Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
feryz ::
Sem jih dal, kolikor sem lahko šogru strehe sunil.
Že tuhtam, komu bi jo še zaplenil. Ker glih po travi jih pa ne bi razmetaval.
Že tuhtam, komu bi jo še zaplenil. Ker glih po travi jih pa ne bi razmetaval.
roCkY ::
Ti ne razumeš nič.
Elektro omrežje je ogromen sistem in ima ogromno faznega zamika.
Zato tisto, kar si pred dvema letoma počel, danes udari po omrežju in je prav, da danes plačaš.
Če še vedno ne zastopiš, si predstavljaj, da v zvezde buljiš. Kar gledaš danes, ni tudi tam danes. Ampak nekje v preteklosti.
Ista zadeva, le da so zvezde v tem primeru elektro in omrežninski oligarhi.
Porabim enako, če vlečem 15 ali 5 KW maksimalno. Le prilagoditi se moram. Noben mi ni povedal, da bom zaradi tega ker sem gledal le, da ne skuram pancark plačeval NORO višjo omrežnino. ...
Saj jo ne boš plačeval.
Lepo ti je to zagotovil kuštravi, godina, sršenka in še trop drugih.
Oni pa ja vejo. Sami doktorji štroma.
Lepo ti je to zagotovil kuštravi, godina, sršenka in še trop drugih.
Oni pa ja vejo. Sami doktorji štroma.
nejc_nejc ::
s1m0n ::
Malo mi ne gre skozi... Kako to da je dogovorjena moč iz meseca v mesec sedaj bila drugačna? A to bodo sedaj kar sami prilagajali al kako to poteka?
GizmoX ::
Za letošnji november in december še niso imeli podatkov. Za naprej pa, kot dogovorjeno. Preveriš na mojelektro.si.
November 2022 + December 2022 + Januar 2023 + Februar 2023 = osnova za Januar-December 2024
November 2023 + December 2023 + Januar 2024 + Februar 2024 = osnova za Januar-December 2025
November 2022 + December 2022 + Januar 2023 + Februar 2023 = osnova za Januar-December 2024
November 2023 + December 2023 + Januar 2024 + Februar 2024 = osnova za Januar-December 2025
udirač => uni. dipl. inž. rač.
socialec ::
Super, zime so vedno toplejše in se porablja manj elektrike za ogrevanje s TČ in tako producira manj konic, do kakšnega nepredvidenega mraza pa ne more priti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
joez7 ::
Super, zime so vedno toplejše in se porablja manj elektrike za ogrevanje s TČ in tako producira manj konic, do kakšnega nepredvidenega mraza pa ne more priti.
TČ JE idealna do +2°C, pogojno pa nekje do -5°C. Dalje je zaželjeno met kak dodaten vir. Pri -20°C je pa sam olje (plin) ali drva, za pomoč pa el. Ko ti COP pade pod 2 se sam matra.
Nam pa narava kar lepo pomaga, decembra +8°C čez dan, je milina. Če bo tak naprej, bo treba zelenico pokosit. Solata, pa čebula pa prav lepo rasteta. Tak, da ni straha za konice - še manj jih bo.
Če bodo zelene napovedi držale, bomo meli bolj problem poleti - klime - sam to se pokrije z soncem.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Glede mraza je bolj kisel hec, imamo TČ kar nekaj let in je ok, ampak -15C je zelo redko, zna pa producirati nepredvidene ČB1 konice. Glede vročine je super urejeno, za primer suše tudi :-)
miko22 ::
najvišjo špico sem imel v mesecu novembru 11,2kWh. Ko sem ta isti datum pogledal v mesecu decembru je bil ta podatek 13,9, zato sem vprašal na "helpdesk" zakaj spreminjajo podatke. Dobil sem tole:
Ne razumem tudi zakaj bom nov uporabnik? Saj mi lahko merijo, kot to počnejo sedaj.
Daljinski zajem 15min podatkov in stanj porabe se izvaja na dnevni ravni s pomočjo PLC tehnologije in GSM/GPRS komunikacije. Seveda ta tehnologija in komunikacij ni 100% zanesljiva v smislu, da vsak dan uspešno pridobimo vse potrebne podatke. Prav tako se na dnevni ravni izvaja t.i. nadomeščanje (v primeru manjkajočih podatkov) kot tudi validacija vseh prejetih podatkov. V kolikor se podatki nadomestijo za določen dan in jih nato v naslednjih dneh uspešno pridobimo za dneve, ki so bili nadomeščeni, se seveda v sistem shranijo podatki iz števca in se nadomeščeni izbrišejo.
V primeru manjkajočih podatkov, podatkov, ki jih nismo uspeli pridobiti z daljinsko komunikacijo, se le ti nadomestijo po pravilih nadomeščanja in validacije podatkov predpisanih v 'Aktu o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje' in 'Sistemski obratovalnih navodilih za distribucijski sistem električne energije'.
Posledično so nadomeščeni podatki v grafu razvidni z svetlejšo barvo, v primeru tabelaričnega pregleda pa imajo podatki poleg vrednosti tudi status, ki označuje, da je bil podatke nadomeščen. Pravila je predpisal zakonodajalec (Agencija) in ne elektrooperater.
Pri tem je potrebno opozoriti na dva pomembna dejstva:
nadomeščanje manjkajočih podatkov določenega dne se izvaja na podlagi razlike porabe dnevnih stanj in vsote pridobljenih 15min podatkov v dnevu. Sama oblika porabe/odjema se določi na podlagi preteklih soležnih dneh
nadomeščeni podatki se ne upoštevajo pri izračunu dogovorjenih moči!
Posledično nadomeščeni podatki NE povzročajo dodatnih stroškov odjemalcem, saj se ne upoštevajo za izračun dogovorjenih moči. Nadomeščene količine kWh so pa pravilne, saj se izračunajo na podlagi razlike dnevnih stanj ob 00:00.
Kot imate razvidno iz priložene slike Dogovorjenih obračunskih moči ste za leto 2025 označeni kot nov uporabnik. Za nove uporabnike se bo omrežninski del obračunal po dejanskih vrednostih oziroma enako kot uporabniki brez 15-minutnih meritev (obračunska moč v odstotku glede na priključno moč odjema).
Ne razumem tudi zakaj bom nov uporabnik? Saj mi lahko merijo, kot to počnejo sedaj.
Franc, kje je spodnja meja, ki ste jo izračunali za odločitev za montažo?V samogradnji ali v režiji genijalcev in podobnih?
V samogradnji je presenetljivo nizko. Že od 500 evrov dalje letno za štrom je več kot priporočljivo. Ok, bilo priporočljivo.
ROI v petih letih ali manj pri trenutnih cenah. Za katere vemo, da ne bodo trajale.
Se je pa izkazalo, da so najboljše prišli skozi tisti, ki so jo dali letos. Če zanemarimo, da so do priklopa štrom plačevali.
Pravzaprav je vseen k. Prej si jo dal, boljše je.
Brez baterije nisi naredil nic.
Seveda si. Po stari shemi NetMetering niso nujne. Po novi shemi pa skoraj obvezne. Pa ne si mislit, da ti bodo bat. zdržale 20 let. Tu je je tudi požarna ogroženost, sem gledal prospekt za HV baterijo (400V), ma kar gasilno ampulo vgrajeno in priporočilo - exdoor.
Tle za baterije gre napredek expresno, bomo vidli čez nekaj let.
Lonsarg ::
Ce baterijo dovolj predimenzioniras bi lahko zdrzala 20 let, ce ti je pac dovolj 50% kapacitete baterije, ker najbrz bo po 20 letih tam nekje padla.
Po drugi strani pa tok napredujejo baterije da je morda skoraj bolje cenejso/manjso kupit pa cez 10 let kako bolj napredno (ki pa bo 20 let zdrzala). Itak ce gledas ROI ni problem ce samo baterijo menjas po 10-15 letih, ker najbrz baterija ne predstavlja vec kot 20% investicije.
Po drugi strani pa tok napredujejo baterije da je morda skoraj bolje cenejso/manjso kupit pa cez 10 let kako bolj napredno (ki pa bo 20 let zdrzala). Itak ce gledas ROI ni problem ce samo baterijo menjas po 10-15 letih, ker najbrz baterija ne predstavlja vec kot 20% investicije.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Baterije so zares popularne od letos, letno netiranje pa je kakšne 10 let, zato je velikokrat potrebno zamenjati tudi razsmernike - odstopati od letnega netiranja nima smisla, če nisi brutaliziran glede eksporta.
Glede na to, da so me obvestili, da mi bodo drugo leto zaračunavali po dejanskih vrednostih(brez 15 minutnega obračuna), je to boljše ali slabše?
hruske ::
Glede na to, da so me obvestili, da mi bodo drugo leto zaračunavali po dejanskih vrednostih(brez 15 minutnega obračuna), je to boljše ali slabše?
Kaj točno so te obvestili? (Po dejanskih vrednostih bi jaz razumel kot s 15-min meritvami, ampak potem se zanikaš z izjavo "brez 15 minutnega obračuna".)
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Baterije so zares popularne od letos, letno netiranje pa je kakšne 10 let, zato je velikokrat potrebno zamenjati tudi razsmernike - odstopati od letnega netiranja nima smisla, če nisi brutaliziran glede eksporta.
V večini primerov NI potrebno menjati razsmernika.
Rabiš samo baterijo in GridTie razsmernik, pri NetMeteringu je zadosti 1f izvedba, in ga koristiš kot powershawing. Sam ni računice - vsaj še ne sedaj. (razen, če maš občasne konice 12kW in bi to rad spravil na 5kW)
Pri mesećnem je pa drugače. Ti pa že v štartu majo ustrezen razsmernik in baterijo.
Kaj točno so te obvestili? (Po dejanskih vrednostih bi jaz razumel kot s 15-min meritvami, ampak potem se zanikaš z izjavo "brez 15 minutnega obračuna".)
Tole sem dobil od njih odgovor:
Kot imate razvidno iz priložene slike Dogovorjenih obračunskih moči ste za leto 2025 označeni kot nov uporabnik. Za nove uporabnike se bo omrežninski del obračunal po dejanskih vrednostih oziroma enako kot uporabniki brez 15-minutnih meritev (obračunska moč v odstotku glede na priključno moč odjema).
Rabiš samo baterijo in GridTie razsmernik, pri NetMeteringu je zadosti 1f izvedba, in ga koristiš kot powershawing. Sam ni računice - vsaj še ne sedaj. (razen, če maš občasne konice 12kW in bi to rad spravil na 5kW)
Super, če res, kako pa izgleda vse skupaj? Od nakupa, dovoljenja priklopa, vezave, 'kolcnjenja'?
12kW konice še ni bilo, mogoče največ ene 10,5kW, bi moral it gledat za nazaj vsa leta.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
Ok, to je sicer malo hecno napisano, ampak to pomeni:
1. v primeru, da imajo 15-minutne meritve, boš dobival račun po dejansko doseženi moči v vsakem mesecu posebej po blokih,
2. v primeru, da nimajo 15-minutnih meritev, boš dobival račun za pavšal (določen odstotek priključne moči) in VT/MT/ET po kWh.
Meni osebno bi bilo boljše, da bi vsi plačevali po doseženi moči v preteklem mesecu, bi potem človek vsaj imel spodbudo prilagodit obnašanje.
borutz ::
obstaja ze kaksna stran, community kjer se stare baterije iz EV-jev prodajajo?
kaksna 30-40 Kw baterija bi bila super za hiso :)
kaksna 30-40 Kw baterija bi bila super za hiso :)
Gambino ::
Ok, to je sicer malo hecno napisano, ampak to pomeni:
1. v primeru, da imajo 15-minutne meritve, boš dobival račun po dejansko doseženi moči v vsakem mesecu posebej po blokih,
2. v primeru, da nimajo 15-minutnih meritev, boš dobival račun za pavšal (določen odstotek priključne moči) in VT/MT/ET po kWh.
Meni osebno bi bilo boljše, da bi vsi plačevali po doseženi moči v preteklem mesecu, bi potem človek vsaj imel spodbudo prilagodit obnašanje.
Ne ker oni potem nimajo skupne predvidene moči in potem niso naredili NIČ!
Super, če res, kako pa izgleda vse skupaj? Od nakupa, dovoljenja priklopa, vezave, 'kolcnjenja'?
12kW konice še ni bilo, mogoče največ ene 10,5kW, bi moral it gledat za nazaj vsa leta.
Sam še nimam ničesar, razen SE. So pa mi omenili neko izvedbo od Tesle, ali pa od SolarEdga - pa mi je blo predrago (~8k€)
Boš moral sam malo povprašat (pridobit ponudbo) od izvajalcev. Glej samo da boš mel Ongrid - GridTie izvedbo, s tem ne boš posegal v obstoječo dovoljenje. Pa vedi, da nisi omejen na proizvajalca razsmernika.
Boš pa moral še malo počakat, da se trenutna norija okoli montaž SE (po starem) umiri. Moj monter mi je rekel, naj ga pokličem po marcu - so še vedno na strehah.
Bom mal pobrskal, če še mam kaj kje od maja letos. Glede na trend padanja cen, subvencij, nevem kak ROI je trenutno. Sam ne štartam, če ni pod 4leta.
Mal za štos pridobi ponudbo od N-Gen (kar lepo tržijo) in še od katerega drugega. Vzam si čas.
To NE drzi, ker predvideno uporabo se pridobiva iz statistike in NE iz dogovorjene moci. NIC nima dogovorjena moc z predvideno porabo. Distributer iz statistike gleda kako moc rabi zdrzat (no v praksi itak cakajo da transformator ven vrze veckrat predno kaj naredijo), elektro trgovec pa je dolzan javljati vnaprej koliko energije se bo porabilo, oboji to delajo iz statistike.Meni osebno bi bilo boljše, da bi vsi plačevali po doseženi moči v preteklem mesecu, bi potem človek vsaj imel spodbudo prilagodit obnašanje.
Nova dogovorjena moc ima veze zgolj za namen obracuna.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Ja, saj mislim da je Gambino na to ciljal.
Pač Agenciji je lažje pogledat koliko je skupaj dogovorjene moči za celo sezono kot pa da bi gledala za vsak mesec posebej dosežene moči in potem iz tega računala skupno vsoto dogovorjene moči, da bi jo potem uporabila za nastavljanje postavk.
Škoda, ker bi bilo bolj vzgojno, da lahko že naslednji mesec vidiš učinek truda.
(Nima pa to veze kaj dosti s fizično zmogljivostjo lokalnega omrežja.)
Pač Agenciji je lažje pogledat koliko je skupaj dogovorjene moči za celo sezono kot pa da bi gledala za vsak mesec posebej dosežene moči in potem iz tega računala skupno vsoto dogovorjene moči, da bi jo potem uporabila za nastavljanje postavk.
Škoda, ker bi bilo bolj vzgojno, da lahko že naslednji mesec vidiš učinek truda.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
telexdell ::
Kak nimajo skupne predvidene moči? Isto kot so določili dogovorjeno moč pred dvema letoma lahko ocenijo, kakšna dosežena moč bo v posameznem mesecu. Če so lahko vsa ta desetletja , ko se je računalo še na roke ali kvečjemu s kakpnim Abakom funkcionirali na ta način (pri podjetjih) zakaj sedaj v dobi superračunalnikov tega ne zmorejo več. Od neukih odjemalcev pa pričakujejo, da bodo napovedali svojo moč za 50 dni v naprej?
Ja, saj mislim da je Gambino na to ciljal.
Povsem predvidljiv sistem so imeli do sedaj, kjer si lahko skoraj 100% napovedal prihodke iz naslova moči za gospodinjstva in male poslovne odjemalce. Po novem sistemu pa ne vedo, kako bo kdo spremenil dogovorjeno moč, kako bo s kaznimi za prekoračitve, kako... Res jaka izboljšava predvidljivosti.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
link_up ::
pa kaksen netmetering no? ocitno imate vsi SE za druge in ne zase...
Puf, vrze ven in ti si brez stroma, ker lahko nekega pajaca na enmu kandelabru strese. Koga briga, kaj pa lazi tja!
Ampak bodo prisli pote...
Zatorej je edino smiselno montirati baterijo.
Puf, vrze ven in ti si brez stroma, ker lahko nekega pajaca na enmu kandelabru strese. Koga briga, kaj pa lazi tja!
In and Out
pa kaksen netmetering no? ocitno imate vsi SE za druge in ne zase...
Pol pa človek pomisli, da je bolj varno zlesti na kandelaber ponoči, ko SE ne proizvajajo elektrike in pol je
Puf, vrze ven in ti IMAŠ stroma, ker lahko nekega pajaca na enmu kandelabru strese. Koga briga, kaj pa lazi tja!
Le kakšna je razlika če te strese zaradi SE ali baterije?
Pa kaj ni jasno, tudi z baterijo povezan inverter ne bo posiljal napetosti v omrezje ce omrezje pade, ampak jo bo samo v hisi ce imas tako zvezano, ce pa nimas pa bos kljub bateriji brez stroma ;)
kow ::
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=AKT...
(4) Minimalna dogovorjena obračunska moč za časovni blok 1 uporabnika sistema se določi:
za trifazne priključke s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kW, kot 27 % priključne moči iz soglasja za priključitev, vendar ne manj kot 3,5 kW za uporabnike sistema s priključno močjo do vključno 17 kW;
(4) Minimalna dogovorjena obračunska moč za časovni blok 1 uporabnika sistema se določi:
za trifazne priključke s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kW, kot 27 % priključne moči iz soglasja za priključitev, vendar ne manj kot 3,5 kW za uporabnike sistema s priključno močjo do vključno 17 kW;
foofighter je izjavil:
Mogoče kdo ve koliko je razlike v stroških, če bi menjal varovalke iz 3x25 na 3x20 ?
3x25A ima minimalno dogovorjeno 4,6kW, 3x20A ima 3,8kW, razlike je 0,8kW.
Dogovorjena v 1. bloku je 3,61 eur/kW, v 2. je 0,88 eur/kW.
0,8kW * 3,61eur/kW * 4 meseci = 11,55 eur
0,8kW * 0,88eur/kW * 12 mesecev = 8,45 eur
Okrog 20 eur letno prišparaš - POD POGOJEM da dosegaš minimalno dogovorjeno moč v bloku 1 in 2.
Potem moraš vračunat še menjavo varovalk, da vidiš če se ti sploh splača ...
nejc_nejc ::
foofighter je izjavil:
Mogoče kdo ve koliko je razlike v stroških, če bi menjal varovalke iz 3x25 na 3x20 ?
ne si zniževat "kapacitete" zaradi cca 1.5€/mesec
Utk ::
https://nova24tv.si/kam-je-izginila-omr...
Tabela je sicer neuporabna, ampak bo se že našla prava verzija. Je pa vseeno jasno, da je ta, in prejšna, omrežnina čisti nateg.
Tabela je sicer neuporabna, ampak bo se že našla prava verzija. Je pa vseeno jasno, da je ta, in prejšna, omrežnina čisti nateg.
Še dobro, da je SDS pred dvemi leti spodbudil omrežninarje, da so ogromno vložili v omrežje.
Pod kuštravim je pa zastalo.
Politik, vključno s to, odpre gobec zato, da se zlaže.
Kar je resničnega, če je sploh kaj, je pa komentiranje politične konkurence.
Pod kuštravim je pa zastalo.
Politik, vključno s to, odpre gobec zato, da se zlaže.
Kar je resničnega, če je sploh kaj, je pa komentiranje politične konkurence.
Utk ::
Če niso vlagali takrat ko so imeli denar, je čisto vseeno če niso niti takrat ko so jim ga vzeli.
llc ::
A minimalna dogovorjena moč je moč pod katero ne moreš spremeniti niti če bi to sedaj hotel storiti (z vsemi posledicami predčasne spremembe), ali je to samo tista vrednost, ki so ti jo privzeto pripisali, če si rabil manj. Torej ali lahko obdržim 3x25A varovalke in spremenim minimalno dogovorjeno moč na (recimo) 3,5kW ali ne?
A minimalna dogovorjena moč je moč pod katero ne moreš spremeniti niti če bi to sedaj hotel storiti (z vsemi posledicami predčasne spremembe), ali je to samo tista vrednost, ki so ti jo privzeto pripisali, če si rabil manj. Torej ali lahko obdržim 3x25A varovalke in spremenim minimalno dogovorjeno moč na (recimo) 3,5kW ali ne?
NE. 3x25A je min 4.6kW.
3x20A je min 3.8kW
3x16A je min 3.6kW.
Edina dobra sprememba je, možmost spreminjanja dogovorjene moči. So popravili iz 8. na 15. za naslednji mesec. Tak, da če greš kateri mesec slučajno preko (ali pa ugotoviš da maš bistveno manj), lahko to vidiš na računu in ukrepaš.
Morjo samo še znižat ceno za 1.blok in dvignit za 3. blok. In znižat ceno penalov vsaj za faktor 10-50x.
Pa bojo vsi zadovoljni.
...
Edina dobra sprememba je, možmost spreminjanja dogovorjene moči. So popravili iz 8. na 15. za naslednji mesec. Tak, da če greš kateri mesec slučajno preko (ali pa ugotoviš da maš bistveno manj), lahko to vidiš na računu in ukrepaš...
Teden dni več časa za napoved bodoče moči je čisti nateg. Pač delajo neke spremembe, da bi malce omilili upravičen gnev ljudi in hkrati ne spremenili nič. Pretekla porabo ti koristi za napovedovanje bodoče porabe enako kot pretekle številke pri LOTO. Lahko izračunaš neko verjetnost, garancije pa ni nobene. Če pa še veš, da lahko podatke na Moj Elektro vidiš za dan nazaj je pa ta spremeba čisti bullshit.
Če se lahko sklepajo milijonski posli z nakupom energije na dnevnih borzah, zakaj za ta drobiž katerega prinese posameznik ne bi omogočili, da bi napovedal moč za npr. dan v naprej. Četudi bi se komu ljubilo zajebavat in bi jo spreminjal vsak dan.
Magic1 ::
...
Edina dobra sprememba je, možmost spreminjanja dogovorjene moči. So popravili iz 8. na 15. za naslednji mesec. Tak, da če greš kateri mesec slučajno preko (ali pa ugotoviš da maš bistveno manj), lahko to vidiš na računu in ukrepaš...
Teden dni več časa za napoved bodoče moči je čisti nateg. Pač delajo neke spremembe, da bi malce omilili upravičen gnev ljudi in hkrati ne spremenili nič. Pretekla porabo ti koristi za napovedovanje bodoče porabe enako kot pretekle številke pri LOTO. Lahko izračunaš neko verjetnost, garancije pa ni nobene. Če pa še veš, da lahko podatke na Moj Elektro vidiš za dan nazaj je pa ta spremeba čisti bullshit.
Če se lahko sklepajo milijonski posli z nakupom energije na dnevnih borzah, zakaj za ta drobiž katerega prinese posameznik ne bi omogočili, da bi napovedal moč za npr. dan v naprej. Četudi bi se komu ljubilo zajebavat in bi jo spreminjal vsak dan.
Seveda se spremeni. Takoj ko bodo usekale kazni, bo folk na potenco bolj smoteren s elektriko. Že zdaj dosti ljudi prej pomisli, kaj bo priklopil. Da ne govorimo o tistih s TČji, ki imajo zraven še kup grelcev, da ja niso 2% časa brez dotoka toplote?!? Ali pa tisti primeri s sončincami na strahah, ko pridejo domov in prižgejo vse na puno 20kW in so se smejali starim 20EUR položnicam. Sej bo lahko še naprej, sam baterijo si bo moral kupit. Zeleni prehod ne pomeni, da bo elektrika samoumevna. Sej ste videl graf porabe v Sloveniji. Imaš dve špici v dnevu in ena jo okoli 18h. Ali takrat podjetja zalafajo stroje? Pa šele prihajamo na vse elektrika v vsakem gospodinjstvu! Ne moremo vsi po službi vse na polno priklopit!
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Magic1
Predvidevam, da nimaš ne TČ in ne SE.
Ti pošljem graf porabe TČ - se gible med 0 - 900 in max 1500W - dnevna poraba do 20kWh - mesćna (nov,) 520kwh, pa ne z omrežja - SE dala 720kWh. Mam verjetno mesečno porabo manjšo kot ti - kdo potem bolj obremenjuje omrežje. Aja konice mam med 3 in 5kW.
Za vse, ki še nimajo SE. V MojElektro se je pojavilo polje - Preveri možnost zelenega vira - se pravi razpoložljivost omrežja za novo SE.
Predvidevam, da nimaš ne TČ in ne SE.
Ti pošljem graf porabe TČ - se gible med 0 - 900 in max 1500W - dnevna poraba do 20kWh - mesćna (nov,) 520kwh, pa ne z omrežja - SE dala 720kWh. Mam verjetno mesečno porabo manjšo kot ti - kdo potem bolj obremenjuje omrežje. Aja konice mam med 3 in 5kW.
Za vse, ki še nimajo SE. V MojElektro se je pojavilo polje - Preveri možnost zelenega vira - se pravi razpoložljivost omrežja za novo SE.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Magic1 ::
Jao, imam oboje. Sam poslušam cviljenje tukaj gor enih, ki imajo TČ in zraven nujno potrebujejo 3 grelce?, potem je pa jok s novim načinom obračunavanja. Jaz imam konice med 3 in 4.2kW. Pač eni se prilagajamo, drugi bodo pač več plačali. Tisti, ki ne obremenjujemo omrežja pač plačamo zdaj manj.
Magic
delavec44 ::
Ne bi še internet začeli tako zaračunavati? Lahko bi tisti, ki nimajo špic in ne obremenjujejo omrežja, plačevali manj.
NuMaN ::
A potemtakem bi moral sredi noči šahirati ali kako?
Če se to zgodi, bom začel zbirati somišljenike za gverilo.
Za zdaj me ti civilizacijski bombončki držijo krotkega ...
Če se to zgodi, bom začel zbirati somišljenike za gverilo.
Za zdaj me ti civilizacijski bombončki držijo krotkega ...