» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
144 / 146
»»

misso ::

Odgovor iz agencija za energijo

enofazni priključek, 16a/20a/25a/ minimalna obračunska moč 2kW
enofazni priključek, 32a/35a/ minimalna obračunska moč 2,2kW
enofazni priključek, 35a/ minimalna obračunska moč 2,5kW

trofazni priključek, 16/ minimalna obračunska moč 3,5kW
trofazni priključek, 20/ minimalna obračunska moč 3,8kW
trofazni priključek, 25/ minimalna obračunska moč 4,6kW
trofazni priključek, 32/ minimalna obračunska moč 6,0kW
trofazni priključek, 35/ minimalna obračunska moč 6,6kW
trofazni priključek, 40/ minimalna obračunska moč 7,6kW
trofazni priključek, 50/ minimalna obračunska moč 9,6kW
trofazni priključek, 63/ minimalna obračunska moč 11,7kW

Če imaš majhno porabo elektrike in kuhaš na plin je trenutna edina dobra kombinacija 1 fazni priključek da imaš čim manjšo minimalno obračunsko moč.
Kalkulirati moreš strošek menjave iz 3f na 1f števec kar tudi nanese cca 400€ plus meritve elektro instalacij v stanovanju, oziroma še zunanja elektro omarica.

Moj primer:
Kuhamo na plin (ena plinska bomba na 3 mesece, cena plina je cca 30€, to se pravi 10€ na mesec), ogrevamo se na toplotno črpalko, sanitarna voda tudi ogreva toplotna črpalka, ogrevamo 100m2 in položnica napram prejšnjemu mesecu je bila za cca 13€ dražja. Porabim cca 1100 kwh elektrike
Več ko porabiš elektrike manjša je razlika napram prejšnjemu letu.

Koliko se je podražilo zavarovanje avtomobilov v dveh letih (koliko ste plačali kasko zavarovanje v letu 2022 in v letu 2024)?

Bolj me skrbi koliko se bo podražila elektrika po 1.3.2025 ko se izteče uredba o maksimalni višini električne energije.
Vem da bomo "OVCE" gledali samo zneske na položnicah in bomo rekli plačali smo 80€ za elektriko.

Primer:
Položnica za februar 202 80€ 45€ priključne moči (8kw) 35€ porabljene elektrike.
Položnica za marec 2025 80€ 10€ priključne moči (8kw) 70€ porabljene elektrike.
Položnica november 2025 115€ 45€ priključne moči (8kw) 70€ porabljene elektrike.

telexdell ::

misso je izjavil:

Če imaš majhno porabo elektrike in kuhaš na plin je trenutna edina dobra kombinacija 1 fazni priključek da imaš čim manjšo minimalno obračunsko moč.
Kalkulirati moreš strošek menjave iz 3f na 1f števec kar tudi nanese cca 400€ plus meritve elektro instalacij v stanovanju, oziroma še zunanja elektro omarica.

Le zakaj bi moral menjati števec če greš iz 3f na 1 f odvzem? V merilni omarici se odstranita le dve varovalki oz. se odklopita dve žici na števcu. Ker ni posega v instalacijo niso potrebne niti meritve. Strošek s strani elektra predstavlja le obisk električarja in ura dela.
Seveda je pa druga pesem hišna instalacija. Ker bo namesto 20 A sedaj varovalka 35 A je treba preveriti dovodni kabel, pa povezave v razdelilniku.Preceriti je treba FID stikalo... Prav tako je treba prevezati razdelilnik, da bo elektrika na vseh porabnikih... Seveda je pa treba narediti kalkulacijo koliko letno nanese 1,3 kW nižja moč (razlika med 3x20 in 1x35A) in strošek elektra z merilno omarico in strošek električarja za prevezavo notranjega razdelilnika. Od oka tam 20 let...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

nejc_nejc ::

Zmanjševati na dol pancarce v teh "turbolentnih" časih ni dobra ideja.

MadMax ::

Pa "predelava" iz 3f na 1f ni vedno tako enostavna kot se zdi na prvi pogled.
Hudič se skriva v detajlih (hint: 3 faze do štedilnika npr.).
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Magic1 ::

Sej to pride v poštev samo za tiste, ki so minimalno na elektriki. Štedilnik imajo itak na plin. Samo to je danes norost, da greš dol s elektriko. Rečmo za kakšen vikend bi bilo mogoče smotrno.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Kalibri ::

Kaj bi bilo narobe z obračunom omrežnino po povprečni, recimo, letni uporabi moči? Zakaj jo določati na špice, ki se pojavijo zgolj poredko?

MadMax je izjavil:

Pa "predelava" iz 3f na 1f ni vedno tako enostavna kot se zdi na prvi pogled.
Hudič se skriva v detajlih (hint: 3 faze do štedilnika npr.).

Zvežeš za fitom vse skupaj. Tako kot pri 1F.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kalibri ()

MadMax ::

Kalibri je izjavil:

... Zvežeš za fitom vse skupaj. Tako kot pri 1F.

Če bi se ti kaj sanjalo o instalacijah ne bi tega izjavil kot priporočilo. Ti pa nihče ne brani da pri sebi tako ne narediš, to je karta do častnega članstva v črni kroniki. Samo da ne bo nedolžnih zraven...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Povprecja ti pri limitiranih zadevah lahko narediji štalo.

Magic1 ::

MadMax je izjavil:

Kalibri je izjavil:

... Zvežeš za fitom vse skupaj. Tako kot pri 1F.

Če bi se ti kaj sanjalo o instalacijah ne bi tega izjavil kot priporočilo. Ti pa nihče ne brani da pri sebi tako ne narediš, to je karta do častnega članstva v črni kroniki. Samo da ne bo nedolžnih zraven...

Ker to nima smisla. Potem bi vzeli samo tvojo letno porabo in delili. Jaz imam 3*25A, to dopušča 17kW šice. Kako bi to zgledalo, ko bi vsak dan kup ljudi prišlo iz šihta in takoj vklopili 10kW EV polnilnico? Ta nov način obračunavanja sili ljudi, da si bremena razporedijo čez cel dan in ne vse naenkrat, ko se jim je najbolj priročno. Sej to se je včasih spodbujalo s cenejšo tarifo. Sam je danes zaradi nepredvidljivih virov to težko. Seveda je to smotano za vse, samo nimamo kaj. Sej bo vedno več pametnih inštalacij, a kaj ko je to spet drago in je bolj v domeni premožnejših.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Lonsarg ::

Prilagajanje posameznih porabnikov je komplicirana stvar, to se bo kdo za hobi sel.

Prilagajanje centralno preko baterij je tisto kar se bo prodajalo.

Magic1 je izjavil:

Ker to nima smisla. Potem bi vzeli samo tvojo letno porabo in delili. Jaz imam 3*25A, to dopušča 17kW šice. Kako bi to zgledalo, ko bi vsak dan kup ljudi prišlo iz šihta in takoj vklopili 10kW EV polnilnico? Ta nov način obračunavanja sili ljudi, da si bremena razporedijo čez cel dan in ne vse naenkrat, ko se jim je najbolj priročno. Sej to se je včasih spodbujalo s cenejšo tarifo. Sam je danes zaradi nepredvidljivih virov to težko. Seveda je to smotano za vse, samo nimamo kaj. Sej bo vedno več pametnih inštalacij, a kaj ko je to spet drago in je bolj v domeni premožnejših.

Mislim no- a res mislite, da se svet vrti le okoli vas in tiste indukcije in pralnega stroja, katero imate v stanovanju/hiši? Si kdaj pomisli, kaj se zgodi takrat ko cel kup ljudi pride na šiht (ne domov!). Tam vklopijo cel kup strojev in naprav. Npr. 200 kW motor za filter, pa 160 kW grelce na stroju za brizganje plastike, pa 200 kW motor drobilnika pa...15 min moč v nekaj minutah naraste iz npr. 100 kW na 1200 kW. In to je le eno podjetje pa proizvede večjo konico kot manjše mesto, ko ljudje pridejo iz službe in zaženejo 11 kW polnilnice.
To kar nam prodajajo kot skrb za omrežje s strani gospodinjskeg odjema ni nič drugega kot vzpodbujanja občutka krivde, da smo samo krivi, ker nas oni ropajo pri belem dnevu.

DamijanD ::

stroj za brizganje plastike se praktično nikoli ne ustavi - če pa že. Ga pa nekdo zažene še pred prihodom delavcev, tako da je ob začetku izmene stroj pripravljen za delo. Ampak ja se strinjam s povedanim.

Ta nov način obračunavanja sili ljudi, da si bremena razporedijo čez cel dan in ne vse naenkrat, ko se jim je najbolj priročno.

Tole si najprej preračunaj, razen za špice, ki pa jih glede na postavljene težko dosežeš.

Bizkit45 ::

Pa kaj ti ni jasno? Lepo je napisal v kaj nas silijo (ne da ne zna računati ali karkoli), ti pa nekaj o preračunavanju? Pa kaj je z vami folk, namesto da bi nam bilo lažje, nam otežijo življenje.

A si ti zračunal?
ne na pamet

Bizkit45 ::

Hehe, verjetno je sarkazem, grem zdej racunat :)

evo na hitro
3x25A
605kWh
položnica 118 € pri trenutni regulaciji

s povečanjem za 785 kWh na 1391,19kWh v VT tarifi ter ves dodatek na ČB1
se dvigne stroček za 100€
na 218€
torej za še enkrat+ večjo porabo, je strošek za 100€ večji, pri bajti za recimo pol miljona +

kaj naj komentiram

svecka ::

telexdell je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Mislim no- a res mislite, da se svet vrti le okoli vas in tiste indukcije in pralnega stroja, katero imate v stanovanju/hiši? Si kdaj pomisli, kaj se zgodi takrat ko cel kup ljudi pride na šiht (ne domov!). Tam vklopijo cel kup strojev in naprav. Npr. 200 kW motor za filter, pa 160 kW grelce na stroju za brizganje plastike, pa 200 kW motor drobilnika pa...15 min moč v nekaj minutah naraste iz npr. 100 kW na 1200 kW. In to je le eno podjetje pa proizvede večjo konico kot manjše mesto, ko ljudje pridejo iz službe in zaženejo 11 kW polnilnice.
To kar nam prodajajo kot skrb za omrežje s strani gospodinjskeg odjema ni nič drugega kot vzpodbujanja občutka krivde, da smo samo krivi, ker nas oni ropajo pri belem dnevu.

Saj Zeleni v EU so celotno gospodarstvo s to elektriko sesul. Cena elektrike je preprosto ratala prevelika in je strošek dela nenormalen. ČE ti letno cena elektrike zraste iz 1 miljona na 5 miljonov itak bo šla firma v kurac, oziroma morajo masvono odpustit/prestrekturirat, da skompenzirajo da strošek.

svecka je izjavil:

Saj Zeleni v EU so celotno gospodarstvo s to elektriko sesul. Cena elektrike je preprosto ratala prevelika in je strošek dela nenormalen. ČE ti letno cena elektrike zraste iz 1 miljona na 5 miljonov itak bo šla firma v kurac, oziroma morajo masvono odpustit/prestrekturirat, da skompenzirajo da strošek.

A za podražitev izdelka si že slišal? In ker v nekem izdelku elektrika predstavlja mogoče 5% vseh stroškov bo v primeru 5x cene to pomenilo 20% podražitev izdelka.

Osprey ::

A za podražitev izdelka si že slišal? In ker v nekem izdelku elektrika predstavlja mogoče 5% vseh stroškov bo v primeru 5x cene to pomenilo 20% podražitev izdelka.

Ja, in ker se to dogaja, Evropa postaja nekonkurenčna drugim delom sveta, in zaradi takega zgrešenega razmišljanja in zgrešene politike drvimo v propad.

feryz ::

Daniel ::

Lep povzetek

hruske ::

feryz je izjavil:

ZDA - čeki leta 2025

ZDA - čeki leta 2025

Evropa - SEPA instant, že kar nekaj časa

Evropa - SEPA instant, že kar nekaj časa

ZDA - Boeingu letala ne stojijo skup

ZDA - Boeingu letala ne stojijo skup

Evropa - lej moje srčkane aviončke <3

Evropa - lej moje srčkane aviončke <3

Lahko bi še naprej, ampak smo OFF TOPIC.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Na čeku piše 2001, btw.

Ja, in ta trenutek so še vedno na čekih. Evropa je v tem času uvedla Evro in prišla do SEPA instant.

(OFF TOPIC)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

delavec44 ::

Ja, ko je potrebno denar pobrati smo v EU hitri.

Ima pa USA precej bolj razvit reward program na karicah. Cashback, milje, ni da ni. Ljudje bolj to uporabljajo.

hruske je izjavil:

Ja, in ta trenutek so še vedno na čekih. Evropa je v tem času uvedla Evro in prišla do SEPA instant.

(OFF TOPIC)

Evropa si tudi prizadeva ukiniti gotovino. Gotovo bo za ene to še bolj napredno od čekov v ZDA. Ostali pa vemo, da čekov ne moreš slediti, SEPA instant pa z lahkoto. To je kot novodobna UDBA.

srus ::

delavec44 je izjavil:

Ja, ko je potrebno denar pobrati smo v EU hitri.

Ima pa USA precej bolj razvit reward program na karicah. Cashback, milje, ni da ni. Ljudje bolj to uporabljajo.

Seveda, ker imajo v ZDA tudi “bolj razvite” provizije, ki jih izdajatelji kartic zaračunavajo trgovcem. Na ta način lahko izdajatelji kartic ponudijo različne bombončke - cashback, milje, popuste, različna zavarovanja, itn. V Evropi so provizije omejene in posledično takih programov ni. Vsakemu svoje.

Je pa res smešno to vztrajanje ZDA na papirnatih čekih, karticah z magnetnim zapisom in ZIP PIN.

Čeki že prav da so in to papirni enako papirni denar.
Ne vem zakaj jih ni v EU, verjetno neka debilna fora.

mojca ::

misso je izjavil:

Glupo vprašanje (se oproščam, ker nisem uspela prebrati 144-ih strani starejših prispevkov): a prav razumem, da so te podatke poslali na privat mail??

Kjerkoli sem poskušala iskati te informacije (vključno z https://www.uro.si/prenova-omreznine/do... ), jih nikjer nisem dobila. Bulim v položnico za dve lokaciji, od katerih na eni lokaciji nihče ne stanuje (občasno se uporablja za delavnico) in porabi 10-krat manj energije od druge lokacije. In se čoham po glavi, kako je lahko omrežnina zrasla za več kot faktor 3. Šla sem gledat 15-minutne podatke, pa so tudi špice na prvi lokacije samo pol toliko visoke kot na drugi. Nikakor mi ni bilo jasno, kako imata lahko obe lokaciji enako dogovorjeno moč. Ampak po tem spisku mi je kanilo. Lokacija ima 3-fazni priključek in dogovorjena moč verjetno ustreza amperaži varovalk po tem zgornjem "ceniku". Cena same električne energije tako predstavlja le še 10 % zneska na položnici.

Zdi se mi kar smešno, da ves čas trobijo, da "bo bolj pošteno obračunano, ker boste plačali sorazmerno s tem, kolikor obremenjujete omrežje", potem pa na dveh lokacijah, ki porabita za faktor 10 razlike v energiji (worst worst case faktor 2 v špicah), plačaš enak znesek za omrežnino.

Ja prazna stanovanja/vikedne bodo kasirali s temi minimalnimi dogovorjenimi močmi, pa še s tem so preprečili da bi folk optimiziral recimo na 1kW dogovorjeno moč preko baterij, pa kao spodbujajo da optimiziraš, loleki.

Ni pa letno gledano to spet tak denar, ker bodo te drage položnice le pozimi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Saj tudi po starem so za trofazni plačevali vsaj 7kW + OVE,STPE in je bila letna cena ista. Mojca, poglej položnico za oktober.

delavec44 je izjavil:

Saj tudi po starem so za trofazni plačevali vsaj 7kW + OVE,STPE in je bila letna cena ista. Mojca, poglej položnico za oktober.

Samo starega sistema niso propagirali kot poštenega in pravičnega po katerem vsak plačuje toliko kot obremenjuje omrežje.Naj povedo lepo po resnici, da novi sistem nima nobene veze z omremenitvijo omrežja ampak je namenjen, da čim bolj neopazno pobere več in več denarja iz žepov nas odjemalcev.
Če pogledaš komentar @Lonsarg, za katerega to ni nek denar bodo v primeru, da enkrat dvignejo za kak cent v ene bloku, drugič za kak cent v drugem bloku, tretjič kak cent omrežnino za moč, četrtič za kak cent omrežninoza energijo... so očitno zadeli žebljiček na golaviček. Lopovi imajo osebe mentalitete @Lonsarg zelo radi.

delavec44 je izjavil:

Letna cena omrežnine za majhne porabnike niti pod razno ni enaka, ampak je bila krepko manjša.
Gospodarski objekt na svojem števcu, porabe ni, ker je tast šel.
Januar do september 7 evrov, oktober 8 evrov, november 25 evrov. Prejšnji sistem 84 evrov, novi 132 evrov.
OVE letos ni bilo niti v prejšnjem, niti v novem, tako da zaradi tega ni razlike. Bil je in bil bo.
Ja, tako se spodbuja varčnost.

O tem, koliko smo dobili prej in koliko zdaj za višjo ceno, ni treba zgubljati besed.
Za ene je pač vseeno, ali dobijo 6 pirov za 6 evrov ali 3 pire za 9 evrov. Baje je to isto.

@telexdell, podražili bi lahko tudi brez da spremenijo način obračuna.

Problem je sam komplicirano določanje dogovorjene moči, cene so ločen issue, neodvisen od novega/starega sistema.

feryz je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Letna cena omrežnine za majhne porabnike niti pod razno ni enaka, ampak je bila krepko manjša.
Gospodarski objekt na svojem števcu, porabe ni, ker je tast šel.
Januar do september 7 evrov, oktober 8 evrov, november 25 evrov. Prejšnji sistem 84 evrov, novi 132 evrov.
OVE letos ni bilo niti v prejšnjem, niti v novem, tako da zaradi tega ni razlike. Bil je in bil bo.
Ja, tako se spodbuja varčnost.

O tem, koliko smo dobili prej in koliko zdaj za višjo ceno, ni treba zgubljati besed.
Za ene je pač vseeno, ali dobijo 6 pirov za 6 evrov ali 3 pire za 9 evrov. Baje je to isto.

Je bil pa OVE lani. Ca. 6EUR na mesec (brez koronskega popusta). Zato sem tudi vključil v primerjavo.
Po novem bi na minimalni moči moral OVE biti manjši. In si na približno istem. Ja, nov sistem je še vedno dražji ampak ni ekstremna razlika.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

mojca je izjavil:

misso je izjavil:

Glupo vprašanje (se oproščam, ker nisem uspela prebrati 144-ih strani starejših prispevkov): a prav razumem, da so te podatke poslali na privat mail??

Vseeno kam so poslali, enako je zapisano v 4. odstavku 12. člena Akta o omrežnini, samo težje je razbrat direktno iz predpisa.

mojca je izjavil:

Kjerkoli sem poskušala iskati te informacije (vključno z https://www.uro.si/prenova-omreznine/do... ), jih nikjer nisem dobila. Bulim v položnico za dve lokaciji, od katerih na eni lokaciji nihče ne stanuje (občasno se uporablja za delavnico) in porabi 10-krat manj energije od druge lokacije. In se čoham po glavi, kako je lahko omrežnina zrasla za več kot faktor 3. Šla sem gledat 15-minutne podatke, pa so tudi špice na prvi lokacije samo pol toliko visoke kot na drugi. Nikakor mi ni bilo jasno, kako imata lahko obe lokaciji enako dogovorjeno moč. Ampak po tem spisku mi je kanilo. Lokacija ima 3-fazni priključek in dogovorjena moč verjetno ustreza amperaži varovalk po tem zgornjem "ceniku". Cena same električne energije tako predstavlja le še 10 % zneska na položnici.

Zdi se mi kar smešno, da ves čas trobijo, da "bo bolj pošteno obračunano, ker boste plačali sorazmerno s tem, kolikor obremenjujete omrežje", potem pa na dveh lokacijah, ki porabita za faktor 10 razlike v energiji (worst worst case faktor 2 v špicah), plačaš enak znesek za omrežnino.

Kot merilo koliko "obremenjuješ omrežje" se po novem razume predvsem moč, zato se tudi večina omrežnine po novem obračunava po moči. Pa še ta obračun ne gleda fizikalno doseženih trenutnih moči, ker se za obračun uporablja kazalnik 15-minutne povprečne moči, ne pa fizikalno doseženih konic.

Kot pravilno spoznavaš, obstaja minimalna dogovorjena moč, ki je vezana na moč varovalk. Za tista odjemna mesta, ki imajo zelo malo odjema, bo po novem dražje, npr. za vikende in za tvojo občasno delavnico. Za odjemalce s srednjo količino odjema bo isto ali malo ceneje, za tiste z veliko odjema pri dovolj nizki moči pa bo znatno bolj ugodno. Nova omrežnina "nagrajuje" čimvečji odjem pri čim nižji dogovorjeni moči.

Če se ti ne zdi pošteno, ti bo morda lažje tako, da poskusiš omrežje zamenjat z baterijo in se vprašat kako močno baterijo rabiš. Toliko, da lahko priključenim napravam zanesljivo postreže dovolj veliko sočasno konično moč in toliko, da so naprave uporabne dovolj dolgo. Omrežje precej bolj boli konična moč, zato to precej dražje zaračunajo, zlasti takrat, ko se konična moč gledano statistično celotno omrežje pojavlja najbolj pogosto, čemur danes rečemo časovni blok 1.

Lahko si predstavljaš še eno inženirsko poenostavitev: Če sešteješ bloke 2, 3 in 4, dobiš osnovni znesek za omrežnino, ki se plačuje celo leto. Blok 1 je pribitek za višjo sezono, ki ga plačuješ samo novembra, decembra, januarja in februarja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

Ne laži, no.
Omrežninarji so si prisvojili obremenitve proizvajalcev elektrike.
Omrežja nič ne boli, nič ga ne manjka in zaenkrat je vse pod kontrolo.
Ni pa pod kontrolo proizvodnja, zato moramo štrom kupovati. Tu se kaže manjko, pri omrežju se ne.
Dokler so sposobni dajati soglasja za več 100 kilovatne polnilnice, problemov ni.

Če že gremo na tvoj primer, ni problema vključiti baterije namesto omrežja. Če ni dovolj ena, daš dve, tri, pet ...
Večji problem nastane, ko niti prve nimaš s čim napolniti, kaj šele vse ostale.

hruske je izjavil:

Če se ti ne zdi pošteno, ti bo morda lažje tako, da poskusiš omrežje zamenjat z baterijo in se vprašat kako močno baterijo rabiš. Toliko, da lahko priključenim napravam zanesljivo postreže dovolj veliko sočasno konično moč in toliko, da so naprave uporabne dovolj dolgo. Omrežje precej bolj boli konična moč, zato to precej dražje zaračunajo, zlasti takrat, ko se konična moč gledano statistično celotno omrežje pojavlja najbolj pogosto, čemur danes rečemo časovni blok 1.

Lahko si predstavljaš še eno inženirsko poenostavitev: Če sešteješ bloke 2, 3 in 4, dobiš osnovni znesek za omrežnino, ki se plačuje celo leto. Blok 1 je pribitek za višjo sezono, ki ga plačuješ samo novembra, decembra, januarja in februarja.

Včasih imaš res neumne poenostavitve. Baterija je vir energije ne pa omrežje. Ne plačujemo pa TEŠ ali JEK ali... koliko jih obremenjujemo ampak plačujemo operaterju omrežja, da to energijo prenaša. Njemu je povsem vseeno, s kakšno močjo dela baterije/elektrarna- energija v okviru zmožnosti voda teče neodvisno od tega. Če lahko vod prenese npr. 100 kW potem je vseeno ali po njem teče 10 ali 20 kW. Operater pa zasluži v drugem primeru za 100% več. Če pa po vodu steče 110 kW bo pa vod izpadel, odjemalci bodo brez energije, operate pa bo kasiral 1000% več, četudi ne bo dobavil niti kWh energije. A je to pošteno ali rop pri belem dnevu?

telexdell je izjavil:

hruske je izjavil:

Včasih imaš res neumne poenostavitve. Baterija je vir energije ne pa omrežje. Ne plačujemo pa TEŠ ali JEK ali... koliko jih obremenjujemo ampak plačujemo operaterju omrežja, da to energijo prenaša. Njemu je povsem vseeno, s kakšno močjo dela baterije/elektrarna- energija v okviru zmožnosti voda teče neodvisno od tega. Če lahko vod prenese npr. 100 kW potem je vseeno ali po njem teče 10 ali 20 kW. Operater pa zasluži v drugem primeru za 100% več. Če pa po vodu steče 110 kW bo pa vod izpadel, odjemalci bodo brez energije, operate pa bo kasiral 1000% več, četudi ne bo dobavil niti kWh energije. A je to pošteno ali rop pri belem dnevu?

Ni neumna poenostavitev.

Napravo lahko napajaš prek baterije ali pa prek priključka na omrežje. Dimenzioniranje baterije zahteva poznavanje operativnih karakteristik naprave. Enako zahteva dimenzioniranje nadgradenj omrežja poznavanje operativnih karakteristik omrežja, od katerih je za nadgradnjo bistvena prav konična moč obremenitve.

Operaterju omrežja - elektro distribucijskemu podjetju je skoraj vseeno koliko kWh se pretaka po omrežju, njegova skrb je, da se omrežje giblje znotraj parametrov varne in zanesljive dobave energije. Tudi plačan ni glede na kWh, ampak predvsem *po količini vzdrževanje opreme*, za kar prejema najemnino od sistemskega operaterja omrežja.

Ne drži, da je distributer plačan 100% več če se prenaša 2x toliko energije. Operater bo dobil več najemnine, če mora namesto 100kW transformatorja postaviti 200kW transformator.

Zato je z vidika gospodarnega upravljanja omrežja najbolj smiseln ukrep, da se konično moč poskuša znižat, tudi s takimi ukrepi kot so obračunavanje po moči in signali, ki ga daje tarifa v bloku 1.

Skupen strošek omrežnine bo v vsakem primeri enak, kolikor pač to državno podjetje potrebuje, če ne prek omrežnina pa preko davkov ko o država doplačala. Kar pomeni da način obračuna vpliva zgolj na razporeditev koliko kdo plača ne na sumo. In če je dobro za omrežje manj konic je tudi razporeditev da več plačajo tisti z konicami pravilna. Tudi to da obstaja neka minimalna omrežnina je smiselno, ker je pač treba omrežje potegnit/vzdrževat omrežje do vsakega priključka, tudi če se tam nič ne porabi.

Nima pa to nič z komplikacijo dogovorjene moči ki so jo uvedli, ker se bi dalo po konicah obračunavat realtime glede na prejšni mesec brez te komplikacije dogovorjene moči.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

hruske je izjavil:

Ni neumna poenostavitev.

Napravo lahko napajaš prek baterije ali pa prek priključka na omrežje. Dimenzioniranje baterije zahteva poznavanje operativnih karakteristik naprave. Enako zahteva dimenzioniranje nadgradenj omrežja poznavanje operativnih karakteristik omrežja, od katerih je za nadgradnjo bistvena prav konična moč obremenitve.

Operaterju omrežja - elektro distribucijskemu podjetju je skoraj vseeno koliko kWh se pretaka po omrežju, njegova skrb je, da se omrežje giblje znotraj parametrov varne in zanesljive dobave energije. Tudi plačan ni glede na kWh, ampak predvsem *po količini vzdrževanje opreme*, za kar prejema najemnino od sistemskega operaterja omrežja.

Ne drži, da je distributer plačan 100% več če se prenaša 2x toliko energije. Operater bo dobil več najemnine, če mora namesto 100kW transformatorja postaviti 200kW transformator.

Zato je z vidika gospodarnega upravljanja omrežja najbolj smiseln ukrep, da se konično moč poskuša znižat, tudi s takimi ukrepi kot so obračunavanje po moči in signali, ki ga daje tarifa v bloku 1.

Operaterju omrežja po uveljavitvi novega sistema omrežja sploh ni v interesu prenašanje energije (kar očitno ugotavljaš tudi sam). Če prenaša energijo obstaja nevarnost, da odpove kak izolator ali prebije navitje v kakšnem trafu ali... Prav tako mora popravljati daljnovode, če se kak poškoduje zaradi vetra ali udara strele...Če pa ne prenaša energije pa poleg tega, da nima stroškov poleg lepo kasira tisto, kar so odjemalci odvzemali pred letom ali dve nazaj. Brez rizika okvar, brez dela... le suh keš v žepe. Ko pa bosta dve leti minile pa itak obstaja še minimalna dogovorjena moč...
Ne vem no- ali je elektroenergetsko omrežje zato, da pripelje električno energijo od vira do porabnika ali zato, da lepo živi skupina ljudi, katerim smo zaupali upravljanje našega omrežja?

Gregor P ::

Ti in podobni stavki so ta najboljši …

Lonsarg je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Ja, nov sistem je še vedno dražji ampak ni ekstremna razlika.

… iz vseh strani ti dražijo zadeve (dajatve, prispevki, položnice, hrana itd.) in na koncu če sešteješ vse skupaj, najbrž ni samo nekaj evrov več, ampak rajši kakšnih sto, dvesto itn. evrov več>:D

Seveda, če bi potem država ta denar ustrezno reinvestirala, da bi imeli boljšega storitve ipd. to niti ne bi bil takšen problem.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Daniel ::

Pri nas bo na letni ravni dolgotrajna oskrba in omrežnina poskrbela za 1500 eur dodatnega stroška. Ostalih davkov, ki še pridejo pa v tem nisem upošteval.

Vlada... dela... dobro...

Gregor P je izjavil:

Ti in podobni stavki so ta najboljši …

Lonsarg je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Ja, nov sistem je še vedno dražji ampak ni ekstremna razlika.

… iz vseh strani ti dražijo zadeve (dajatve, prispevki, položnice, hrana itd.) in na koncu če sešteješ vse skupaj, najbrž ni samo nekaj evrov več, ampak rajši kakšnih sto, dvesto itn. evrov več>:D

Seveda, če bi potem država ta denar ustrezno reinvestirala, da bi imeli boljšega storitve ipd. to niti ne bi bil takšen problem.

Jah ne vem. Jaz če pazim bom plačeval manj. Pa kljub temu mislim, da nov sistem ni ok.

Gor sem pa pisal, da je dražji, če nimaš porabe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

telexdell je izjavil:

hruske je izjavil:

Ni neumna poenostavitev.

Operaterju omrežja po uveljavitvi novega sistema omrežja sploh ni v interesu prenašanje energije (kar očitno ugotavljaš tudi sam). Če prenaša energijo obstaja nevarnost, da odpove kak izolator ali prebije navitje v kakšnem trafu ali... Prav tako mora popravljati daljnovode, če se kak poškoduje zaradi vetra ali udara strele...Če pa ne prenaša energije pa poleg tega, da nima stroškov poleg lepo kasira tisto, kar so odjemalci odvzemali pred letom ali dve nazaj. Brez rizika okvar, brez dela... le suh keš v žepe. Ko pa bosta dve leti minile pa itak obstaja še minimalna dogovorjena moč...
Ne vem no- ali je elektroenergetsko omrežje zato, da pripelje električno energijo od vira do porabnika ali zato, da lepo živi skupina ljudi, katerim smo zaupali upravljanje našega omrežja?

Ti spet malo kozle streljaš.

Prenos oz. dobava energije je osnovna dejavnost elektro distribucijskih podjetij. Odjemalcem zagotavljajo, da je napajanje v okviru standardov in čim bolj neprekinjeno, koliko pa odjemalci odjemajo, pa je njim skoraj vseeno. Njim je vseeno a si ti dve leti nazaj imel konico 1kW ali 10kW. Če so vsi na istem kablu imeli visok odjem, je bolj verjetno, da bo kakovost napajanja izven okvirov standarda in potem bodo distributerji šli pogledovat po nadgradnji omrežja, da spet zagotovijo kakovost napajanja. Če ti redno izpada napajanje si lahko celo upravičen do kompenzacije.

Nevarnost, da odpove izolator, prebije navitje, vetrolom in strele ... pa je itak tudi če ni odjema in je samo pod napetostjo.

hruske je izjavil:

Ti spet malo kozle streljaš.

Prenos oz. dobava energije je osnovna dejavnost elektro distribucijskih podjetij. Odjemalcem zagotavljajo, da je napajanje v okviru standardov in čim bolj neprekinjeno, koliko pa odjemalci odjemajo, pa je njim skoraj vseeno. Njim je vseeno a si ti dve leti nazaj imel konico 1kW ali 10kW. Če so vsi na istem kablu imeli visok odjem, je bolj verjetno, da bo kakovost napajanja izven okvirov standarda in potem bodo distributerji šli pogledovat po nadgradnji omrežja, da spet zagotovijo kakovost napajanja. Če ti redno izpada napajanje si lahko celo upravičen do kompenzacije.

Nevarnost, da odpove izolator, prebije navitje, vetrolom in strele ... pa je itak tudi če ni odjema in je samo pod napetostjo.

Če je osnovna dejavnost prenos energije, zakaj pa potem pod prioriteto pri omrežnini dajejo moč, ne pa energijo? Pa če jim je vseeno, kakpšno konico sem imel pred dvema letoma, zakaj jo pa potem moram plačevati celo leto, kot da bi jo dosegal 24/7?
Zagovarjaš to katastrofo od sistema obračuna omrežnine pa z vsakim prispevkom sam navajaš več dejastev, zakaj je katastrofa. Pol pa jaz streljam kozle?!

socialec ::

telexdell je izjavil:

Če je osnovna dejavnost prenos energije, zakaj pa potem pod prioriteto pri omrežnini dajejo moč, ne pa energijo?

Ja, saj je prav tako, s tem so omogočili lastnikom SE, da do polnosti izkoristijo energijo, saj tiste konice se zelo težko dosežejo, pa kolikor sem gledal, še to ne v bloku 1, je pa po pojasnilih agencije in njene direktorice pravično in pošteno zaračunan vsak kW moči, čisto vsak in nima več kdo kaj favšljivo piskat!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

telexdell je izjavil:

Če je osnovna dejavnost prenos energije, zakaj pa potem pod prioriteto pri omrežnini dajejo moč, ne pa energijo?

Ja, saj je prav tako, s tem so omogočili lastnikom SE, da do polnosti izkoristijo energijo, saj tiste konice se zelo težko dosežejo, pa kolikor sem gledal, še to ni v bloku 1.

Ma kako vezo ima SE na strehi s katastrofo od sistema obračuna omrežnine? Ali imaš SE ali je nimaš plačaš povsem enako omrežnino za moč, če dosežeš enako odjemno moč. Ljudje na Agenciji pač vedo, da so Slovenci aksiom za foušijo, zato so jim ponudili nekaj, nad čim bodo lahko izživeli svoje traume, medtem ko jih bodo lupili z novo omrežnino. Pravičnost, poštenost, kot obremenjuješ omrežje, lastniki SE, domače savne, gretje dovozov... so zgolj marketiški triki s katerimi preusmerjajo pozornost od kraje pri belem dnevu.

Če pogledate nekaj nazaj, za prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Njegovo ukinitev so propagirali z mastnimi dobički zavarovalnic, zaradi tega dolgih čakalnih vrstah, pravici do osebnega zdravnika... Pol so ga ukinili tako, da je postal obvezen, razširili krog zavarovancev, pobrali dobičke zavarovalnic...Danes smo pa pred tem, da gre obvezen prispevek po novem letu za 10 € ali preko 30% gor, osebnih zdravnikov je še manj, čakalne dobe so vse daljše in daljše...

socialec ::

Glede SE so rešitve na dlani, povečati porabo energije v pasu do dogovorjene moči glede na povprečne 15 minutne odmerke...

To je sedaj pošteno in pravično - po zagotovilih pristojne Agencije za energijo, direktorice in resornega ministra in se s tem strinja tudi vlada, ki je že prenesla odgovornost na Agencijo.

Ostale nizke porabnike brez SE pa čaka Trg revolucije, naj se malo oblečejo in vzamejo kakšno termovko čaja, zna biti hladno. Mogoče pri vikendih združijo aktivnosti glede zaračunavanja omrežnin in napovedanega davka.

Jaz tu vidim čisto zmago in izničenje tradicionalne zavisti na več ravneh.

Pardon, zaenkrat je tisto še Trg republike... :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()
««
144 / 146
»»