Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
urosbe ::
S kaksno mocjo pa doma ljudje sploh tipicno polnijo? 7kw?
Jaz sem do sedaj polnil s prenosnim 1-fazno polnilcem na 16A (cca 3,7kW), kar mi je povsem zadostovalo, ker je bil tudi praktično prazen avto do naslednjega dne napolnjen. Vse kar sem moral paziti je, da ne grem z močjo preko 20A, da ne skurim ta glavne varovalke. No po novem ga polnim na stacionarni polnilnici moči 11kW (3 faze) izključno ponoči 22h-6h. Zakaj? Ker so časovno bloki 3, 4 in 5 smešno poceni napram prvemu in drugemu, ki veljata čez dan (6-22h). Tako da jaz sem si nastavil na 5/5/13.8/13.8/13.8, s tem da na znesek položnice 95% predstavlja tistih 5kW iz prvega in drugega časovnega bloka. 13,8kW na 3, 4 in 5 časovnem bloku je drobiž. Pod 5kW pa pri našem gospodinjstvu ne bo šlo, razen če si komplet urnik reorganizirali kdaj peremo, kdaj kuhamo itd. kar pa ne bomo.
Tako da tudi po ta novem sistemu je TČ+EV povsem ok, samo polnjenje EV-ja prestaviš na nočni čas.
ZveeZ ::
Meni ni vec nic jasno s to omreznino:)
Se elektro-racun.si zgresi izracun za 19EUR.
Torej, konec oktobra so mi menjali stevec in me sedaj obravnavajo kot novega uporabnika. V kolikor nebi, bi mi racunali vse bloke po 7.1kw.
Sedaj pa na racunu pise postavka: Obračunska moč | datum | st.dni | 7,1 kW | 2,29134EUR | 22,00%ddv | 16,27EUR
Ni razclenjeno po blokih, znesek je identicen kot za mesec oktober (16,27EUR+ddv).
Max špica v bloku 1 je bila malo pod 7kW, v ostalih pa pod 4. Oktobra so bile te špice še nižje.
Razume kdo, po kakšnem kopitu mi obračunavajo obračunsko moč? Ker tudi če bi mi obračunavbali 7.1kW za vsak blok, bi bil znesek seštevka višji.
edit: v mojelektro pise tako:
Distributer | Moč po 15 min meritvah | Veljavno | Nov uporabnik: Da | priklj.moc 17,0 kWh | min 4,6 kWh
Torej, konec oktobra so mi menjali stevec in me sedaj obravnavajo kot novega uporabnika. V kolikor nebi, bi mi racunali vse bloke po 7.1kw.
Sedaj pa na racunu pise postavka: Obračunska moč | datum | st.dni | 7,1 kW | 2,29134EUR | 22,00%ddv | 16,27EUR
Ni razclenjeno po blokih, znesek je identicen kot za mesec oktober (16,27EUR+ddv).
Max špica v bloku 1 je bila malo pod 7kW, v ostalih pa pod 4. Oktobra so bile te špice še nižje.
Razume kdo, po kakšnem kopitu mi obračunavajo obračunsko moč? Ker tudi če bi mi obračunavbali 7.1kW za vsak blok, bi bil znesek seštevka višji.
Distributer | Moč po 15 min meritvah | Veljavno | Nov uporabnik: Da | priklj.moc 17,0 kWh | min 4,6 kWh
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()
socialec ::
Vprašaj tistega, ki ti je zaračunal! Verjetno boš napoten na agen-rs.si ali sodo.si, pa še tam vprašaj, tudi na vlado ne pozabi in MSM medije.
Utk ::
Sem pa za malenkost manj od 1MWh placal cca 55€ manj kakor lani.
Ne pozabi da ti država iz proračuna subvencionira cca 10 centov na 1 kwh, tako da 1MWh bi realno pomenil 100 evrov več na položnici kot si dobil zdaj položnico. Kolk bi bilo potem manj kot lani?
sbawe64 ::
Evo, sem preveril - zgleda so mi obračunali 11.2 kW, ker sem enkrat dosegel to konico v novembru.Zanimivo. Torej se da zaračunati po porabi?
Ampak zakaj bi? Če bi zaračunavali po porabi, bi folk začel šparati in premikati porabnike v bolj varčne bloke. To pa vemo, da ni cilj državnih pijavk.
Po Golobovo torej sedaj kuhaš, pereš samo ob praznikih in vikendih, oz. med 22-6 ?
Vprašaj tistega, ki ti je zaračunal! Verjetno boš napoten na agen-rs.si ali sodo.si, pa še tam vprašaj, tudi na vlado ne pozabi in MSM medije.
Ma ne bom drezal v osje gnezdo. Dokler mi racunajo manj, mi je ok :D
Sem pa za malenkost manj od 1MWh placal cca 55EUR manj kakor lani.
https://slo-tech.com/forum/t819041/p839...
Verjetno to
https://slo-tech.com/forum/t819041/p838...
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
To drzi, da vzamejo 42% (7.1kW) ampak ce jaz zmnozim ceno vseh 4ih blokov s 7.1, dobim visjo vsoto kot je na racunu.
Za mesec oktober imam v mojelektro zapisano 7.1kw v vsakem bloku, za od novembra dalje pa imam oznaceno "nov uporabnik: DA") in so vrednosti blokov prazne. Cena na racunu pa do centa enaka.
Vem, da drzava subvencionira energijo.
Ampak ze ta anomalija z izracunom omreznine pomeni, da bi bil racun nizji.
Komplet omreznina na lanskem racunu: 43,86EUR + ddv za 936kWh
Komplet omreznina na letosnjih racunih: 34,64EUR + ddv za 991kWh | 27.97EUR + ddv za 631kWh
Sem pa do konca oktobra imel obracunsko moc na 10kW.
Za mesec oktober imam v mojelektro zapisano 7.1kw v vsakem bloku, za od novembra dalje pa imam oznaceno "nov uporabnik: DA") in so vrednosti blokov prazne. Cena na racunu pa do centa enaka.
Sem pa za malenkost manj od 1MWh placal cca 55EUR manj kakor lani.
Ne pozabi da ti država iz proračuna subvencionira cca 10 centov na 1 kwh, tako da 1MWh bi realno pomenil 100 evrov več na položnici kot si dobil zdaj položnico. Kolk bi bilo potem manj kot lani?
Komplet omreznina na letosnjih racunih: 34,64EUR + ddv za 991kWh | 27.97EUR + ddv za 631kWh
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()
Samo elektrika, 1 MWh, realno stane cca 160 evrov. Že to je cca 90% celega lanskega računa za 1 MWh.
telexdell ::
To je zaradi tega, ker so prepolovili omrežnino za porabo. Več elektrike kot porabiš manj plačaš, glede na star sistem. Pač- države so polna usta zelenega, pa segrevanja ozračja, pa... z novo omrežnino pa nagrajuje večjo porabo elektrike. Če vemo, da kar ne moremo pokriti s SE, HE in JE pokrijemo s premogom ta nova omrežnina veča CO2 izpusta in segrevanje planeta.
Torej- borijo se proti nečemi, kar na drugi strani nagrajujejo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
hruske ::
Meni ni vec nic jasno s to omreznino:)
Torej, konec oktobra so mi menjali stevec in me sedaj obravnavajo kot novega uporabnika. V kolikor nebi, bi mi racunali vse bloke po 7.1kw (in je ne moreš spreminjat).
Tarifa 2,29 eur/kW daje vedet, da je ta obračun narejen kot da ni 15-minutnih meritev, 7,1kW pa je moč, ki se administrativno določi za 2x25A priključno moč (in je ne moreš spremenit).
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
Excalibrus ::
Tako je, kot je hruske omenil, ti iz nekega razloga niso iz porabe izračunali blokov, ampak so naredili račun brez 15minutnih meritev. https://www.uro.si/prenova-omre%C5%BEni...
Tudi elektro-racun.si podpira samo meritve iz 15minutnih podatkov, zato se številke ne ujemajo.
Tudi elektro-racun.si podpira samo meritve iz 15minutnih podatkov, zato se številke ne ujemajo.
Sedaj mi je jasno. V glavi sem imel, da ce nimas 15min meritev, da ti racunajo vsak blok posebej * 42% odjemne moci.
Dejansko pa imajo loceno postavko za omreznino brez meritev in to mnozijo * 42% OM.
No, upam da tako ostane tudi decembra:)
Imam se eno vprasanje. Ce v naslednjem letu "prepisem" stevec na drugega clana gospodinjstva ali na najemnika ali soseda ali...., se bo smatralo kot novi uporabnik?
Ker ce ja in ce ne bodo za vse uvedli obracuna omreznine po mesecni porabi, bom vsako leto menjal "lastnika" stevca :)
Dejansko pa imajo loceno postavko za omreznino brez meritev in to mnozijo * 42% OM.
No, upam da tako ostane tudi decembra:)
Imam se eno vprasanje. Ce v naslednjem letu "prepisem" stevec na drugega clana gospodinjstva ali na najemnika ali soseda ali...., se bo smatralo kot novi uporabnik?
Ker ce ja in ce ne bodo za vse uvedli obracuna omreznine po mesecni porabi, bom vsako leto menjal "lastnika" stevca :)
V teoriji ja, v praksi bo verjetno hotel distirbuter videt, da se lastnik nepremičnine in lastnik odjemnega mesta ujemata.
miko22 ::
V teoriji ja, v praksi bo verjetno hotel distirbuter videt, da se lastnik nepremičnine in lastnik odjemnega mesta ujemata.
Ima sploh pravno podlago, da bi lahko kaj takega zahteval? Ker veliko podnajemnikov ima stevec napisan nase, lastnik nepremicnine pa je itak landlord.
V najslabsem primeru, se nepremicnina napise 50/50, trenutno je 100/0, ceprav sva jo kupila skupaj:)
Ima sploh pravno podlago, da bi lahko kaj takega zahteval? Ker veliko podnajemnikov ima stevec napisan nase, lastnik nepremicnine pa je itak landlord.
V najslabsem primeru, se nepremicnina napise 50/50, trenutno je 100/0, ceprav sva jo kupila skupaj:)
Ne vem kakšna je pravna podlaga, imajo pa možnost vpisat različnega lastnika odjemnega mesta in plačnika odjemnega mesta. Verjetno se v primeru najemnikov spremeni plačnik ... če je najemodajalec tako vesten, da to sploh sporoči elektru.
tiborrr ::
Pravkar videl račun, imam SE in baterijski hranilnik že kakšne dve leti, brez netmeteringa, do sedaj je bila omrežnina v rangu 11eur, novi račun 63,71 eur. Obračunska moč po blokih je 10.9kW. A je še kdo drug dobil kaj takega, lol?
Don't test the captain's validity or his vulnerability!
jabe ::
Nekdo v hiši ima dogovorjeno moč 4kW, dovolj, da pokriva vse lastne potrebe. Mimo pride obisk z električnim avtom in stanovalec mu nič hudega sluteč dovoli, da polni svoj avto. Polni trifazno s 7kW, napolnil pa bo za 100 zimskih kilometrov, kar ni neka neobičajna količina. Dajmo rečt 21kW, ker je to potem ravno 3h polnjenja in je lažje računat.
7kW je 3kW nad dogovorjeno močjo.
3h je 12 intervalov po 15 minut.
Seznam presežkov je 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3 kW.
Vsakega kvadriraš, dobiš dvanajst devetic v seznamu. Sešteto je to 108. Koren iz 108 je 10,39 kW.
10,39kW krat 0,9 (faktor za 2024) krat 3,61 eur/kW (tarifa moč blok 1) = 33.76 eur.
1. Ni nujno. Ce ima gostitelj prikljucno moc 17kW, tole vzdrzi. Ce pa ima 14kW, bo penal 10x0,9xcenaČB. Ker (penal + dogovorjena) mora biti manjse ali enako kot prikljucna moc. Potemtakem, ce ima gosta enkrat, ga ima lahko tudi vse nadaljne dni v mesecu, pa ne bo nic vec placal ma racun omreznine na moc. Tisti z varovalko 17kW, pa bo placal max penal na ČB 13x0,9xcenaČB
2. Na to pride seveda se 22% DDV
tiborrr ::
Se pravi, če pod črto potegnemo, je to sila transparenten, intuitiven in jasen sistem, kajneda?
Ali se samo meni dozdeva ali takšen sistem ne bi vzdržal pred kakšno višjo inštanco sodišča?
Moja 2 centa: proti tem herojem so ISP-ji poštenjaki prve klase.
Ali se samo meni dozdeva ali takšen sistem ne bi vzdržal pred kakšno višjo inštanco sodišča?
Moja 2 centa: proti tem herojem so ISP-ji poštenjaki prve klase.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!
feryz ::
A je že jasno, kam se bo pritoževalo na njihove, dokazano goljufive, špice? Na podlagi njihovih podatkov, ne izmišljeno mojih.
Moram poslati pritožbo, ne zato, da bom obogatel ali karkoli, ampak iz principa.
Ne bom pozabil napisati, naj si njihove meritve nabijejo na ku... (brez pikic).
Moram poslati pritožbo, ne zato, da bom obogatel ali karkoli, ampak iz principa.
Ne bom pozabil napisati, naj si njihove meritve nabijejo na ku... (brez pikic).
fikus_ ::
Napišeš najemno pogodbo na člana družine in potem ima ta vzrok, da je elektrika pisana nanj.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
J.McLane ::
Takole zgleda moj graf porabe https://ibb.co/rxbrkTm dogovorjena moč pa 5-5-6-6-6.
Porabo pa mam v zimskih mesecih ~ -600kWh ob SE +700kWh = skupna ~ 1.3MWh.
Ni treba vse na glavo obrnit, samo malo tuhtanja, kaj je nujno, in kaj lahko zamakneš. Se z tem igram že vsaj pol leta. Ni neka raketna znanost. V njegovem primeru, vsaj hipotetično, če gre iz 11 na 5, je prišparal v zimskih mesecih 33EUR mesečno.
Koliko bi imel, če nebi imel tega svojega sistema izklapljanja porabnikov? Jaz nisem še nič ukrepal, pa je bilo prejšnji mesec 6,4 kW. Računam da če bo pošteno pritisnil mraz, pridem tam do 9 kW brez da ukrepam, če bi se šel avtomatiko bi morda prihranil 3-4 kW (TČ), več težko, to pomeni 17-22€ na mesec, 70-90 € na leto.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Moja ko se razpali vžge pomivalc, pralni stroj, sušilni stroj, pa še kuhamo kaj zraven. Sicer ne da je to vsak dan, ampak več kot 3x na zimo pa že. In jaz ji naj rečem, če se že spravi v to, ej čaki malo, ne moreš zdaj. Ali naj vgasnem TČ za ta čas.
Pa itak ne prišparaš niti teh 100 evrov, če samo 3x v letu prebiješ, pozabiš, karkoli.
Pa itak ne prišparaš niti teh 100 evrov, če samo 3x v letu prebiješ, pozabiš, karkoli.
Moja ko se razpali vžge pomivalc, pralni stroj, sušilni stroj, pa še kuhamo kaj zraven
Pa to so priporočila PV, ni to nobena razpaljotka!
Ah dobro, ni nujno da je čez vikend :)
Ampak a vidiš ti njega...mi naj čez vikend peremo in kuhamo, on se pa okoli trajba vsak vikend :)
Ampak a vidiš ti njega...mi naj čez vikend peremo in kuhamo, on se pa okoli trajba vsak vikend :)
Bizkit45 ::
Btw, a ni vlada najvišji organ v demokratični državi? (če to sploh še smo)
Kako ne more vlada vposegati v to mi ni jasno.
Čisto z vidika teorije, če nam oni nabijejo ceno 10x, mi (vlada) ne moremo nič po pravni poti? Kaj potem agencijo za energijo sploh lahko ustavi, da ne navija cen v nedogled? Meni tole deluje malce "izmišljeno", da ne morejo ničesar. Pač vsi si želijo večji pritok denarja, zato pa ni v interesu posegati v agencijo in rajši roke v zrak..
Čisto z vidika teorije, če nam oni nabijejo ceno 10x, mi (vlada) ne moremo nič po pravni poti? Kaj potem agencijo za energijo sploh lahko ustavi, da ne navija cen v nedogled? Meni tole deluje malce "izmišljeno", da ne morejo ničesar. Pač vsi si želijo večji pritok denarja, zato pa ni v interesu posegati v agencijo in rajši roke v zrak..
Btw, a ni vlada najvišji organ v demokratični državi? (če to sploh še smo)
Ne. Delitev oblasti imamo.
Državni zbor je z zakonom podelil pristojnost - pravico in dolžnost - urejanja omrežnine na Agencijo. Vlada nima pristojnosti. Državni zbor lahko spremeni zakone, če bi želel.
Ne rabijo večjega pritoka denarja, omrežnina se pobira stroškovno. V vsakem primeru bojo zbrali okrog 370 milijonov, 100 za prenosno omrežje in 270 milijonov za distribucijsko.
Bizkit45 ::
Tnx za pojasnilo - uporabno.
Zakaj potem državni zbor ne reče stop temu in zapišejo nov zakon? Ni interesa, zaupa agenciji da je pošteno?
Zakaj potem državni zbor ne reče stop temu in zapišejo nov zakon? Ni interesa, zaupa agenciji da je pošteno?
J.McLane ::
Moja ko se razpali vžge pomivalc, pralni stroj, sušilni stroj, pa še kuhamo kaj zraven. Sicer ne da je to vsak dan, ampak več kot 3x na zimo pa že. In jaz ji naj rečem, če se že spravi v to, ej čaki malo, ne moreš zdaj. Ali naj vgasnem TČ za ta čas.
Itak da takrat mirno ugasneš TČ, ker če to dela vse naenkrat imaš itak toliko notranjih dobitkov toplote, da se ti nikjer ne bo poznalo... No edino, če zmanjka tople vode, pol pa res lahko kakšno slišiš od "svoje".
Lahko si pa še malo bolj nesramen, ona vklopi vse stroje, prebije moč, s pametno vtičnico ji pa ti izklopiš sušilca, pomivalca... Sam pol se moraš mal neumnega delat, da ne veš kaj se je zgodilo da po 3h urah stroj še vedno ni naredil
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Grimnir3 ::
Imam:
- EV, občasno celo dva
- TČ
- kup bele tehnike in elektronike
Po novem bom plačal 41€ priklučne moči.
Tašča v bloku, kjer nima nič bo plačala 18€ priključne moči. Zgleda je enkrat prižgala steklokeramiko in električni radiator skupej. V prvem bloku in posledično v vseh ostalih ima določeno moč 4kw.
Norišnica.
- EV, občasno celo dva
- TČ
- kup bele tehnike in elektronike
Po novem bom plačal 41€ priklučne moči.
Tašča v bloku, kjer nima nič bo plačala 18€ priključne moči. Zgleda je enkrat prižgala steklokeramiko in električni radiator skupej. V prvem bloku in posledično v vseh ostalih ima določeno moč 4kw.
Norišnica.
Itak da takrat mirno ugasneš TČ, ker če to dela vse naenkrat imaš itak toliko notranjih dobitkov toplote, da se ti nikjer ne bo poznalo.
Ja lahk, ampak to moreš pravočasno zaznat. Če 15 min zamudiš, je vseeno če ne.
kow ::
Tašča v bloku, kjer nima nič bo plačala 18EUR priključne moči. Zgleda je enkrat prižgala steklokeramiko in električni radiator skupej. V prvem bloku in posledično v vseh ostalih ima določeno moč 4kw.
Norišnica.
Ce je to res, si naj pac zmanjsa dogovorjeno moc. Kje tocno je problem oz. zakaj si ne zeli zmanjsati racuna?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Tašča v bloku, kjer nima nič bo plačala 18EUR priključne moči. Zgleda je enkrat prižgala steklokeramiko in električni radiator skupej. V prvem bloku in posledično v vseh ostalih ima določeno moč 4kw.
Norišnica.
Ce je to res, si naj pac zmanjsa dogovorjeno moc. Kje tocno je problem oz. zakaj si ne zeli zmanjsati racuna?
Ker težko dopoveš starejši gospe te zadeve okoli električne moči aparatov in da tega ne sme skupaj prižigat. In tudi če bi ji, bo sigurno kdaj pa kdaj pozabila. Ali pa se ji zdi hladno in priklopi radiatorček, medtem pa pere cunje, kuha kosilo, ...
Sej realno zaradi 14€ dodatno ne bo preč prišla. Je pa rahel absurd ko tako pogledaš.
Jaz pretočim iz omrežja 2000kWh ona pa 200kWh. Plača pa 45% moje priključne moči.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
FoxKnox ::
hojnikb je 9. maj 2023 ob 16:28 izjavil:
last i checked samooskrbnezi placujeo zgolj prikjucno moč, ne pa tudi omreznine.. Ergo se jim bo poloznca spreminjala kvečjemu za kake par evrov..
Last I checked se plačuje omrežnina pp novem od VSE PREJETE ELEKTRIČNE ENERGIJE in ne, kot je veljalo do zdaj , samo od viška odjema.
FoxKnox:: 9. maj 2023, 16:27citiraj
#
hojnikb je 9. maj 2023 ob 16:24 izjavil:
Sj za uporabnike obstoječih SE se nebi smel nič spremenit....
Saj se ne spreminja samooskrbna tarifa EE ampak strošek omrežnine in priključne moči, ki ga plačujejo tudi samooskrbneži
FoxKnox:: 9. maj 2023, 16:23citiraj
#
Glej ga zlomka, če je verjeti metropolotancem, postaja omrežnina in priključna moč variabilni strošek, ki najbolj cilja na neenakomerne ali nestabilne odjemalce aka eliktrificirane samozadostne uporabnike, lastnike SE, TČ in EV. Torej ni dovolj, da viške zastonj oddajajo v omrežje, sedaj jim bodo še dražje obračunavali odjem iz omrežja. Naprimer ob oblačnem zimskem dnevu ali vročega poletnega večera zna biti razlika kar velika. Seveda so hranilniki skoraj edina rešitev za izogib takim situacijam.To pa prinese dodatne stroške in znatno podaljšuje čas do tako opevane brezplačne elektrike in ogrevanja ter zastonj vožnje z EV .
Kot že večkrat napisano stroški posameznika ob eliktrifikaciji družbe se ne bodo dosti znižali. Davki, prispevki in dajatve bodo dobile novo ime, stroski pa bodo enaki.Verjetno celo malo višji .
Malo za osvežitev spomina ali kako bi nekateri lahko rekli WE TOLD YOU.
Omenil bi še nekoga, ki ga je motilo to, da mora za sončničarje plačevati omrežnino, no sedaj mu ni več treba.
Bodite pa v prihodnjih dveh letih pozorni na vašo dogovorjeno priključno moč, kajti špice znajo biti hudo drage po njihovi metodologiji.
Drugače pa je bila omrežnina zame, pri mojih 650 kWh za oktober 16 € nižja, november pa zaradi najdražjega bloga "samo" 5 € nižja. Podpiram nov obračun , zelo.
last i checked samooskrbnezi placujeo zgolj prikjucno moč, ne pa tudi omreznine.. Ergo se jim bo poloznca spreminjala kvečjemu za kake par evrov..
Last I checked se plačuje omrežnina pp novem od VSE PREJETE ELEKTRIČNE ENERGIJE in ne, kot je veljalo do zdaj , samo od viška odjema.
FoxKnox:: 9. maj 2023, 16:27citiraj
#
hojnikb je 9. maj 2023 ob 16:24 izjavil:
Sj za uporabnike obstoječih SE se nebi smel nič spremenit....
Saj se ne spreminja samooskrbna tarifa EE ampak strošek omrežnine in priključne moči, ki ga plačujejo tudi samooskrbneži
FoxKnox:: 9. maj 2023, 16:23citiraj
#
Glej ga zlomka, če je verjeti metropolotancem, postaja omrežnina in priključna moč variabilni strošek, ki najbolj cilja na neenakomerne ali nestabilne odjemalce aka eliktrificirane samozadostne uporabnike, lastnike SE, TČ in EV. Torej ni dovolj, da viške zastonj oddajajo v omrežje, sedaj jim bodo še dražje obračunavali odjem iz omrežja. Naprimer ob oblačnem zimskem dnevu ali vročega poletnega večera zna biti razlika kar velika. Seveda so hranilniki skoraj edina rešitev za izogib takim situacijam.To pa prinese dodatne stroške in znatno podaljšuje čas do tako opevane brezplačne elektrike in ogrevanja ter zastonj vožnje z EV .
Kot že večkrat napisano stroški posameznika ob eliktrifikaciji družbe se ne bodo dosti znižali. Davki, prispevki in dajatve bodo dobile novo ime, stroski pa bodo enaki.Verjetno celo malo višji .
Malo za osvežitev spomina ali kako bi nekateri lahko rekli WE TOLD YOU.
Omenil bi še nekoga, ki ga je motilo to, da mora za sončničarje plačevati omrežnino, no sedaj mu ni več treba.
Bodite pa v prihodnjih dveh letih pozorni na vašo dogovorjeno priključno moč, kajti špice znajo biti hudo drage po njihovi metodologiji.
Drugače pa je bila omrežnina zame, pri mojih 650 kWh za oktober 16 € nižja, november pa zaradi najdražjega bloga "samo" 5 € nižja. Podpiram nov obračun , zelo.
_Sajmon_ ::
Ravnokar dobil račun od gen-i: še vedno kot oktobra je tudi novembra omrežnina obračunana po starem: za VT in MT. Ne duha ne sluha o časovnih blokih. V čem je fora?
Sej realno zaradi 14€ dodatno ne bo preč prišla. Je pa rahel absurd ko tako pogledaš.
Jaz pretočim iz omrežja 2000kWh ona pa 200kWh. Plača pa 45% moje priključne moči.
Nekateri pač nimate občutka za poštenost in pravičnost, zato se vam to zdi čudno.
Nam pa ne vem, če bi se izplačala baterija zares, kot zanimivost že, je pa ČB1 66% nekje preveč dogovorjen zaenkrat
Upam, da pride še kak hud mraz januarja, februarja, da bo upravičeno.
58+EUR/mo zimska sezona zaenkrat :-(
Prav nikogar ne vidim pred parlamentom s kakšnim občutkom za poštenost in pravičnost.
Upam, da pride še kak hud mraz januarja, februarja, da bo upravičeno.
58+EUR/mo zimska sezona zaenkrat :-(
Prav nikogar ne vidim pred parlamentom s kakšnim občutkom za poštenost in pravičnost.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
Nekateri pač nimate občutka za poštenost in pravičnost, zato se vam to zdi čudno.
Verjetno je to nek sarkazem ampak trenutno je moj detektor na popravilu.
Ker težko dopoveš starejši gospe te zadeve okoli električne moči aparatov in da tega ne sme skupaj prižigat. In tudi če bi ji, bo sigurno kdaj pa kdaj pozabila. Ali pa se ji zdi hladno in priklopi radiatorček, medtem pa pere cunje, kuha kosilo, ...
Napisal si, da je pozabila "enkrat". Bo pac en mesec placala presezno moc. V kumulativi bo se vedno v plusu.
mirator ::
Dejstvo je, da so elektrodistribucijska podjetja v državni lasti in morajo ustvarjati dobiček, ki gre v proračun države. Torej, če hoče biti vlada všečna z davki, potem pač najde obvoz preko trošarin in seveda podjetij, kot so elektrodistribucije.
Sedaj pa če dobro pomislimo, na katero foro nas lovijo. Prejšnji način omrežnine je bil odvisen samo od priključne moči (torej jakosti glavnih varovalk). Ali si glavne varovalke obremenil z nič ali maksimalno, si vedno plačal enak zensek omrežnine. Lahko si pa jakost glavnih varovalk, glede na svojo porabo, spreminjal od max 3 x 63A do min 1 x 16A.
Sedaj pa so pod foro, da boš plačeval bolj pravično, uvedli zakumufliran sistem dogovorne moči z uvedbo penalov. Plus tega so po tihem vpeljali omrežnino tudi na energijo.
Sedaj je sicer res, da bodo nekateri plačevali manj, ker so pač prej imeli glavne varovalke prevelikh jakosti. Vsak, ki je imel glavno varovalko primerno svoji porabi, bo po novem plačal več.
Če ne verjamete, potem vzamite eno leto star račun in primerjate strošek omrežnine s sedanjim računom. Mogoče se bo v cenejši sezoni izšlo, prav gotovo pa bodo zimski meseci za nekatere katastrofalni.
In to je vsa filozofija.
Sicer sem pri sebi ugotovil, ker kuham na plin in sem priključen na toplarno in pri 35 A enofazni glavni varovalki, da sem na nekoliko boljšem, oz. da bi tudi prej imel lahko glavno varovalko eno stopnjo nižje vrednosti.V novembru nisem imel nobene prekoračitve moči, v decembru pa do sedaj tri, eno v 1. bloku in dve v 2. bloku, kar pa ne predstavlja omembe vreden strošek.
Sedaj pa če dobro pomislimo, na katero foro nas lovijo. Prejšnji način omrežnine je bil odvisen samo od priključne moči (torej jakosti glavnih varovalk). Ali si glavne varovalke obremenil z nič ali maksimalno, si vedno plačal enak zensek omrežnine. Lahko si pa jakost glavnih varovalk, glede na svojo porabo, spreminjal od max 3 x 63A do min 1 x 16A.
Sedaj pa so pod foro, da boš plačeval bolj pravično, uvedli zakumufliran sistem dogovorne moči z uvedbo penalov. Plus tega so po tihem vpeljali omrežnino tudi na energijo.
Sedaj je sicer res, da bodo nekateri plačevali manj, ker so pač prej imeli glavne varovalke prevelikh jakosti. Vsak, ki je imel glavno varovalko primerno svoji porabi, bo po novem plačal več.
Če ne verjamete, potem vzamite eno leto star račun in primerjate strošek omrežnine s sedanjim računom. Mogoče se bo v cenejši sezoni izšlo, prav gotovo pa bodo zimski meseci za nekatere katastrofalni.
In to je vsa filozofija.
Sicer sem pri sebi ugotovil, ker kuham na plin in sem priključen na toplarno in pri 35 A enofazni glavni varovalki, da sem na nekoliko boljšem, oz. da bi tudi prej imel lahko glavno varovalko eno stopnjo nižje vrednosti.V novembru nisem imel nobene prekoračitve moči, v decembru pa do sedaj tri, eno v 1. bloku in dve v 2. bloku, kar pa ne predstavlja omembe vreden strošek.
Napisal si, da je pozabila "enkrat". Bo pac en mesec placala presezno moc. V kumulativi bo se vedno v plusu.
Zima traja 4 mesce. Nobena stvar se ne zgodi samo enkrat.
Verjetno je to nek sarkazem ampak trenutno je moj detektor na popravilu.
Stroka je rekla, da je ta sistem bolj pravičen. V stroko se pa ja ne dvomi? Sploh če je to elektro stroka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Kako bo v plusu?
To je bila položnica za november in taka bo tudi za december.
Pa dvomim da bo imela kaj nižje špice v naprej. Porabi tistih mizernih 200kWh, ampak občasno se ji očitno poklopi električni radiator, pralni stroj, pečica, steklokermaika in si je naredila 4kW špico.
Zima traja 4 mesce. Nobena stvar se ne zgodi samo enkrat.
To ni bila moja trditev. Je sistem tak, da je za potrosnika veliko slabse, ce se to zgodi 4 mesece po 1x, kot 4x v enem mesecu. Slabo so si to zamislili, to se prakticno vsi strinjamo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
IL_DIAVOLO ::
Prodaja TC in SE je bil samo test kdo ima denar :D
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Kot že rečeno
Samo to :)
Samo to :)
IL_DIAVOLO je izjavil:
Prodaja TC in SE je bil samo test kdo ima denar :D
Oh joj, verjemi da ne, pa še ekosklad kredit je bil.
In?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
Tnx za pojasnilo - uporabno.
Državni zbor so poslanci. Poslanci so tvoji povprečni sodržavljani, ki so imeli to priložnost, da so bili izvoljeni v Državni zbor. Povprečen državljan nima veliko pojma o omrežnini, kot lahko vidiš vsakič ko nekdo uleti v to temo in reče "lol wtf".
Omrežnina sicer pri nas funkcionira in to dokaj ok. Lahko bi imeli boljše omrežje, ampak potem bi plačevali tudi več omrežnine. Agencija pa zaenkrat ni naredila še nič kar bi presegalo pristojnosti, skoraj vse kar pa se ji očita pa ima zelo dobre podlage za svoje odločitve. Nekatere stvari bi sam drugače naredil, ampak ok.
Po tem, ko bojo spremenili "dobavni rok spremembe dogovorjene moči", bo zares problematično samo še to, da lahko fašeš kazen 30 eur, brez da bi to vedel ali s tem soglašal.
Norišnica.
Jap. Vsi smo spodbujeni, da porabimo čim več energije, idealno pri minimalni dogovorjeni moči.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
Tako nekako, več kot porabiš ob minimalni priključni moči, bolj ti ustreza nov sistem.
Manj kot porabiš energije, bolj se ti pozna vsak kw priključne moči
Manj kot porabiš energije, bolj se ti pozna vsak kw priključne moči
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()