo tudi uporovnih bremen (= grelcev), da "izboljšajo profil delovanja omrežja". Poskusno to delajo tudi v Sloveniji.

Tak grelec sicer stabilizira omrežje, šteje pa tako porabljena energija med "izgube na omrežju", ki se pokrivajo z omrežnino.

"In če je lokalno omrežje preobremenjeno, se nekateri distributerji poslužujejo tudi uporovnih bremen (= grelcev), da "izboljšajo profil delovanja omrežja". Poskusno to delajo tudi v Sloveniji.

Tak grelec sicer stabilizira omrežje, šteje pa tako porabljena energija med "izgube na omrežju", ki se pokrivajo z omrežnino."
Vir???

Viški se lepo korigirajo z negativno ceno - pač izklopiš SE, drugače si budala. Majo lastniki večjih SE kar lepo naštudirano, da v primeru negativne cene NE delajo izgub. Nihče te ne more prisilit, DA proizvajaš in kasiraš negativno ceno - regulacija je še vedno v lastnikovih rokah.

Tisto z uporovnimi bremeni? je to za gretje vode?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

deco16 ::

Preobremenjeno s čem, lastno proizvodnjo?

Zakaj so potem višje cene omrežnine pozimi in ne poleti. Daj ne ga biksat. Še vedno mislite da so problem SE. Ne niso, zato ker so predvideli kolk jih je lahko max na omrežju. Če se napetost dvigne začnejo SE se same sklapljat.

Ne vem od kje si ti pobral, da je starfotr govoril o proizvajalcih. O omrežju gre debata.

Starfotr pravi da z drago omrežnino ko je preveč elektrike kaznujejo proizvajalce. To je čista laž. Kaznujejo porabnike, ki takrat trošijo. Namesto da jih bi vzpodbujali da takrat trošijo elektriko kar bi RAZBREMENILO omrežje.

DamijanD ::

dnevna omrežnina bi morala biti vezana na vreme.

joez7 je izjavil:

Tisto z uporovnimi bremeni? je to za gretje vode?

Ne greje vode, ampak zrak. Enako kot regenerativne zavore pri dizel-električnih strojih.

Tule je relevantna shema iz članka, glej "Regulacijsko breme 22kW". Od takrat so na poligonu eksperimentirali še z baterijami.

Cel članek je tu, pod "Zagotavljanje kakovosti napetosti v nizkonapetostnih omrežjih z veliko razpršene proizvodnje".

joez7 je izjavil:

Viški se lepo korigirajo z negativno ceno - pač izklopiš SE, drugače si budala. Majo lastniki večjih SE kar lepo naštudirano, da v primeru negativne cene NE delajo izgub. Nihče te ne more prisilit, DA proizvajaš in kasiraš negativno ceno - regulacija je še vedno v lastnikovih rokah.

Načeloma je to res -- če si kot proizvajalec elektrike udeležen na trgu.

Če si preko neto merjenja, potem kot proizvajalec nisi na trgu - je pa trgu izpostavljen tvoj dobavitelj, kar pomeni, da je precej možno, da mu vrtaš luknjo v bilanco. ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

Pa veš kakšno je razmerje med netmeteringom in komercialnimi SE?
SFE? ranga 50kW, to nima noben z netmeteringom, kolkor vem, so za domačo uporabo - netmetering izdajali soglasja do 13-15kWp, večidel pa do 10kWp.
Tisto breme 22kW je pa 5% trafota, pa še to je verjetno v uporabi samo nekaj minut - dokler ne prestavi regulacija na trafotu v nazivne meje napetosti. Je pa zanimiv pristop.
Če bi ble neke večje trajne moči, bi sigurno greli nek zalogovnik vode.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Če me spomin ne vara je netmetering uveden 2018 in zaklučil z 2024, (naj me kdo popravi), koliko pa so priklopili po tej shemi?

delavec44 ::

Netmetering še danes priklapljajo, samo je pač mesečni.

joez7 je izjavil:

Pa veš kakšno je razmerje med netmeteringom in komercialnimi SE?
SFE? ranga 50kW, to nima noben z netmeteringom, kolkor vem, so za domačo uporabo - netmetering izdajali soglasja do 13-15kWp, večidel pa do 10kWp.
Tisto breme 22kW je pa 5% trafota, pa še to je verjetno v uporabi samo nekaj minut - dokler ne prestavi regulacija na trafotu v nazivne meje napetosti. Je pa zanimiv pristop.
Če bi ble neke večje trajne moči, bi sigurno greli nek zalogovnik vode.

Ja, večje SE so bile preko onih drugih shem, ki so bile takrat aktualne, zagotovljen odkup ali pa obratovalna podpora. Se moraš zavedat, da je tale članek star 10 let. Kolikor sem preletel članek, je regulacijsko breme namenjeno glihanju različnih obremenitev po fazah.

Elektro distributer ne bo postavljal zalogovnika vode, da bi ga grel, precej lažje mu je vžgat ventilator na tem uporovnem bremenu. Poanta bremena v tem poligonu je, da je 100% pod nadzorom elektra in ga lahko kontrolirajo točno tako kot hočejo (in npr. simulirajo različne daljinsko krmiljene porabnike).

Ideja je, da bi elektru pustil, da prek neke kontrole napravi sporoči, da naj začne trošit ali da naj preneha s trošenjem. Takemu načinu delovanja štromarji rečejo fleksibilnost in za pričakovat je, da več kot je sončnih elektrarn, več bo povpraševanja po takih porabnikih. EV polnilnica na službenem parkirišču komot dela v takem režimu, avto bo tam cca 8 ur in dokaj vseeno je, če se avto za trenutek neha polnit, ko v tem momentu nekdo drug rabi več energije ali ko pride mimo oblak.

"Večje" niso prek nobenih shem, ker tisto kar imamo danes za "večje" pred 15 leti ko so bile "sheme" ni še niti obstajalo. Večje nimajo nobene od države garantirane odkupne cene, delajo ko je cena pozitivna in to je to. In večje naredijo bistveno več kot te, ki so na netmeteringu.

Utk je izjavil:

"Večje" niso prek nobenih shem, ker tisto kar imamo danes za "večje" pred 15 leti ko so bile "sheme" ni še niti obstajalo. Večje nimajo nobene od države garantirane odkupne cene, delajo ko je cena pozitivna in to je to. In večje naredijo bistveno več kot te, ki so na netmeteringu.

Pod "večje" sem mislil "večje od 80% moči varovalk gospodinjskega priključka". Tistih 50kW na sliki spada sem.

Take vrste podpore so dobivali - https://borzen.si/sl-si/podpore-za-proi...

feryz ::

Saj jih še dobivajo. Vsaj večina njih.
Net metering je pičkin dim proti tem subvencioniranim.

Net metering naj bi bil 1:1, se pravi zaslužek z elektriko je nič, zgolj kompenzacija.
Klasike tržijo po 30 in več centov za kWh. Mnogo, mnogo več od tržnih, prodajnih cen.
««
187 / 187
»
»»