Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
hruske ::
Ravnokar dobil račun od gen-i: še vedno kot oktobra je tudi novembra omrežnina obračunana po starem: za VT in MT. Ne duha ne sluha o časovnih blokih. V čem je fora?
Obračunavajo ti brez 15-minutnih meritev iz nekega razloga - star števec, ni povezave, trafo nima podpore za nove števce, ipd. Če je tarifa za dogovorjeno moč 2,29 eur/kW potem je to to.
Sicer sem pri sebi ugotovil, ker kuham na plin in sem priključen na toplarno in pri 35 A enofazni glavni varovalki, da sem na nekoliko boljšem, oz. da bi tudi prej imel lahko glavno varovalko eno stopnjo nižje vrednosti.V novembru nisem imel nobene prekoračitve moči, v decembru pa do sedaj tri, eno v 1. bloku in dve v 2. bloku, kar pa ne predstavlja omembe vreden strošek.
Enako kot ti imam 1x 35A. Topla voda in ogrevanje na toplarno, kuham na indukcijo, dogovorjena moč je minimalna v vseh blokih, 2,5kW.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
kow ::
Kaj tocno pa energetski sistem dela na ponudbeni strani (vecja proizvodnja pozimi)? Ce prav razumem, nic. Vem, pretiravam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
socialec ::
joez7 ::
Takole zgleda moj graf porabe https://ibb.co/rxbrkTm dogovorjena moč pa 5-5-6-6-6.
Porabo pa mam v zimskih mesecih ~ -600kWh ob SE +700kWh = skupna ~ 1.3MWh.
Ni treba vse na glavo obrnit, samo malo tuhtanja, kaj je nujno, in kaj lahko zamakneš. Se z tem igram že vsaj pol leta. Ni neka raketna znanost. V njegovem primeru, vsaj hipotetično, če gre iz 11 na 5, je prišparal v zimskih mesecih 33EUR mesečno.
Koliko bi imel, če nebi imel tega svojega sistema izklapljanja porabnikov? Jaz nisem še nič ukrepal, pa je bilo prejšnji mesec 6,4 kW. Računam da če bo pošteno pritisnil mraz, pridem tam do 9 kW brez da ukrepam, če bi se šel avtomatiko bi morda prihranil 3-4 kW (TČ), več težko, to pomeni 17-22€ na mesec, 70-90 € na leto.
Ko sem se malo igral, v nedeljo ob soncu (SE) brez problema dosegam konice med 7 in 9kW (15min) in pik 11kW.
TČ ne izklaplam (max 1.5kW), ravno tako ne izklapljam pečice in indukcije.
HA pa mi izkljaplja (prerazporeja) pomivalec, pralni stroj 1 in 2, grelec v STV, grelca v zalogovniku (skupno nekje 5-7kw). Z nastavitvami TČ sem se kar nekaj časa ubadal - da sem dosegel nek optimum - brez prevelikih skokov porabe.
Vglavnem, nekaj na silo ne gre, na dolgi rok pa najdeš kompromise in optimume.
Glede na varovalke 3x20A itak ne morem iti nižje kot 3.8kW.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
hruske ::
Kaj tocno pa energetski sistem dela na ponudbeni strani (vecja proizvodnja pozimi)? Ce prav razumem, nic.
Odvisno v kakšni vlogi sprašuješ. Če sprašuješ kot hobi energetik, potem je vprašanje na mestu.
Če pa sprašuješ kot gospodinjski odjemalec, pa je tvoja primarna skrb biti dobri gospodar za lastno gospodinjstvo. Najprej je na mestu, da se ob nakupu novih naprav vprašaš tudi o energetski učinkovitosti. Glede omrežnine je tvoje vprašanje kako optimizirat porabo, da ne bo hkrati prižganih toliko močnih porabnikov, da ne bi slučajno presegel minimalno dogovorjene moči za blok 1, če se to da. Za ostale bloke pa je škoda časa z optimizacijo. Glede cene energije je treba pogledat a je katera izmed drugih ponudb dobaviteljev boljša. Tu te nekoliko tepe vlada, ker ti je regulirala ceno in dobavitelji, ker imajo tako kilavo in togo ponudbo. Očitno smo premalo zahtevni kupci. Lahko bi šel tudi na katero izmed dinamičnih tarif. Vprašanje so potem še strešna ali balkonska elektrarna, baterija ali skupnostna samooskrba. Do skupnostne samooskrbe je tudi preseneto težko priti.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Utk ::
Če bi bil to dolgoročni plan, da so 4 bloki drobiž, potem ne bi imeli 5 blokov.
Bomo pa videli marca al kdaj že, ko bo nehala veljat subvencionirana cena elektrike. Pa potem naslednjo zimo.
Bomo pa videli marca al kdaj že, ko bo nehala veljat subvencionirana cena elektrike. Pa potem naslednjo zimo.
feryz ::
Bodo podaljšali. Ker subvencionirana sploh ni subvencionirana, ampak poštena. Se pravi proizvodna plus 50 procentov. Čez prst.
Še posebej od marca dalje.
Še posebej od marca dalje.
Kaj tocno pa energetski sistem dela na ponudbeni strani (vecja proizvodnja pozimi)? Ce prav razumem, nic.
Odvisno v kakšni vlogi sprašuješ. Če sprašuješ kot hobi energetik, potem je vprašanje na mestu.
Če pa sprašuješ kot gospodinjski odjemalec, pa je tvoja primarna skrb biti dobri gospodar za lastno gospodinjstvo. Najprej je na mestu, da se ob nakupu novih naprav vprašaš tudi o energetski učinkovitosti. Glede omrežnine je tvoje vprašanje kako optimizirat porabo, da ne bo hkrati prižganih toliko močnih porabnikov, da ne bi slučajno presegel minimalno dogovorjene moči za blok 1, če se to da. Za ostale bloke pa je škoda časa z optimizacijo. Glede cene energije je treba pogledat a je katera izmed drugih ponudb dobaviteljev boljša. Tu te nekoliko tepe vlada, ker ti je regulirala ceno in dobavitelji, ker imajo tako kilavo in togo ponudbo. Očitno smo premalo zahtevni kupci. Lahko bi šel tudi na katero izmed dinamičnih tarif. Vprašanje so potem še strešna ali balkonska elektrarna, baterija ali skupnostna samooskrba. Do skupnostne samooskrbe je tudi preseneto težko priti.
Moja vloga je potrosnik, ki hoce za enako ceno dobiti cim vec/boljsi storitev/produkt. Kaksni so kratkorocni plani za povecanje proizvodnje - recimo v naslednjih 5 letih. Ker zdi se, da nihce nima ideje kako povecati proizvodnjo. Ali se motim? Seveda lahko zadeve optimiziras (manjse izgube, boljse povezave itd.), ampak ko potegnes crto, potrebujemo nove generatorje.
Zgodovina sprememb…
Interes je zmanjšati proizvodnje kapacitete - zaprtje TEŠa. Tu se potem odpre uvoz in trženje (luplenje).
Ta trenutek, je el. najcenjša opcija za ogrevanje (če zanemarimo domača drva) - če maš pa še TČ si zmagal.
Je namen trenutne energetske politike v tem? večji porabi el. energije - saj novi sistem nagrajuje večjo porabo el. energije.
Ta trenutek, je el. najcenjša opcija za ogrevanje (če zanemarimo domača drva) - če maš pa še TČ si zmagal.
Je namen trenutne energetske politike v tem? večji porabi el. energije - saj novi sistem nagrajuje večjo porabo el. energije.
klemenSLO ::
Zanimiva je bila informacija iz linka nekaj postov nazaj iz intervijuja na Valu202 : https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/merv...
Mervar:
Med njimi je komentiral pogosto slišane informacije o podvojitvi ali celo potrojitvi porabe električne energije v prihodnosti. "Poglejmo Slovenijo, v predkoronskem letu 2019 in v letu 2024 je poraba padla za 16 odstotkov." Razloga sta dva: v režimu neto meritev niso upoštevane sončne elektrarne, saj je zaradi zasebnih sončnih elektrarn manj porabe iz omrežja. Drugi razlog pa je Talum, ki je še pred nekaj leti porabil več kot 10 odstotkov vse porabljene elektrike v državi, danes porabi le še en odstotek. "Velikega skoka porabe za zdaj ni bilo. Tudi če pogledamo strukturo industrije, bo ta šla v smeri manj elektroenergetsko intenzivne, zato tu ne predvidevam povečanj."
Mervar:
Med njimi je komentiral pogosto slišane informacije o podvojitvi ali celo potrojitvi porabe električne energije v prihodnosti. "Poglejmo Slovenijo, v predkoronskem letu 2019 in v letu 2024 je poraba padla za 16 odstotkov." Razloga sta dva: v režimu neto meritev niso upoštevane sončne elektrarne, saj je zaradi zasebnih sončnih elektrarn manj porabe iz omrežja. Drugi razlog pa je Talum, ki je še pred nekaj leti porabil več kot 10 odstotkov vse porabljene elektrike v državi, danes porabi le še en odstotek. "Velikega skoka porabe za zdaj ni bilo. Tudi če pogledamo strukturo industrije, bo ta šla v smeri manj elektroenergetsko intenzivne, zato tu ne predvidevam povečanj."
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
Razliko lahko vedno izvozimo, ker Italija... Bi pa pricakoval, da tudi pri njih poraba pada, vsaj glede na trende industrializacije in rasti prebivalstva. Vprasanje je seveda koliko elektrarn so zaprli oni.
Zgodovina sprememb…
klemenSLO ::
Imam števec ki odčitava 15 min intervale.Za leto 2024 (še)NImam podane dogovorjene moči. Za l.2025 pa je 8,1 / 9,2 / 10,2 / 10,2 / 10,3 .. Na računu danes za 11 mesec pa so vzeli MANJ: 5,6/8,1/8,6/8,6 . Sicer ne vem kaj je bila osnova za to, je pa ok :) ker to pomeni da je račun 30€ . RAčun za jan2025 pa pričakujem da bo 40€
Sem pa gledal prejšnji mesec na mojelektro in vidim da je najvišji vrh B1 5,7 ..tak da lahko da so kar to vzeli
https://ibb.co/DkrdZ7T
Sem pa gledal prejšnji mesec na mojelektro in vidim da je najvišji vrh B1 5,7 ..tak da lahko da so kar to vzeli
https://ibb.co/DkrdZ7T
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
jWill55 ::
Me prosim razsvetljiš. Po Sodo pravilnikih iščem, na kakšen način ti zaračunajo špico po zadnjem mescu.
14 - 2:
(2) Če se uporabniku sistema iz prejšnjega odstavka najkasneje do konca oktobra tekočega koledarskega leta omogoči evidentiranje 15-minutne porabe, elektrooperater za namene obračunavanja omrežnine za moč do izteka tekočega koledarskega leta in za novo koledarsko leto kot dogovorjeno moč upošteva doseženo moč posameznega časovnega bloka ob upoštevanju pogoja iz desetega odstavka 12. člena tega akta.
Glej še 12 člen, novi uporabnik.
Hvala, mi še vedno ni jasno na kak način so ga uvrstili v novega uporabnika - so mu menjali števec, ali je spreminjal plačnika.
Po grafu sodeč je mel kar nekaj konic preko 10kw. Bo mel kar nekaj dela z glajenjem konic, potem pa spremembo dogovorjene moči. Tako, da bo pritožba uspešna le v primeru, da dokaže, da ni nov uporabnik.
Jeba pač, zgleda, da za nekatere nebo prehodne obdobja - ampak na trdo.
Ne vem niti, zakaj bi bil nov uporabnik, pri Energiji Plus sem od postavitve SE, tj januar 2023.
GizmoX ::
November 2022 + December 2022 + Januar 2023 + Februar 2023 = osnova za Januar-December 2024
November 2023 + December 2023 + Januar 2024 + Februar 2024 = osnova za Januar-December 2025
November 2023 + December 2023 + Januar 2024 + Februar 2024 = osnova za Januar-December 2025
udirač => uni. dipl. inž. rač.
urosbe ::
Imam števec ki odčitava 15 min intervale.Za leto 2024 (še)NImam podane dogovorjene moči. Za l.2025 pa je 8,1 / 9,2 / 10,2 / 10,2 / 10,3 .. Na računu danes za 11 mesec pa so vzeli MANJ: 5,6/8,1/8,6/8,6 . Sicer ne vem kaj je bila osnova za to, je pa ok :) ker to pomeni da je račun 30€ . RAčun za jan2025 pa pričakujem da bo 40€
Za oktober, november in december ti bodo zaračunali takšno moč kot boš imel najvišji vrh (špico) v posameznem časovnem obdobju za tekoči mesec. Očitno v novembru v 1. časovnem bloku v gospodinjstvu niste šli čez 5,6kW, v 2. časovnem bloku pa je bil vaš max 8,1kW,...
RAčun za jan2025 pa pričakujem da bo 40€
Za 8,1/9,2/10,2/10,2/10,3 bo slabih 50€.
nejc_nejc ::
Btw, a ni vlada najvišji organ v demokratični državi? (če to sploh še smo)
Kako ne more vlada vposegati v to mi ni jasno.
Čisto z vidika teorije, če nam oni nabijejo ceno 10x, mi (vlada) ne moremo nič po pravni poti? Kaj potem agencijo za energijo sploh lahko ustavi, da ne navija cen v nedogled? Meni tole deluje malce "izmišljeno", da ne morejo ničesar. Pač vsi si želijo večji pritok denarja, zato pa ni v interesu posegati v agencijo in rajši roke v zrak..
Ne. Delitev oblasti imamo.
Državni zbor je z zakonom podelil pristojnost - pravico in dolžnost - urejanja omrežnine na Agencijo. Vlada nima pristojnosti. Državni zbor lahko spremeni zakone, če bi želel.
Ne rabijo večjega pritoka denarja, omrežnina se pobira stroškovno. V vsakem primeru bojo zbrali okrog 370 milijonov, 100 za prenosno omrežje in 270 milijonov za distribucijsko.
Vse lepo in teoretično.
V praksi je pa izrojeno in je DZ samo glasovalna mašina. Trenutna vlada, preko DZ, bi z lahkoto posegla vmes.
Zakaj ne, itd sploh ne bom razmišljal.
Mene samo zanima, kako lahko neke "študirane" glave spišejo tak zakon, da bo penzionerka_penzioner morala predvidevati porabe po sistemu borze, BOLANO, in si povprečni državljan ne zna izračunati kaj pomenijo prekoračitve.....
In to govorimo za en hurčev gospodinjski elektro priključek. Ne me hebat.
DamijanD ::
Danes zjutraj sem opazil, da nam je izpadla ena faza (ob 00:05) - ker to ni ravno običajno, sem logično najprej pomislil na varovalke, nato glavne varovalke... Elektro ni nič vedel o kakšnem izpadu ali vzdrževalnih delih. Tako, da me je skrbelo katera naprava je naredila tak kratek stik, da ni vrglo ven "lokalnih" varovalk ampak je šla ena glavna varovalka.
Na koncu je fotr slučajno uspel ujeti štromarja na ulici in je izvedel, da je bil izpad faze na "celi ulici". Mene, ki sem jih klical in prijavil napaka, ni nihče nič obvestil kaj in kako.
Zakaj to pišem v tej temi, ker je tale izpad pomenil, da je po tem, ko je bila težava odpravljena in ko smo TČ zagnali nazaj (ob 5ih sem jo izključil in samo upal, da ni ona sama kriva za izpad), je malo bolj vlekla kot ponavadi, da nadoknadi izostanek (rumeno je čas, ko kompresor ni mogel delati, TČ pa je gonila samo obtočne črpalke):
Skupna poraba je bila posledično zelo visoka:
Torej tukaj te lahko nekaj zunanjega povsem zafrkne in ti posledično nabije špice, kljub temu, da sam načeloma "paziš" in potem lahko za tak problem v najslabšem primeru plačuješ še celo leto...
Na koncu je fotr slučajno uspel ujeti štromarja na ulici in je izvedel, da je bil izpad faze na "celi ulici". Mene, ki sem jih klical in prijavil napaka, ni nihče nič obvestil kaj in kako.
Zakaj to pišem v tej temi, ker je tale izpad pomenil, da je po tem, ko je bila težava odpravljena in ko smo TČ zagnali nazaj (ob 5ih sem jo izključil in samo upal, da ni ona sama kriva za izpad), je malo bolj vlekla kot ponavadi, da nadoknadi izostanek (rumeno je čas, ko kompresor ni mogel delati, TČ pa je gonila samo obtočne črpalke):
Skupna poraba je bila posledično zelo visoka:
Torej tukaj te lahko nekaj zunanjega povsem zafrkne in ti posledično nabije špice, kljub temu, da sam načeloma "paziš" in potem lahko za tak problem v najslabšem primeru plačuješ še celo leto...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DamijanD ()
misek ::
Torej tukaj te lahko nekaj zunanjega povsem zafrkne in ti posledično nabije špiceSam tudi v tem vidim problem. Izpad elektrike (kar se pri meni zgodi redno ob večjem vetru/snegu), za kar je kriv izključno dobavitelj, in ker moraš nato nadoknaditi porabo, si kaznovan. Kot sem enkrat napisal je cel ta sistem čisto enostranski in porabnik ne more skoraj nič.
BlackHole ::
To je res bolano in nedopustno. Nič ne porabiš in plačaš 27 eur neke kur*eve omrežnine! Keri nešolan bedak si je to zamislil.
LP Marko
Izpad elektrike (kar se pri meni zgodi redno ob večjem vetru/snegu), za kar je kriv izključno dobavitelj, in ker moraš nato nadoknaditi porabo, si kaznovan. Kot sem enkrat napisal je cel ta sistem čisto enostranski in porabnik ne more skoraj nič.
O, ko bo potrebno, se porabnik že zbrihtal, kaj naredit, brez skrbi, ne glede na plesanje in MSM.
To je res bolano in nedopustno. Nič ne porabiš in plačaš 27 eur neke kur*eve omrežnine! Keri nešolan bedak si je to zamislil.
Porabi, sam ma SE netmetering in letni obračun. Mam nekaj istega.
Bizkit45 ::
Ja in to je kr ok? 100% ali 150% povisanje omreznine?
Men se ne zdi kull..nekatere pa vidim da lahko cepijo 2x 3x pa je kr ok..ne razumem vas. Kako vas ne moti ta podrazitev mi ni jasno.
Men se ne zdi kull..nekatere pa vidim da lahko cepijo 2x 3x pa je kr ok..ne razumem vas. Kako vas ne moti ta podrazitev mi ni jasno.
nejc_nejc ::
Treba netmetering plačat. Če ne pa baterije.
Tle ti baterije ne pomagajo kaj prida, kvečjemu greš na minimalno moč glede na varovalke. V mojem primeru 3x20A - bi lahko šel iz 5kW na 3.8kW, pa ni računice - vsaj za sedaj.
Ta trenutek (ob subvenciji za el energijo) je računica rahlo izkrivljena - bomo videli kako bo po ukinitvi subvencij (zamejene cene). Za gospodinjstvo se ni bistveno spremenilo.
Čakam na odzive (položnice) tistih, ki imajo firme - poslovni odjem - kaj se njim dogaja?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
Domnevam, da je bilo sporočilo za rezanje konic in posledično znižanje dogovorjene moči, stvar računice za prihranek. Ironično je vsaj pri nas čb1 res strašno visoko dogovorjen glede dejanske rabe moči do sedaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
N75 ::
Ne pozabite na kapico. Če je v posameznem bloku koren sestevka kvadratov vecji od (prikljucna moc-dogovorjena moc), gre v izracun slednje.
Primer: prikljucna 17kW, dogovorjena 7kW, koren sume kvadratov je pa 20
Penal je: 10x0,9xcenaČB
Kje je to pojasnjeno v kakšnem zakonu/pravilniku ?
msms ::
Za neko povprečno sončno elektrarno bo letni strošek cca 240€, seveda z netmeteringom. Višja sezona 4x40€ nižja sezona 8x10€ to je 240€, kar je 20€ na mesec.
Prej je pa bilo cca 20€ na mesec za neke prispevke. Tako da smo dejansko na istem.
https://www.uro.si/documents/d/guest/ur...
Prej je pa bilo cca 20€ na mesec za neke prispevke. Tako da smo dejansko na istem.
Lowink ::
V temi nisem sodeloval, mal mi pomagajte zavoljo prevajanja, toraj podatke ki jih imam so 15 minut ali 1kwh = 1/2 klsičnih porabnikov (2 porabnika en od njih je manj kot 15min RL poraba) ali osnova + do 4kw na 15minut, na te podatke govorimo o do ~2kw kot nek "nepredvidljiv" porabnik, toraj porabnik ki je krajši od 15 min in 4kw je filler?
delavec44 ::
Tle ti baterije ne pomagajo kaj prida, kvečjemu greš na minimalno moč glede na varovalke. V mojem primeru 3x20A - bi lahko šel iz 5kW na 3.8kW, pa ni računice - vsaj za sedaj.
Ta trenutek (ob subvenciji za el energijo) je računica rahlo izkrivljena - bomo videli kako bo po ukinitvi subvencij (zamejene cene). Za gospodinjstvo se ni bistveno spremenilo.
Čakam na odzive (položnice) tistih, ki imajo firme - poslovni odjem - kaj se njim dogaja?
Saj potem ne rabiš več 3x20A. Zmanjšaš varovalke in je minimalna dogovorjena moč precej nižja.
Saj potem ne rabiš več 3x20A. Zmanjšaš varovalke in je minimalna dogovorjena moč precej nižja.
Sem ta scenarij - zmajšanje varovalk sem že tud preigraval. Kolkor, razumem pravilnike in soglasje, ki sem ga pridobil za netmetering - pomeni to nov priključek in ven iz netmeteringa. Pred vlogo za SE, sem se že zanimal za 1x35A in dobil odgovor, da omrežje to ne omogoča, lahko dobim samo 1x25A ali 1x20A.
3x16A je tut možna- sam je še vedno potem 11kW oziroma 3.6kW minimalno. Tako, da sem zaklenjen na to kar imam. Če pravilno razumem pogodbo (netmetering) je leta name - in eventualno ob prodaji neprimičnine ugasne.
Za neko povprečno sončno elektrarno bo letni strošek cca 240€, seveda z netmeteringom. Višja sezona 4x40€ nižja sezona 8x10€ to je 240€, kar je 20€ na mesec.
Prej je blo z SE 9€ (3x20A) ali 11€ (3x25A) november, september in prej pa 8 ali 10€ , ti lahko pripopam račun.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
jabe ::
Kje je to pojasnjeno v kakšnem zakonu/pravilniku ?
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=AKT...
člen 12, odstavek 13
Če dosežena moč uporabnika sistema v posameznem časovnem bloku znotraj obračunskega meseca preseže dogovorjeno obračunsko moč iz tega člena, se uporabniku sistema za vsako 15-minutno prekoračitev obračuna omrežnina za presežno moč v skladu s 15. in 16. členom tega akta. Presežna moč je zamejena tako, da je vsota dogovorjene obračunske moči in presežne moči v posameznem časovnem bloku manjša ali enaka priključni moči uporabnika sistema po naslednji enačbi:...
delavec44 ::
Sem ta scenarij - zmajšanje varovalk sem že tud preigraval. Kolkor, razumem pravilnike in soglasje, ki sem ga pridobil za netmetering - pomeni to nov priključek in ven iz netmeteringa. Pred vlogo za SE, sem se že zanimal za 1x35A in dobil odgovor, da omrežje to ne omogoča, lahko dobim samo 1x25A ali 1x20A.
3x16A je tut možna- sam je še vedno potem 11kW oziroma 3.6kW minimalno. Tako, da sem zaklenjen na to kar imam. Če pravilno razumem pogodbo (netmetering) je leta name - in eventualno ob prodaji neprimičnine ugasne.
Prej je blo z SE 9€ (3x20A) ali 11€ (3x25A) november, september in prej pa 8 ali 10€ , ti lahko pripopam račun.
Za stare netmetraše res ne vem kako je, hvala za razlago. Če si pa novi mesečni, pa menda lahko to narediš?
Torej ščasoma, ko se bodo te hiše prodale ali podedovale vsi padejo ven iz letnega netmeteringa?
Jaz sem to vprašal na gen-i, in še nekoga drugega, petrol morda, ne spomnem se, in oboji so rekli, da je netmetering izdan za merilno mesto in da velja dokler se merilno mesto konkretno ne spremeni (višje nižje varovalke, itd), podpisnik gor se pa lahko menja in netmetering ostane. Tudi dobavitelj se lahko menja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
telexdell ::
..
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Jaz sem to vprašal na gen-i, in še nekoga drugega, petrol morda, ne spomnem se, in oboji so rekli, da je netmetering izdan za merilno mesto in da velja dokler se merilno mesto konkretno ne spremeni (višje nižje varovalke, itd), podpisnik gor se pa lahko menja in netmetering ostane. Tudi dobavitelj se lahko menja.
No hvala za tole. Se dediči ne bodo sekirali :)
Neon87 ::
Če povečam varovalke iz 3x20A na 3x25A, naj net-metering ne bi več veljal??
Neon87 ::
Hudobec82 ::
Zmaga tist k je najbolj prilagodljiv. Jst sm zvleku ven električne radiatorje. Če plačujem 2x drazjo omrežnino, jo bom tut porabu. :)
Če povečam varovalke iz 3x20A na 3x25A, naj net-metering ne bi več veljal??
Tole sem tudi jaz vprašal, odgovor: če je že blo kdaj v preteklosti 3x25A in plačan prispevek - naj bi šlo skozi - se pravi ostane (sam je dobra volje od distributerja, da pobrska po arhivih). Kako je z samim soglasjem pa ne vem.
Se je v preteklosti precej dogajalo, da smo šli zaradi obračunske moči iz 10kW na 7kW (3x25 na 3x20), še posebej če si šel iz DII varovalk na GL100 (ob zamenjavi hišne omarice in prestavilu števca ven).